Pyszna, delikatna wytrawna tarta. Sezon na szparagi rozpoczęty i nawet dla mnie. Pierwszą wariację ze szparagami postawiłam na tartę. Strzał w dziesiątkę, zachęcam do wypróbowania ;) Składniki Ciasto : 250 g mąki 125 g zimnego masła 1 żółtko 50 ml wody 1 łyżeczka smalcu szczypta soli Nadzienie : pęczek szparagów 200g pieczarek 1/2 cebuli 100g szynki garść startego żółtego sera 2 jajka 100ml(...)śmietany szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, posiekać nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. W czasie, gdy ciasto leżakuje, kroimy cebulę, pieczarki - podsmażamy. Zdrewniałe końce szparagów ucinamy, myjemy. Szparagi gotujemy przez około 10 minut w słonej wodzie z cukrem. Ugotowane szparagi odcedzamy i kroimy na kawałki około 2 cm. Jajko
Garnkowe fanaberieWczoraj na obiad przygotowałam tarty. Ich spód stanowi ciasto francuskie, a wnętrze ricotta z dodatkiem musztardy oraz szparagi, pomidor i kukurydza. Z podanej porcji wyszła jedna tarta o średnicy 20 cm i trzy małe tartaletki. I w tej mini formie polecam Wam je przygotować. Jeśli nie macie małych foremek na tarty, danie można przygotować w dużej prostokątnej blasze, pamiętając(...)kilkucentymetrowym rancie. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 250 g ricotty 2 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 3 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ziół do pizzy 1 łyżeczka curry sól i świeżo mielony pieprz kilka szparagów 1 pomidor 3-4 łyżki kukurydzy Z ciasta wyciąć kółka i wylepić dno i boki tartaletek lub formy do tarty. Szparagi zblanszować
Czerwień i błękitmiski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy letnią wodę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki z ziarnami i mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i lepkie. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie ciasto przelewamy do formy (35 x 12 cm lub dwóch mniejszych) wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min. lub do momentu, kiedy ciasto wyrośnie do wysokości brzegów foremki. Foremki wkładamy do nagrzanego do temp. 200 stopni C piekarnika. Pieczemy przez 45 min. następnie wyciągamy ciasto z foremki i dopiekamy jeszcze 15 minut. Po tym czasie stukamy w bochenek od spodu, jeśli wydaje głuchy odgłos znaczy, że jest upieczony
Miksturowniksezamu ok. 250 ml wody W sobotę wieczorem wymieszać w dużym naczyniu mąkę, sól, czarnuszkę, startą na drobnych oczkach marchew i zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać ciasto drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno się też dawać wyrabiać łyżką. Wyrabiać ok. 10 minut do pojawienia się pęcherzy powietrza. Przykryć naczynie wilgotną ściereczką i odstawić(...)wyrośnięcia na noc. W niedzielę rano odłożyć do pojemnika garść ciasta na następny wypiek. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać sezamem. Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Mój zakwas był rozleniwiony ostatnio, więc ciasto wyrastało 4 godziny. Jeśli macie zakwas tygodniowy, myślę, że wystarczą ok. 3 godziny. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez
Weekendy w domu i ogrodziedomownicy zapragnęli dziś kaszanki, ale nie takiej tradycyjnej co to ją traktujemy smażeniem z cebulką. Zapragnęli kaszanki w cieście. Niby nic takiego trochę ciasta, ale wierzcie jest najlepsza jaką jadłam.... a jadłam na wiele sposobów czy to w pierogach, jak to Pani Gessler serwuje, czy to z patelni z dodatkami, czy z grilla, czy na omlecie... jednak ta najbardziej odpowiada(...)cebulę i szczypiorek) 2 szkl. mąki 0,5 szkl. wody 2 jajka łyżeczka vegety margaryna do smażenia Sposób Mąkę, jaja, vegetę miksujemy z 0,5 szkl wody na gęste ciasto naleśnikowe. Po zmiksowanie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Kaszankę kroimy na plasterki około 0,7 centymetrowe. Roztapiamy tłuszcz na patelni. Łyżką nakładamy ciasto, następnie kładziemy
Kuchenne aromatyLizaki z ciasta można było już zobaczyć na ciastkożercach w kilku miejscach (np. tu lub tu ). Do przygotowania dzisiejszego wpisu bardzo przydały się moje cukiernicze pamiątki z wakacji :) Cakepops , które widzicie na zdjęciach zrobiłam z babeczek kiwi, bo takie akurat zostały mi z poprzedniego dnia, możecie jednak wykorzystać dowolny przepis na babeczki np. proste waniliowe . Jeśli ciasto będzie zbyt suche(...)koraliki, wykrawaczki kwiatuszki i cieniutkie wstążki. Babeczki dokładnie kruszymy i zagniatamy rękami, jeśli masa jest zbyt sypka, żeby uformować z niej kulki dodajemy krem maślany lub miękkie masło. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy z niego kulki, układamy na papierze do pieczenia i przekładamy na 5 minut do zamrażarki. W czasie, kiedy ciasto chłodzi się w zamrażarce rozpuszczamy polewę
Ciastkozercyzwolennicy wszelkiego rodzaju pierożków, oczywiście co jakiś czas musimy wypróbować kolejny pomysł. Nie bylibyśmy sobą hihi. Nie mieliśmy okazji zaprezentować jeszcze żadnej wersji z sojowym nadzieniem i trochę zmienionym ciastem. Zobaczcie jak nam się do udało i koniecznie wypróbujcie, a potem opiszcie jak Wam smakowało. Prezentację czas zacząć :) Pierożki z nadzieniem sojowym Składniki farsz: 250 g soi 2 ugotowane(...)drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy. Na koniec przeciskamy czosnek i dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki połączyły się. Odstawiamy i bierzemy się za ciasto. Ciasto robimy dokładnie tak jak na pierogi np. ruskie. Dodajemy tylko czarnuszkę, kurkumę i czosnek niedźwiedzi. Wszystko w niewielkich ilościach. Ma to tylko dodać fajnego smaku. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ
vegetaniezajadałam :) Teraz wykorzystuje go do wypieków, tym razem padło na drożdżówki. Wyszły pyszne - delikatne i puszyste, słodkie, a zarazem kwaskowe. Składniki: (na około 11-12 sztuk) ciasto: 40g świeżych drożdży szklanka mleka 550g mąki pszennej 50g masła 2 jajka 7 łyżek cukru nadzienie: 5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru kruszonka: 1/2 szklanki mąki 6 łyżek cukru 40g masła(...)łyżkami cukru do chwili aż staną się płynne. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz zaczyn i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitego ciasta, po czym dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószone mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około
Symfonia smakowazapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno posiekanej(...)posiekanego 25 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek i mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski. Smażymy
My Culinary ArtSkładniki na 4 porcje: około 0,5 kg czerwonej cebuli 50 ml czerwonego octu winnego 50 gram masła roślinnego 50 gram cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego sól, pieprz, tymianek na ciasto: 220 gram mąki pszennej 100 g masła roślinnego 3 łyżki wody szczypta soli i łyżeczka tymianku Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i wkładamy do lodówki zawinięte w folię. Cebulę obieramy(...)pieprzem i tymiankiem, podlewamy octem winnym. Smażymy tak długo aż płyn się zredukuje (około 5minut). Jeżeli mamy patelnię w której możemy zapiekać w piekarniku to na przygotowaną cebulę wykładamy ciasto, jeżeli nie to cebulę przekładamy do tortownicy (z wyjmowanym dnem). D Dobrze jest dodatkowo zabezpieczyć formę otulając jej dno na zewnątrz folią aluminiową aby w trakcie pieczenia nie wyciekał
greenscarfludzi z innych czesci naszego kraju którzy w ogole o nich nie słyszeli a co dopiero probowali . Sa bardzo smaczne J a nizej podaje na nie przepis J SKLADNIKI: Ciasto: -1 kg maki pszennej -500 ml mleka -100 g drozdzy - 2 zoltka -100 ml oleju -2 lyzki cukru -4 lyzki soli Farsz: -5-6 sporych cebul -100 g masla(...)cukru, drozdzy i nie pelnej szklanki cieplego mleka robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut w cieple miejsce. Make przesiewamy, dodajemy sol, rozczyn, zoltka, reszte cieplego mleka i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu az zacznie ladnie odchodzic od rak. Jeżeli będzie taka potrzeba można dodac wiecej mleka lub maki. Ciasto przykrywamy scierka i zostawiamy na 1 godzine w cieplym miejscu
PychaDaniaJeśli szukacie wyjątkowego ciasta na Boże Narodzenie to dobrze trafiliście.Przepis pochodzi jeszcze od mojej babci.Cudowny-aromatyczny jabłecznik,jak dla mnie najlepszy na świecie. Składniki: Na ciasto 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 12% Nadzienie 4 kwaśne jabłka cukier wanilinowy 9Dr Oetker) 1 łyżka wody(...)szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Kamis 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny drobny cukier Sposób przygotowania: Zagnieść ciasto z podanych składników.Gdy będzie już jednolite,zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 1 godzinę. Jabłka pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka.Dodać wodę,cynamon i cukier i gotować na wolnym oniu ok.10 minut
Wielki apetytnowości w mojej kuchni batatów i smalczyku roślinnego ( Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wszechstronnością- można jej użyć naprawdę przy przygotowaniu wielu, fajnych dań). Tym razem padło na wytrawną tartę.... Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody garść tymianku nadzienie: 250 g batatów sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony 200 g boczku delikatnie wędzonego 2 szalotki Smakowita Pajda(...)sera Gorgonzola 50 g sera Radamer 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% chili suszone (opcjonalnie) tymianek Sposób przygotowania: Schłodzone masło połączyć (ja najszybciej) z pozostałymi składnikami na ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 15-20 minut. Następnie wylepić nim formę do tarty,ciasto nakłuć widelcem, obciążyć fasolą (najpierw na ciasto kładziemy papier do pieczenia
Wielki apetytoleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, Mąkę wsypać do malaksera, dodać sól, żółtka, olej, zmiksować. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i dalej miksować. Ciasto nie powinno być twarde. Wyjąć ciasto z malaksera, zlepić w kule , przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Polecam, ja raz spróbowałam(...)często do niego wracam. Ciasto jest bardzo delikatne i ma ładny kolor :) Inne przepisy na ciasto pierogowe tutaj . astawa
królestwo garówsernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. Sernik autorstwa mojej mamy bardzo lubiany przez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym stole i szybko znika :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm ) Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa - 1 kg. twarogu mielonego(...)puszka brzoskwiń Kruszonka - 2 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - 150 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki - polewa czekoladowa - czekolada ( opcjonalnie ) Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam, kiedy się połączą wykładam ciasto na spód blaszki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Na masę serową mieszam ser z żółtkami, cukrem i budyniem, dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie
Kuchnia z widokiem na ogród