wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:189/434)

Ciasteczka na dzień mamy. 88

waniliowego (ja dodałam własnej roboty, przepis znajdziesz tu ) 4 żółtka 50 g mleka  sojowego Sposób przygotowania: Masło połącz z żółtkami a następnie dodaj pozostałe składniki. Gdy uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji plasteliny zawiń je w folię spożywczą i zostaw w lodówce na godzinę. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. Ciast rozwałkuj i piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni

Wielki apetyt
Rafaello 107

Pamiętam to ciasto z mojego pierwszego Sylwestra poza domem (przygotowała go mama mojego kolegi - użyła do niego krakersów, które zastąpiła herbatnikami w wyłudzonym od niej przepisie). Mam do niego ogromny sentyment, ale gdy je zrobicie też będziecie mieli. Nie dość, że jest bardzo łatwe, to jeszcze ekspresowe i zawsze wychodzi. Ciasta się nie piecze, więc jest to świetna opcja(...)masę łyżką. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować część masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników.  Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto kokosem. Może nie jest idealnie równiutkie, ale za to bardzo smaczne :)  Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Potwory i spółka - deser 110

użyłam firmy WECK ) pieczemy babeczki przygotowane wg. przepisu ( Masło z cukrem ucieramy na puszysta masę, dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt, mąkę z proszkiem i mleko- dokładnie miksujemy.  3/4 ciasta barwimy na niebieski kolor, 1/4 na fioletowy i mieszamy jak na zdjęciu poniżej. Ciastka pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni). Następnie studzimy babeczki i wyjmujemy je ze słoików łyżeczką(...)Kruszymy ciasto i z powrotem przekładamy do słoiczków, w których będziemy serwować nasz deser. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody ( z przepisu z opakowania). Gdy będzie lekko tężeć ubijamy ją na najwyższych obrotach na puszysta piankę, dodajemy schłodzoną śmietanę i miksujemy aż masa będzie puszysta. Krem przekładamy na nasze ciasto. Ja użyłam do tego celu rękawa cukierniczego, ale możecie to zrobić

Wielki apetyt
Sernik piernikowy 137

mąki ziemniaczanej 10 pierniczków nadziewanych masło ( do wysmarowania formy) Sposób przygotowania: Ciastka pokruszyć  i wymieszać z miękkim (lub rozpuszczonym) masłem. Dodać przypry do piernika i  zagnieść jednolite ciasto. Wykleić nim dno tortownicy. i wstawić do lodówki na 40 minut. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę wylać na ciasteczkowy spód i powtykać pierniczki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC przez(...)około 10 minut. Następnie w 140 °C  40 minut. Ciasto schłodzić przed podaniem. PS. Niestety nie wiem skąd pochodzi przepis bazowy, ale jeśli kiedyś na niego trafię z wielką przyjemnością was o tym poinformuję, gdyż pomysł na " topienie" pierników jest genialny. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Rogaliki 134

odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. (Zazwyczaj rozgrzewam mikrofalówkę i gdy minie 2 minuty wstawiam swoja miskę z rozczynem-mikrofala pozostaje wyłączona). Następnie dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto (można to zrobić ręcznie, ale ja użyłam do tego swojego robota). Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, po tym czasie na 20 minut wkładamy je do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy

Wielki apetyt
Tort migdałowy z czekoladą 114

wsypać migdały, można wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodajemy białka i mieszamy łyżką z całością, by składniki się ze sobą połączyły. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawić w blaszce do wystudzenia, następnie delikatnie wyjąć. Ciasto pokrój na blaty równej grubości. Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli(...)połączenia się składników. Schłodzoną śmietanę ubij mikserem z dodatkiem cukru pudru. Blaty biszkoptu posmaruj czekolada i nałóż na nie grubą warstwę śmietany ( poza ostatnią, którą smarujemy tylko czekoladową polewą). Ciasto odstaw w zimne miejsce. Smacznego!     Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tęczowe babeczki 118

wpuścić do domu troszkę letniego klimatu. Przyznam, że troszkę z nimi zabawy, ale dla takiego efektu warto, prawda? Dziś powtórka- kolejna partia siedzi już w piecu.  Składniki: na ciasto: 120 g miękkiego masła 120 g cukru 220 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis(...)100g) 135 g miękkiego masła 90 g cukru pudru barwniki spożywcze (u mnie żółty i czerwony Dr Oetker) posypki Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (muszą być w temperaturze pokojowej) na ciasto umieszczamy w  misie i miksujemy przez minutę na niskich obrotach a następnie przez kolejną minutę na najwyższych. Ciasto przekładamy do papilotek  i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze

Wielki apetyt
Churros 125

przygotować go z dodatkiem wanilii i podać z sosem karmelowym. Świetna opcja dla fanów Tłustego Czwartku, bo może służyć jako szybka alternatywa dla pączków, faworków itd. Zapraszam. Składniki: na ciasto: 200 g masła 500 ml wody szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 300 g mąki pszennej 6 jaj na sos: 510 g kajmaku (Duża puszka) 400 ml śmietany(...)dodatkowo: cukier waniliowy (przepis tu ) olej do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Wodę zagotuj i rozpuść w niej masło. Dodaj mąkę, ekstrakt, sól i szybko wymieszaj łyżką. Gdy ciasto będzie odchodzić od miski, zdejmij je z ognia i dodawaj po kolei jajka. Ciasto zmiksuj mikserem na jednolitą masę. Do sylikonowego lub bawełnianego rękawa cukierniczego włóż tylkę w kształcie gwiazdki. Rozgrzej olej

Wielki apetyt
Muffiny z batatami 127

Odcedzamy i miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, pieprz, sól morską, olej rzepakowy, roztopioną Smakowitą Pajdę, jajo, jogurt i orzechy i miksujemy na gładkie, sprężyste ciasto.  Pokrojony w  kosteczkę boczek podsmażamy na smalczyku roślinnym, dodajemy drobno posiekany (obrany) imbir i żurawinę. Razem z tymiankiem dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko łyżką.  Ciasto przekładamy

Wielki apetyt
Pieczone faworki 131

razem przyszedł czas na pieczone faworki.  Są inne niż te smażone, ale równie smaczne i zdecydowanie mniej kaloryczne.  Składniki: 4 żółtka 200g mąki+do podsypania jeżeli ciasto będzie za rzadki 100g jogurtu naturalnego   1 łyżeczka cukru waniliowego niepełna łyżeczka soli kilka kropli ekstraktu waniliowego (przepis tu ) Sposób przygotowania Do miski wbijamy żółtka, dodajemy jogurt, cukier, sól(...)ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotową kulą uderzamy w stół ok. 5 minut. Ciasto odkładamy na kolejne 5 min, a następnie wałkujemy na grubość ok. 3 mm, kroimy na paski szerokości 2 cm i długości 10 cm. Faworki pieczemy w 180 stopni C przez ok. 15 minut. Posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego! Ten i inne

Wielki apetyt
Tarta z boczkiem i suszonymi śliwkami 153

Przyszedł czas na kolejną odsłonę tarty. Tym razem lekko słodka, lekko kwaśna i lekko pikantna. Pychotka! Składniki: na ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 100 g parzonego boczku 100 g serka topionego 100 g szynki konserwowej 1 duża, czerwona cebula 1/4 łyżeczki karobu garść suszonych śliwek (bez pestek) 2 jaja 400 ml jogurtu naturalnego sól(...)kolorowy pieprz olej rzepakowy do smażenia ulubiona mieszanka sałat ulubione kiełki Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść szybko zimnymi rękoma. Wykleić nim formę do tarty i zapiec obciążone (papier do pieczenia przysypany kuleczkami ceramicznymi, suchym grochem lub suchą fasolą) przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Boczek, szynkę i cebulkę pokroić i przesmażyć delikatnie na patelni z odrobiną oleju

Wielki apetyt
Tarta z grzybami 133

razem nazbieraliśmy całe wiadro grzybów. Teraz trzeba je przetworzyć :D Tarta z grzybami SKŁADNIKI: miska grzybów (podgrzybki, maślaki) ser typu włoskiego cebula gotowe ciasto francuskie 2 jajka sól, pieprz  Oczyszczone i pokrojone grzyby podgotować ok 20-30 minut. Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone grzybki i dusić przez 15-20 minut. doprawić solą i pieprzem(...)następnie dodać posiekaną pietruszkę.  Odstawić do ostygnięcia, dodać pokruszony ser oraz wbić 2 jajka. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Piec przez 30 min w temperaturze 200-220 stopni.  Smacznego

MarciochaKucharzy
Pierogi z jabłkami 229

przyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu  szybkie ciasto na pierogi .  Jako że zmieniłam i zmieniam w dalszym ciągu szatę bloga (jak pewnie zauważyliście) oraz dorzuciłam reklamy (mam nadzieje(...)Uczta lodu i ognia  z okazji premiery nowego sezonu "Gry o tron" na który czekam z niecierpliwością i oczywiście przepisy :).  Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon  ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość

Lubczyk i Wanilia
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 200

pięć całych jajek, resztę cukru, cukier waniliowy i sól mieszacie w garnku na małym ogniu. Tylko nie mikserem! Trzepaczką! Łączycie masę z zaczynem drożdżowym i dodajecie resztę mąki. Wyrabiacie ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni. Możecie – w razie potrzeby – dosypać tej mąki trochę więcej. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na jakieś(...)godziny. Chociaż możecie też zostawić je na dłużej w zwykłej temperaturze pokojowej, jak radzi Piotr Kucharski. Wtedy smakuje lepiej… W trakcie rośnięcia wyrabiacie je dwukrotnie. Ciasto dzielicie na mniejsze części, formujecie z niego ruloniki, rwiecie na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczacie, kładziecie na niego łyżeczkę konfitury, zaklejacie i robicie kulkę. Ulepione pączki powinny jeszcze wyrastać, przykryte ściereczką, jakieś pół godziny

GRUBY WAŁEK
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 186

natłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca(...)patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka , 3 łyżki cukru waniliowego >klik< , 1 czubata łyżeczka mąki pszennej , 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej , 4-5 łyżek ugotowanego na sypko ryżu . 2/3 mleka wraz z cukrem zagotować w garnku

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania