Ciasto super łatwe ,szybkie i smaczne. Mix owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami(...)ziemnymi. Składniki na ciasto dobrze utrzeć mikserem na pulchną masę i zalać nią owoce. Jeżeli masa nie przykryje wszystkich owoców to się nie martwimy. Ciasto ładnie wyrośnie. Piec w temp.180stop. ,35-40min . Ubić śmietanę z łyżeczką cukru i wyłożyć na ostudzone ciasto. Ozdobić owocami. Możemy wykorzystać inne dostępne owoce np. brzoskwinie
Kulinarny karnet ChristopheraChicken with goat cheese and sun-dried tomatoes. Składniki: 2 filety z kurczaka 8 dag ser kozi 20 listków szpinaku 8 szt. suszone włoskie pomidory sól, pieprz 1 szt. ciasto francuskie mrożone 1 jajko oliwa Wykonanie: Filety z piersi kurczaka rozklepać, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Każdy posmarować kozim serem, rozłożyć liście świeżego szpinaku i rozłożyć suszone włoskie pomidory(...)Zwinąć jak de volaille. Rulony rozłożyć na cieście francuskim. Ciasto naciąć i na wierzchu zrobić z ponacinanego ciasta plecionkę. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Położyć na lekko wysmarowaną oliwą blachę. Piec 40 min. w temperaturze
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis na ‚Delicje’ zalegał w domowym zeszycie od dawien dawna. Przyznaję, że robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru(...)Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów
Made By Mom And SonNigella Lawson - ta dziewczyna potrafi ucztować. Lubię ją oglądać, zwłaszcza wstawki, kiedy Nigella wstaje w nocy, zakrada się do lodówki i wyjada jakieś "resztki" czy zapycha się ciastem grubo po północy. Od razu czuję, że nie jestem sama ;-) A dziś, żeby mamy bezmleczne również poczuły, że nie są same, pokażę Wam Wilgotne Ciasto Jabłkowo - (malinowo) - Migdałowe. W oryginalnym przepisie(...)nagrzać do 180 C góra - dół 3. Zmielone migdały zmixować z jajkami, cukrem, i owocowym musem. 4. Formę nasmarować olejem (najlepiej bezwonnym), dno wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Przelać ciasto do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do pieca na około 45 minut. Ważne żeby przed wyjęciem sprawdzić potrząsając foremką, czy ciasto nie ma galaretowatej postaci - jeśli ma - podpiec
Matka Żywicielkalepszego wyboru (no, może na równi z szarlotką). Kubek mleka i jest dobrze. Ten przepis jest moją modyfikacją przepisu od Truskawkowej Ani, z jej książki. Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej mąki. Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant ok 250 ml mleka 0,5 szklanki cukru(...)zalać odrobiną letniego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać zagarniając odrobinę mąki. Odczekać kwadrans. Masło roztopić. Do miski dodać rozbełtane jajka, cukier i sól. Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko. Na koniec dodać ciepłe masło i nadal wyrabiać. Ciasto będzie dość mokre, ale elastyczne. Odstawić miskę pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi
Sto kolorów kuchniSzybkie, bo pieczemy je do czterdziestu minut maksymalnie i łatwe ciasta z owocami są idealne na niedzielne popołudnie przy kawie. A ja chętnie przygotuję je dla Was dzisiaj. Pomoże mi w tym jak zawsze niezawodna Kasia. Składniki :* kostka do pieczenia Kasia* 2 szklanki jogurtu owocowego morelowego bądź brzoskwiniowego * 4 szklanki mąki pszennej* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia* płaska(...)wystudzić kostkę do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Cukier ubić z jajkami. Dodać Kasię , oraz jogurt i wymieszać. Po troszkę dodawać mąkę i cały czas ubijać mikserem ciasto. Morele pokroić w ósemki, czekoladę posiekać nożem. Dodać do ciasta i wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka, około 40 minut w 180 stopniach. Dodatkowo
Magiczne Życie Martygruszki Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy laskowe, zmielony mak,oraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół(...)usunąć gniazda nasienne. Z wierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaska częścią na cieście. Piec do suchego patyczka. Zimne ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów. Wodę utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania lejącego lukru. Piec około 45 minut
Ala piecze i gotujePierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową(...)Pierniczki z ciasta dojrzewającego można przechowywać bardzo długo w puszce lub innym szczelnym pojemniku, zwłaszcza te bez nadzienia i polewy. Najlepiej upiec je na kilka dni przed świętami, żeby odpowiednio skruszały, choć jeśli nie będziecie ich piekli zbyt długo, nie powinny stwardnieć. Z podanego przepisu można przygotować 120-150 sztuk (w zależności od ich wielkości i tego, czy będą nadziewane
Smakołyki BerenikiKruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką Wariacja na temat znanego pewnie większości kruchego ciasta z budyniową pianką i malinami . Naszło mnie, by wrócić do tego przepisu, ale w lekko zmienionej formie. Jako że sezon na truskawki trwa, koniecznie musiało być to ciasto z truskawkami. Dwa, bardzo spodobał mi się pomysł na kokosową kruszonkę, którą zobaczyłam w filmiku(...)Allegro kuchnia , a że w szafce akurat mąkę kokosową miałam - poszła w ruch! Trzy - olej rzepakowy z pierwotnej wersji ciasta zastąpiłam kokosowym. I voila! Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką gotowe! Mówią, że dobre ;) Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) Spód: 2 szklanki mąki krupczatki 4 żółtka (jajka
Moje QulinariaCiasto drożdżowe będzie bardziej pulchne po upieczeniu, gdy pod koniec wyrabiania ciasta dodamy do niego łyżkę miękkiego smalcu lub białego twarogu. Pamiętajmy także o tym, aby wszystkie składniki przeznaczone do ciasta miały temperaturę pokojową. Wtedy nasze ciasto ładnie nam wyrośnie i będzie puszyste
Przepisy i porady kulinarneCiasto, które dzisiaj przedstawię, nazwałam żartobliwie pier BATATnik, ponieważ dzięki przyprawie do piernika tak właśnie smakuje. Przygotowałam je – jak sama nazwa wskazuje - m.in. z batatów. Batat to inaczej patat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak. Z batatów można przygotowywać praktycznie to samo, co ze zwykłych ziemniaków – frytki, puree, kopytka. Możemy dostać odmiany o miąższu koloru żółto-brązowego, białego lub bladoczerwonego. Ja użyłam(...)wielu nowotworom. Ponadto mają mnóstwo witamin z grupy B, witaminy E, potasu, magnezu, fosforu, sodu oraz wapnia. A tak oto wyglądają bataty (nie jest to odmiana, której użyłam do ciasta): Ciasto jak widać na zdjęciu jest dość zbite, dzięki czemu najemy się małym kawałkiem. Polecam do porannej kawy. Składniki (ok.9 porcji) 1 batat (ok. 600 g) 1 szklanka kakao
Powiedz dietom nieDziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe. Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , tylko takie jogurtowe z mąki kukurydzianej. Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej. Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika! Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również(...)osoby liczące kalorie ;) Dodatek cytrynki sprawia, że ciasto wspaniale orzeźwia i jest świetnym dodatkiem do popołudniowej kawki. SKŁADNIKI: ( keksówka ) * mąka kukurydziana – 4 łyżki * jajka – 3 szt * jogurt naturalny – 180 g * cukier lub ksylitol – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżka * osoby będące na diecie bezglutenowej wybierają oczywiście proszek do pieczenia
Ostra na Słodkodrobnej tarce, po czym dodajemy do masy jajecznej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy prosto do naszej masy, delikatnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej papierem okrągłej lub kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały. Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut. P.S. Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać polewą czekoladową, czy też lukrem. Smacznego
Luźna KuchniaKolejna odsłona parówki i ciasta francuskiego. Tym razem w kształcie kwiatuszka. Jak szaleć, to szaleć :D Te parówki robi się niemal identycznie jak poskręcane , które robiłam niedawno. Jeśli macie w pracy mikrofalówkę, to można sobie takie śniadanie przygotować na wieczór i wziąć rano do pracy - odgrzać w mikrofali. Nie będzie to już to samo, ale na ciepło śniadanie zjeść też(...)jest fajnie :) Muszę przyznać, że zimne również są smaczne, ale osobiście wolę je na ciepło. Przepis dawno temu zaczerpnięty z internetu. Składniki: 6 parówek 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania parówek Ciasto francuskie kroimy na sześć prostokątów Na każdy nakładamy parówkę Nakładamy ciasto z krótszych boków na parówkę Zawijamy dokładnie i zaklejamy Nastawiamy piecyk na 200 stopni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPewnie większości znane ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Świetny sposób na szybką ciepłą przekąskę na każdego rodzaju imprezę czy dla niespodziewanych gości. Smakuje i dużym i małym. SKŁADNIKI: ciasto francuskie ser żółty (w plastrach lub starty) szynka kawałeczek papryki czerwonej (może być konserwowa) keczup 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować . Posmarować cienko(...)krawędzi układać pasami szynkę i ser. 3. Z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki paprykę i od tej strony zacząć zwijać (pomagając sobie papierem, w którym zawinięte było ciasto). Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec do zrumienienia
Kto ugości moich gości?