myśl o których buzia się sama uśmiecha, takie… „na poprawę humoru”, które się kojarzą tylko z czymś przyjemnym i ulubionymi smakami z dzieciństwa. Do nich należą… jabłka w cieście, ale to oczywiście u mnie, nie wiem jak u Was. Składnik na ciasto: - 1,5 szklanki mleka - 3 jajka - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku(...)jabłek (u mnie golden delicious) - olej do smażenia (u mnie z pestek winogron) - cukier puder do oprószenia Do wysokiej miski, czy innego pojemnika dodajemy wszystkie składniki na ciasto – mleko, całe jajka, przesianą mąkę z proszkiem, cukier oraz skórkę startą z cytryny. Ubijamy robotem do połączenia wszystkich składników. Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda
mojewypiekiinietylkoNadeszła pora na słodkości. Będąc wczoraj na zakupach napotkałem świeże śliwki i zdecydowałem się na przygotowanie tarty. Zrobiłem ją na klasycznym kruchym cieście. Aby ją troszkę urozmaicić wypełniłem ją masą sernikową. Dało to efekt śliwek osadzonych na puszystej pierzynie. Zachęcam do zapoznania się z moim przepisem i życzę udanych wypieków.Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania(...)złSKŁADNIKI:1/2 kg śliwek250 g masła350 g mąki pszennej100 g cukru100 g cukru pudrusólcynamon4 jajka80 ml mleka30 g skrobi ziemniaczanej300 g białego serka naturalnego do sernikówPRZYGOTOWANIE ciasta:Do miski wkładamy 200 g schłodzonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru, szczyptę soli i wbijamy jedno całe jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą miksera lub dłonią. Ciasto
kulinarnyJaCzasem najlepsze pomysły przychodzą człowiekowi do głowy niespodziewanie. Tak właśnie było z tym ciastem. Jak zwykle - ostatnio bardzo często - naszła mnie popołudniu ochota na małe co nieco. Mając do wyboru miseczkę owoców, którą się z nikim nie podzielę, a kawałkiem domowego wypieku z równie dużą porcją owoców, dodatkowo z domowym budyniem i puszystą bezą obsypaną złocistą kruszonką chyba nie trudno(...)stwierdzić co wybrałam. Fakt, witaminy z owoców w większości uleciały, ale smak zdecydowanie pozostał. No i sprawiłam przyjemność większej (nawet całkiem dużej) grupie osób. Samo ciasto, zajmuje u mnie dość wysokie (chyba nawet pierwsza trójka!) miejsce ulubionych ciast ever, dlatego pomyślałam, że może również i Wam przypadnie do gustu. Przygotowanie chwile zajmuje, cóż ubicie idealnej bezy i przygotowanie budyniu, już
Słodkie PrzyjemnościJedna nazwa a tyle wariacji na temat tego ciasta. Przepis na nie pochodzi z domowego zeszytu. Zanim jednak przystąpiłam do popełnienia Kukułki, zrobiłam małe rozeznanie w sieci. Okazało się, że pod nazwą „ciasto Kukułka” kryją się różne metody jego wykonania. Począwszy od wersji z wykorzystaniem cukierków Kukułek po te z czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest(...)kakao. Dodajemy do ubitej masy. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo do a boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i odwracamy do góry dnem w celu spłaszczenia zbyt wyrośniętego
Made By Mom And SonWarstwa ciasta jest cienka, co sprawia, że bardziej czuć owoce, a zapach truskawek z upieczonego ciasta jeszcze długo unosił się po całym mieszkaniu. Ciasto jest bardzo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu, za to wilgotne i mocno owocowe. Nie jest również przesłodzone dlatego wielbiciele bardziej słodkich ciast powinni dać całą szklankę cukru. Można również stosować różne wariacje owocowe według uznania.składniki(...)sypka kruszonka.Margarynę rozpuścić w większym garnku razem z wodą i cukrem.Do wystudzonej margaryny dodać jajka, zmiksować, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do formy (36/24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.Rabarbar odsączyć z soku, poukładać na cieście, następnie poukładać truskawki. Owoce częściowo wcisnąć w ciasto.Następnie na ciasto z poukładanymi owocami
Mix smakuPollock (rdzawiec lub czarniak), to ryba atlantycka z rodziny dorszowatych. Tym razem skorzystałam z przepisu Jolusi Lehr na ciasto piwne. Kto nie zna smaku ryb z nadmorskich smażalni powinien ten przepis wypróbować, naprawdę warto. Pollock w cieście piwnym. Składniki: - filety z Pollocka (może być inna ryba)- sól- sok z cytrynyCiasto piwne:- 1 szklanka mąki pszennej- 1 jajko- ½ łyżeczki proszku(...)smażenia Rybę miałam świeżą, więc najpierw trzeba było ją oczyścić, oprawić, wyfiletować i osuszyć. Następnie solimy ją i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeżeli mamy dużo ryby, proporcje na ciasto odpowiednio zwiększamy, co ja również uczyniłam. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa – miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy piwo i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Filety zanurzamy
mojewypiekiinietylkoDziewczyny postanowiły upiec ciasto ze śliwkami i czekoladą. Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do tego posiekana czekolada, rozpływająca się w ustach, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe... Ślinianki od razu zaczęły mi pracować intensywniej. Wczoraj przejrzałam zawartość szafek, i wybrałam się po zakupy w celu nabycia składnika najważniejszego - śliwek(...)stolik w salonie nagle mnie natchnęło. Zielona miska pełna jabłek okazała się znakomitym rozwiązaniem. Czekolada, orzechy, jabłka zamiast śliwek...? Dlaczego nie? Będą przecież pasować idealnie.I nie pomyliłam się. Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru w oryginale - 175 g - wydała mi się nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko suszone, i nie bardzo je lubiłam. Były za słodkie, lepkie, i miały jakąś taką dziwną, nietypową konsystencję... Później zdanie zmieniłam, i polubiłam suszone figi, jednak ciągle raczej w ciastach niż jako samodzielną przekąskę. Szczerze, to nie pamiętam, kiedy po raz pierwszy świeżych fig spróbowałam. Wiem jednak, że nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Trochę słodkie, trochę mdłe, pełne(...)dobre! Banalnie proste, a jednak może być niesamowicie eleganckie. Te figi zdecydowanie mają w sobie coś...Tym razem zdecydowałam się na coś nieco bardziej skomplikowanego (ale nadal prostego!), mianowicie ciasto. Gdy u Madlene zobaczyłam ten przepis na ciasto z brzoskwiniami, do razu zobaczyłam w nim figi. Nie mogłam się powtrzymać, i czym prędzej zabrałam się do pracy.A, szczerze mówiąc, jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakie ciasta najbardziej kojarzą Wam się z dzieciństwem? Bo u mnie na pierwszym miejscu zdecydowanie znalazłoby się ciasto drożdżowe;) Mama zawsze piekła taką wielką blachę drożdżówki, której połowa znikała dosłownie w oka mgnieniu... Najbardziej lubiłam zapach ciasta drożdżowego, który czuć było w całym domu:) Jeszcze milej wspominam wypiekanie pączków na Tłusty Czwartek. to zadanie z kolei należało do mojej babci(...)uwielbiałam podglądać jak babcia w tempie dla mnie nie do ogarnięcia tworzy piękne, zgrabne pączki:)) Też macie takie wspomnienia?Na pączki jeszcze przyjdzie czas, a wracając do ciasta drożdżowego, odnalazłam przepis mamy, zmieniłam jedynie sposób wyrastania ciasta, a raczej po prostu całkowicie ominęłam ten etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku
Z miłości do słodkościburzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam zaproponować ciasto ze śliwkami wg przepisu mojej mamy :) Składniki 1kg śliwek węgierek Ciasto: 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki margaryna Beza: białka(...)szklanka cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Wpierw do osobnych misek rozdzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki, do żółtek zaś dodajemy wszystkie składniki potrzebne do zagniecenia ciasta. Margaryna może być schłodzona, jednak ciasto lepiej zagniata i wyrabia się, gdy jest ona stopiona i przestudzona. Ciasto dzielimy na 2 równe części,owijamy folią spożywczą lub, jeśli jej nie macie
Taste Of My DayCiasto karmelowo śliwkowe SKŁADNIKI: CIASTO żółtka jaj-3 szt cukier -0,5 szkl cukier waniliowy -1 opak proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki margaryna -1 kost mąka -3 szkl NADZIENIE powidła śliwkowe -1 słoik budyń karmelowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -2 łyżki śliwki -10 szt cukier puder PRZYGOTOWANIE: Margarynę posiekać z mąką,dodać proszek do pieczenia,cukier(...)cukier waniliowy i żółtka,zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na brytfannę,drugą włożyć do zamrażarki. Blachę wysmarować tłuszczem,wyłożyć połowę ciasta. Na ciasto wyłożyć powidła śliwkowe,a na powidła wyłożyć umyte i wypestkowane połówki śliwek. Budyń karmelowy ugotować,wyłożyć gorący na śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na budyń. Ciasto włożyć
Kuchnia Danusiciasto jest powszechnie znane jako makowiec. Tutaj wersja z kakao zamiast maku. Ciasto jest pyszne, pięknie wyrasta i bardzo szybko znika. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a wygląda efektownie. Ciasto jasne: 5 jajek25 dag margaryny35 dag mąki25 dag cukru0,5 szklanki gęstej śmietany2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowegoMargarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać partiami mąkę wymieszaną(...)mąki15 dag cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao1 łyżka majonezu2 jajka1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia3-4 łyżki gęstej śmietanyWszystkie składniki wymieszać. Śmietany dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję zbliżoną do ciasta jasnego i aby można je było rozprowadzić.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić równomiernie połowę jasnego ciasta, następnie ciasto ciemne i drugą część jasnego. Piec
Praktyczna plBłonnikowy szał! Ciasto marchewkowe zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne - nikt na pierwszy rzut oka nie rozpozna, iż jego głównym składnikiem jest marchewka. Przekonała mnie do niego koleżanka, dawno temu... Zapodała mi wtedy zagadkę, z czego jest zrobiony wypiek cukierniczy, którym właśnie częstowała. Nigdy bym nie pomyślała że właśnie z marchewki - kompletnie(...)jest ona wyczuwalna! Od tego momentu zafascynowałam się wypiekami z dodatkiem warzyw i ciasto marchewkowe weszło do mojego stałego repertuaru cukierniczego.Wypróbowywałam je już w różnych zestawieniach bakalii - jednak z dodatkiem rodzynek w środku i skórki pomarańczowej na wierzchu smakuje mi najlepiej. Składniki na dużą blachę: 4 jaja szczypta soli - jej dodatek do jajek sprawia, iż lepiej się ubijają
Grunt to przepis!Połączenie klasyki drożdżowej ze świeżą, pachnącą t ruskawk ą - nie ma nic lepszego! Z racji sezonu truskawkowego w pełni, Ciasto na niedzielę zachęca do wypiekania słodkości właśnie z truskawkami w roli głównej. Piekę więc i ja! :D A że pałam miłością przeogromną do ciasta drożdżowego, postawiłam tu na klasyczną drożdżówkę z truskawkami pod aromatyczną kruszonką. Puszyste ciasto, słodkie truskawki(...)smak migdałów w chrupiącej kruszonce - na to stawiam w obecny weekend! :D Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru 2 łyżki domowego cukru z wanilią - własny wyrób, przepis do znalezienia TU 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej wychodzi 1 całe jajo
Grunt to przepis!mleko do pomalowania bułek przed pieczeniem na kruszonkę: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru kryształ do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem Link do filmu z przygotowania: Bułki maślane https://www.youtube.com/watch?v=FWDdYL6W1GY Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację(...)minutach: Do gotowego rozczynu dodaję: mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól. Składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minuty tak aby ciasto stało się gładkie
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę. Będziemy potrzebować: 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 250 ml letniego mleka 60 g masła roztopionego i przestudzonego 35 g drożdży świeżych 1 jajko całe + 1 żółtko 1 łyżeczka soli(...)około 10g) 1 łyżeczka cukru waniliowego (około 8g) do pomalowania rozwałkowanego ciasta: około 60 g roztopionego masła 1 białko do pomalowania gwiazdy przed pieczeniem do posypania gwiazdy: płatki migdałowe cukier perlisty Link do filmu z przygotowania: Gwiazda z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=i7L8pv9DlPo Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około
Uwaga Babcia Piecze ChlebPrzepiękny makowiec w formie gwiazdy to ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja(...)letnia Córeczka Nadia i miałyśmy przy tym niezłą frajdę :) Najpierw rozwałkowałyśmy 4 placki ciasta, posmarowałyśmy je masą makową, a potem pozostało już tylko zwijanie. Gwiazda powstaje dosłownie w 1 minutę dzięki odpowiedniemu wywinięciu naciętych kawałków ciasta. W tym momencie muszę podziękować mojej Nadii, bo poradziła sobie z zadaniem wyśmienicie i nawet posłużyła mi za modelkę rąk :D Jestem przekonana
Słodko-Słony Świat IlonyTarta z musem truskawkowo-rabarbarowym to połączenie maślanego ciasta kruchego z kwaskowatym, rozpływającym się w ustach musem owocowym. Ciasto na tartę można zagnieść 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, na następny dzień wystarczy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękło i dopiero wtedy rozwałkować. Przygotowanie musu zajmuje niewiele czasu, choć potrzebny jest do tego blender lub sitko, przez które(...)całkiem płynny i poszczególne kawałki tarty powinny zachować kształt. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej zwarte nadzienie, należałoby zwiększyć ilość dodanego do owoców proszku budyniowego. Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym Składniki: ciasto kruche 210g mąki pszennej 100g masła 70g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka ekstraktu z wanilii mus truskawkowo-rabarbarowy 300g truskawek 300g rabarbaru 60g domowego cukru
Smakołyki Berenikimocno temperaturami ? Dziś w menu dość wykwintne i nie trudne do wykonania danie. Wspaniale smakuje i oczywiście jak to u nas, kolorowe :) Nazwaliśmy je roboczo : Zawijaniec warzywny w cieście francuskim :) Strucla warzywna w cieście francuskim : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mieszanka warzywna (dowolna) w naszym przepisie użyliśmy mieszanki w stylu włoskim z Biedronki. oliwa z oliwek(...)Warzywa dusimy przez ok. 10 min., aby lekko skruszały. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie i skrapiamy wszystko sosem sojowym. Nie za dużo, ponieważ sos jest dość słony. Zimne ciasto francuskie rozwijamy na stole i układamy na nim warzywa. Całość zwijamy w rulon. Na końcach zakładamy ciasto do środka, zamykając w nim farsz. Nakłuwamy delikatnie ciasto i przekładamy do naczynia
vegetanieWitajcie :) Lubicie ciasto francuskie ? My bardzo i wszelkie różne pomysły z nim związane. Dzisiaj pomyśleliśmy, że ciasteczka nie na słodko, tylko z innym nadzieniem, będą na pewno wyśmienite. Wiadomo przecież, że ciasto francuskie pasuje do wszystkiego. Tak też zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki. Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :) Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy(...)kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze jest. Pieczarki i cebulę kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy razem na oliwie
vegetanieNiespodziewani goście wpadają … szafki świecą pustkami … ciasteczek brak … ciasta brak … Któż z nas tego nie zna?! ;) Znam jednak doskonałe rozwiązanie na taką sytuację! Dziś mam dla Was przepis na super, ekspresowe ciasto ! Robi się 2 minuty … piecze 6 … a znika w tempie równie błyskawicznym! Ciasto z mikrofalówki! Oblane czekoladowym glasażem i obsypane prażonymi orzechami(...)tylko smakuje obłędnie, ale i tak samo wygląda. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( miseczka/ salaterka o średnicy 12 cm ) CIASTO: * mąka – 6 łyżek * cukier – 6 łyżek * olej – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * budyń bananowy ( ew.waniliowy ) – 1 op * jajko – 2 szt GLASAŻ / GLASAGE * czekolada deserowa – 100 g * śmietana kremówka – 60 g * masło
Ostra na SłodkoPiekłam już ciasto z burakami, a teraz spróbowałam z cukinią i pietruszki listkami. Kilka osób nim go poczęstowałam i zagadkę im dałam. Z czego ciasto przygotowałam i co oprócz podstawowych składników dodałam? Tylko cytrynę podali bo ją mocno wyczuwali, a gdy słonecznik, natkę pietruszki i cukinię wymieniałam to na ich twarzach zdziwienie widziałam. Ciastem powoli się delektowali, smakowali i zachwycali(...)łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1 cytryna, 100 g mąki pszennej, 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki, ponadto: cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do formy, papier do pieczenia. Przygotowanie: Młode cukinie myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody
Moniki SmakołykiNiedzielne ciasto? Świąteczne? A może urodzinowe? Określenie tego wypieku jest trudne, ale stwierdzenie, że jest pyszne to sprawa oczywista. Wypiek ten czekał na publikację kilka dobrych tygodni, więc gdy w końcu doczekał się na ten moment, mam ochotę od razu go ponowie przygotować. Ciasto - mimo dodatku marchewki, bądź właśnie dzięki niej - jest słodziutkie, a krem pyszny. Co jeszcze przemawia(...)ciastem? Może to tylko moje spostrzeżenie, ale jego wygląd tez powali nie jednego na kolana. Nam spodobało się bardzo. A jak będzie z Wami?Składniki:210 g marchewki100 g jabłka4 jajka250 g cukru250 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kakaoszczypta soliSposób przygotowania:Na początek ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam
Słodkie PrzyjemnościJakoś mnie naszło wieczorem na upieczenie czegoś słodkiego :) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam samemu przygotować masę :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Zapraszam do pieczenia!Składniki na gwiazdę z ciasta francuskiego:gotowe ciasto francuskie1 jajkomasa makowaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie(...)ciasta francuskiego wycinamy równe koła (u mnie 21 cm). Żółtko oddzielamy od białka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto białkiem, a następnie na jedno z kółek wykładamy masę makową wg uznania, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Przykrywamy drugim kółkiem, posmarowaną częścią do maku. Lekko dociskamy i dokładnie zagniatamy krawędź. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na 12 równych
My Culinary Artpierwszego dnia szkoły, i jak myślę o tym, wszystko zaczyna mi w brzuchu jeździć, ale... Może to jednak z podekscytowania, a nie ze strachu...?Dzisiaj mam dla Was ciasto. Takie sobie wymyśliłam jeszcze przed Świętami, na przywołanie odpowiedniej atmosfery. Zaczęło się od tego, że poszłam do sklepu po żurawinę, a wróciłam z kilogramem gruszek, które były w wyjątkowo zachęcającej przecenie(...)Stwierdziłam, że jako substytut żurawiny się nadadzą, bo i dlaczego nie...? Po drodze do domu rozważałam różne możliwości; gdy weszłam do kuchni, plan już był gotowy.Bardzo podobają mi się ciasta z całymi gruszkami, piekłam już raz takie. Są dość proste w wykonaniu, a wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Te równo wystające z ciasta ogonki robią duże wrażenie, nie umiem oprzeć się
Pożeraczka, czyli raz adobrzechwaliłam się tym jakiś czas temu :) Sukcesywnie przeglądam je i wyłapuję co ciekawsze (według mnie) propozycje. A jest z czego wybierać :) Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto rozetkowe z książki "Tradycyjne ciasta. Domowe wypieki" wydanej przez Wydawnictwo Olesiejuk w 2013 r. Książka jest wydana w formie sporego albumu - gruba kolorowa okładka, sztywne kartki(...)przede wszystkim piękne zdjęcia. Przeglądając tę książkę łatwo zrozumieć, co znaczy powiedzonko, że je się oczami :) Zdjęcia są naprawdę śliczne :)Z całego zbioru najróżniejszych ciast wybrałam wspomniane ciasto rozetkowe, bo wydawało się proste i szybkie. Nie zawiodłam się, było nieskomplikowanie i smacznie, więc przepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam :)Składniki:125 ml mleka,375 g mąki,30 g drożdży
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto mleczne...Mocno kakaowe, delikatnie cynamonowe.Lekko wilgotne dzięki dodatkowi powideł.Tanie i proste w wykonaniu.Idealne do kawy! Składniki:250 g margaryny;1,5 szklanki białego cukru;1,5 szklanki mleka;4 szkalnki mąki pszennej;1 łyżka sody oczyszczonej;1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżki kakao;2 łyżki powideł śliwkowych;3 jaja;1 łyżka cynamonu. Sposób przygotowania(...)kuchennego), dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła).Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem).Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.Upieczone ciasto wystudzić
Gospodyni Miejskasmaczna, łatwa i szybka w zrobieniu. Nie raz mamy telefon... "możemy wpaść za pół godziny?..." i wtedy się zaczyna co tu szybko zrobić. Jak dla mnie takim rozwiązaniem jest ciasto francuskie, możemy je robić na słodko i słono a i koszt takiego ciasta nie jest duży. Większość z nas lubi takie ciasto. Okres na warzywa zielone się rozkręca na dobre(...)razem w cieście wylądowały brokuły a że kocham ser pleśniowy to i również w nim wylądowały. 40 minut z upieczeniem i mamy gotową ciepłą przekąskę.SKŁADNIKI : na 4 osoby czas ok 40 minut (przepis autorski)1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mała brokuła świeża 2 cebule czerwone 3 plastry boczku pancetta 100 gram serka pleśniowego niebieskiego1
Basia w kuchniDzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal(...)England. Składniki:Ciasto:3 żółtka1 jajko100g masła100g cukruszczypta soli1 opakowanie cukru wanilinowego 16g5 łyżek mleka140g mąki pszennej (użyłam tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaBeza:3 białka100g cukru3-4 krople aromatu migdałowego50g płatków migdałowychMasa jabłkowa:800g jabłek450ml + 1/4 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego1 łyżeczka cynamonu2 budynie waniliowe bez cukru30g cukru (niekoniecznie)2 łyżeczki cukru wanilinowegoDodatkowo:300g śmietanki kremówki
Mała CukierenkaCiasto, które postanowiłam dzisiaj zrobić to ciasto typowo letnie. Owoce o które nie jest trudno, galaretka i bita śmietana nadają cudownej lekkości. Bardzo lubię to ciasto :) Po pierwsze jest bardzo łatwe, pyszne i można zmieniać kompozycje owocowe.Polecam i życzę smacznego :)SKŁADNIKI:CIASTO:2 jajka1/3 szklanki cukru1/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejpół łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliblaszka(...)łyżeczki żelatyny(śmietanka 30%) lub 2 łyżeczki żelatyny (36% śmietanka)3 łyżki cukru pudru+ owoce (ja dodałam troszkę poziomek, malin, borówek amerykańskich i zwykłych borówek)WYKONANIE:CIASTO: Ubijamy białka i dodajemy cukier oraz szczyptę soli. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia, octem i dokładnie mieszamy. Żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Po wymieszaniu dodajemy mąkę
Serce zamknięte w formie pysznościZainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu TUTAJ i zaopatrzona w 2 kg jeżyn postanowiłam upiec ciasto z jeżynami. Przepis wydał mi się fajny, kruchy spód, białkowo-budyniowa masa + aromatyczne jeżyny to bardzo smaczne zestawienie. Jednak jak dla mnie warstwa budyniowej pianki była za słodka, mimo dodatku kwaskowych owoców. Następnym razem zamiast szklanki cukru, użyję max 3/4 szklanki(...)jeśli ktoś jest łasuchem i lubi słodkie ciasta - polecam wypróbować oryginalny przepis, bez modyfikowania ilości. Ciasto wyszło bardzo smaczne, spróbuje zrobić je także z innymi owocami. Fajnie komponowałyby się maliny, albo morele... Polecam!Składniki na ciasto:- 2,5 szklanki mąki pszennej- 250 g Kasi- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki cukru pudru- 5 żółtekSkładniki na ciasto szybko
Walijskie Pichcenie