natłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca(...)patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone smarować twarożkiem i zwijać w rulonik. Twarożek (wystarcza na około 4-6 sztuk): 20 dkg twarogu półtłustego lub tłustego, kilka łyżek mleka , 4 łyżki cappuccino (suchego proszku). Twaróg rozetrzeć widelcem wraz z mlekiem i cappuccino. Ilość mleka uzależniona jest od "suchości" twarogu, jednak
Codzienna kuchnia niecodziennalubi rogalików? Są z marmoladą, z czekoladą, polane polewą czekoladową, lukrem czy posypane cukrem pudrem. Składniki: Ciasto: 50 g drożdży 1/2 kostki margaryny 2 jajka 500 g mąki 1/2 szklanki mleka szczypta soli cukier waniliowy Nadzienie: marmolada / czekolada Polewa: cukier puder / lukier / polewa czekoladowa Połączyć składniki na ciasto. Zagnieść. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Podzielić na 4 części. Części(...)Pociąć na trójkąty, czyli na pół, na pół i na pół czyli 1/8 :D Na środku większego końca trójkąta położyć ok. łyżeczkę marmolady (lub więcej w zależności od wielkości ciasta) lub 1, 2 kostki czekolady. Zwinąć do środka koła. Gotowe rogaliki ułożyć na papierze lub folii na blasze. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Piec ok. 40 min. Ostygnięte polać lukrem
W kuchni bez szafekPrzepis na boską pizzę :) Dziś zjedzone już 3 ;p Składniki: ser papryka kiełbasa pieczarki kukurydza cebula oliwki przyprawa do pizzy (oregano, zioła prowansalskie) Ciasto: (na 3 pizze) 400 g mąk szklanka wody 4 łyżki oleju/oliwy 1/2 kostki drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Sos pomidorowy: pół koncentratu pomidorowego (w małych słoiczkach) przyprawa do pizzy / oregano / bazylia / zioła(...)podgrzaną 30 sek w mikrofalówce) zalać rozdrobnione drożdże, dodać szczyptę mąki i cukru. Wyglądają jak cappucino ;D Wymieszać, wlać do mąki z olejem i wyrabiać. Ciasto jest gotowe jeśli nie lepi się do rąk. Odkładamy je na ok. pół godziny przykryte ściereczką żeby urosło. W tym czasie możemy pokroić składniki. Ciasto dzielimy na części i formujemy koła
W kuchni bez szafeknaczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30-40 minut...ciasto powinno podwoić swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować
Gosia gotujeciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, mleko, żółtka i jogurt. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione schłodzone masło i wódkę. Zagniatać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż te podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat oprószony mąką. Rozwałkować
Gosia gotujeszczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Budyń gotujemy w dwóch szklankach wody i gorący wlewamy do mąki. Na wierzch kruszymy drożdże i zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy i kieliszek rumu. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie urywamy(...)kawałku i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na których środek kładziemy łyżeczkę marmolady. Zawijamy brzegi ciasta do góry, zamykając marmoladę w pączku. W garnku roztapiamy smalec z olejem. Smażymy pączki z obu stron, najpierw stroną, gdzie były sklejane - w dół. Gdy się zarumienią, patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są już gotowe. Żeby tłuszcz
Moje Kuchenne Rewelacjeskórka otarta z 2 pomarańczy* Masło, mąkę, cukier puder, żółtko oraz sól umieszczamy w misce. Siekamy łopatką na drobniejsze kawałki, tak aby składniki się przemieszały. Z przygotowanej mieszanki zagniatamy ciasto. W tym momencie dodajemy skórkę i orzechy. Zagniatamy jeszcze raz dokładnie wyrabiając ciasto i formując z niego kulkę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut(...)czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na ok. 4 mm na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min w 200*C, uważając, aby się nie przypaliły. *Jak przygotować skórkę? Pomarańczę dokładnie myjemy, a następnie sparzamy gorącą wodą. Wycieramy do sucha. Skórkę ścieramy
Chocolate Muffin Blogmałym garnuszku podgrzewamy syrop, cukier oraz masło. Odstawiamy do przestygnięcia. W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier puder i wszystkie przyprawy (również sól). Dodajemy jajko i wystudzoną, przygotowaną wcześniej mieszankę. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki) lub ręcznie (ciasto jest dość klejące, aczkolwiek to zależy od jakości użytych składników - moje było zwarte). Formujemy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy(...)lodówce. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, odrywamy małe porcje i cieniutko wałkujemy (pamiętacie te pyszne ciastka imbirowe z Ikei? Były baaardzo cienkie nawet 2-3 mm). Wykrawamy świąteczne kształty i przekładamy na blaszkę. Można wałkować od razu na papierze do pieczenia, aby nie było problemu z przenoszeniem na blaszkę. Pieczemy 8-10 min w 175*C. Przechowujemy w szczelnie
Chocolate Muffin Blogmasłem i posypane cukrem. Składniki : 450 g twarogu 200 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli Składniki umieścić w misce i posiekać nożem, aby się wymieszały. Zagnieść ciasto lub zarobić mikserem ze spiralnymi końcówkami. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie*, można dosypać odrobinę mąki (im mniej tym lepiej). Ciasto podzielić na cztery części. Wyłożyć ma stolnicę oprószoną mąką (każdą
Chocolate Muffin BlogNajlepsze, sprawdzone i niezawodne ciasto na pierogi :) Tak wiem - najlepsze robi babcia, ale dlaczego nie spróbować zrobić ich własnoręcznie? Nadzienie do wyboru: twarożek waniliowy lub truskawki. Na pewno nie pożałujecie, satysfakcja gwarantowana :) Moje są z serkiem :) Ciasto: 250 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju 560 g mąki pszennej Nadzienie : 500 g twarogu 1 żółtko 1/2 opakowania cukru waniliowego(...)mrożone truskawki Twarożek rozgnieść widelcem z żółtkiem i cukrem. Składniki na ciasto umieścić w misie miksera i wyrobić spiralnymi końcówkami. Podzielić na dwie części.Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę sera i zalepić. Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z truskawkami: nakładamy po jednej średniej, zamrożonej truskawce na środek krążka
Chocolate Muffin Blogpieczenia. Układamy warstwowo: sypkie składniki jabłka sypkie składniki jabłka sypkie składniki margaryna pokrojona w plastry Pieczemy w temp 180-190 st. przez ok. 1-1,5 godziny (góra ciasta powinna być ładnie zrumieniona). Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaKochani, jakaś mgła nas spowiła. Dodatkowo pada deszcz ..ale całe szczęście, na oczach mgły już nie mam i wyszperałam u Marzenki smaczną drożdżówkę, bo na drożdżowe ciasto ochotę wielką miałam. Wielką to mało powiedziane! Drożdżówka jest fantastyczna i chyba już nie kupię żadnej w sklepie, bo samemu sobie można taką poczynić bez wychodzenia z domu, a jak! Podparłam się przepisem(...)Marzeny, trochę musiałam zmodyfikować ze względu na minimalny niuans braku konkretnych składników w domu. Orginalny przepis jest tutaj Składniki: ciasto: - 280 g mąki pszennej 500 i orkiszowej 650 – pół na pół Młyn Kopytowa - 45 g cukru drobnego do wypieków - 45 g roztopionej margaryny Palma, może być masło. Ja akurat nie miałam w lodówce - 1 jajko - szczypta soli Rozczyn
Z Kuchni Do Kuchnistudenckich stołach często goszczą dania z parówek. Poniżej przedstawiam jeden z najlepszych parówkowych przepisów. Składniki: Ciasto: -szklanka mleka -100 g mąki pszennej (trochę ponad pół szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy
Tanie przepisy studenckiekawałki i zmiksować w blenderze dość drobno, ale tak by pozostały wyraźne kawałeczki. Mąkę wrzucić do miski, dodać pokrojone na małe kawałki masło, wlać miód, wsypać marchewkę. Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)termoobiegiem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką jeśli klei się przy wałkowaniu. Wykrawać kształt kosteczki lub inny. Układać ciasteczka na blaszce. Piec ok. 15 min, do momentu aż ciasteczka ładnie się zarumienią. Wyjąć ciasteczka z piekarnika. Zostawić chwilę na blaszce by lekko przestygły. Ostrożnie przełożyć
maniapieczenia