wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:199/434)

Pierniczki staropolskie 137

Zestawić z ognia do przestudzenia i do ciepłego dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać mąki oraz jajka i wymieszać łyżką lub robotem z końcówką do zagniatania ciasta do połączenia składników, Następnie ciasto umieścić w szklanym lub plastikowym pojemniku do żywności, ostudzić i wstawić do lodówki lub umieścić w innym chłodnym miejscu na co najmniej 4 tygodnie(...)można oczekiwanie w razie potrzeby skrócić do tygodnia i też będą smaczne.Po tym czasie ciasto wyjąć z pojemnika, wyrobić podsypując odpowiednią ilością mąki (wymaga dość obfitego podsypania) rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierniczki można posmarować roztrzepanym jajkiemWstawiać do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni

Mix smaku
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 240

kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut

Kulinarna rozmowa
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 217

minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni.Do zupy wrzucić marchewkę i gotować

Anioły w kuchni
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 199

dyni25 g ziaren słonecznikaotręby do posypaniaWykonanie:Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy i odstawiamy.Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami ciasta właściwego. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką. Następnie przekładamy je do keksówki o długości 30 cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą(...)odstawiamy w cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc.Gdy chleb podwoi swoją objętość wstawiamy go do  zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 200 stopni. Pieczemy przez 60 minut,  a po pierwszych 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.Upieczony chleb studzimy

Kulinarne przygody Gatity
Podsumowanie Roku 2014 216

kategoriach.Zaskoczeniem było dla mnie to, że tak chętnie odwiedzacie niektóre wpisy, a które wydawały mi się mało popularne.Mam nadzieję, że w Nowym Roku równie chętnie będziecie odwiedzać Czerwoną Porzeczkę :)Ciasta- w tej kategorii królują ciasta ze zwierzętami w tytule :PCiasto "Czarna Owca"Ciasto MrówkaPrince PoloDania obiadowe:Tarta z kurczakiemKotlety z kaszy jaglanejKieszonki z piersi kurczakaSałatki: Pyszna sałatka z brokułamiNiskokaloryczna sałatkaSałatka

Czerwona Porzeczka
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 193

folię spożywczą i wstaw na około 2 godziny do lodówki. W tym czasie smaki składników się przemieszają, a sama masa stwardnieje i łatwiej będzie później z nią pracować (ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej zwarte i przykleja się do wałka). Jeśli nie chcesz czekać aż 2 godzin, wstaw masę do zamrażarnika.Nastaw piekarnik na temperaturę(...)czasie wyjmij masę z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj z powrotem. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm (lub ciut więcej), następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś okragłą lub owalną foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około 3 cm, nie więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami pozostaw około 1,5 cm wolnego

Grahamka, weka i kajzerka
Faworki 218

kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...Składniki:4 żółtkapół szklanki gęstej śmietany1 łyżka spirytusu lub octumąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag)szczypta solicukier puder do posypaniatłuszcz do smażeniaZ żółtek, śmietamy, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Kolejno małe porcje ciasta wałkujemy bardzo cieniutko i specjalnym nożykiem kroimy

Salonik smaków
PIJAK / CYCKI MURZYNKI 1393

Pijak zwany również cycki murzynki – pamiętam to ciasto jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury.Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi.Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu.Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą ilością prażonego(...)mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami.Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ).Miękkie masło ucieramy z cukrem.Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową.Układamy nasączone w alkoholu biszkopty, polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy podprażonymi wiórkami.Smacznego

Ostra na Słodko
Magdalenki 116

odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (…) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (…). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako(...)proszkiem. Do masy dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól i dalej ubijając robotem na najniższych obrotach, dodawać partiami mąkę. Wlać ostudzone masło, delikatnie wymieszać łyżką. Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki posmarować roztopionym masłem i oprószyć dokładnie mąką krupczatką (nadmiar usunąć). Ciasto przełożyć do woreczka na mrożonki, wyciąć otwór i nakładać porcje do foremek

mojewypiekiinietylko
Babka piaskowa 147

proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej. Połączyć wszystkie składniki na wolnych obrotach robota, dodając 1 łyżkę rumu, esencję waniliową i skórkę pomarańczową. Roztopić masło i gorące wlać do ciasta. Delikatnie połączyć, na najniższych obrotach robota lub – mieszając łyżką. Dużą formę babkową z kominkiem wysmarować dokładnie masłem i posypać wiórkami kokosowymi. Wlać ciasto do 3/4 wysokości formy.  Wstawić

mojewypiekiinietylko
Domowe hamburgery 205

się roztopić). Następnie wbiłam 1 całe jajko oraz żółtko i dokładnie wymieszałam. Do mąki wlałam ciepłe mleko z jogurtem, masłem i jajkami oraz wyrośnięty rozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut. Ciasto przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniotłam i formowałam bułki

mojewypiekiinietylko
Knedle ze śliwkami 168

Umyte śliwki przepołowiłam, usunęłam pestki. Każdą połówkę zanurzałam w mieszance cukru z cynamonem. Do zmielonych ziemniaków dodałam przesiane mąki, łyżeczkę soli, żółtka i masło. Połączyłam wszystkie składniki i zagniotłam ciasto. Zrobiłam wałek, pokroiłam na porcje. Rozpłaszczałam ciasto na dłoni, kładłam całą śliwkę (mogą być połówki), otulałam ją ciastem i formowałam okrągłe knedle. Kładłam na wrzącą wodę i gotowałam

mojewypiekiinietylko
Babeczki Red Velvet 103

Światowy Dzień Pieczenia, to święto miłośników pieczenia ciast na całym świecie.  Po raz kolejny zostałam zaproszona do udziału w wydarzeniu. Tym razem jest to właśnie Światowy Dzień Pieczenia. Wspólnie z grupą zaprzyjaźnionych blogerek i blogerów piekliśmy  Babeczki  Red Velvet.   Składniki:  - 2 i ½ szklanki mąki tortowej- 170g miękkiego masła- niecałe 1 i ½ szklanki drobnego cukru- 3 jajka- 230g jogurtu naturalnego(...)czerwony barwnik. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy naprzemiennie mąkę i jogurt (zaczynamy od mąki i kończymy na mące). Do miseczki wsypujemy sodę i wlewamy ocet – mieszamy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy chwilę na wolnych obrotach, do połączenia składników. Ciasto wlewamy do ¾ wysokości foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki

mojewypiekiinietylko
Pierogi leniwe 316

jest tak delikatny, że nie wymaga mielenia), dodajemy żółtka, cukier z wanilią, ½ łyżeczki soli. Łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę oraz ubite na sztywno (ze szczyptą soli) białka. Delikatnie zarabiamy ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto. Formujemy wałek. Mąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek

mojewypiekiinietylko
Chlebki naan Blue 156

dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia chlebków naan. Przepis jest bardzo prosty, aczkolwiek na gotowe chlebki trzeba trochę, no może trochę dłużej, poczekać (sam czas oczekiwania na ciasto - 2 godziny). Przepisów w internecie jest co niemiara, jednak najbardziej mnie zaintrygował przepis Bluee  z bloga Gotuj z Bluee Raven. Dlatego moje chlebki upiekłam z jej przepisu i nazwałam – Chlebki naan(...)przesianej mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną – mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy 300ml maślanki, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, 2 łyżki masła oraz czosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać maślanki. U mnie na 600g mąki wystarczyło 300ml maślanki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 8 części i każdą

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania