olej do smażenia (u mnie ryżowy) cukier puder do posypania Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże, cukier oraz oliwę, a następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, mieszając ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż stanie się elastyczne (5 minut powinno wystarczyć). Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę. Jabłka obierz, pokrój(...)gniazda nasienne i pokrój w półcentymetrowe plastry. Przełóż je na patelnię, dodaj rodzynki oraz syrop klonowy i podsmaż całość przez około dwie minuty, aby jabłka odrobinę zmiękły. Wyrośnięte ciasto delikatnie połącz z gotowymi jabłkami. Stolnicę lub dużą deskę oprósz mąką; z ciasta odrywaj teraz mniejsze kawałki (powinno wyjść 15 sztuk), delikatnie uformuj w zgrabne placuszki i układaj na przygotowanej
Roślinna - blog wegańskijuż nieco wolniej. A na samym końcu wsypywać stopniowo maki i delikatnie mieszac najlepiej drewnianą łyżka. Tortownice o średnicy 26cm. wyłozyc papierem (samo dno) i wlac do niej ciasto. Włożyc do nagrzanego piekarnika do 190C i piec do tzw. suchego patyczka. Z takich samych składników należy zrobić kolejne ciasto jednak tym razem upiec je w metalowej misce o przybliżonej(...)pół. Jeśli chcemy aby biszkopty były cieńsze wtedy kroimy tak aby było 5 krążków. Jeśli miska w której piekliśmy biszkopt jest nieco mniejsza niż tortownica wtedy po ułożeniu ciast na siebie delikatnie scinamy dolny placek (ten z tortownicy) aby blaty miały ta samą srednice. Najpierw ponczujemy ciasto z tortownicy. Pierwszy krązek ponczujemy, następnie smarujemy dżemem a na niego wykładamy część
Radość kipiąca uśmiechem.batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych ciasteczek. Z podanych składników na ciasto powinno wyjść ok. 80 całych orzeszków. Są to proporcje dla mega cierpliwych, bo jeśli nie posiadamy dużej ilości foremek lub specjalnego urządzenia(...)orzechy, cukier waniliowy i zmiksować. Przestudzić. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na końcu wsypać mleko w proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto: 20 dkg masła (ewentualnie margaryny do pieczenia) 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 0k. 60 dkg mąki pszennej szczypta soli Oraz
Maślane ciasteczkosoli NADZIENIE: 3-4 cebule 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki startego żółtego sera mak do posypania Ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Z cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn i wlewamy do mąki, przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia(...)około 10 minutach rozczyn powinien już podwoić objętość). Następnie dodajemy jajko, olej, sól i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie ciasto (ma być elastyczne i mieć gładką powierzchnię- trwa to około 8-10 minut), jeśli wydaje nam się za twarde dodajemy 1-2 łyżki ciepłego mleka. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut
Rozpustne gotowaniełyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant Wykonanie: W wodzie rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże dokładnie mieszamy. Do miski wykładamy pozostałe składniki, wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto około 10 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko
kgwjanczewoLubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę - typowo jesienne ciasto. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy(...)sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta. Szarlotkę pieczemy ok. godziny
Salonik smakówkiedyś z pieczywem z serem feta - Chleb pełnoziarnisty z serem feta . Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ sera, a mianowicie twaróg i domieszać jogurt naturalny , jako kolejny nietypowy dodatek. Ciasto chlebowe wyszło dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo miękki i delikatny środek. Chlebek wcale nie jest ciężki(...)się właśnie na drożdżach suchych. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże, sól, cukier. Dodać składniki płynne: mleko, masło, jogurt naturalny. Na końcu wkruszyć twaróg. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już
Grunt to przepis!swoim czasie jak już ochłonę i zbiorę się do kupy aby coś takiego napisać. Przechodząc już do "części właściwej" wpisu, chciałam was zaprosić na przewspaniałe, a jakże banalne ciasto - Tiramisu. Jednak jest pewne ALE! (jak zawsze ;) ) Poza umiejętnościami i wiedzą, do domu przywiozłam również kilka kilo tu i ówdzie więcej... także niestety Tiramisu pojawi się kiedy indziej, a dzisiaj zapraszam(...)soli 3/4 szklanki cukru (ja nie użyłam w ogóle, bo lubię również niesłodkie wypieki, poza tym jak fit to fit ;) ale generalnie dla tych co wolą chociaż trochę słodkie ciasta polecam dodać) + kilka kostek gorzkiej czekolady Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie (cały czas ubijając) dodajemy stopniowo cukier, następnie budynie i potem jogurty. Taką masę
Jedzeniomanianastępny dzień przygotowywać chleb) i dodajemy mąkę oraz wodę. Mieszamy drewnianą łyżką, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. Składniki na ciasto chlebowe: 175 g gotowego zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 niepełna szklanka otrąb żytnich i orkiszowych (lub innych) 4 łyżki siemienia lnianego 350 ml filtrowanej wody 2 łyżki oleju rzepakowego(...)przekładamy do słoiczka i pozostawiamy jako starter do następnego wypieku. Wstawiamy słoiczek do lodówki. Do odważonego zakwasu dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Jednak niezbyt długo, ponieważ ciasto żytnie nie lubi długiego mieszania. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej gotowe ciasto. Foremkę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrastania na kilka godzin
Naturalna Kuchniapodprażamy płatki owsiane do momentu, aż poczujemy orzechowy zapach. Podprażone płatki zalewamy resztą ciepłej wody, aby zmiękły. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, olej i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez ok 10 minut. Ciasto będzie bardzo rzadkie i lejące. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej wyrobione ciasto chlebowe. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy(...)godziny do wyrośnięcia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami owsianymi lub innymi ziarenkami. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 st. C, program góra - dół. Do piekarnika wsypujemy kilka kostek lodu, aby skórka była chrupiąca. Ostrożnie wkładamy foremkę z ciastem na dolny poziom i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyciągamy upieczony na złoto chleb i odstawiamy na kratkę do ostudzenia
Naturalna KuchniaPieśni w rożnych stron świata wyśpiewane przepięknymi głosami dziewczyn. CUDO! Ale miało być o pizzy... w niedzielę ledwo żywa po późnym powrocie do domu nadrabiałam zaległości w pieczeniu chleba, ciasta i pizzy właśnie. Przepis wyszperany w książce "Kipi kasza" podbił nie tylko moje serce ale również Małżona, który cebuli wcale nie lubi... Połączenie nie jest może zaskakujące ale niebywale smaczne(...)owszem. No i mało pizzowe :) Pizza z bryndza, cebula i kaszanka ciasto ulubione pizzowe (u mnie z 500 g mąki) nałożenie: 150 g bryndzy 3 łyżki gęstej śmietany (u mnie jogurt grecki) 2 kawałki kaszanki 2 cebule 4 ząbki czosnki pieprz Ciasto przygotowujemy wg ulubionego przepisu, odstawiamy do wyrośnięcia i przygotowujemy nadzienie. Nagrzewamy piekarnik do 240 st.C. Bryndzę ucieramy
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość. Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy mąkę, oraz dodajemy szczyptę soli i resztę wody. Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy ciasto rękami. Następnie formujemy ciasto w kule, smarujemy ją olejem i nakrywając wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte(...)ciasto dzielimy na osiem części, każdą zagniatamy w kształt bułki i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni i wkładamy do niego wyrośnięte ciasto, piekąc je w tej temperaturze przez pierwsze dziesięć minut (niższa temperatura na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom). Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, i dopiekamy bułki przez
Miód i pieprzRazem ze mną tureckie placki przygotowały Sianko , Mirabelka , Panna Malwinna oraz Shinju . Pide z cukinią i fetą przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 sztuki): na ciasto: 1 łyżka suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej 2 łyżeczki soli semolina lub kaszka kukurydziana(...)cukier, oliwę i 100 ml wody. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce w celu aktywacji drożdży. W dużej misce wymieszaj mąkę z płynnymi drożdżami. Następnie zagniatając ciasto stopniowo dodawaj resztę ciepłej wody. Być może nie będziesz potrzebować całej jej ilosci. Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut aż stanie się elastyczne i po naciśnięciu palcem "wróci". Uformuj ciasto
Chilli Czosnek i Oliwadrożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe Ślimaczki ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, u mnie pól na pół pszenna i orkiszowa 630 100 ml mleka (roślinnego lub innego ulubionego) 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli(...)Łączymy w misce mąkę, mleko, drożdże, cukier i sól, wyrabiamy minutę. Dodajemy po łyżce puree i wyrabiamy ok 3 minut. Sukcesywnie dolewamy olej i dalej wyrabiamy ok 5 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę by wyrosło. nadzienie: kilka garści owoców, jagód, malin czy porzeczek
Dzieje kuchennej Wiewiórywszystkie marzenia się spełnią, kiedyś taki właśnie poranek przeżyję, z kawą nawet - w końcu zasady są po to, żeby je łamać, prawda...? Dla tych, co kawę pijają tylko do ciasta, mam ciasto. Na które w zasadzie może być już za późno, choć, jeśli lubicie zachowywać skarby lata, powinno się udać. Delikatny sernik na zimno, pełen truskawek, użytych do dekoracji(...)polewy i ukrytych w formie galaretki, imitującej sernikowe serce. Całość pachnie nie tylko tymi czerwonymi skarbami, ale również kwiatami czarnego bzu, z których sokiem osłodziłam masę serową. Ciasto wywołało szereg ochów i achów u koleżanki, do której je zabrałam. Przyznała mi się później, że późnym wieczorem zjadła jeszcze jeden kawałek, bo po prostu nie mogła się powstrzymać! A musicie wiedzieć
Pożeraczka, czyli raz adobrze