25x36cm. Pozostałe dwie części ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Dodatkowo: 1 i 1/2 kg jabłek, 5 białek, szklanka cukru, 3 łyżki kisielu wiśniowego. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sproszkowany kisiel. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na ciasto. Rozłożyć rozwałkowaną
Z miłości do słodkościtradycyjne ciasto jak murzynek cieszy się dużą popularnością:) Dzisiaj mam również dla Was murzynka, jednak w zupełnie innej wersji. Dzisiejszy murzynek jest bardzo wilgotny, czekoladowy, z dodatkiem domowej konfitury wiśniowo-czekoladowej. Na wierzchu jeszcze obowiązkowa czekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto: 150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków, 125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady, 300g domowej konfitury
Z miłości do słodkościmasy pokruszone herbatniki, suszone owoce i galaretkę. Smaki doskonale się łączą i tworzą pyszną całość... Składniki: 4 kwadratowe wafle- andruty, 375g masła lub margaryny, galaretka wiśniowa, szklanka cukru, 3 łyżki kakao, garść suszonej żurawiny, garść suszonych śliwek (użyłam Kresto), garść suszonych moreli (użyłam Kresto), garść rodzynek (użyłam Kresto), 200g
Z miłości do słodkościmazurek przystało jest naprawdę słodko. Mazurek kokosowy składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 żółtka szczypta soli konfitura wiśniowa - słoik 250 ml 200 g białej czekolady 150 ml mleka kokosowego 1 łyżka masła migdały bez skórki 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki na cisto zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę
Przysmaki Karolkigodzinę do 1,15. Polewa:200 ml kremówki2 czekolady cukierniczeWykonanie:Ubijamy kremówkę, rozpuszczamy czekoladę. Łączymy razem, jezeli nie chce się dobrze połaczyć, troszkę podgrzać. Smarujemy sernik. :) Polewa wiśniowa. Odsączamy wiśnie z drugiej puszki. Odlewamy do szklanki 150 ml soku, dodajemy 6 łyzeczek mąki ziemniaczanej. Mieszamy. Pozostałą cześć soku zagotowujemy, dodajemy sok z kubka. Mieszamy, dodajemy wiśnie. Trzymamy
Smaki Edytywyjątkowy dzień/ wieczór wart jest uczczenia czymś wyjątkowym ... Walentynki... Czekolada to ponoć świetny afrodyzjak , więc na dziś jak znalazł ... Torciki Walentynkowe ... Mocno czekoladowe , mocno wiśniowe , mocno alkoholowe... Mocno czekoladowy biszkopt , nasączony wiśniówką .. Do tego delikatny mus czekoladowy ( w oryginale ciężki krem maślany , ale ja wolę delikatność) ... wiśnie nasączone spirytusem... ... i warstwa czekoladowej polewy wieńczącej dzieło :) Moje torciki
Malinowa Kawiarenkarozpuścić. Miseczki ( składniki są na 2 porcje) lekko natłuścić. Wlać mleko z żelatyną. Zostawić by ostygło i wstawić do lodówki . Gdy zakrzepnie wyjąć na talerzyki obracając miseczki. Obłożyć konfiturą wiśniową .Udekorować mięta lub melisą
Buniabaje w kuchnipełna łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki pszennej olej z pestek winogron do smażenia dodatki do wyboru ( użyłam rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru) Przygotować składniki na ciasto wbijając do miski jajka i dodając do nich mąkę, szczyptę soli , proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką do omletów ( widelcem
Buniabaje w kuchniprzy luzowaniu odłożyłam kościec z przyległościami na rosół i kołduny ( będzie kiedyś potem) to jeszcze połówkę połówki zamroziłam na drugi obiad ( będzie Pierś z gęsi pieczona w sosie pieprzowo-wiśniowym), a połówkę przerobiłam na coś w rodzaju gęsiego bigosu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimoich babeczek. Można dodać do ciasta kakao albo wanilię by zmienić smak. Dekoracja to już Wasza inwencja twórcza. Na pewno każdy zaszaleje na swój sposób. babeczki z dżemem wiśniowym Składniki : * 2 szklanki maki tortowej * pół szklanki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * szklanka mleka * 100ml oleju * 2 jajka Przygotowanie :Połączyć ze sobą
Magiczne Życie MartyPiekłam w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie pieczenia przykryłam folią aluminiową, by wierzch się nie spiekł. I odsłona druga... RÓŻOWA BABKA BUDYNIOWA. (przepis także autorski;) 4 budynie wiśniowe 4 jajka 4 łyżki mleka kostka margaryny 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku 4 łyżki mąki Postępowałam tak samo, jak w przepisie na babkę czekoladową. Sypkie składniki połączyłam
W kuchni Karmel-itkijesteś? Rozglądam się po mieszkaniu, zaglądam do szaf, pod łóżko, kanapę...Lato, gdzieś się skryło?A może... Może skusi się na coś pysznego? OTRĘBOWE GOFRY Z GĘSTYM SOSEM WIŚNIOWYM. (pomysł autorski; gofry - podstawowy zmodyfikowany przepis.)1,5 szklanki mąki1,5 szklanki otrąb2 szklanki mleka4 jajka2 łyżki cukru brązowegoszczypta soliłyżeczka proszku do pieczenia1/3 szklanki olejuWszystkie składniki dokładnie ze sobą
W kuchni Karmel-itkishirti krótkie szorty z bawełny.Zataczam rundki na ogrodowych ścieżkach,zachwycam się latem.Dostrzegłam miętę. Na gałązkach wiśni czerwieni sięjeszcze kilka ostatnich kuleczek. Hmm...Ugotuję kompot. KOMPOT WIŚNIOWY Z MIĘTĄ.(przepis własny;)2 szklanki wiśnigałązka miętyok. litr wodyszklanka cukruWiśnie i miętę opłukałam pod bieżącą wodą. W garnku zagotowałamwodę, do wrzątku wrzuciłam owoce. Chwilę pogotowałam, aż nie puściły soku.Wsypałam
W kuchni Karmel-itkiogrodzie?"Kichnął, prychnął, zawinął swój ogon i polazł gdzieś. A ja zostałam. Z kompotem.O nim miało być potem, ale że się Pan Kot zmył,tylko kompot był. KOMPOT WIŚNIOWO-RABARBAROWY.(pomysł autorski;)500g mrożonych wiśni200g rabarbaruszklanka cukruRabarbar obrałam, pokroiłam w kostkę,w miseczce zasypałam kilkoma łyżkami cukru. Wiśnie rozmroziłam, wrzuciłam do rondelka, zalałam wodą (ok. 1l) Wsypałam cukier
W kuchni Karmel-itki