wisniowe - 1504 przepisów (strona:80/101)

ogórki po staropolsku 189

ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Zobacz przepis

w kuchni i w ogrodzie
Ogórki kwaszone po staropolsku 209

ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Gotujemy wodę z solą. Proporcje: 2 łyżki soli na każdy litr wody. Ważny jest rodzaj soli. Ja zazwyczaj kupuję sól kamienną z Wieliczki. Taka specjalna sól

prawdziwe jedzenie
Cisto maślankowe z wiśniami 388

mieszamy z naszą maślanką. Zalewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. U mnie było z żelowane i gotowe do spożycia po jakiś 4 godzinach.   Składniki na kisiel wiśniowy: 1/3 opakowania mrożonych wiśni 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 5 łyżeczek cukru  Wiśnie z łyżką wody stawiamy na ogień. Dodajemy cukier. Po chwili (jeszcze przed zagotowaniem) odlewamy połowę szklanki soku

Słodka sielanka
Roti z warzywami 223

jego szybkość przygotowania i niewielką ilość składników. Można go jeść zarówno na słodko, jak i słono, w zależności od tego, z czym go podamy. Ja lubię zajadać go z wiśniowym dżemem na śniadanie lub z warzywami w porze obiadowej.  Składniki: Roti:  1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypania 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju szczypta soli

Weganizm infantylny
Konfitura z aronii 273

kombinowałam. Według mnie konfitura z aronii i jabłek jest PYSZNA! Oprócz aronii do słoików zapakowałam inne owoce: jabłka- Mus jabłkowy na zimę,  wiśnie- Kompot z wiśni na zimę,  Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków: 1 kg dojrzałych owoców aronii 1/2 kg cukru 1/2 l wody 1/2 kg lekko papierówek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Aronię zbieram z ogonkami, myję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1528.Tarta z jabłkami w galaretce 188

pachnące galaretki z Wodzisława.. 190g mąki pszennej 10g kakao 120g margaryny 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1 kg jabłek  3 różne galaretki[ agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław]  10 dkg mąki 5 dkg cukru pudru 4 dkg margaryny kilka orzechów włoskich Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt z budyniem, truskawkami i galaretką 348

cukru  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka kakao  1 cukier waniliowy  szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z masą truskawkową i śmietanową 235

łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa truskawkowa: 1 kg  truskawek 3/4 szk. cukru 2 galaretki [ u mnie wiśniowa i truskawkowa] 2 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szk. wody 3 łyżeczki cukru pudruMargarynę utrzeć z cukrami,dodawać stopniowo jajka.Wlać mleko

Moje domowe kucharzenie
Murzynek bez użycia miksera 220

łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250g dżemu o dowolnym smaku (np. wiśniowy, truskawkowy) 90g oleju Biała polewa: 125 g cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 12 g margaryny Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Włączyć piekarnik

Moje domowe kucharzenie
Ciasto czekoladowe z bezą orzechową 212

szklanki cukru pudru szczypta soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ·         Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy Przygotowanie:W naczyniu wymieszać  składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i wanilie. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem, masłem oraz coca-colę

Mania Gotowania
Kompot z wiśni na zimę 220

słodkich kompotów, musi być lekko kwaskowy, niezbyt słodki i bardzo zimny. Taki niepowtarzalny smak kompotu pamiętam z dzieciństwa. Kiedyś obiady nie mogły się obejść bez kompotu. Ja z tego wiśniowego wyjadałam wiśnie, prosto ze słoika. Przygotowuję go tak samo, jak moja mama, nadal smakuje jak kiedyś! Polecam też  Kompot z mirabelek. Kompot z wiśni na zimę: Składniki: 2 kg wiśni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tutorial kulinarnie -test Konfiturex-u GELLWE 179

moje dzieci kochają dżemy ja wole konfitury (tam nie ma żadnych proszkowych dodatków) ale lepszy taki dżemik niż kupny, na pewno to mniejsze zło, O!Dziś robimy dżemik wiśniowo- porzeczkowy To na początek co nam będzie potrzebne :Czytaj więcej

Farmażony
Tort czekoladowy z musem jeżynowym i kremem waniliowym 281

Zapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania