Pyszne, aromatyczne, proste ciacho :) Skład: (ciasto) - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki śmietany - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki ciemnego kakao - niecałe pół szklanki oleju - garść słonecznika - garść owoców goji - 3 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 łyżki dżemu wiśniowego - 2 łyżeczki sypkiego imbiru(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (nie używałam miksera) przekładamy na blaszkę 30x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp 190 stopni. (polewa, opcjonalnie, po przestudzeniu ciasta) - 3łyżki masła - 1łyżka wody - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ciemnego kakao Wszystkie składniki dodajemy do rondelka i gotujemy do rozpuszczenia. Nakładamy łyżką na górę ciasta i posypujemy słonecznikiem oraz owocami
upichconakwasu foliowego. Surowy rabarbar nie jest polecany do spożycia ze względu na szkodliwy kwas szczawiowy. Jednak po obróbce termicznej posiada on właściwości antyrakowe i pomaga w odchudzaniu. Składniki: 1 ciasto francuskie 7 łodyg rabarbaru 3/4 szklanki cukru (lub według własnego smaku) cukier puder do posypania Wykonanie: Foremkę 32x11 cm wyłożyć ciastem. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę około(...)włożyć do garnka, posypać cukrem i smażyć około 10 minut stale mieszając. Wyłożyć rabarbar na ciasto, udekorować paskami ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. tarta z rabarbarem
O kuchni z uczuciemmlekiem, zostawić na 15 minut - wsypać mąkę, cukier, olej, jajka, atomat waniliowy i wyrabiać z 10 minut w robocie, przykryć i zostawić do wyrosnięcia na 1 godzinę wyrośnięte ciasto parę razy w robocie wymieszać - blaszka 24x29 wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto zwilżoną dłonią, rozsypać rabarbar odciskając sok i przyciskając do ciasta z mąki krupaczatki(...)zmiksować kruszonkę drobną - oleju dać tyle aby kruszonka nie była za sucha kruszonkę rozsypać na rabarbarze i lekko ją przyklepać piekarnik na 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom, ciasto piec około 50-55 minut, kroić jak będzie wystudzone - ciasto jest lekkie, kwaskowate przełamane słodką kruszonką i szybko się zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębryłe i pozostawała taka paćka. W tym przypadku każdy owoc zamrożony był osobno co po rozmrożeniu daje lepszy efekt estetyczny. Składniki : 1 paczka mixu na tarte ( kruche ciasto ), 200 gr owoców leśnych , masło do smarowania foremek, 25 g cukry 3 łyżeczki bułka tarta, 1 łyżka mąki, jajko do smarowania Przygotowanie Kruche ciasto przygotowujemy(...)wkładamy do lodówki na około jedną godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180'C. 3/4 ciasta wałkujemy i wycinamy kółka przy pomocy np. miseczki większej niż otwory w naszej foremce do muffin. Smarujemy je masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy w otworach nasze krążki z ciasta. Owoce mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem
cookplsię oczywiste. Nie do końca wiedzialam co z tego wyjdzie, bo przepis absolutnie nowatorski. Było jednak pysznie, kolor się zgrał ze smakiem...warto czasem eksperymentować. Składniki na ciasto: 200 g mąki wrocławskiej 70 g cukru pudru 100 g schłodzonego masła 2 żółtka 25 ml zimnej wody Masa : 6 łyżek cukru 250 g ricotty 2 jajka 2 łyżki kwaśnej(...)gęstej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 150 g borówki Cukier brązowy do posypania Płatki migdałów do posypania 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Foremkę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy. Dokładnie wykleić brzegi, nadmiar ciasta usunać przejeżdżajac
Gosia gotujebajecznym kolorze jagód i malin. Mama się nim zachwyciła, bo to pierwszy smakosz serników u nas w domu, ale trzeba przyznać, żciasto warte jest zachwytów...polecam przepis. Składniki na ciasto: 200 g mąki, 140 g zimnego masła 70 g cukru pudru, 2 żółtka Składniki na masę: 750 g twarogu śmietankowego President 200 g cukru 5 jaj 2 łyżki mąki(...)Owoce leśne mrożone ( jagody, maliny, jeżyny) listki melisy 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki śmietanki 36% Sposób przygotowania: Zimne masło posiekać nożem z mąką, dodać cukier i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na lodówki na 60 minut. Po tym czasie Ciasto podzielić na pół i rozwałkować. Jedną część umieścić w wysmarowanej masłem i obcypanej bułą tortownicy
Gosia gotujewypiekach drożdżowych, że nie używam masła i dodałam brzoskwinie i truskawki. Wyszła obłędna, a dzieci zajadały się jeszcze ciepłym, ja też, dlatego zdjęcia są jakie są Przepis cytuję : CIASTO - 130 ml letniego mleka - 1 czubata łyżeczka suchych drożdży - 1 łyżka cukru - 100 g oleju - 425 g mąki pszennej typ 550 - 80 g drobnego cukru do wypieków - 1 jajko NADZIENIE(...)miejsce aż mieszanina zacznie bąbelkować. W rondelku roztopić masło i odstawić do przestygnięcia. Następnie w misce miksera umieścić mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto i po chwili wbić w nie jajko. Ciasto wyrabiać ręcznie lub przy użyciu miksera aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym
dom-agi.plPrzygotowanie: Jest to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Na początek rozpuszczamy margarynę z czekoladą w kąpieli wodnej, czyli wkładamy miseczkę ze składnikami do większego rondelka i rozpuszczam nad gotującą się wodą. W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, a żółtka z cukrem w osobnych miseczkach:) Następnie lekko przestudzoną czekoladę pomału przelewamy do słodkich żółtek, następnie przesiewamy mąkę(...)połączoną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki lub dwóch mniejszych Piec ok. 40 minut w temp 175-180'C Smacznego :) P.S ciasto można polać polewą. Możemy ją przyrządzić z pozostałych składników, czyli pół tabliczki czekolady mlecznej i pół gorzkiej oraz pozostałej śmietany. Polewa jest bardzo smaczna i nie ścina się na kamień pozostaje
Luźna Kuchniajajko Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dosypując mąkę połączoną z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia po wymieszaniu jajek i mąki dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto i na ok 30 minut wkładamy do lodówki. w międzyczasie przygotowujemy mak- masę makową łączymy z jajkiem i namoczonymi w rumie- najlepiej dzień wcześniej bakaliami. Kwadratową formę do pieczenia ciasta smarujemy(...)masłem i obsypujemy mąką, na spód wykładamy3/4 ciasta, na ciasto masę makową pozostałą część ciasta wałkujemy i tniemy w paski o grubości ok 1 cm układamy na makowcu naprzemiennie tworząc kratkę, smarujemy rozbełtanym żółtkiem Pieczemy w temp 180'C ok 30 minut- do momentu, aż kratka będzie miała piękny złoty kolor. Podajemy posypany cukrem pudrem:) Smacznego
Luźna KuchniaWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto czekoladowe alla Brownies . Połączenie czekolady z nutką kardamonu daje niesamowity smak i aromat. Do ciasta proponuję pyszną herbatkę Wiśnie w rumie Piątnica . Składniki : 2oo g czekolady + 4 łyżki przegotowanej wody 4 jajka 1 szklanka cukru 1cukier waniliowy 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 210 g mąki(...)jajek dodać olej i letnią czekoladę . Dodać mąkę z proszkiem , kakao i kardamonem. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 20 minut do tak zwanego suchego patyczka. Czekoladę na polewę rozpuścić z 2 łyżkami wody chwilkę gotować .Wylać na ciasto
Sama słodycz i szczypta chilipara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} SERNIK Ciasto: 4 żółtka, 3 szkl. maki zwykłej, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka margaryny Masa serowa(...)całe jajka, 1 budyń śmietankowy bez cukru Wykonanie: Piana z białek: 4 białka ubić na sztywno i dodawać szklankę cukru, Z podanych składników zagnieść ciasto. Ser pokruszyć, dodać margarynę, cukier jajka, budyń i wszystko wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części, większą rozłożyć na blachę na ciasto położyć masę serową, na masę białka ubite na sztywno
Kuchnia Beatypopołudniowej kawki ze znajomymi, czy na deser po obiedzie pachnąca ciepła szarlotka zadowoli każdego ( z podanej porcji 10 szarlotek). SKŁADNIKI: ciasto: 125 g masła 2 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (17 g) szczypta cynamonu mus jabłkowy w litrowym słoiku lub 1kg jabłek, usmażyć z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, cynamonu(...)WYKONANIE: Miękkie masło siekamy nożem, dosypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, robimy dołek wbijamy jajka, wyrabiamy ciasto, smarujemy kokilki masłem, ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm. wyłożyć nim dno i ścianki, nałożyć jabłka, położyć malinki zetrzeć ciasto lub posypać kruszonką, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20min. posypać cukrem
Kuchnia BeatySkładniki: Ciasto: 500 g mąki 30 g drożdży 250 ml mleka 80 g masła 2 żółtka 50 g cukru szczypta soli Masa: 200 g masy marcepanowej 2 białka 2 łyżki cukru 100 g płatków migdałowych 2 łyżki rumu lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Cukier puder utrzeć z wodą Wykonanie: Ciasto Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże(...)drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać ciepłe mleko, żółtka utarte z cukrem, sól, roztopione przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto i dobrze wyrobić. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 1,5 godziny. W tym czasie
O kuchni z uczuciemkwiaty parówkowe. Wbrew pozorom takie kwiaty są bardzo proste do przygotowania, a wyglądają oryginalnie i wzbudzają zachwyt gości. Kwiaty parówkowe SKŁADNIKI: 9 parówek z szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko łyżka jogurtu naturalnego musztarda francuska groszek do dekoracji Ciasto francuskie smarujemy delikatnie musztardą. Parówkę kładziemy na rozłożony płat ciasta francuskiego i tniemy z niego taki kawałek(...)można zawinąć w niego parówkę. Zawijamy parówkę w ciasto. Nacinamy na całej długości, ale uważamy aby nie przeciąć całej parówki. Na talerzy rozmącamy jajko z jogurtem naturalnym. Parówkę w cieście obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie zwijamy w kółko. Końce zlepiamy ze sobą, można spiąć wykałaczką. W miejsca rozcięcia wkładamy po kulce groszku zielonego. Piekarnik nagrzewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikawałeczek takiego murzynka ale po świętach kiedy zatęsknimy za smakołykami może okazać się właśnie ten murzynek strzałem w dziesiątkę :) Murzynek z kakaową bitą śmietaną SKŁADNIKI: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 łyżek ciemnego kakao 3/4 szklanki mleka bita(...)około pół szklanki. Do pozostałej przestudzonej czekolady dodajemy przesianą mąkę oraz żółtka, dokładnie mieszamy. W między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki