Witajcie kochani! W ten piękny, walentynkowy dzień chciałybyśmy "poczęstować Was" obłędnie czekoladowym ciastem.. ;) Sporządzenie jest bardzo proste i szybkie, nie potrzeba dużej ilości składników, a najdłuższa niezbędna czynność to schładzanie, dlatego polecamy je zrobić dzień przed planowanym serwowaniem :) Nie będziemy się dziś rozpisywać i napiszemy tylko po krótce, że wszystkie nasze studenckie stresy są już za nami(...)rozpuszczonej czekolady i delikatnie mieszamy szpatułką aż do otrzymania jednolitej masy - konsystencji budyniu. Masę przelewamy na schłodzony spód herbatnikowy i pieczemy 10 minut na środkowej półce piekarnika. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku (najlepiej na całą noc.) Gdy ciasto wystygnie płatki migdałów prażymy na rozgrzanej patelni, gdy się podprażą zdjemujemy z ognia i dodajemy syrop lub miód
Symfonia Smakówplacku trudno mi stwierdzić jednoznacznie, czy to ciasto, czy klasyczne ciasto do pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto wykonam jeszcze raz, gdyż wydaje mi się, że przez dodatek mąki typu 0, czyli w tym przypadku włoskiej mąki do pizzy ciasto zyskało fajną puszystość? Trudno to opisać, nie jest puste i wyrośnięte, ale takie fajne(...)mięciutkie, oczywiście wyrośnięte :) Smak jako całość? Rewelacja! Porcja idealna na dwie osoby. Podałam z sosem czosnkowym, moją wersją light i dla leniwych :) Źródło: White Plate . Ciasto: 100 g mąki pszennej typ 0 (użyłam ze sklepu Mantini) 50 g mąki pszennej typ 450 85 ml wody 20 g świeżych drożdży lub łyżeczka suchych 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy
Blondynka GotujePyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb oliwa do skropienia200 g świeżego szpinakusól czosnkowamasło do smażenia1 opakowanie ciasta francuskiego 275 gFilet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić(...)minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając widelcem
Monia miesza i gotujeCiasto na pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może wydawać się oryginalnym rozwiązaniem. Sceptyków gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Dodatek kaszy manny powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące, a przy tym nie traci sprężystości i miękkości. Ciasto wychodzi przepyszne i być może(...)rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z miodem i ok. 4 łyżkami mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 kule, które następnie cienko rozwałkowujemy pozostawiając grubsze brzegi. Na każda pizzę wykładamy sos pomidorowy, przyprawy
Słodka StronaOrzeźwiające ciasto z owoców kiwi, które stanowią prawdziwą bombę witaminową. Torcik na bazie biszkoptu z delikatną masą jogurtową oraz warstwą budyniową z sokiem frugo i kawałkami owoców - prawdziwa uczta smaków dla sympatyków kiwi. Tort - Ciasto z Kiwi - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej(...)łyżek cukru5 kiwibudyń śmietankowyMasa z kiwi - jogurtowa:150 g jogurtu o smaku kiwi200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wodyTort - Ciasto z Kiwi - Sposób przygotowania:Tortownice (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli
Słodka StronaPrzepis znaleziony w internecie, wykonany, gdyż w domu zabrakło mi masła, aby wykonać inne ciasto. Ciasto wyszło znośne, jednak szaleć na jego punkcie nie będę. Dla mnie to taki placek z dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą.Składniki(...)wymieszać.Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie). Masę przelać do formy, wyrównać.Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć na blat, schłodzić dokładnie. Przekroić wzdłuż na 2 części.Dolną część ciasta położyć na paterze, wyłożyć dżem i rozsmarować. Przykryć
Moje pyszne gotowanieCała tajemnica dobrej pizzy tkwi w cieście. Ja długo szukałam receptury na miękkie ciasto idealne i myślę, że w końcu ją znalazłam. Jest lekkie, puszyste, nie za cienkie i nie za grube. Domowa pizza to pomysł na smaczny obiad lub pyszną kolację. Jest tańsza i przede wszystkim dużo smaczniejsza niż jej kuzynka zamawiana z pizzerii. ;-)(przepis na blaszkę, która jest(...)wyposażeniu każdego piekarnika)Na ciasto: 3 szklanki mąki (400g)1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli1 szklanka ciepłego mleka25g drożdży3 łyżki oleju Na sos:6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego4 czubate łyżeczki keczupu (u mnie pikantny)3 ząbki czosnku przyprawa do pizzy, bazylia, oregano, pieprz Dodatki:2 średniej wielkości cebuleokoło 200g szynki konserwowej5-6 pieczarek200g żółtego serakulka mozarelli1. Do miski wsypujemy
Szefowa kuchniCzasami przychodzi taki dzień, kiedy nie mam ochoty spędzać godzin w kuchni. ;-) Wtedy zawsze służy mi pomocą ciasto francuskie, którego rolka zwykle jest w lodówce. Pomysł na ekspresową kolację. Bardzo dobrze smakują z sosem barbecue z tego przepisu.1 płat ciasta francuskiegoopakowanie parówek lub/i cienkie kiełbaski200g żółtego sera w plastrach1. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. dzielimy na kilka części(...)móc swobodnie zawinąć w każdą część parówkę/kiełbaskę. Na każdą część kładziemy ser oraz parówkę/kiełbaskę.2. Tak przygotowane parówki/kiełbaski zawijamy w ciasto francuskie. Przy łączeniu dociskamy palcami. 3. Każdy z tak przygotowanych rulonów przecinamy na 3 części. Na każdej parówce w cieście robimy trzy, równoległe do siebie nacięcia. 4. Układamy na blaszce
Szefowa kuchnipełną werwą wkraczamy do Turcji! Smaki i inspiracje zbieramy do worka, by je wymieszać z naszą filozofią kulinarną. Zapachniało i... paletę barw "w naszym stylu" władowałyśmy do aromatycznego, ziołowego ciasta bezglutenowego z czarnuszką. Nadziane na bogato - szpinakiem, cebulą, papryczkami, pieczarkami, pomidorkami i czosnkiem chlebki dostały smakową bombę, torpedę, rakietę (i nie wiemy jak jeszcze nazwać to COŚ) dzięki Ziarenkom(...)Pomidory Igiełki, Piątnica, na smak,- Mieszanka - "Pomidory, Oregano, Chilli"- Pieprz czarny, do smakuWYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy mikserem, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy czarnuszkę
Wypisz Wymalujodłozone na półkę. Znów troszeczkę do zrobienia, i znów w odstawkę. I tak powolutko, aż w końcu wyszło smakowe cudo. Nie wiem, czy smak zawdzięcza orkiszowi, czy temu, że ciasto dojrzewało miesiąc z okładem. A może zaważyła przyprawa własnoręcznie robiona? A może po prostu wszystko razem. Piernik odpowienio wilgoty, zdecydowany i ostry smak, który nadały cynamon w doborowej kompanii goździków(...)laskowymi. I nie wiadomo, czy rzucać się do jedzenia, czy patrzeć i kontemplować ;-)Przy okazji, polecam polewę, którą użyłem - tężeje powoli, nie rozlewa się na boki, nie brudzi całego ciasta i wszystkiego wokół :) Lubię grube polewy, więc na mój piernik poszła podwójna jej porcja, z całej kostki margaryny.Składniki: 500 g miodu wielokwiatowego 1 kg mąki orkiszowej250 g masła
Grahamka, weka i kajzerkaFajny sposób na zrobienie pysznej polewy, który wzbogaci nie jedno ciastko :)Składniki:3 łyżki wody2 łyżki cukru100g margaryny 4 kopiate łyżki mleka w proszku ( np
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniarazem zdecydowałam się na zrobienie ciasta drożdżowego ze śliwkami. Aktualnie u mnie w ogrodzie jest mnóstwo śliwek :), a taka forma ciasta bardzo odpowiada mojej rodzince. To cudowne uczucie, widząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :)A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO(...)pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i wyjmujemy pestki ze śliwek. Śliwki kroimy na ćwiartki.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Wykładamy ciasto na blaszkę i układamy śliwki. Posypujemy kruszonką i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut
Serce zamknięte w formie pysznościpalma, cukry mikserem ubić z 4 minutydodać mąkę z proszkiem i z 1 minutę mikserem mieszać 2 szklanki dyni rozdrobnionej w rozdrabniaczu lub startej na drobnych oczkach wsypać do ciasta i mikserem tylko połączyć - ja dynię rozdrobniłam w rozdrabniaczu tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, ciasto przełożyć do blaszkipiec w 200C około 40-45 minut do suchego(...)wyjąć jak będzie wystudzonegalaretkę wymieszać w 3/4 szklanki gorącej wody i ostudzić, serek homogenizowany waniliowy wymieszać rózgą z galaretką i schować do lodówki do lekkiego stężeniatężejący serek rozsmarować na cieście dyniowym i schować do lodówki na godzinęciasto jest bardzo delikatne, wilgotne i pyszne...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPodaję Wam przepis na super proste i pyszne pączki. Twardą marmoladę z róży zmiksowałam z moją morelową konfiturą i nadziałam nią pączki już po usmażeniu. Ciasto na piwie pięknie wyrasta, ma słodkawy pyszny smak. Z tej ilości składników wychodzi ok. 40 sztuk pączków. Składniki na ciasto drożdżowe: 1 i 1/2 kg mąki pszennej 4 łyżki suchych drożdży , ( ok. dwóch(...)lukier, polewa, cukier puderDekoracja i nadzienie wg. upodobań Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Dodać jaja i żółtka, ciepłe mleko, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba to podsypujemy mąką. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce
Apetyczna babeczkaJest ważny dla osób , którzy nie tolerują tłuszczu zwierzęcego z różnych powodów, dla osób dbających o sylwetkę. Polecany osobom z chorobami serca, i układu krążenia. Stąd mój pomysł na ciasto które mogą zjeść wszyscy! 1 szklanka naturalnego jogurtu ...lejącego, nie gęstego..gdyż ciasto nie może być za cieżkie ½ szklanki mleka 1½ – 2 szklanki truskawek lub innych owoców - można użyć mrożonych(...)papieru do pieczenia . Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.Ja zrobiłam kruszonkę w Cookin Chef i wyszedł piaseczek idealny . Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól mieszamy w jednej misce. Mokre składniki łączymy w drugiej misce. Najpierw roztrzepujemy jajka, dodajemy następnie, jogurt i mleko, a na końcu olej rzepakowy. Połączone mokre
Z Kuchni Do Kuchni