wisniowe - 1504 przepisów (strona:83/101)

Szarlotka wyśmienita z bezą 233

25x36cm.  Pozostałe dwie części ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Dodatkowo: 1 i 1/2 kg jabłek,  5 białek, szklanka cukru,  3 łyżki kisielu wiśniowego.   Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sproszkowany kisiel.  Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na ciasto.  Rozłożyć rozwałkowaną

Z miłości do słodkości
Murzynek z konfiturą z wiśni 262

tradycyjne ciasto jak murzynek cieszy się dużą popularnością:) Dzisiaj mam również dla Was murzynka, jednak w zupełnie innej wersji. Dzisiejszy murzynek jest bardzo wilgotny, czekoladowy, z dodatkiem domowej konfitury wiśniowo-czekoladowej. Na wierzchu jeszcze obowiązkowa czekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto:  150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków,  125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady,  300g domowej konfitury

Z miłości do słodkości
Słodka roladka z andruta 391

masy pokruszone herbatniki, suszone owoce i galaretkę. Smaki doskonale się łączą i tworzą pyszną całość...  Składniki:  4 kwadratowe wafle- andruty,  375g masła lub margaryny,  galaretka wiśniowa,  szklanka cukru,  3 łyżki kakao,  garść suszonej żurawiny,  garść suszonych śliwek (użyłam Kresto),  garść suszonych moreli (użyłam Kresto),  garść rodzynek (użyłam Kresto),  200g

Z miłości do słodkości
Mazurki kokosowe do koszyczka 364

mazurek przystało jest naprawdę słodko. Mazurek kokosowy składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 żółtka szczypta soli konfitura wiśniowa - słoik 250 ml 200 g białej czekolady 150 ml mleka kokosowego 1 łyżka masła migdały bez skórki 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki na cisto zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę

Przysmaki Karolki
Sernik z wiśniami - cheesecake with cherries 227

godzinę do 1,15. Polewa:200 ml kremówki2 czekolady cukierniczeWykonanie:Ubijamy kremówkę, rozpuszczamy czekoladę. Łączymy razem, jezeli nie chce się dobrze połaczyć, troszkę podgrzać.  Smarujemy sernik. :) Polewa wiśniowa. Odsączamy wiśnie z drugiej puszki. Odlewamy do szklanki 150 ml soku, dodajemy 6 łyzeczek mąki ziemniaczanej. Mieszamy. Pozostałą cześć soku zagotowujemy, dodajemy sok z kubka. Mieszamy, dodajemy wiśnie. Trzymamy

Smaki Edyty
Torciki 'ala Marcello 171

wyjątkowy dzień/ wieczór wart jest uczczenia czymś wyjątkowym ... Walentynki...  Czekolada to ponoć świetny afrodyzjak , więc na dziś jak znalazł ... Torciki Walentynkowe ... Mocno czekoladowe , mocno wiśniowe , mocno alkoholowe... Mocno czekoladowy biszkopt , nasączony wiśniówką .. Do tego delikatny mus czekoladowy ( w oryginale ciężki krem maślany , ale ja wolę delikatność) ... wiśnie nasączone spirytusem... ... i warstwa czekoladowej polewy wieńczącej dzieło :) Moje torciki

Malinowa Kawiarenka
Kokosowa niby panna 167

rozpuścić. Miseczki ( składniki są na 2 porcje) lekko natłuścić. Wlać mleko z żelatyną. Zostawić by ostygło i wstawić do lodówki . Gdy zakrzepnie wyjąć na talerzyki obracając miseczki. Obłożyć konfiturą wiśniową .Udekorować mięta lub melisą

Buniabaje w kuchni
Wermiszelowe placuszki 307

pełna łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki pszennej olej z pestek winogron do smażenia dodatki do wyboru ( użyłam rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru) Przygotować składniki na ciasto wbijając do miski jajka i dodając do nich mąkę, szczyptę soli , proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką do omletów ( widelcem

Buniabaje w kuchni
Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty ) 279

przy luzowaniu odłożyłam kościec z przyległościami na rosół i kołduny ( będzie kiedyś  potem) to jeszcze  połówkę połówki zamroziłam na drugi obiad ( będzie Pierś z gęsi pieczona w sosie pieprzowo-wiśniowym), a połówkę przerobiłam na coś w rodzaju gęsiego bigosu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Muffiny , babeczki czyli małe słodkie przyjemności 168

moich babeczek. Można dodać do ciasta kakao albo wanilię by zmienić smak. Dekoracja to już Wasza inwencja twórcza. Na pewno każdy zaszaleje na swój sposób.  babeczki z dżemem wiśniowym     Składniki : * 2 szklanki maki tortowej  * pół szklanki cukru pudru  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia  * szklanka mleka * 100ml oleju  * 2 jajka Przygotowanie :Połączyć ze sobą

Magiczne Życie Marty
BUDYNIOWA BABKA. Odsłony dwie. 265

Piekłam w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie pieczenia przykryłam folią aluminiową, by wierzch się nie spiekł. I odsłona druga... RÓŻOWA BABKA BUDYNIOWA. (przepis także autorski;) 4 budynie wiśniowe 4 jajka 4 łyżki mleka kostka margaryny 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku 4 łyżki mąki Postępowałam tak samo, jak w przepisie na babkę czekoladową. Sypkie składniki połączyłam

W kuchni Karmel-itki
Lato, gdzie jesteś? 201

jesteś? Rozglądam się po mieszkaniu, zaglądam do szaf, pod łóżko, kanapę...Lato, gdzieś się skryło?A może... Może skusi się na coś pysznego? OTRĘBOWE GOFRY Z GĘSTYM SOSEM WIŚNIOWYM.  (pomysł autorski; gofry - podstawowy zmodyfikowany przepis.)1,5 szklanki mąki1,5 szklanki otrąb2 szklanki mleka4 jajka2 łyżki cukru brązowegoszczypta soliłyżeczka proszku do pieczenia1/3 szklanki olejuWszystkie składniki dokładnie ze sobą

W kuchni Karmel-itki
Poranek w ogrodzie. 248

shirti krótkie szorty z bawełny.Zataczam rundki na ogrodowych ścieżkach,zachwycam się latem.Dostrzegłam miętę. Na gałązkach wiśni czerwieni sięjeszcze kilka ostatnich kuleczek. Hmm...Ugotuję kompot.   KOMPOT WIŚNIOWY Z MIĘTĄ.(przepis własny;)2 szklanki wiśnigałązka miętyok. litr wodyszklanka cukruWiśnie i miętę opłukałam pod bieżącą wodą. W garnku zagotowałamwodę, do wrzątku wrzuciłam owoce. Chwilę pogotowałam, aż nie puściły soku.Wsypałam

W kuchni Karmel-itki
Tajemniczy Pan Kot. I rabarbarowy kompot. 246

ogrodzie?"Kichnął, prychnął, zawinął swój ogon i polazł gdzieś.   A ja zostałam. Z kompotem.O nim miało być potem, ale że się Pan Kot zmył,tylko kompot był. KOMPOT WIŚNIOWO-RABARBAROWY.(pomysł autorski;)500g mrożonych wiśni200g rabarbaruszklanka cukruRabarbar obrałam, pokroiłam w kostkę,w miseczce zasypałam kilkoma łyżkami cukru. Wiśnie rozmroziłam, wrzuciłam do rondelka, zalałam wodą (ok. 1l) Wsypałam cukier

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania