Czy może być coś lepszego od pieczonego mięsa polanego sosem żurawinowym? Może! Użycie tego samego sosu jako dodatek do sernika czy kremowego deseru. Sami się przekonajcie
Słodkie PrzyjemnościWpis pochodzi z www.mgotuje.plRolada z piersi z indyka nadziewana szpinakiem z serem feta i suszonymi pomidorami. Można podawać ją na ciepło
Marta GotujePasztet z kaczki jeśli ktoś jeszcze nie robił polecam. Wszystkim smakuje, wyłączając mnie. Nie wiem dlaczego, ale wolę z kury lub królika. SKŁADNIKIkaczka ok 1
W kuchennym oknie EwySkładniki na dwie duże porcje.Składniki:100 g świeżego szpinaku typu baby40 g orzechów nerkowca2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki tartego żółtego
Emcia PichciPolecam mięsko drobiowe faszerowane suszoną śliwką i żurawiną. Trochę pomęczymy się z odfiletowaniem kurczaka, ale później smak wszystko wynagrodzi.SKŁADNIKI1 duży kurczak o 2
W kuchennym oknie EwyNa specjalne życzenie mojej koleżanki Eweliny coś baaaaaardzo swojskiego. Nie, nie, to nie kiełbasa, a… właśnie – twaróg domowy. Ma niepowtarzalny smak, można z niego
mojewypiekiinietylkoPrzepisy zbieram od dawna. Wycinałam z gazet, zapisywałam w zeszytach, pomijam już książki i książeczki, bo tych się też trochę uzbierało. Zawsze stosuję jedną zasadę. Wypróbowując
mojewypiekiinietylkoJak przygotować polędwiczkę wieprzową, aby zadowolić jej smakoszy, ale i… nie tylko? Aby mięso było idealne w smaku, soczyste, mięciutkie i kruche? Najprościej… zrobić soczystą
mojewypiekiinietylkoNa wołowinę pieczoną w niskiej temperaturze nie musiałam szukać przepisu. Wiedziałam, że znajdę go u Basi Ritz i będzie to, tzw. pewniak. Skorzystałam z przepisu na
mojewypiekiinietylkoTym razem, to nie danie, bo samego raczej się nie jada. Często wykorzystywany do sałatek, surówek, jako baza do sosów na zimno… i nie tylko. Są
mojewypiekiinietylkoSezon ogórkowy już trwa, u mnie zostaje otwarty z dniem dzisiejszym – oczywiście na ogórki małosolne. Przepis pierwszy, należy do Pani Lilii Buczel, w całości przytoczę go
mojewypiekiinietylkoPrzepis na chleb dla leniwych… i nie tylko gości w mojej kuchni od wielu, wielu lat. Wyczytany ze starej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod
mojewypiekiinietylkoPoczątek maja to najlepszy okres na zbieranie młodych pędów na syrop świerkowy. U mnie, ten czas nadszedł właśnie teraz. Pędy na moim świerku dopiero były gotowe
mojewypiekiinietylkoKolejna wspólna akcja blogerek i blogerów, ale tym razem z innej grupy – „Wypiekanie na śniadanie”. Wypiekiem na śniadanie są podłużne bułki pszenne Pawła Mardera z
mojewypiekiinietylkoOzdoby ciast, nie tylko tortów, to bardzo ciekawy temat. Kwiaty z ananasa na wczorajszym torcie wzbudziły tak duże zainteresowanie, zanim je pokazałam na blogu, że postanowiłam
mojewypiekiinietylko