studzimy.Mąkę przesiewamy wraz z sodą i łączymy z przyprawami. Następnie wbijamy jajko i dodajemy wystudzone masło z miodem i brązowym cukrem. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące dodajemy jeszcze troszkę mąki, jednak nie za dużo - ciasto powinno pozostać lekko klejące. Powstałą masę dzielimy na ok. 2-3 części i przekładamy do lodówki(...)godziny (lub zamrażalki na ok. 20- 30 minut). Po tym czasie każdą porcję ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy (ok. 2-3 mm grubości) na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą dowolnych wykrawaczek wycinamy pierniczki, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-7 minut w temperaturze 170 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki należy obserwować podczas
Słodka StronaSkładniki:3/4 szklanki mąki30 g masła (schłodzonego)1/3 szklanki mleka (nie użułam całego)pół łyżeczki soliWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło. Posiekać nożem. Dodać sól. Wyrabiać zwarte ciasto stopniowo dodając mleko. Ciasto musi być zwarte, żeby się nie kruszyło.Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małe krakersiki (kształt można dobrać wedle swojego gustu). Piec 15-20 minut do zrumienienia
Moje pyszne gotowaniecukier i proszek wymieszać.Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem.Następnie dodać do tego żółtka i śmietanę.Wszystko razem zagnieść, ja najpierw mieszam wszystko łyżką, ciasto nie przyklej się tak bardzo do rąk). Następnie ciasto dokładnie zagnieść.Ciasto przekładamy do maszynki z konkretnym wzorem. Ja wykorzystałam do tego moją wyciskarkę i spisała się na piątkę.Wyciskamy
Moje pyszne gotowanieszklanki mąki + ok. szklanki do podsypaniałyżeczka sodyłyżka cukrułyżeczka soli200 ml zsiadłego mleka Wykonanie:Mąkę przesiać dodać cukier, sodę, sól i wymieszać.Wlać zsiadłe mleko i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto mocno się klei więc trzeba go troszkę podsypać mąka.Następnie rozwałkować ciasto 3-4 mm i wycinać z niego placuszki (chlebki). Rozgrzać patelnie natartą tłuszczem, jak już pisałam
Moje pyszne gotowaniemałe co nie co :) A sadzę, że większość z was nie potrafiłaby powstrzymać się będąc sam na sam z takim maleństwami. Ja nie potrafiłam :).Składniki:(na 30 eklerków)Ciasto:4 jajka1/2 kostki margarynyłyżeczka cukru pudruszklanka wodyszklanka mąkiszczypta proszku do pieczeniaKrem:3/4 kostki masła3 szklanki mleka3/4 szklanki cukru5 łyżek maki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennejopakowanie cukru waniliowego3 jajkaDodatkowo:kilka krówekodrobina mlekapłatki migdałówWykonanie(...)Ciasto:Wodę z margaryną i łyżką cukru roztopić.Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do rozpuszczonego i zagotowanego masła. Dokładnie wymieszać, uważając, aby nie powstały grudki i chwilę podgotować.Zestawić z ognia i wbijać kolejno jajka, wymieszać. Zmniejszyć ogień i chwile gotować, aby ciasto odchodziło od boków garnka.Zdjąć z ognia.Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną
Moje pyszne gotowaniegórką masła5 płaskich łyżek cukrujajkoszczypta proszku do pieczeniacukier waniliowytrochę dżemuWykonanie:Mąkę przesiać następnie wymieszać z cukrem i proszkiem dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i dokładnie ugnieść ciasto. Powinno mięć gładką jednolitą konsystencję i odchodzić od ręki. Ciasto jest mięciutkie i delikatne. Ma troszkę inną konsystencję niż na kruche ciasteczka. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, ja mniej więcej
Moje pyszne gotowaniemiodowe, i pysznie żurawinowe, bo niczego im nie żałowała. Żałowałam tylko tego, że wszystkie tak szybko poszły. No, ale mojej rodzinki nie musiałam zmuszać to wciągnięcia wszystkich ekspresowo :). Ciasta powstały z dość dużej modyfikacji z ciasta na pierniczki, które już wcześniej wam publikowałam. Składniki:(na ok. 30 sztuk)2 szklanki mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 szklanki(...)mieszamy z sodą, proszkiem i cukrem. Następnie dodajemy masło i siekamy nożem, aby powstały takie grudki (niewielkie).Dodajemy mleko, miód oraz żurawinę i całość dokładnie zagniatamy.Następnie z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kulki (takiej samej wielkości), przekładamy na blachę.Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.Studzimy.Smacznego
Moje pyszne gotowaniepory jadła mnóstwo tortów, i ten mój jest drugim, który bardzo jej smakował. Po jej pochwalę, odrobinę urosłam i byłam naprawdę szczęśliwa, że torcik tak bardzo smakował.Składniki:Ciasto:125 g masła3/4 szklanki cukrucukier waniliowy200 g maślankiłyżeczka octu winnego białegołyżeczka sody oczyszczonej3 jajka4 łyżki kakao Masa:1/2 szklanki cukrucukier waniliowy500 g sera półtłustego300 g kremówkiDodatkowo:1/2 szklanki żurawiny1/2 szklanki(...)złotego lnuWykonanie:Ciasto:Piekarnik nastawić na 180 stopni.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dać stopniowo jajka i przesianą mąkę z kakao. Wymieszać.Następnie dodać maślankę i znów wszystko dokładnie wymieszać.Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy.Na spód małej tortownicy wyłożyć papier a boki posmarować tłuszczem. Następnie przelać ciasto. Wierzch wygładzić.Piec ok. 40-50 minut.Nast
Moje pyszne gotowaniepieczenia2 łyżki cukru waniliowego (płaskie)jajko125 g margarynymarmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem, cukrem, cukrem waniliowym. Potem dać masło i razem posiekać. Wszystko razem zagnieść dodając jajko.Następnie ciasto wkładamy na ok. 20 minut (do 30), do lodówki.Ciasto wyjmujemy i tworzymy różyczki.Ciasto rozwałkować, następnie dzielić na kwadraciki. Podcinać je z czterech stron po środku i sklejać
Moje pyszne gotowaniePóźną wiosną, zanim jeszcze pojawiły się świeże owoce, postanowiłam zrobić ciasto z malinami. Kupiłam więc mrożone, ale...ciasta i tak nie zrobiłam. Po wysypaniu ich z opakowania zobaczyłam, że są strasznie pokruszone. Po chwili namysłu postanowiłam użyć ich do przygotowania nalewki.Składniki:400 g. mrożonych malin (można jednak użyć świeżych),3/4 szklanki cukru(...)soku. Po dwóch dniach całość zalać wódką i ponownie odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzić i ewentualnie dosłodzić. Owoce można wykorzystać do ciast lub deserów. (O jednym z takich deserów napiszę po niedzieli.)Sama nalewka powinna postać jeszcze kilka tygodni, wyklarować się i nabrać mocy ;) Moja niestety nie zdążyła - była zbyt
Codzienna kuchnia niecodziennacukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM<,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli.Dodatek:słoiczek Czeko'li Orzechowej z Anielskich PrzysmakówSkładniki pancakes dokładnie wymieszać, podobnie jak przy cieście naleśnikowym. Można użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu(...)ciasta na powierzchni zaczną pokazywać się pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić placuszek. Mniej więcej powinno wyglądać to tak:Placuszki podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam Czeko'lę Orzechową otrzymaną ze sklepu Anielskie Przysmaki. Czekola to krem o smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu:czekolada ciemna
Codzienna kuchnia niecodziennaminut). Do ubitych jajek dodałam mąkę z roztartym masłem i wymieszałam łyżką, dodałam śmietanę i ocet i jeszcze raz wszystko wymieszałam dokładnie ręką łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciasto przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie, wyjęłam ciasto na stolnice, podzieliłam na małe kawałki i zaczęłam rozpłaszczać na nieduży placek, składać na pół(...)rozwałkowywać (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza). Powtarzałam czynność kilka razy. Nożem wycięłam paski. W środku każdego paska zrobiłam nacięcie, przez które przełożyłam jeden koniec ciasta. Rozgrzałam olej do 180 stopni w frytkownicy i wrzucałam po trzy (szybko rosną i pokrywają się pęcherzami powietrza). Po kilkunastu sekundach przekręciłam na drugą stronę drewnianym patyczkiem i smażyłam jeszcze
NA MOIM TALERZUMieszamy razem mąkę, sodę i sól. Dodajemy małymi porcjami do masy orzechowej cały czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto.5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm.6.Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni, po czym zawijamy w rulon. Odkładamy do lodówki(...)odrobinę stwardniało (najlepiej na całą noc, ale 2 godziny też wystarczą).7.Wałek ciasta kroimy w 1-centymetrowe plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odległości 3 cm od siebie - ciasteczka jeszcze trochę urosną).8. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut.9. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy
W kuchni Katiesyropu daktylowego lub łyżki brązowego cukru.Przygotowanie:Suszone śliwki zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach wodę odlać, śliwki pokroić na kawałki. My chyba pokroiłyśmy zbyt drobno, bo prawie nam zniknęły w cieście ;)Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać do około 30 stopni, połączyć z mąką, dodać olej, powidła i wyrobić mikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej(...)śmietany. Dodać pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej olejem i oprószonej mąką gryczaną. (Nasza forma miała 40 cm x 12 cm)Odstawić w ciepłe miejsce (około 30 stopni) na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 1 godziny (do suchego
głodny alergikchwilę, aż piana będzie błyszcząca. Doskonale ubite białka porcjami dodajemy do masy mleczno- żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła.Rodzynki osuszamy na papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta. Patelnię rozgrzewamy. Wylewamy dość grubą warstwę ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron aż się zetnie. Niedbale dzielimy omlet na kawałki, posypujemy cukrem i natychmiast podajemy. Jeśli ciasto
Mia Cucina Sofieta