mogłem się oprzeć, bo znów mnie jakoś tak na coś słodkiego wzięło. A że uwielbiam wszystko co jest na bazie kruchego ciasta, to stworzyłem takie oto pyszności. Czego użyłem? -jabłko pokrojone na okrągły gruby plaster -100 gram mąki TYP550 -50 gram masła -duża garść kokosu -duża garść cukru Kokilki smarujemy masłem, na środku posypujemy szczyptą cukru, kawałek jabłka układamy(...)dnie. Mąkę łączymy z masłem, kokosem i cukrem i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy jabłko grubą warstwą powstałego ciasta i dokładnie uklepujemy palcami dociskając środek i brzegi. Wkładamy na 20 minut do piekarnika na funkcję tylko dół i pieczemy w 200 stopniach. Po wyjęciu kokilek z piekarnika przykrywamy je talerzem i przewracamy tak, by ciastko ułożyło się jabłkiem do góry. Możemy odkroić
BaRepasolej ryżowy Cukinie ścieramy na grubszych oczkach tarki, a marchew i cebulę na mniejszych. Cukinie lekko przesypujemy solą i odstawiamy na 15 min. W tym czasie robimy niewielką ilość ciasta naleśnikowego, dość gęstego, z imbirem i kurkumą. Teraz cukinia po ok. 15 minutach odda płyn i należy ją odcisnąć z nadmiaru soku. Dodajemy do niej marchewkę i cebulę. Doprawiamy ziołami(...)pieprzem, soli już nie dodajemy. Wszystko dobrze mieszamy i wylewamy powoli do warzyw ciasto, ale tylko tyle, aby zrobić z tego gęstą masę. Chodzi o to, żeby warzywa nie pływały w cieście. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i tak jak placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z tzatzikami
vegetaniecukier sól Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Z mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka szczypty soli i ziemniaków zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki ok. 4 cm średnicy i następnie odcinamy kawałki ok. 2 cm. Spłaszczamy je w dłoniach i na środku kładziemy połówki śliwek, posypujemy śliwkę cukrem. Zlepiamy ciasto
vegetaniesię z naszym pomysłem na placek brokułowy. Mamy nadzieję, że posmakuje Wam kiedy wypróbujecie ten przepis w swoich domach. Brokułowy placek z masą serowo - jajeczną (4 osoby) Składniki ciasto : 1/2 szklanki mąki pszennej 10 dkg masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim blaszkę. Odstawiamy i bierzemy się za resztę składników. Składniki farsz(...)Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich jogurt, przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do jajek wsypujemy żółty ser. Teraz najważniejsze ! Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, który wcześniej blanszowaliśmy w lekko osolonym wrzątku ok. 5 min. Brokuły zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 C i pieczemy
vegetaniełyżki mąki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 15min. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy zaczyn, resztę wody, sól i oliwę (olej). Zagniatać około 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić tym razem na około godzinkę. Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w paski a pomidorki przekroić na pół. Przecier pomidorowy wymieszać(...)bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto rozwałkowałam tak aby zmieściło się na blasze od piekarnika. Ciasto polałam sosem pomidorowym, którym pokryłam całą pizze (omijają brzegi). Na to ułożyłam kiełbasę, cebulę, pieczarki, paprykę i pomidorki. Pizze piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 15 min. Pod koniec pieczenia pizze
Amatorka kuchennacukru oraz 1 łyżeczką mąki, a nstępnie wrzucamy opakowanie suszonych drożdży. Składniki mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól oraz dolewamy wodę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy mikserem przez ok 5 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na min 6 godzin (np. na noc). Po tym czasie np. na drugi dzień rano, wyciągamy wyrosniete(...)ciasto z lodówki. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy wałek i przekładamy go do formy. Ponownie wstawiamy do lodówki na godzinę. Chleb wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy chleb w temperaturze 220 st.C przez ok godzinę. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewiórysię ochoty na nic, nawet na picie. A pić trzeba, na siłę trzeba. Teraz czujemy się lepiej, brak nam energii, ale ona przyjdzie z czasem. Zjadłam wspaniały kawałek ciasta z serkiem mascarpone i wypiłam porządną filiżankę herbaty Classic Dzika Róża od BIFIX Dzika róża to niezwykle bogate źródło witaminy C. Jej owoce zawierają dziesięciokrotnie więcej tej witaminy niż czarna porzeczka(...)leczenie w przypadku obniżonej odporności organizmu, w osłabieniu mechanizmów obronnych czy infekcjach. Dodatek kwiatu hibiskusa nadaje herbatce przyjemny kwaskowaty smak i piękny czerwony kolor. W połączeniu z tego typu ciastem...niebo w gębie! Przepis na to wspaniałe ciasto, też będzie , tylko się pozbieram do końca. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki cukru, 1 łyżeczkę mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min. Do zaczynu dodajemy mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, jajko i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i dostawiamy(...)około 1 godziny. W między czasie możemy cukier połączyć z cynamonem. Po około godzinie nasze ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Smarujemy cały roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zwijamy w rulonik i kroimy paski na około 4-5cm szerokości. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20min 200C
Amatorka kuchennaupieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Po zastygnięciu galaretki kroimy ciasto na nieduże trójkąciki. Podajemy na małych talerzykach. Ciasto smakuje wyśmienicie ! Polecam ! :-) Zamiast truskawek możemy oczywiście dać inne owoce np. maliny, brzoskwinie
Przepisy i porady kulinarnePołączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa. Przepis na ciasto i sos: http://www.bullio.pl/?p=459 Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę; podany wcześniej przepis na pizzę i sos wystarcza na dwie pizze): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej(...)mały ogórek konserwowy 1/3 główki czerwonej cebuli 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g) 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy Ciasto i sos przygotować z wcześniej podanego przepisu. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka
Bulliosmażenia Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skóry i usunąć z niej pestki. Miąższ zetrzeć na grubych oczkach. Jaja utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i porcjami dodawać mąkę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Startą dynię wymieszać z ciastem i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli mają być w wersji pikantnej). Na rozgrzany na patelni olej łyżką wykładać porcje(...)ciasta. Z obu stron smażyć na średnim ogniu na złoty kolor
W SMAKłyżki kakao Wykonanie: jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel zmiejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną ciasto podzielić na 2 równe części.Pierwszą wymieszać z 3 łyżkami mąki,drugą część z 3 łyżkami kakao do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem wylewać ciasto naprzemiennie łyżkę białego(...)łyżkę ciemnego ciasta itd.,aż do wyczerpania składników piec w 180`C 60 minut wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony ksylitol) ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pudliszki - 10 dag szynki wieprzowej; - sól, pieprz, oregano, bazylia; Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i 1/4 łyżeczki soli, wymieszać. Dodać olej oraz wodę, wyrobić gładkie elastyczne ciasto i odstawić je na 30 min w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na dwie części, uformować serduszka , ułożyć na blasze, odstawić na 15 min. W tym czasie pokroić w drobną(...)kostkę szynkę, przyprawić solą i pieprzem i zrumienić na oleju. Gdy ciasto wyrośnie posmarować każdą pizzę pomidorami lekko podsmażonymi, posypać przyprawami, ułożyć kawałki mięsa i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plpełna łyżeczka suszonych drożdży Wykonanie: Wszystkie składniki sypkie wsypać do dużej miski, wlać wodę i zamieszać kilka razy – tak aby składniki się połączyły i utworzyły w miarę jednolite ciasto (powinno wystarczyć kilka energicznych ruchów). Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą
dom-agi.plciepłego mleka; - 175 ml ciepłej wody Wykonanie: Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukru, wymieszać z drożdżami. Następnie wlać wodę i mleko, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej mąką przez 8 – 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto troszkę się klei, ale po dłuższym wyrabianiu mniej. Włożyć do miski, przykryć ręczniczkiem(...)zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut, by „odpoczęło”. Podzielić na 6-7 części, z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę, a następnie lekko rolować, by nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch delikatnie obsypać mąką, układać na blaszce w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem i zostawić do wyrośnięcia
dom-agi.pl