wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:188/434)

Drożdżowy, dyniowy małpi chleb 113

Blueberry Corner by "jagodzianka" Cudowne, jesienne, drożdżowe ciasto. Przyciąga pięknym dyniowym kolorem i fantastycznym maślano-korzennym smakiem. Ciasto składa się z wielu kawałków wielkości małych … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy, dyniowy małpi chleb pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ciasto angielskie 1304

Blueberry Corner by "jagodzianka" Ten przepis dostałam jakieś 15 lat temu od sąsiadki. To ona nazwała je „ciastem angielskim” (z Anglią ma tyle wspólnego … Przeczytaj cały artykuł Post Ciasto angielskie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Krakersy 248

roztopionego masła ulubione przyprawy (ja użyłam czarnego sezamu, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, ostrej papryki, czosnku) Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, wodę, sól i wyrobiłam dokładnie na jednolite ciasto. Ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny, aby odpoczęło. Ciasto wyłożyłam na blat obsypany mąką i rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm. Krakersy wycinałam foremką

Kulinarny Pamiętnik
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 158

Ponieważ mam do rabarbaru szczególny sentyment, postanowiłam zawinąć go w roladzie biszkoptowej. Ciasto biszkoptowe przygotowuje się szybciutko, a piecze jeszcze szybciej. Wymaga natomiast pracy potem, przy zwijaniu. Rabarbar jest w stanie rosnąć niemal wszędzie i nie trzeba się nim zbytnio zajmować. Warto zatem go natomiast dopieścić w kuchni za dobro i smak, które nam daje. Czemu by zatem nie zrobić(...)rolady? :)  Składniki : Ciasto (na dużą blachę dołączoną od producentów do kuchenek) 5 jajek 5 łyżek mąki 6 łyżeczek cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać do żółtek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo białka do masy  i delikatnie mieszać. Masę

Weekendy w domu i ogrodzie
Focaccia 203

wody dodać drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać, odstawić na 10min.  Następnie dodać 2/3 mąki, resztę wody, sól i olej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżka. Stopniowo dodawać resztę mąki, aż ciasto będzie dość sztywne. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Nasmarować olejem blaszkę o wym. 23x33cm. Wylepić ciastem, palcem porobić dziury w cieście. Skropić oliwą, oprószyć rozmarynem

Z miłości do słodkości
Lekki tort marchewkowy 110

proszek,przyprawę piernikową i cynamon.W kolejnym naczyniu ubijamy na puszystą pianę jaja,dodając stopniowo cukier i olej.Następnie dodajemy mieszankę z mąką i marchewkę.Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.Ciasto wlewamy do tortownicy grubo wysmarowanej masłem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok.70 minut. Po upieczeniu ciasto przecinamy delikatnie na pół. Krem: Mieszamy ze sobą serek śmietanowy(...)mascarpone,sok z pomarańczy środek z laski wanilii i śmietanę ubitą z  cukrem pudrem,delikatnie łączymy.Kremem przekładamy tort. Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Krokiety z kaszą gryczaną w orzechowo-migdałowej panierce. 108

NONE MicrosoftInternetExplorer4 Naleśniki robimy według zasady woda z  mlekiem pół na pół, do tego olej, szczypta soli, szczypta cukru i mąka(konsystencja rzadkiej śmietany). Jeśli chcemy sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję: bierzemy chochelkę do zupy i zanurzamy w cieście-ciasto powinno spłynąć, ale tylko częściowo z grzbietu łyżki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

Wielki apetyt
Tarta ze szpinakiem 133

sera ricotta pieprz Sposób przygotowania: Z mąki,masła i jajka zagnieść ciasto.Dodać sól i cukier. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Ciastem wyklejamy formę,nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Szpinak,fetę i rozgnieciony ząbek czosnku przesmażamy na patelni tak,aby się połączyły. Dodajmy ricottę z rozmąconymi dwoma jajami.Doprawiamy(...)smaku pieprzem. Wylewamy masę na upieczone ciasto i zapiekamy ok 40 minut (do momentu ścięcia się wierzchu). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Ciasto marchewkowe z makiem 117

