tęsknota za latem skłoniła mnie do przygotowania kremu truskawkowego, który choć trochę miał mi przypomnieć smak prawdziwych owoców, uwalanych ziemią i pachnących słońcem. Dalsze wypadki potoczyły się błyskawicznie - kruche ciasto i delikatna beza w takim towarzystwie wypadają idealnie. Deser ze względu na poziom słodkości smakowej i wizualnej doskonały dla dzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;) Kruche ciasto150 g mąki(...)truskawekszklanka cukrujajko + 3 żółtkałyżka mąki ziemniaczanejłyżka oliwy Beza 3 białka 200 g cukru pudru łyżka mąki łyżka octu szczypta soli + barwnik spożywczy Składniki na kruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy
sama złodyczKlasyka wśród ciast! Będąc w temacie jabłek prażonych (przepis na ślimaczki drożdżowe z jabłkami TU) i z zamysłem dalszego czyszczenia spiżarni przed kolejnym sezonem na jabłka (przepis na jabłka prażone z wanilią TU), postanowiłam zrobić szarlotkę. Jest to jedno z pierwszych ciast jakie w ogóle zaczęłam w zyciu piec. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, tuż po wyjęciu(...)cynamonem. Dla dodatkowej rozpusty można tu jeszcze zaszaleć z gałką lodów waniliowych lub szprycą bitej śmietany. Niebo w gębie!Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g
Grunt to przepis!Pleśniak to chyba jedno z najpopularniejszych i najprostszych polskich ciast. I choć nazwa może się wydawać mało zachęcają, to zaręczam, że w składnikach nie ma nic spleśniało. Nazwę swą ciasto zawdzięcza zapieczonej pianie, która w przekroju wygląda jak biała pleśń. Znany jest również pod nazwą „skubaniec”. Być może z tego powodu, że drobna kruszona na wierzchu ciasta jest(...)idealna do skubania w oczekiwaniu, aż ciasto wystygnie. Jako dziecko tak właśnie robiłem, pozostawiając w wystudzonym już cieście dziury po kruszonce. W owocach, które chcemy wykorzystać do środka mamy pełną dowolność. Śliwki, jabłka, rabarbar, gruszki. Wszystko to, co mamy pod ręką. Moja wersja powstała ze śliwek i jabłek, które trzeba było w jakiś sposób wykorzystać. Składniki: 200g masła 3 szklanki
Jacob TastesJednym z najpopularniejszych, najchętniej pieczonych i jedzonych ciast jest sernik. Dziś chciałbym Wam zaprezentować jego ciekawą wersję, w której masa serowa znajduje się pomiędzy dwoma warstwami czekoladowego ciasta. Pychota! A na dodatek robi się nie tak ciężko. Lista zakupów: Czekoladowe ciasto: 50 ml wody 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki(...)pieczenia Masa serowa: 100 g masła 1 szklanka cukru 5 jajek 1 kg sera do sernika o smaku waniliowym Oczywiście można też użyć zwykłego lub dodać aromat do ciast. 2 łyżki mąki ziemniaczanej Opcjonalny dodatek, ja postawiłem na konfiturę wiśniową z Biedronki (brak na zdjęciu) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Sernik czekoladowo-waniliowy'; listonic_content='3/4 kostki
Proste-przepisy.plZapachem swym kusi szarlotka krucha I szepce cicho do Twego ucha: Przepyszne ciasto i jabłek wiele, To będzie… Ciasto na niedzielę . Szarlotka, jabłecznik to jedne z popularniejszych ciast i odwieczny dylemat – czy szarlotka jest jabłecznikiem, a jabłecznik może być szarlotką? Dla mnie bezdyskusyjnie – szarlotka jest na cieście kruchym lub półkruchym – owoce mogą być różne. Jabłecznik na różnym cieście (biszkoptowe(...)moja opinia na ten temat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką, ale nie każda szarlotka może być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: - ok.2
mojewypiekiinietylkoporcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut. Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką
VioletoweKucharzeniebardzo słodka... w smaku krem przypomina smak mleka skondensowanego :) Duża ilość masła spowodowała, że krem jest dość twardy po schłodzeniu i bardzo ładnie się kroi. Przepis znalazłam na to ciasto na stronie Moje Wypieki . Składniki: kakaowy biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 6 jajek, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki(...)dodajemy stopniowo cukier, żółtka jaj, olej, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Masa musi być ciemnoczekoladowa, jeśli ma jaśniejszy kolor to dodajcie jeszcze trochę kakao. ciasto przelewamy na blaszkę ok. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy ok. 20 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Krem: W rondelku podgrzewamy mleko (to płynne
Aga w kuchniPyszne ciasto bez pieczenia, bezglutenowe i pełne zdrowych składników. Na blogu autora zrobiło furorę więc jeśli jeszcze nie jedliście to warto wypróbować :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia, zapraszam —>KLIK :) 100 g suchej kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek surowego kakao 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości ( u mnie 85 %) 50 g gorzkiej czekolady dobrej(...)przekładamy do miski, dodajemy do niej len, mąkę, kakao, miód, cynamon i banany. Wyrabiamy, dodajemy roztopioną czekoladę i ponownie wyrabiamy. Następnie dodajemy orzechy oraz posiekaną czekoladę. Mieszamy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy i wstawiamy na noc do lodówki. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
Mienta blogJutro środa popielcowa także ryba podana na obiad wpasuje się idealnie. Flądra to bardzo delikatna ryba. W towarzystwie zapiekanych ziemniaków prezentuje się bardzo smakowicie ;) Składniki na ciasto naleśnikowe: 2 jajka 2 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki wody gazowanej odrobina soli Do miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być(...)dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, bo odpowiedniej ilości ryb. Zapiekane ziemniaki: ziemniaki słodka mielona papryka sól, pieprz, rozmaryn odrobina oleju lub oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia zapiekanych ziemniaków: Ziemniaki obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki, jak kto lubi
upichcicKROKAMI zbliża się Sylwester, to taka przekąska będzie w sam raz na przyjęcie. Poza tym bardzo pasuje do piwa :) Składniki: słoik oliwek zielonych nadziewanych masą paprykową 1 ciasto francuskie 1 jajko drewniane patyczki do szaszłyków Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na paski o szerokości oliwek Każdy pasek złożyć na pół i zaznaczyć środek Na środku paska położyć oliwkę(...)owinąć ją ciastem, położyć drugą oliwkę i owinąć tak samo. W ten sam sposób owijamy resztę oliwek, aż do końca paska Przygotowane oliwki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków Nagrzać piecyk do 190 stopni Szaszłyki posmarować jajkiem i piec 20 minut Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commniej więcej 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Forma może być mniejsza. A zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda) Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy(...)Nasączamy nasze biszkopty. Połowa ponczu na każdy biszkopt Na jeden nakładamy 2/3 masy karmelowej Przykrywamy drugim biszkoptem Na wierzch nakładamy resztę masy karmelowej i posypujemy naszymi karmelizowanymi ziarnami słonecznika Ciasto wkładamy do lodówki, do zastygnięcia. Najlepiej na całą noc U mnie w pracy zrobiło furorę :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWspaniały tort miodowy, wielowarstwowy z dużą ilością orzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej(...)Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska). Składniki:Ciasto:300g mąki pszennej (użyłam tortowej)120g naturalnego miodu120g cukru pudru100g zmielonych orzechów włoskich1 jajko1 żółtko1 łyżeczka sody1 łyżka wodyKrem orzechowy:180-200g cukru pudru200g masła w temperaturze pokojowej150g zmielonych orzechów włoskich3 żółtka
Mała Cukierenkamaślany miąższ, wyjątkowo łagodny dla przewodu pokarmowego. Rzadko wywołuje alergię. Jest też praktyczną i pełną witamin i minerałów przekąską. Banany mogą być też pysznym składnikiem deserów i ciast, dlatego serdecznie polecam moje ciasto bananowe, które jest delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Składniki:3 dojrzałe banany,1/3 szklanki oleju rzepakowego,½ szklanki cukru białego lub brązowego(...)całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (ok. 1-2 min). Cisto przelewamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (dł. 30 cm).Pieczemy ok. 55 min.Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki SmakołykiCiasta jaglane od pewnego czasu stają się coraz bardziej popularne, sama kasza jaglana również.Kasza jaglana jest u mnie tak samo jak pęczak, takim numerem 1 wśród kasz i zjadam ją z ogromną przyjemnością.A to w postaci zapiekanek, a to krokietów , zrazów czy też jako farsz.Dziś mam dla Was przepis na ciasto jaglane, które smakiem przypomina trochę sernik
Ostra na SłodkoZOBACZ JAK JE ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIACiasto kokosowo-czekoladowe bez pieczenia
Jakugotujesz.pl