ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Zobacz przepis
w kuchni i w ogrodzieostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Gotujemy wodę z solą. Proporcje: 2 łyżki soli na każdy litr wody. Ważny jest rodzaj soli. Ja zazwyczaj kupuję sól kamienną z Wieliczki. Taka specjalna sól
prawdziwe jedzeniemieszamy z naszą maślanką. Zalewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. U mnie było z żelowane i gotowe do spożycia po jakiś 4 godzinach. Składniki na kisiel wiśniowy: 1/3 opakowania mrożonych wiśni 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 5 łyżeczek cukru Wiśnie z łyżką wody stawiamy na ogień. Dodajemy cukier. Po chwili (jeszcze przed zagotowaniem) odlewamy połowę szklanki soku
Słodka sielankajego szybkość przygotowania i niewielką ilość składników. Można go jeść zarówno na słodko, jak i słono, w zależności od tego, z czym go podamy. Ja lubię zajadać go z wiśniowym dżemem na śniadanie lub z warzywami w porze obiadowej. Składniki: Roti: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypania 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju szczypta soli
Weganizm infantylnykombinowałam. Według mnie konfitura z aronii i jabłek jest PYSZNA! Oprócz aronii do słoików zapakowałam inne owoce: jabłka- Mus jabłkowy na zimę, wiśnie- Kompot z wiśni na zimę, Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków: 1 kg dojrzałych owoców aronii 1/2 kg cukru 1/2 l wody 1/2 kg lekko papierówek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Aronię zbieram z ogonkami, myję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępachnące galaretki z Wodzisława.. 190g mąki pszennej 10g kakao 120g margaryny 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1 kg jabłek 3 różne galaretki[ agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław] 10 dkg mąki 5 dkg cukru pudru 4 dkg margaryny kilka orzechów włoskich Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić
Moje domowe kucharzeniecukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać
Moje domowe kucharzeniełyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3/4 szk. cukru 2 galaretki [ u mnie wiśniowa i truskawkowa] 2 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szk. wody 3 łyżeczki cukru pudruMargarynę utrzeć z cukrami,dodawać stopniowo jajka.Wlać mleko
Moje domowe kucharzeniełyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250g dżemu o dowolnym smaku (np. wiśniowy, truskawkowy) 90g oleju Biała polewa: 125 g cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 12 g margaryny Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Włączyć piekarnik
Moje domowe kucharzenieszklanki cukru pudru szczypta soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: · Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy Przygotowanie:W naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i wanilie. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem, masłem oraz coca-colę
Mania Gotowaniasłodkich kompotów, musi być lekko kwaskowy, niezbyt słodki i bardzo zimny. Taki niepowtarzalny smak kompotu pamiętam z dzieciństwa. Kiedyś obiady nie mogły się obejść bez kompotu. Ja z tego wiśniowego wyjadałam wiśnie, prosto ze słoika. Przygotowuję go tak samo, jak moja mama, nadal smakuje jak kiedyś! Polecam też Kompot z mirabelek. Kompot z wiśni na zimę: Składniki: 2 kg wiśni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoje dzieci kochają dżemy ja wole konfitury (tam nie ma żadnych proszkowych dodatków) ale lepszy taki dżemik niż kupny, na pewno to mniejsze zło, O!Dziś robimy dżemik wiśniowo- porzeczkowy To na początek co nam będzie potrzebne :Czytaj więcej
FarmażonyZapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt
SMYKWKUCHNI