wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:211/434)

Pierogi z kapustą i grzybami 159

kapusta może być kiszona lub świeża. Ze świeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól  gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy i wycinamy kółka wielkości szklanki, nadziewamy farszem z kapusty, dokładnie zlepiamy(...)wrzucamy do lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy, po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągamy łyżką cedzakową, można delikatnie przelać wodą. Składnik na farsz: litrowy słoik kapusty kiszonej lub pół główki świeżej kapusty  listek laurowy ziele angielskie pieprz  sól cebula oliwa z oliwek suszone grzyby bułka tarta Grzyby wcześniej

Apetyczna babeczka
Włoski chlebek z suszonymi pomidorami 136

ciepłego mleka. Do pozostałego mleka włóż puree z pomidorów i starannie wymieszaj. Dodaj do mąki razem z oliwą z pomidorów i oliwą z oliwek. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją(...)objętość, wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, dodaj pokrojone suszone pomidory i posiekaną cebulę. Zagniataj aż warzywa będą równomiernie rozłożone w całym cieście. Uformuj 1 lub 2 bochenki i ułóż na natłuszczonej blasze lub na papierze do pieczenia. Przykryj i odstaw na 45 minut. Piecz ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do tem. 190C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia

Apetyczna babeczka
Kołacz żytnio razowy 124

wody i mąki - zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy drożdże podwoją swoją objętość należy połączyć je  resztą składników i wyrabiać ok. 10 minut, jeśli ciasto jest zbyt kleiste można podsypać mąką pszenną. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, którą wcześniej oliwimy. Kołacza zostawiamy do wyrośnięcia na min. 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ponownie wyrabiamy

Apetyczna babeczka
Rogale z farszem makowym 152

Karnawałowa propozycja na drożdżowe rogale z nadzieniem makowym, bo  każdy czasem lubi być domowym łasuchem.Składniki na ciasto;  3 szklanki mąki tortowej  2 łyżki cukru pudru  6 dag masła  3 żółtka 3 dag drożdży  skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz(...)drobno posiekanych daktyli    Sprawdzone bakalie www.owocowyraj.eu Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy litrem wrzątku

Apetyczna babeczka
Tort Ambasador 179

pierwszy robiłam Ambasadora i jestem zachwycona smakiem. Jest wykwintny, elegancki i rozpływa się w ustach :)Ciasto - biszkopt na tortownicę 26-28 cm : 4 jaja 1/2 szk cukru kryształu 1/2 szk mąki pszennej  płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do prawie zupełnego rozpuszczenia. Dodać żółtka - wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Krem: 40 dag masła 1 szk cukru kryształu 600 ml mleka 5 żółtek budyń śmietankowy lub waniliowy cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią od www.owocowyraj.eu 2 łyżki mąki pszennej 2 kieliszki spirytusu

Apetyczna babeczka
Puszysty chlebek zawijany z bazylią 121

ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z pozostałym ciepłym mlekiem,(zostaw łyżkę mleka), solą i wyrośniętym rozczynem. Wyrób jednolite, gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Bazylie dokładnie opłucz, osusz, oberwij listki, posiekaj i zmiksuj z oliwą z oliwek. Ciasto wyrób, podziel

Apetyczna babeczka
Chleb z serem i cebulą 130

sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera i cebulę. Wymieszać i zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i wodę. Wyrobić luźne ciasto. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby(...)nich w przygotowanej formie i posmarować roztopionym masłem. Ułożyć na wierzchu pozostałe 10 kawałków i znów posmarować resztą masła. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto wyrośnie wypełni formę. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Posypać resztą sera. Piec 40-45 minut, aż chleb wyrośnie i się przyrumieni. Przełożyć na metalową kratkę, żeby chleb ostygł.  źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Bułeczki mleczne 132

posmarowania bułek  1.Do miski przesiać sól i mąkę i dodać masło. Rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejsce na 1 godzinę, by podwoiło objętość(...)wyrośnięciu ciasto spłaszczyć dłonią, podzielić na 12 kawałków. Uformować z nich kulki i ułożyć na blachach, zachowując odstępy. Nakroić nożem wierzch każdej bułeczki na krzyż. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosły i podwoiły objętość.3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Posmarować bułeczki mlekiem i piec 20-25 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę

Apetyczna babeczka
Ciasteczka czekoladowe z melasą 186

brązowego2 jajkacukier waniliowy lub domowy cukier z laską waniliitabliczka mlecznej czekolady10 dag rodzynek 1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem(...)pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C, przez 15-20 minut, aż ciasteczka zrobią się rumiane. Wyjąć na kratkę kuchenną do wystudzenia

Apetyczna babeczka
Barbari 139

stronie firmy Bartosz Przesiać mąkę do miski. drożdże rozetrzeć z wodą. Zrobić zagłębienie w mące i wlać drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrobić ciasto, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać 8-10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 45-60 minut, by wyrosło. Przekłuć(...)ciasto nożem i ułożyć je na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 6 części, uformować z każdej prostokąt. Ułożyć chlebki w dużych odstępach na blachach. Zrobić na każdym chlebku cztery nacięcia. Przykryć chlebki natłuszczoną folią i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosły. rozgrzać piekarnik do 200C. Posmarować chlebki olejem i piec 12-15 minut, aż się przyrumienią. Podawać

Apetyczna babeczka
Oponki wiedeńskie 1692

łyżki rum,olejek cytrynowyPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący

Kuchnia Danusi
Naleśniki z serem i kaszą gryczaną 145

odmiany pyszne naleśniki z serem i kaszą gryczaną Naleśniki z serem i kaszą gryczanąSKŁADNIKI:CIASTO:jajka -2 sztmleko -0,5 szklwoda -0,5 szklsólmąka-1,5 szklFARSZ:ser biały -250 gkasza gryczana biała-0,5 szklcebula -1 sztwegetasól i pieprzjajko -1 szttłuszcz do smażenia naleśnikówjogurt naturalny gęsty-2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Ciasto Do miski wsypać mąkę,wybić jajka,dodać szczyptę soli(...)wodę i mleko,zmiksować robotem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. FARSZ Ser przecisnąć przez praskę do miski. Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szkl osolonej wody. Cebulę obrać,drobno pokroić,przesmażyć na tłuszczu,posypać wegetą.. Dodać do sera kaszę gryczaną,cebulkę,jajko,sól i pieprz,wymieszać. Gdyby

Kuchnia Danusi
Romantyczne naleśniki 155

gśmietana -2 łyżkicukier waniliowy -1 opakcukier -2 łyżkiolej do smażeniaśmietana do napisuPRZYGOTOWANIE: CIASTODo miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać szczyptę soli, jajka, mleko i barwnik. Robotem dobrze wymiksować, ciasto powinno mieć konsystęncję gęstej śmietany. NADZIENIE Ser połączyć z cukrem waniliowym, cukrem i śmietaną, dobrze rozetrzeć. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Z naleśników wycinać za pomocą

Kuchnia Danusi
Rudolfy z ciastek 163

żółtko, kilka kropli olejku waniliowego, szczypta soli, do dekoracji: 60 g czekolady deserowej, czerwone m&m's Przygotowanie:     W mikserze montujemy hak do zagniatania ciasta i wsypujemy do miski wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, jajko, żółtko, olejek waniliowy i szczyptę soli. Uruchamiamy mikser na ok. 4 minutki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i owijamy w folię(...)Wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, szklanką wycinamy kółka. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Gdy ciasteczka ostygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i napełniamy nią szprycę. Dekorujemy ciasteczka, m&m's przyklejamy czekoladą lub lukrem

Aga w kuchni
Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami 151

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na stolnicę wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i siekamy ją z masłem. Następnie dodajemy startą marchewkę i zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Wycinamy szklanką kółka i pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu połowę ciasteczek smarujemy powidłami(...)śliwkowymi i przykrywamy ciasteczkami bez powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście nie ma cukru, więc nie żałujemy cukru pudru :))  Inspiracje na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki Ewy gotuje. Ulubione

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania