Ciasto znalazłam na blogu In my coffee kitchen jest na prawdę bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.Ja dodatkowo do środka dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę nektarynkę i posypałam wierzch płatkami migdałowymi.Czas pieczenia: 40 min - 50 min Temperatura pieczenia(...)śmietanę i olej. Miksować przez kilka minut. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać i przełożyć do blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce (brzoskwinie rozcięciem do góry).Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-50 minut. Składniki na tortownicę 24cm lub keksówkę Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBardzo kruche ciasto, delikatna pianka i owoce, fajne połączenie :) Owoce możemy dać sezonowe, jak i te z puszki czy nawet mrożone. Ja mam te szczęście, że w swojej zamrażarce mam jeszcze trochę zapasów z lata :) Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.Składniki :Ciasto:2,5 szkl mąki250 g margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekPianka budyniowa :5 białek1(...)cukier waniliowy1 szkl cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe1/2 szkl olejudodatkowo:dowolne owoce (jeżeli używamy mrożonych, to nie rozmrażamy ich wcześniej)cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :Składniki na ciasto wykładamy a stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godz.Po tym czasie blaszkę
charlotte gotujesceptycznie, gdy spróbowała to nie mogła skończyć. Ten chleb po prostu wciąga...Co ważne chleb nie wymaga wyrabiania. Wszystko tylko mieszamy i odstawiamy na minimum 12h. Można sobie przygotować ciasto np.rano przed pracą, zajmuje to minutkę. Odstawiamy, a gdy wracamy formujemy bochenek i po dwóch godzinach chlebek idzie do pieca.Po 1h jest gotowy. I rano lub jeszcze na kolację mamy(...)sekund. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe ( nie gorące) miejsce na minimum 12h. Może stać na blacie kuchennym. Po 12-18h wykładamy za pomocą łopatki ciasto na oprószoną mąką stolnicę lub na blat w kuchni, ja wyklejam blat folią spożywczą , na to trochę mąki i potem ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc
Smaczne Zdrowezdecydwal inaczej, a ja zyje w duzym miescie. Podporzadkowalam sie wiec panujacym tu zwyczajom. Dzis postanowilam zwolnic, udac sie do kuchni i tam upiec proste, ale pyszne ciasto. Z samego rana, nim zar zaczal lac sie z nieba wzielam moj kosz wilkinowy i poszlam na targ. Nakupowalam cala mase letnich przysmakow, a wsrod nich jagody i maliny.Po powrocie do domu(...)myslalam tylko o jedyn. Zaraz upieke wspaniale ciasto. Nie moglam sie go doczekac. Nastawilam minutnik gdy wstawialam tortownice do piekarnika i zabralam sie za inne prace domowe w rytmie ulubionej muzyki. I dobrze, ze muzyka grala, bo nagle wylaczyli prad, zrobilo sie cicho. Zamarlam z przerazenia, bo moje cudowne ciasto pieklo sie w piekarniku na prad wlasnie. Minelo dosc sporo
Przysmaki Karolkiposiadaniu jest frytkownica. Wtedy smażenie pieczarek to pryszcz, ale można i poradzić sobie bez niej. Wystarczy garnek z grubym dnem i olej do głębokiego smażenia. PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE./ przepis Mamy;/ na słój o pojemności 3-4 litrów, można zrobić mniejszą ilość zachowując odpowiednie proporcje składników ciasta 1,5 kg świeżych pieczarek 5-6 dużych cebul ciasto(...)Pieczarki oczyszczam, cebulę obieram i kroję w cienkie piórka. Składniki zalewy zagotowuję, wrzucam cebulę, gotuję razem 2 minuty i wyłączam, pozostawiam do wystudzenia. Z piwa, mąki, jajek przyrządzam ciasto o gęstości ciasta naleśnikowego, dość gęstego i treściwego. Doprawiam solą, pieprzem i mieloną paprką, po czym pozostawiam na 30 minut, aby się przegryzło. Rozgrzewam olej (w garnku czy też
W kuchni Karmel-itkimojprzepisna.pl | Tarta, jaką przygotowałam dla przyszłej Panny Młodej. Tarta na kruchym cieście z dużą ilością delikatnego kremu budyniowego, udekorowana truskawkami. Pyszna i elegancka, w sam raz na różne imprezki. Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 300 g mąki pszennej 150 gr zimnego masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 żółtka (z jajek rozmiar(...)łyżki zimnej wody Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka. Kruche ciasto, wypełnione truskawkowym budyniem, do tego bita śmietana i bezy. Czego można chcieć więcej ? ;-). Po prostu nieziemska, dla fanów mniej słodkich wypieków idealna. Przepis autorski. Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód(...)soli 2 żółtka (z jajek rozmiar L) 1-2 łyżki zimnej wody (ewentualnie) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować
moj przepis naSzarlotka lub jabłecznik to jedno z ulubionych ciast mojego męża. W różnych wariantach, gości na naszych stołach dość często. Ten przepis pochodzi z zamierzchłych czasów i ciężko mi zlokalizować jego źródło Jakie by ono nie było, szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki(...)możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni ją lekko kwaskową. My nie lubimy bardzo słodkich ciast i to ciasto wpisuje się w to idealnie. Szarlotka z tego przepisu, to idealne ciasto weekendowe dla miłośników jabłek i nie tylko. Będzie stanowić świetny dodatek do kawy z przyjaciółkami. To ciasto
Mieszam w GarnkuKlasyka polskiego wypieku. Znany i lubiany też poza granicami kraju. Z tradycyjną, lukrowaną kratką – zawsze będzie ozdobą świątecznego stołu… i nie tylko. Chyba jako jedno z niewielu ciast, jest pieczony i na Wielkanoc, i na Boże Narodzenie. Sernik krakowski. Składniki na dużą blaszkę o wymiarach 39 x 30cm Ciasto półkruche: - 750 g mąki krupczatki - 187 g cukru pudru(...)rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo (do posmarowania „kratki”): - 1 żółtko - 1 łyżeczka mleka Lukier: - 6 łyżek cukru pudru - sok z ½ cytryny Wieczorem, dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką
mojewypiekiinietylkoCiasto rozpływa się w ustach, zdecydowanie jest to najlepsza szarlotka z tych upieczonych w moim domu. Nie myślcie sobie że zachwalam swój przepis, bowiem wcale nie jest mój. Odnalazłam go TUTAJ natchniona tym ciastem tak powiedziałabym słodko zachwalanym przez autorkę, postanowiłam wypróbować przepis (trochę go zmodyfikowałam). Od dawna bowiem jako wielki szarlotkowy łasuch szukam tej idealnej jedynej(...)odtworzyłam ich smaku w domowej kuchni, choć piekłam nawet te szarlotki z tatrzańskich przewodników. Jeśli więc wybieracie się w Tatry, koniecznie zjedzcie tam szarlotkę, no i oczywiście KWAŚNICĘ! Ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki mleka 160 g miękkiego masła
Kuchenne aromatyWitajcie :) Dzisiaj propozycja naszego ulubionego "śmietanowca". Wspaniałe ciasto, które od lat pieczemy i nadal nie mamy dość hihi. Fajna propozycja na niedzielne ciasto lub zbliżające się święta. Bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmujące mnóstwa czasu. Szybkie, łatwe czyli idealne dla zapracowanych. Powinniście je wypróbować ! Oto śmietanowiec : Ciasto śmietanowe. Smakuje jak puszysty serniczek :) Składniki : 3 duże śmietany(...)margaryna 5 jajek 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, żółtek i jednej łyżki śmietany wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 do 1/4. Większą część wykładamy na blachę, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Masa : Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż się
vegetanieSkładniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 jajek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Polewa do ciasta 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody zagotować 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki do polewy przekładamy do rondla, mieszamy zagotowujemy następnie studzimy Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy wylewamy polewę ostudzoną(...)masy. Bita śmietana: 1/2 l śmietany 30% 2 fixy do śmietany miksujemy Schłodzoną śmietanę oraz fixy ubijamy na sztywno. Ponadto: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki 1 czekolada mleczna Ciasto przekroić na pół. Na spód ciasta smarujemy jednym słoiczkiem dżemu, przykrywamy masą serową. Następnie przykładamy drugą połówką ciasta, smarujemy dżem, na który wykładamy bitą śmietanę. Wierzch ciasta
kgwjanczewoPotrzebujecie szybkiej przekąski na wieczór z przyjaciółmi, a pomysłu brak ? Ciasto francuskie jest idealnym rozwiązaniem, podawać je można w rożnych kompozycjach, na ciepło, na zimno ... z barszczykiem czy też bez ... Dzisiaj proponujemy serowo-szynkowe zawijasy z ciasta francuskiego. Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g sera żółtego w plastrach 80g szynki bądź ulubionej wędliny(...)łyżeczka pasty harissa 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów 2 łyżeczki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na grubsze plastry. Tak przygotowane zawijasy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLuty zaczynamy od przekąski z ciasta francuskiego i kiełbasy. Takie przekąski są szybkie, bardzo łatwe do wykonania. Opakowanie ciasta francuskiego zawsze jest w mojej lodówce i nie boję się że zaskoczą mnie goście i nie będę miała co podać na stół. Do ciasta francuskiego zawsze znajdziemy coś co pasuje, gdyż mogą to być dodatki, mięsne, warzywne(...)słodkie. Takie przekąski dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekąska z ciasta francuskiego i kiełbasy Składniki: 1/3 op ciasta francuskiego 1 kiełbasa wiejska musztarda francuska jajko Pasek ciasta francuskiego (taki aby zawinąć w niego kiełbaskę) smarujemy musztardą francuską. Na to kładziemy dowolną kiełbasę. Ciasto francuskie zawijamy i sklejamy brzegi. Jajko rozmącamy. Cały rulon przekładamy do jajka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto bije rekordy popularności :) Szukałam "właściciela" przepisu, na każdym niemal blogu ciasto z lekkimi modyfikacjami - ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć autora/ki . Po przepis sięgnęłam z grup kulinarnych na FB. Podobnie do wszystkich zmodyfikowałam go :)Co mogę powiedzieć- przepyszne ciacho- które mogę każdemu polecić. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu, i znika jeszcze szybciej niż je się robi(...)gniazda z jabłek. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder- mieszamy razem. Miękkie masło, jajko i serek homogenizowany dodajemy do mąki. Ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka- tak jak na zdjęciu. Powinna zostać nam jedna połówka jabłka.Podsypujemy lekko mąką
Smaki Edyty