brązowego2 jajkacukier waniliowy lub domowy cukier z laską waniliitabliczka mlecznej czekolady10 dag rodzynek 1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem(...)pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C, przez 15-20 minut, aż ciasteczka zrobią się rumiane. Wyjąć na kratkę kuchenną do wystudzenia
Apetyczna babeczkastronie firmy Bartosz Przesiać mąkę do miski. drożdże rozetrzeć z wodą. Zrobić zagłębienie w mące i wlać drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrobić ciasto, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać 8-10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 45-60 minut, by wyrosło. Przekłuć(...)ciasto nożem i ułożyć je na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 6 części, uformować z każdej prostokąt. Ułożyć chlebki w dużych odstępach na blachach. Zrobić na każdym chlebku cztery nacięcia. Przykryć chlebki natłuszczoną folią i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosły. rozgrzać piekarnik do 200C. Posmarować chlebki olejem i piec 12-15 minut, aż się przyrumienią. Podawać
Apetyczna babeczkałyżki rum,olejek cytrynowyPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący
Kuchnia Danusiodmiany pyszne naleśniki z serem i kaszą gryczaną Naleśniki z serem i kaszą gryczanąSKŁADNIKI:CIASTO:jajka -2 sztmleko -0,5 szklwoda -0,5 szklsólmąka-1,5 szklFARSZ:ser biały -250 gkasza gryczana biała-0,5 szklcebula -1 sztwegetasól i pieprzjajko -1 szttłuszcz do smażenia naleśnikówjogurt naturalny gęsty-2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Ciasto Do miski wsypać mąkę,wybić jajka,dodać szczyptę soli(...)wodę i mleko,zmiksować robotem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. FARSZ Ser przecisnąć przez praskę do miski. Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szkl osolonej wody. Cebulę obrać,drobno pokroić,przesmażyć na tłuszczu,posypać wegetą.. Dodać do sera kaszę gryczaną,cebulkę,jajko,sól i pieprz,wymieszać. Gdyby
Kuchnia Danusigśmietana -2 łyżkicukier waniliowy -1 opakcukier -2 łyżkiolej do smażeniaśmietana do napisuPRZYGOTOWANIE: CIASTODo miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać szczyptę soli, jajka, mleko i barwnik. Robotem dobrze wymiksować, ciasto powinno mieć konsystęncję gęstej śmietany. NADZIENIE Ser połączyć z cukrem waniliowym, cukrem i śmietaną, dobrze rozetrzeć. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Z naleśników wycinać za pomocą
Kuchnia Danusiżółtko, kilka kropli olejku waniliowego, szczypta soli, do dekoracji: 60 g czekolady deserowej, czerwone m&m's Przygotowanie: W mikserze montujemy hak do zagniatania ciasta i wsypujemy do miski wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, jajko, żółtko, olejek waniliowy i szczyptę soli. Uruchamiamy mikser na ok. 4 minutki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i owijamy w folię(...)Wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, szklanką wycinamy kółka. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Gdy ciasteczka ostygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i napełniamy nią szprycę. Dekorujemy ciasteczka, m&m's przyklejamy czekoladą lub lukrem
Aga w kuchniMarchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na stolnicę wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i siekamy ją z masłem. Następnie dodajemy startą marchewkę i zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Wycinamy szklanką kółka i pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu połowę ciasteczek smarujemy powidłami(...)śliwkowymi i przykrywamy ciasteczkami bez powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście nie ma cukru, więc nie żałujemy cukru pudru :)) Inspiracje na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki Ewy gotuje. Ulubione
Aga w kuchniczym odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże urosną. Ucieramy jajka z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła i zwijamy, nadając kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy
Aga w kuchniryżowy Oleje świata, szczypta soli, do posypania: cukier puder. Przygotowanie: Miąższ z dyni ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy blenderem. Dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy. Ciasto musi być dosyć gęste. W zależności od soczystości dyni ilość mąki może trochę się różnić. Należy dodawać po trochu i mieszać, aż ciasto będzie gęste. Dodajemy szczyptę soli. Na patelni(...)rozgrzewamy olej ryżowy i łyżką wazową wylewamy ciasto. Smażymy paluszki z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchnizagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, tworząc jakby miseczkę, do której nakładamy ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy kulkę. Z reszty ciasta i masła orzechowego lepimy
Ratunku obiadolej rzepakowy i bałabuchy są właśnie dla Ciebie ! Wykonanie jest banalnie proste, a produkt końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji. Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy(...)ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj na barszcz czerwony
Z Kuchni Do Kuchniosolonej wody z jedną łyżką masła. Sporządzenie kluseczek rozpoczynamy od ubicia ziemniaków na konsystencję puree, dodajemy do nich mąkę, wbijamy jajo i zagniatamy na zwarte, elastyczne ciasto - w razie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki . Ciasto dzielimy na ok. 3 części. Z każdej części ciasta sporządzamy wałek o grubości ok.4-5 cm, kolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą
Symfonia Smakówpieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę serową (takimi szlaczkami :)) 11. wsadzamy do pieca
ladykitchenchoinki i postanowiłam ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince. Zielone pierniczki choinki Składniki:Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki(...)się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość
Kulinarne przygody Gatitykurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy wzdłuż na paski. Pokrojonego kurczaka przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. W osobnym naczyniu przygotowujemy ciasto podobne do naleśnikowego. Łączymy mąkę, mleko, jajko i sól i dokładnie je mieszamy. Kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku kurczaka dokładnie oblanego ciastem. Smażymy
W kuchennym oknie Ewy