wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:180/434)

Brownie & orzechy 200

Witajcie!Już niebawem Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia, dlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu(...)natomiast jaja ucieramy z cukrem. Wszystkie powstałe składniki łączymy i dokładnie miksujemy. Przekładamy na blachę (u nas tortownica) i pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.Gotowe ciasto możemy posypać kakao czy cynamonem, niektórzy preferują polewę.Smacznego :)Przypominamy o trwającym konkursie TUTAJ! P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy
Tort tiramisu 157

Tort tiramisu jest swego rodzaju wariacją na temat znanego włoskiego deseru. Jest to nieskomplikowane ciasto na wszelkie okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki(...)kakao lub starta czekoladarurki waflowePrzygotowanie:Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie na biszkopcie rozsmarować połowę kremu. Położyć drugi blat i postąpić analogicznie. Boki ciasta również wysmarować kremem. Górę ciasta posypać kakao lub czekoladą. Z reszty kremu można wykonać dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdobić nieregularnie pociętymi rurkami waflowymi. Gotowe

Food Square
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 118

smaki gładko przechodzą między sobą. Pycha!Co będzie nam potrzebne?2 korzenie fenkułu200 g wędzonego łososia w kawałku (lub innej ulubionej ryby)1 gruszkałyżka masła3 łyżki cukru trzcinowegoNa kruche ciasto:180 g mąki pszennej100 g zimnego masła1 jajkoszczypta soli morskiejDo zalania:4 jajka80 ml kwaśnej śmietanygarść koperkuszczypta soliszczypta świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie:Masło posiekać i zagnieść z mąką, jajkiem i solą(...)Uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki.Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 15 minut. Po czym ściągnąć folię wraz z obciążeniem, a następnie włożyć z powrotem

Food Square
Tort Rafaello 371

dekoracji (użyłem 12 sztuk)Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 amaretto, a następnie wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Z drugim i trzecim blatem postąpić analogicznie. Boki ciasta również pokryć kremem, a następnie obłożyć migdałami. Górę ciasta posypać zaś wiórkami kokosowymi. Na sam koniec ozdobić ciasto kulkami Rafaello i wstawić na całą noc do lodówki.* Inspiracją był przepis

Food Square
Quiche z figami i kozim serem 100

razem przygotowałem jednak kruchy spód na bazie razowej mąki orkiszowej, dzięki czemu uzyskał niesamowity orzechowy aromat. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia! Gorąco polecam! :)Kruche ciasto:220 g razowej mąki orkiszowej z pełnego przemiału (można użyć również pszennej)110 g zimnego masła1/4 łyżeczki soli morskiej1 jajkoZ podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je i wyłożyć(...)formę na tartę, uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną mąką. Włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC .Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 20-25 minut. Przygotować nadzienie.Nadzienie:4 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku1 łyżka posiekanego świeżego tymianku5-6 świeżych fig200 g koziego sera w roladzieoliwa z oliweksól, świeżo mielony

Food Square
Galette z pomidorami i ricottą 169

pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym!Ciasto:250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej)120 g masła1 płaska łyżeczka soli1 jajko50 ml zimnej wodyZ podanych składników zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe(...)ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić, popieprzyć i posypać świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC  i piec przez 50-60 minut, aż wierzch ciasta stanie się złoty a woda z pomidorów wyparuje. Upieczoną tartę odstawić na 10-15 minut do wystygnięcia i podawać na zimno lub na ciepło.* Inspirację zaczerpnąłem z White On Rice Couple

Food Square
Drożdżówki z budyniem i borówkami 118

ogień i intensywnie mieszać do zagotowania. Gotować minutę.Sposób przygotowania:Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać do przesianej wcześniej mąki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto ręką lub mikserem.Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i można formować drożdżówki. Na środku drożdżówek

Smakowity Blog Kulinarny
Strucla z orzechami i cynamonem 118

Składniki:Ciasto drożdżowe:375 g mąki pszennej1 jajko150 ml mleka45 g cukru4 g cukru waniliowego50 g miękkiego masła1/2 łyżeczki soli7 g suchych drożdżyNadzienie:100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan)sok z 1/2 cytryny2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiKruszonka:50 g masła10 łyżek mąki4 łyżki cukrucukier waniliowyPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem(...)cukrem waniliowym. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz.Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt

Smakowity Blog Kulinarny
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 212

Kiedy padło hasło ciasto z gruszkami, w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych. Są niesamowicie wilgotne, ale nie zakalcowate, soczyste od gruszek, ze słodką, chrupiącą kruszonką i wyraźnym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajaderki 180

wsypać połamaną na kostki czekoladę. Gotować, aż do całkowitego ropuszczenia się czekolady. Zestawić z ognia dodać cukier i margarynę. Mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników.Z wystudzonego ciasta formułować kule. Każdą kulę wkładać do papilotki, polewać polewą czekoladową i posypywać płatkami migdałowymi.Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam ciastek zbożowych Benitki dostępne(...)sieci sklepów Biedronka. Można je śmiało zastąpić innymi ciastkami typu petit beurre, digestive, herbatnikami, czy końcówkami ciast bez kremów, bakali czy żelatyny.Ciasta można rozgnieść za pomocą specjalnej przystwaki do blendera, lub umieścić w silnym woreczku i utłuc tłuczkiem do mięsa.Margarynę można zastąpić masłem.Ja używam papilotek, aby goście nie brudzili sobie rąk tymi ciastkami.Zamiast robić polewę, bajaderki można

Gospodyni Miejska
Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka 185

cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem.Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremek.W międzyczasie przygotować lukier(...)babeczki polać lukrem i oprószyć ozdobami cukierniczymi.SMACZNEJ ŚWIĘCONKI!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 6 małych babeczek o śerdnicy podstawy 11 cm.Lukier można zastąpić polewą czekoladową.Do 2/3 ciasta można dodać 2 łyżeczki kakao i wykonać babeczki marmurkowe.Majonezu nie czuć w cieście. Zastąpuje on margarynę czy olej.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Torcik z wątróbką drobiową 230

żyć posiekaną cebulę'Kapustę blanszować, spłukać zimną wodą i smażyć na maśle w niskiej temperaturze 3 minuty. Pokroić na małe kawałki.Liście sałaty lodowej smażyć, aż lekko zmiękną.Przygotować ciasto. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem.Dodać drożdże wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.Rozwałkować i wyciąć 2 krążki. Jednym wylepić dno i boki foremki,18 cm,Wyłożyć czerwoną kapustę, posypać

Kulinarny karnet Christophera
Dwukolorowe ciasteczka maślane 218

masło z cukrem pudrem i jajkiem. Dodajemy ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo pierwszą szklankę mąki, a następnie wyłączamy mikser, wsypujemy resztę mąki i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Od ilości kakao zależy intensywność koloru, ja dodałam pół łyżki. Oba ciasta owijamy folią i wstawiamy do lodówki(...)minut.2. Ciasta wałkujemy dosyć cienko, wycinamy kółka przy pomocy szklanki, a po środku każdego kółka wycinamy gwiazdki. Kółka przenosimy na papier do pieczenia i do każdego wkładamy gwiazdkę w innym kolorze.3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasteczka pieczemy około 10 minut. Studzimy na kratce i zajadamy :) Smacznego!Przepis bierze udział w akcjach

My Culinary Art
KEKS NAJEŻONY BAKALIAMI 157

Bardziej bakaliowego ciasta niż keks sobie nie wyobrażam, uwielbiamy całą rodziną tą różnorodnośc bakalii i ten smak...Pyszny poprostu..na każde święta! Składniki:kostka margaryny3 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 szklanki mąkiopakowanie cukru waniliowego1 szklanka cukru pudru5 jajekpo 10 dag: rodzynek,suszonej żurawiny, suszonych moreli,suszonych sliwek, skórki pomarańczowej kandyzowanej- BakallandWykonanie:Cukier puder, cukier waniliowy ucieramy na gładko(...)gładko, dodajemy po 1 żółtku,  nastepnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek. Rodzynki i morele sparzamy, następnie obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta ze skórką pomarańczową. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki, pieczemy 40 min w 180 st. Gotowe wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem jak kto woli

Z Majeczką w kuchni
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 172

bezglutenowym świecie zaświeciło piernikowe słońce! :) Szczerze powiedziawszy ściągając tu jego promienie nie natrudziłyśmy się zbytnio. Przepyszne, korzenne ciasto powstało szybko i przyjemnie się je przyrządzało. Rodzinne stanie przy piekarniku i oczekiwanie na wielkie rozkrojenie i posmarowanie kuszącego zapachem piernika stało się naszym wieczornym (w zasadzie nocnym, bo było to około 1:30) rytuałem. Gdy wreszcie "smakowa sekta" dobrała się(...)ciasta, słuch o nim zaginął. Zostały tylko okrzyki w stylu "pyszne" (!) i "możecie od razu robić kolejne". Udał nam się ten piernik. Smakował tak, że będziemy się nim często delektować.SKŁADNIKI:Piernik Bezglutenowy:- Masło, kostka,- Cukier trzcinowy, szklanka,- mód naturalny, 5 łyżek,- powidło śliwkowe własnej roboty, słoik 100 ml- Cynamon, pół opakowania,- Przyprawa piernikowa, 3/4 opakowania- Gorąca czekolada (skworcu

Wypisz Wymaluj