Wiosenny torcik, obsypany kwiatami Torcik na 16-ste urodziny. Czekoladowo - wiśniowy. Kwiatuszki wykonane przeze mnie, może nie są jeszcze perfekcyjne, ale z czasem dojdę do wprawy
kolorowotorcikowomasz ochotę na coś oryginalnego i nowego - Dr. Oetker poleca specjalne przepisy na galaretkowe drinki i inne szalone desery. Galaretki są dostępne w następujących smakach: wiśniowym, truskawkowym, pomarańczowym, cytrynowym, owoców leśnych, malinowym, agrestowym, poziomkowym, brzoskwiniowym i kiwi. Patki cukrowe o smaku czekoladowym Zastosowanie: - do dekoracji ciast, lodów i deserów Produkty Dr Oetkera ułatwiają
kolorowotorcikowoPremium Rosa - kolorowo-torcikowo Konkurs trwa 3 tygodnie - do 29.07.2010 Nagrody, w ilości 3-ech zestawów produktów funduje Premium Rosa. W skład zestawu wchodzi 5 produktów: - syrop wiśniowy 500ml - syrop z czarnej porzeczki 250 ml - konfitura z płatków róży - miód akacjowy - lutenica sos Fundator nagród zastrzega sobie, że zestawy mogą się różnić. Niemniej jednak ilość produktów pozostaje
kolorowotorcikowoowoce).5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki.6. Smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać posypane cukrem pudrem.Ja uwielbiam racuchy także z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym. Fajnym dodatkiem jest także bita śmietana
Pasja Smakujest to potrawa regionalna. Do domu przywiozłam kawałek chleba orkiszowego i pierogu biłgorajskiego, który uwielbiam. Skusiłam się także na dwie nalewki 25%: śliwkową i miętową. Spróbowałam także: wiśniowej, truskawkowej, akacjowej i morelowej. "Ulik" - zapraszam! Pieróg biłgorajski Kiełbasa z dzika i chleb ze smalcem
Pasja SmakuWykonanie siostry. Przepis z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning. Świetnie smakują z domowym dżemem - u mnie wiśniowym. Składniki: 450 g mąki pszennej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 75 g pokrojonego na kawałki schłodzonego masła 2,5 łyżeczki cukru 300 ml mleka Wykonanie: Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami
Pasja Smakustołu" nie zabraknie. A na nim prócz jedzenia oczywiście alkohol domowej roboty. Ja postanowiłam podjąć się zrobienia kilku nalewek. Od roku czeka aroniowa, w tym roku do niej dołączyły: wiśniowa i miętowa. Będzie w czym wybierać. źródło: "Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki: 500 ml spirytusu 500 ml niegazowanej wody mineralnej 5 gałązek mięty cienko skrojona
Pasja Smakuprzyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka Do dania głównego zaproponowano nam wino czerwone, kelner polecił Luxor Tempranillo – wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem
Pasja Smakunadszedł czas na zakupy do domu: sztućce ze stoisk z targu staroci, ceramiczny talerzyk oraz jedzenie: oscypki, panierowany ser z mleka krowiego wędzony na zimno w dymie z drzewa wiśniowego, miód pitny dwójniak czy ciemny chleb. Za rok też z pewnością się wybiorę, bo warto. Mimo cen, które są dość spore na niektórych stoiskach. Teraz pozostaje mi jedynie wyczyszczenie łyżeczek
Pasja Smakurozwałkowałam na folii spożywczej a następnie powycinałam jeszcze malutkie serduszka. Niestety nie zdążyłam ich policzyć gdyż za szybko znikały... :-)Składniki:- 1-2 opakowania ciasta francuskiego- 1 jajko- konfitura wiśniowa (lub inna)- płatki migdałów (nie trzeba)+ 2 foremki w kształcie serca (różnej wielkości) Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i wyciąć foremką większe serca. W połowie z wyciętych serc wyciąć mniejszą foremką
Smaczne Zdrowesobie to coś... Pierwszy kęs- ot tak sobie ale następne wciągają coraz bardziej. Ja potraktowałam to ciasto jak chlebek, idealnie smakuje z powidłami bez cukru (najlepiej własnymi) lub konfiturą wiśniową, malinową itp.Samo jest troszkę zbyt wytrawne, jak dla mnie oczywiście (a lubię niezbyt słodkie ciasta), więc gdy ktoś preferuje bardzo słodkie wypieki proponuję dać więcej rodzynek lub dosłodzić np.ksylitolem
Smaczne Zdrowemamy pod ręką- ja miałam akurat jogurt stąd ta zamiana. Polecam szczególnie na ciepłe wiosenne i letnie dni. ;-)Składniki:- 3-4 galaretki w różnych kolorach (u mnie malinowa, wiśniowa, brzoskwiniowa i agrestowa) - najlepiej bez cukru, cukier zastępujemy ksylitolem- 500g jogurtu greckiego lub serka homo (serek do serników)- 2 galaretki malinowe lub cytrynowe (jeszcze dodatkowo) Galaretki (z tych
Smaczne Zdrowecukru Krem czekoladowy 4 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki ciemnego kakao 250 g masła lub margaryny 2 galaretki wiśniowe 0,7 l wody Przygotowanie:Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia
Ala piecze i gotujeśrodek nałożyć kopiastą łyżeczkę dżemu. Już sprawdziłam, że najlepiej pod mój smak pasuje tu nadzienie w postaci dżemu z przetartej czarnej porzeczki lub wiśniowy z kawałkami owoców. Złożyć na kształt pieroga i zlepić brzegi, tworząc szerokie na ok 1,5cm krawędzie. Można też dodatkowo pomóc tu sobie widelcem i podociskać nim brzegi, aby mieć pewność, iż dżem
Grunt to przepis!mogą jednocześnie się rozpaść, a kropla syropu spuszczona na zimny talerzyk krzepnie, nie rozpływając się. Mi zajęło to 1,5 godziny. Kolor dżemu zrobił się dosyć ciemny, prawie wiśniowy, Gorący dżem wlewamy do wyparzonych, zakręcanych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 30 minut w piekarniku w temp. 100 stopni. Studzimy w piekarniku. The post Dżem truskawkowy niskosłodzony appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię