wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:21/434)

ciasto pomarańczowe z gruszkami i kruszonką... 151

utrzeć z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować z 1 minutę pomarańczę dużą sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, mikserem wszystko zmiksować z 1 minutę na gęste ciasto tortownica 24cm- wysmarować masłem, posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto, wsypać gruszki, dodac pokrojone na kawałeczki cząstki pomarańczy KRUSZONKA: po 10 dag: cukru, miękkie masło, maka krupczatka mikserem zmiksować(...)drobną kruszonkę i wsypać na ciasto piec w 200C około 45 minut, ciasto z blaszki wyjąć wystudzone ciasto jest rewelacyjne smakowo.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną 175

białego 8 dag cukru 1 łyżka miodu 1 jajko wanilia skórka pomarańczowa 3 łyżki żurawiny suszonej Wykonanie. Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto półfrancuskie, drożdżowe. Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży, cukru i 100ml mleka zrobić rozczyn.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie mleka żółtka, szczyptę soli i starannie(...)wyrobić. Pod koniec dodać stopione masło. Wyrobić i odstawić przykryte w ciepłe miejsce .Wyrośnięte wyłożyć na matę i wywałkować. Rozłożyć kawałki masła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.Ostatni raz wywałkować ciasto w prostokąt, na grubość

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto ,,Karmelowa Pomarańcza". 198

Zawsze lubię pobawić się z karmelem, prawie nigdy nie robię karmel tak samo. Więc tym razem udało się bardzo fajne ciasto z karmelem i pomarańczami, ale karmel nie prosty, a taki nieco przypominający toffi, a ciasto bardzo pulchne i miękkie z dodatkiem płatków owsianych i dużej ilości skórki z pomarańczy. Składniki: Karmel: 3/4 szklanki cukru 100 ml śmietanki 2 małe(...)pomarańcze szczypta soli Ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g śmietany 1/2 szklanki oleju szklanka płatków owsianych 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch pomarańcz szczypta soli Przygotowanie:  Na patelnię nie przywierającą wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżeczki wody. Gotujemy, aż karmel ściemnieje i dodajemy ciepła śmietankę, sól i energicznie mieszamy, aby powstała płynna

Kuchnia Łukasza
Ciasto cynamonowe z rabarbarem. 202

Pierwszy przepis z rabarbarem w tym roku! Uwielbiam rabarbar i przeróżne dania z jego użyciem.  Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto udaje się po prostu rewelacyjne, lekko kruche z warstwą dobrze przepieczonych kawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo(...)ponownie miksujemy. Do masy dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe paski. Do naczynia wykładamy 2/3 ciasta, na to układamy rabarbar i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-75 minut. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Dyniowe ciasto z orzechami 239

Aromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)SKŁADNIKI1/2 kg dyni bez pestek i skórki  (lub 1 szklanka gotowego puree z dyni)         2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (może być brązowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej3 jajka 2/3 szklanki olejuszczypta soliszklanka(...)przyprawy, proszek i sól.Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny mus dyniowy.Łączymy suche składniki z mokrymii dodajemy orzechy.  Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut. Pyszne ciasto z dynią gotowe :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi 493

Ucierane ciasto daktylowe z orzechami włoskimi i syropem z agawy. Bardzo smaczne, o ciekawym cukierkowym smaku. Napisałam "cukierkowy smak" bo trudno jest przyrównać jego smak do czegoś innego. Jest po prostu daktylowy. ;) Daktyle pełnią tutaj również rolę naturalnego słodziku, dzięki temu w cieście jest mała ilość cukru. Można pokombinować z dodatkami i dodać swoje ulubione bakalie. Ciasto daktylowe z orzechami(...)mąki i proszku do masy. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok. 50min (by upewnić się, że ciasto jest już upieczone wsadzamy patyczek, jeśli jest suchy - ciasto jest gotowe).  Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła PrzygotowanieW

coolinarnastrefa.blogspot.com
Przekładaniec orzechowy 687

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj . Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień gdy ciasto zmięknie od masy i wszystkie smaki się idealnie połączą. Ciasto robiłam bez zmian przepisu ale kolejnym razem z pewnością posmaruję placki grubszą warstwa dżemu,żeby był bardziej wyczuwalny. Ciasto pięknie się prezentuje, jest podzielne i zachwyca gości :) Ciasto jasne: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki pszennej(...)szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ciemne: 2 1/4 szkl. (300 g )mąki pszennej 3/4 margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Przepis na Bułki Orkiszowe 200

Witam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do wyrobienia ciasta maszyny (robota). Bułki orkiszowe po upieczeniu są bardzo smaczne, puszyste (dokładnie widać to na końcu filmiku) i bardziej treściwe niż bułki ze sklepu bo nie są tak nadmuchane. Polecam wypróbować przepis i spróbować upiec(...)takie bułeczki w domu. Do przygotowania ciasta na bułki orkiszowe będziemy potrzebować: 500 g mąki orkiszowej pełno ziarnistej (użyłam mąki Melvit) 100 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 ml letniego mleka 3 łyżki oleju 40 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli (około 15 g) 1,5 łyżeczki cukru (około 10 g) dodatkowo bułki możemy posypać siemieniem

Uwaga Babcia Piecze Chleb
KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ 470

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą . To ciasto było tak dobre, że postanowiłam zrobić jego czekoladową wersję, ale z innymi owocami. Padło na agrest, który nie jest zbyt popularny w domowych wypiekach :)  Agrest jest owocem, które od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam(...)latem wyjadałam go prosto z krzaka w ogrodzie :) Dziś mam dla Was przepis na świetne kruche czekoladowe ciasto z agrestem i słodką bezą. Dzięki agrestowi ciasto jest bardzo orzeźwiające. Jego kwaśny smak fajnie łączy się ze słodka bezą i czekoladowym spodem oraz kruszonką. Poza sezonem możecie użyć oczywiście do tego ciasta innych owoców. Polecam! :) SKŁADNIKI NA SPÓD

Słodko-Słony Świat Ilony
Moja wersja meksykańskiego ciasta Tres Leches = 3 rodzaje mleka + hibiskus + mango 255

Ciasto Tres Leches to stosunkowo proste w wykonaniu, klasyczne, domowe ciasto. W szczególności popularne w Ameryce południowej i środkowej. „Tres Leches” w wolnym tłumaczeniu znaczy „3 Rodzaje Mleka”. Tak jak sama nazwa wskazuje, trzy różne rodzaje mleka używane są jako kluczowe składniki smaku i tekstury ciasta. Kiedy dobrze wykonane, tres leches jest kremowe, wilgotne i dosłownie(...)rozpływa się w ustach. Najczęściej ciasto podawane jest z bitą śmietaną i truskawkami. Bez żadnych dodatków, może się szybko znudzić i zamdlić na śmierć. Nieczęsto pozwalam sobie na tres leches ze względu na kosmiczną zawartość kalorii. Z tego też powodu stworzyłam własny przepis. Jest on nieco lżejszy i zawiera nieco mniej cukru. Dodatkowo uzupełniony jest kilkoma charakterystycznymi dla Ameryki łacińskiej

Jem więc Jestem
Szarlotka zawsze udana. Najlepsze ciasto z jabłkami. 174

Dziś dla odmiany coś słodkiego :) Pyszna szarlotka z przepisu mojej mamy i przez nią upieczona, świeżutka, pachnąca Polecam :) Składniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roslinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany Nadzienie - 1 kg. jabłek - 1-2 łyżki cukru - cukier waniliowy Dodatkowo - cukier(...)proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę, wymieszać i zalać nadzienie jabłkowe. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto na pierogi - przepis. 143

duże całe jajko sól około 1/2 szklanki letniej wody Sposób wykonania :  Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę , zrobić dołek, wbić całe jajko. Dodać sól, wlać wodę , zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Gdy nasze ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody i ponownie wyrabiamy je. Ciasto na pierogi powinno mieć dość wolną konsystencję , aby pierogi dobrze nam się sklejały(...)Gotowe ciasto dobrze jest odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem , aby mąka napęczniała. Następnie rozwałkujemy je , wykrawamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy przygotowane wcześniej nadzienie, mocno zlepiamy brzegi. Zlepione pierogi układamy na posypaną mąką deskę , przykrywamy czystą ściereczką , aby nie obsychały. W dużym garnku zagotowujemy  osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy pierogi , mieszamy drewnianą łyżką

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto bez pieczenia z granatem 418

Pyszne ciasto z galaretką i granatem. Można je przygotować w kilkanaście minut. Ciasto dla prawdziwych łasuchów. Polecam!!! SKŁADNIKI : 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów, 2 granaty, 500 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkoptami wykładam dno tortownicy o średnicy 22cm. 2. Jedną z galaretek rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę(...)Miksuję. Masę wykładam na biszkopty, wyrównuję i odstawiam do stężenia.  3. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Studzę. Granaty obieram z błonek. Owoce wykładam na wierzch ciasta. Zalewam tężejącą czerwoną galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dieta wątrobowa - ciasto z jabłkami 562

gronie najbliższych chcielibyśmy zaserwować coś, co sami będziemy mogli zjeść (w niewielkich ilościach!) . Przecież nie samymi galaretkami człowiek żyje. W diecie wątrobowej należy zapomnieć o sernikach na żółtkach, cieście francuskim czy kruchym na maśle. Jednak, jak już wcześniej wspomniałam, biszkopty bez żółtek jeść można, dlatego pomyślałam, że stworzę coś co składa się tylko z zalecanych produktów i przyda się osobom(...)które z tej diety korzystają. Poza tym, nie oszukujmy się, czasem każdemu z nas przyda się przerwa od tłustych i kalorycznych tortów. Dziś prezentuję Wam ciasto z jabłkami czyli klasyk nad klasykiem, bez żółtek, złego tłuszczu i dużej ilości cukru. Składniki: 5 białek 70 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka proszku do pieczenia 70 g maki kukurydzianej łyżka mąki ziemniaczanej

Słodkie Przyjemności
Ciasto piaskowe z truskawkami z dodatkiem ajerkoniaku 141

Jedno z moich ulubionych ciast latem czyli jak jest sezon na truskawki. Ciasto smakuje i małym i dużym a alkohol jest nie wyczuwalny tylko pozostaje słodycz po tym alkoholu :) Składniki :        1kg truskawek        250g margaryny/masła        szklanka cukru(...)cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy maślanej. Gdy połączymy składniki wlewamy ajerkoniak. Ciasto najlepiej wymieszać mikserem, ale nie jest to konieczność :) Ciasto przekładamy do blaszki i na to układamy truskawki lekko wciskając truskaweczki w ciasto. Na samym końcu posypujemy kruszonką (ok. 2/3 szklanki

Amatorka kuchenna

Proponowane wyszukiwania