Miałam ochotę na ciasto z makiem,gdy usłyszałam,że rodzina ma ochotę na coś marchewkowego,powstało to właśnie ciacho.Inspirację znalazłam na blogu:http://wkadrzesmaku.blogspot.com/. Składniki: 6 jaj 3 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 6 szklanek drobno startej marchewki 9 łyżek maku  1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą na małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem zrobionym z ubitej śmietany,wymieszanej z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.Schładzamy w  lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Smacznego! Ten i inne przepisy

Wielki apetyt
Ciasto ze śliwkami 125

Dziecko w  przedszkolu,drugie śpi,mąż w pracy,więc czas dla mnie.Dostałam od teściów kosz węgierek,więc zabieram się za ciacho ze śliwkami. Ciasto szybkie i smaczne,czyli takie jak lubię. Do tego ciasta nie brudź miksera!  Składniki: 100g masła 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jaja śliwki cukier(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać rozpuszczone masło i cukier.Następnie dodać jaja i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć śliwki-skórką do góry (cały sok i aromat ucieknie w ciasto). Piec ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygnie posypać cukrem perlistym i płatkami czekoladowymi. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Ciasto waniliowe z kakaowymi zawijasami 99

Okazało się,że za chwilę odwiedzą mnie goście.wpadłam do kuchni i zabrałam się za przygoowanie "małego co nie co".Ciasto wyszło pyszne do takiego stopnia,że śmiało mogę polecić je wam jako świąteczny wypiek. Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżki domowego cukru waniliowego (ewenualnie kupny wanilinowy(...)cukrem i dodajemy do nich ubite na puszystą masę jajka.Delikatnie łączymy dodając suche produkty(wcześniej je dokładnie wymieszałam).Na sam koniec dodaje mleko,cukier waniliowy i ekstrakt.Wszystko delikatnie łącze.Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki.Zostawić tylko 3 łyżki masy i dodać do niej kakao.Ciemną masę wylać szlaczkiem na wierzch i patyczkiem zrobić esy floresy, Ciasto

Wielki apetyt
Babka czekoladowa 97

Idealna, puszysta i niezwykle czekoladowa baba w sam raz na Wielkanoc i każdą inną porę. Ciasto jest niezwykle proste i jego przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut.  Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka olej ½ szklanki wrzącej wody 1½ szklanki mąki ½ szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu(...)puszystą masę. Dodaj do nich olej i wrzącą wodę. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do pozostałych składników. Masę połącz za pomocą miksera. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki i piecz ok.40 minut w temperaturze 180 stopni (ciasto wkładamy do zimnego piekarnika). Po wystudzeniu polukruj i udekoruj swoją babę. Smacznego

Wielki apetyt
Babka drożdżowa 94

pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki na babkę i dodać przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę i udekorować wystudzone ciasto. Smacznego

Wielki apetyt
Tartaletki 109

tarty z kremem waniliowym i cytrynowym powstały zupełnie przez przypadek. Troszkę tego, troszkę tamtego i ciacho dla koleżanek gotowe. Wyszły fajnie, nie za słodkie, smakowały nawet ciężarnej. Składniki: Na ciasto: 225 g mąki 75 g cukru szczypta soli 150 g niesolonego masła, schłodzone, pokrojone w kosteczkę jajko  Na krem waniliowy: 1 litr mleka waniliowego ( Alpro ) 1 laska wanilii(...)minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Przesianą mąkę, cukier i sól   zagnieść w kulę, dodać masło, wyrobić   i dodać jajko. Ciasto włożyć pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować na 3 mm. Schować do lodówki na 200 minut. Następnie wyklej ciastem wysmarowane masłem formy, przełóż je papierem do pieczenia

Wielki apetyt
Quiche 141

Wieczorem przyjdzie do nas nasz "stały" gość, więc skonsumujemy z czerwonym, półwytrawnym winkiem. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno, gdyż obu opcjach smakuje super. Składniki: Na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 1 żółtko duża szczypta soli 3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 100 g sera koziego(...)twardego sól morska pieprz młotkowany z kolendrą ( Kamis) 3 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka (ja użyłam ryżowego Alpro ) Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść (wyrabiać jak najkrócej), włożyć między 2 arkusze papieru spożywczego lub folii spożywczej i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Ciastem wyłożyć formę do tarty, po nakłuwać widelcem i wstawić obciążoną fasolą do piekarnika

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania