wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:213/434)

Popękane ciasteczka czekoladowe - dla gości, do herbatki, do kawki... 423

stopniowo dodajemy mąkę. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc. Im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym bardziej popęka w trakcie pieczenia). 4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto

My Culinary Art
Pływające rogale 182

ŁOWICZ truskawkowyPrzygotowanie:Drożdże wymieszać dokładnie ze śmietaną i łyżką cukru. Na stolnicy rozetrzeć mąkę z margaryną. Dodać drożdże i uformować kulę. Do dużego garnka wlać zimną wodę i włożyć ciasto i czekać aż ciasto wypłynie na wierzch. Gdy ciasto wyjdzie ponad poziom wody, wyjąć i podzielić na kilka części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko i wycinać niewielkie kwadraty. Nakładać

Czarnawisienka
Orkiszowe knedle serowe z jabłkiem 169

najlepiej trzcinowego) [opcjonalnie]1 większe jabłkoPrzygotowanie:Ser z jajkiem zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać mąki oraz cukier i ugnieść na stolnicy. Należy to robić dość delikatnie. Jeśli ciasto się klei możemy je podsypać mąką lub otrębami. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do jakiejś miseczki, przykrywając ściereczką. Odstawiamy na 15 minut lub trochę dłużej.Ciasto po 15 minutach

Czarnawisienka
Kopytka (bez glutenu, jajek i mleka) 125

dopiero co ugotowanych, to trzeba je ostudzić zanim dodamy mąkę. Rozdrobnione ziemniaki przełożyć do dużej miski, wsypywać po łyżce mąki ziemniaczanej i wyrabiać. Mąkę dosypywać do momentu aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Ilość potrzebnej mąki zależy od wilgotności masy ziemniaczanej a ta od odmiany ziemniaków, czasu jaki upłynął od ich gotowania, stopnia odparowania(...)nich wody itd. Z ciasta uformować wałki grubości około 2 cm, pokroić skośnie aby otrzymać kształt kopytek. W międzyczasie zagotować wodę w szerokim garnku, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę oleju. Wrzucać kopytka do wrzątku, od ich wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze 2-3 minuty.Jeśli chcemy zrobić kolorowe kopytka, do ciasta można dodać

głodny alergik
Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka) 152

Aromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty. Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 płaska łyżeczka olej 3 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 2 szklanki łupiny z nasion babki lub siemię lniane(...)mąkę, cukier, drożdże instatnt, łupiny z babki (lub mielone sięmię lniane), dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (podgrzać do około 35 stopni C), olej i sól. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać pozostałe 0,5 szklanki mleka.Dodać nasiona kminku (ja dodałam 1 płaską łyżeczkę). Zamiast kminku można dodać też inne zioła: bazylię, tymianek, oregano.Uwaga

głodny alergik
Parówkowe mumie na Halloween 224

Szybka w przygotowaniu i efektowna przekąska na Halloween! Pomysł zaczerpnięty z internetu. Składniki: dowolna ilość parówek ciasto francuskie musztarda Kupując parówki warto zwrócić uwagę na zawartość mięsa w produkcie. Wiem, że to tylko MOM, ale wolę mieć tego MOM-u 80%, niż 20%... Z ciasta francuskiego wycinamy cienkie paseczki. Powinno być ich dwa razy więcej niż parówek. Każdą parówkę kroimy(...)pół i obklejamy ciastem pilnując by paseczki lekko nachodziły na siebie. Zostawiamy miejsce na oczy. Zapiekamy 15 min. w piekarniku nastawionym na 180 st. Po przestygnięciu na pomocą wykałaczki robimy musztardowe oczy.Smacznego

chwile dla mnie
Domowy chlebek zdrowia 149

słonecznika 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób z jedną szklanką ciepłej wody. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki, wymieszaj. Wlej zaczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj, ciasto będzie klejące i lekko lejące, pozostaw w misce pod przykryciem, najlepiej zabezpiecz folią do żywności, bez dostępu powietrza, wtedy lepiej wyrośnie. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)godzinie gdy ciasto powoi objętość, przełóż do posmarowanych tłuszczem form, ręce przed przełożeniem posmaruj olejem, żeby ciasto nie oblepiło dłoni. Bochenki w foremkach posyp sezamem i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz godzinę w 180 C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.   Źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Pierogi z kapustą i grzybami 149

kapusta może być kiszona lub świeża. Ze świeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól  gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy i wycinamy kółka wielkości szklanki, nadziewamy farszem z kapusty, dokładnie zlepiamy(...)wrzucamy do lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy, po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągamy łyżką cedzakową, można delikatnie przelać wodą. Składnik na farsz: litrowy słoik kapusty kiszonej lub pół główki świeżej kapusty  listek laurowy ziele angielskie pieprz  sól cebula oliwa z oliwek suszone grzyby bułka tarta Grzyby wcześniej

Apetyczna babeczka
Włoski chlebek z suszonymi pomidorami 124

ciepłego mleka. Do pozostałego mleka włóż puree z pomidorów i starannie wymieszaj. Dodaj do mąki razem z oliwą z pomidorów i oliwą z oliwek. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją(...)objętość, wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, dodaj pokrojone suszone pomidory i posiekaną cebulę. Zagniataj aż warzywa będą równomiernie rozłożone w całym cieście. Uformuj 1 lub 2 bochenki i ułóż na natłuszczonej blasze lub na papierze do pieczenia. Przykryj i odstaw na 45 minut. Piecz ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do tem. 190C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia

Apetyczna babeczka
Kołacz żytnio razowy 109

wody i mąki - zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy drożdże podwoją swoją objętość należy połączyć je  resztą składników i wyrabiać ok. 10 minut, jeśli ciasto jest zbyt kleiste można podsypać mąką pszenną. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, którą wcześniej oliwimy. Kołacza zostawiamy do wyrośnięcia na min. 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ponownie wyrabiamy

Apetyczna babeczka
Rogale z farszem makowym 139

Karnawałowa propozycja na drożdżowe rogale z nadzieniem makowym, bo  każdy czasem lubi być domowym łasuchem.Składniki na ciasto;  3 szklanki mąki tortowej  2 łyżki cukru pudru  6 dag masła  3 żółtka 3 dag drożdży  skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz(...)drobno posiekanych daktyli    Sprawdzone bakalie www.owocowyraj.eu Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy litrem wrzątku

Apetyczna babeczka
Tort Ambasador 163

pierwszy robiłam Ambasadora i jestem zachwycona smakiem. Jest wykwintny, elegancki i rozpływa się w ustach :)Ciasto - biszkopt na tortownicę 26-28 cm : 4 jaja 1/2 szk cukru kryształu 1/2 szk mąki pszennej  płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do prawie zupełnego rozpuszczenia. Dodać żółtka - wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Krem: 40 dag masła 1 szk cukru kryształu 600 ml mleka 5 żółtek budyń śmietankowy lub waniliowy cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią od www.owocowyraj.eu 2 łyżki mąki pszennej 2 kieliszki spirytusu

Apetyczna babeczka
Puszysty chlebek zawijany z bazylią 108

ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z pozostałym ciepłym mlekiem,(zostaw łyżkę mleka), solą i wyrośniętym rozczynem. Wyrób jednolite, gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Bazylie dokładnie opłucz, osusz, oberwij listki, posiekaj i zmiksuj z oliwą z oliwek. Ciasto wyrób, podziel

Apetyczna babeczka
Chleb z serem i cebulą 114

sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera i cebulę. Wymieszać i zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i wodę. Wyrobić luźne ciasto. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby(...)nich w przygotowanej formie i posmarować roztopionym masłem. Ułożyć na wierzchu pozostałe 10 kawałków i znów posmarować resztą masła. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto wyrośnie wypełni formę. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Posypać resztą sera. Piec 40-45 minut, aż chleb wyrośnie i się przyrumieni. Przełożyć na metalową kratkę, żeby chleb ostygł.  źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Bułeczki mleczne 118

posmarowania bułek  1.Do miski przesiać sól i mąkę i dodać masło. Rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejsce na 1 godzinę, by podwoiło objętość(...)wyrośnięciu ciasto spłaszczyć dłonią, podzielić na 12 kawałków. Uformować z nich kulki i ułożyć na blachach, zachowując odstępy. Nakroić nożem wierzch każdej bułeczki na krzyż. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosły i podwoiły objętość.3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Posmarować bułeczki mlekiem i piec 20-25 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę

Apetyczna babeczka