wina - 1000 przepisów (strona:6/67)

Ostrygi dla początkujących- jak i z czym się to je? 178

rollercoaster i przejechać całą drogę z zamkniętymi oczami i z kaskiem na głowie nie czując wiatru we włosach. Gryźć czy nie gryźć zależ od naszego stopnia wtajemniczenia ostrygowego :) Wina: podaje się do nich białe wina typu Muscadet, czy białe Bourgogne albo też białe Bordeaux, chociaż osobiście uważam ze najlepiej pasują wina alzackie : Gewurtztraminer. Pochodzenie ma znaczenie: Gatunki(...)Spéciales Tsarskaya (wybrzeża Bretonii) Dojrzały, unikalny aksamitny smak z delikatną nutą jodu, i wyczuwalną delikatną słodką nutą. Mięsista i kremowa jednocześnie struktura mięsa. Delikatny smak pozostaje dłużej w ustach. Wino- szampan lub Muscadet z Charente-Maritime Fines de Claires du Cap Horn Smaczne mięso zwarte mięso z jodowym, wyrafinowanym korzennym smakiem łaskoczącym podniebienie. wino- Picpoul de Pinet / Entre

Sztuka gotowania w/g Samiry
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 110

listopadzie, w chwili gdy kończą się żołędzie. Związane to jest z ich dietą, bowiem żywią się owocami dębu korkowego. Do secreto dostaliśmy Tres Picos z D.O. Campo de Borja. Wino pochodzące z małej apelacji D.O. Campo de Borja. 100% Garnacha, leżakujące 5 miesięcy w beczkach. Dominują aromaty dojrzałych ciemnych owoców. Smak bogaty, z nutami dojrzałych jagód,czarnych porzeczek, akcentami(...)łaty ( mięsień podtrzymujący żołądek) może być tak wspaniały stek (rasa baskijska). Do niego podano nam Prima z Bodegas Maurodos. To kupaż w 90% Tinta de Toro i 10 % Garnacha. Wino spędziło 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. W nosie dominują aromaty czarnych owoców z kwiatowymi akcentami, które nadają mu energii i żywotności. W ustach odnajdujemy smaki

królestwo garów
Wątróbka wieprzowa z cebulką, jabłkami i czerwonym winem 102

przygotowanie. Tym razem bardziej wytrawne, bo z jabłkami i czerwonym winem. Polecam eksperymentowanie z tymi podrobami, bo poprzez wszelakie sosy, bardzo zyskują na smaku, choć oczywiście w formie tradycyjnej z cebulką tez smakuje wybornie. Składniki: 0,5 kg wątróbki wieprzowej 2 średnie cebule 2 twarde jabłka 3/4 szklanki czerwonego wina półwytrawnego  sól i pieprz do smaku 1 płaska(...)miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym oleju usmażyć wątróbkę.  Smażyć do momentu aż wątróbka będzie ciągle krwista, dorzucic na patelnię cebulę, jabłka  i wszystko zalać winem. Dusić, do momentu  ulubionego wysmażenia, nie zapominając jednocześnie, że jabłka nie powinny się rozpaść, około 5 minut. Posypać majerankiem, solą i pierzem, podawać bezpośrednio po doprawieniu. Smacznego

Gosia gotuje
Brokułowe risotto natchnione winem i kurczak w sezamie 157

Uważam, że to ciekawa propozycja niedzielnego obiadku.Składniki na 2 porcje:2 filety kurczaka1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio)oliwa do smażeniaolej do smażenia200 białego wina wytrawnegosól, pieprzsezam (biały i trochę czarnego)1 mały brokułsok z cytryny 4 łyżki sosu sojowegoBrokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać(...)dużej patelni. Wsypać na patelnię ryż i mieszać aby każde ziarenko było otoczone oliwą. Dodać wino i poczekać aż ryż go wchłonie a następnie wyparuje. W sumie ryż smażymy około 10 minut. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny

Bon Appetit Małgorzaty
Bodil. I ciasto z czerwonym winem 137

łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonuMasło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino wymieszane z ekstraktem. Masa będzie wyglądała na zważoną - nie należy się tym przejmować.Mąkę i kakao przesiać, wymieszać dokładnie z sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do masy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noe Festiwal już 9 dni w Katowicach! Pierwszy taki festiwal w kraju! 120

Festiwal jest imprezą promującą kulturę wina  Goście odwiedzający stoiska wystawców będą mieli okazję nieodpłatnie degustować prezentowane wina, wystawcy zaprezentują wina z całego świata, a szczególne miejsce podczas I Noe Festiwal zajmie — Gruzja, która jest kolebką światowego winiarstwa, będzie więc więcej atrakcji w związku z Gruzją…  podczas Festiwalu Goście będą mogli uczestniczyć w otwartych panelach dyskusyjnych(...)degustowaniu wina, o łączeniu wina z jedzeniem, o kulturze i historii wina i inne, będą konkursy z nagrodami…  będą ciekawe, znane osoby… zapraszamy 13 września 2014, w godz. 12:00 – 20:00, do centrum Katowic  bilet wstępu – cena: 9 zł (na cały dzień),  o godz. 21:00 Święto Wina zakończymy wspólną zabawą

Moja smaczna kuchnia
Boeuf Bourguignon 158

moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem z Burgundii, ale ja osobiście uważam, że nada się każde dobre, czerwone, wytrawne wino), użyte do marynowania mięsa i warzyw, powoduje, że nie tylko składniki te cudownie przechodzą jego aromatem ale też kruszeją. Długotrwała obróbka termiczna zaś powoduje, że mięso wręcz rozpływa się(...)winem. Oba naczynia przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.Po upływie 2 godzin wyjmujemy z lodówki i pozwalamy przez minimum 30 minut dojść mięsu i warzywom do temparatury pokojowej.W międzyczasie kroimy boczek w paseczki lub kostkę i bez masła lub oliwy smażymy na małym ogniu w żeliwym naczyniu. Mięso oraz warzywa odcedzamy z wina

W mojej holenderskiej kuchni
Portugalska kolacja 175

chef at Herdade do Esporão’s restaurant in Alentejo (PT) ) i Martín Giménez (szef restauracji Salto w warszawskim hotelu Rialto ). Esporão to jeden z najbardziej znanych w Portugalii producent win i oliwy z oliwek. Kolacja odbyła się z okazji Tygodnia Portugalskiego „Flavoursof Portugal” . Wstępem do niej była komentowana degustacja win, którą prowadził winemaker Esporão Luis Patrão, który dobierał(...)również wina do kolacji. Niby jedna kolacja, a jednak nie zupełnie... Obaj szefowie przedstawili swoje menu, które miał o ze sobą współgrać. Amuse bouche dwie różne w formie i smaku przekąski na pobudzenie apetytu: - tete d'achard / czarny czosnek / ocet z szałwii (Pedro) - wędzony węgorz / szalotka / burak/ mus rybny (Martin)- węgorz wygrał, świetna kompozycja smakowa Do nich Esporão Reserva

królestwo garów
Kremowa zupa dyniowa z winem 129

ryżu basmati 2 ząbki czosnku 1 cebula olej 3 większe kawałki dyni pokrojone w grubą kostkę 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej sok z cytryny kilka łyżek czerwonego półwytrawnego wina sól, pieprz prażone pestki dyni Wykonanie: Ugotuj oddzielnie ryż i soczewicę, odcedź. Rozgrzej olej, drobno posiekaj posiekane cebulę i czosnek, podsmaż przez chwilę. Dodaj dynię, dolej wody nieco(...)powierzchnię dyni. Gotuj do miękkości. Następnie dodaj ugotowane ryż i soczewicę. Zmiksuj blenderem. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

Qlinarnie i Qlinarnie
Kruchy placek ze śliwkami i winem 138

nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30-40 minut w lodówce.NADZIENIE:* 1 kg śliwek* 100 ml wina półwytrawnego ( różowe lub czerwone )* 1/2 szklanki cukru* 2 budynie śmietankowe lub waniliowe* 1/3 szklanki wody Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, zalać winem i gotować 5 minut.W

kolorowotorcikowo
Boeuf bourguignon 147

specjał i mimo swego zagranicznego pochodzenia doskonale wpasowuje się w nasze tradycje.  Boeuf bourguignon Składniki: 1 i 1/5 kg mięsa wołowego 150 g wędzonego boczku 750 ml czerwonego wina wytrawnego* 2 cebule 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 2 goździki 1 łyżka brązowego cukru(...)wino ze szczepów Pinot Noir lub Gamay. Z uwagi na to że wina Bourgogne osiągają często zawrotne ceny Francuzi chętnie zastępują je winem Côtes-du-Rhône, które ma atrakcyjny owocowy aromat. Wina te charakteryzuje stożkowa butelka

Przysmaki Karolki
Schab ze śliwką i purée z selera 129

oddać! A teraz to po co wszyscy przybywacie, przepis na pyszny rodzinny obiad pełen aromatów, smaków i zapachów! Cudowny soczysty i kruchy schab nadziewany śliwkami nasączonymi w półsłodkim winie, z purée selerowym. No to zaczynamy! Do przygotowania dania potrzeba nam: schab w całości - oczywiście bez kości (około 0,5 kg) 250 g suszonych śliwek 20-25 cienkich plastrów parzonego(...)boczku 400 ml czerwonego półsłodkiego wina 3 małe czerwone cebule 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa  2-3 liście laurowe świeżo mielony czarny pieprz, sól  Na purée z selera potrzeba nam: 2 selery 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły

Kuba Gotuje
Deska Serów, czyli Przepis na Udany Wieczór z Odrobiną Humoru 172

talerz. Konfitury w małych miseczkach lub wyłóż podobnie jak ja to robiłam. Wysyp orzechy. Postaw w pobliżu wykałaczki, lub powbijaj po jednej w co drugi kawałeczek sera. I wino, wino przygotuj koniecznie :) Wcześniej oczywiście upewnij się czy Twoja kobieta lubi sery, to chyba oczywiste, ale wolałam wspomnieć. Aby Ci było łatwiej tuż poniżej zrobiłam Ci listę zakupów(...)konfitury Żurawina Kresowa z Gruszką ETERNO ( tak samo jak przy poprzedniej konfiturze, link) wykałaczki czysta, ładna deska, taca lub talerz, ale to pewnie znajdziesz w domu 2 kieliszki do wina, ewentualnie winogrona możesz kupić, ale nie musisz. Tekst jest z przymrużeniem oka ;) Uśmiecham się do Was Panowie najpiękniej jak potrafię. Nie jestem feministką :) Dziewczyno, jeśli własnie dowiedziałaś się

Blondynka Gotuje
Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami 147

Pyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu.Kruche ciasto:130 g zimnego masła175 g mąki35 ml mleka1 żółtko1/2 łyżeczki soli morskiej1 łyżka cukru pudruDo misy wrzucić wszystkie składniki suche i je wymieszać. Następnie wrzucić(...)schłodzić śmietankę. Następnie wstawić do lodówki na jakiś czas. Gdy panna cotta zacznie tężeć, wylać ją na kruchy spód i wstawić z powrotem do lodówki. Galaretka z białego wina:300 ml słodkiego białego wina2 łyżeczki cukru2 łyżeczki żelatynyOdlać 100 ml wina i zagotować w rondlu razem z cukrem. W osobnym naczyniu zalać żelatynę odrobiną zimnej wody

Food Square
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 246

oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina.  5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać jego spore(...)ilości, bo „tak zaleca dieta”. Jednak to nie jest właściwe myślenie (tak jak dieta ciasteczkowa nie byłaby dobrym pomysłem;P). Dobroczynne działanie wina wiąże się z silnym przeciwutleniaczem o nazwie resweratrol, którego więcej zawiera wino czerwone. Ale wino to również etanol, który truje nasz organizm, oraz puste kalorie. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina

Chilli Czosnek i Oliwa
Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem 163

Wypasione danie na niedzielny wege obiad. Polenta z masłem i parmezanem, warzywa upieczone z rozmarynem i czosnkiem, a wszystko polane rubinowym sosem z pieczonych warzyw i czerwonego wina.   Polentę, czyli kaszkę kukurydzianą kupiłam wieki temu planując zrobić z niej jakąś fajną potrawę. Zamiast tego stała zapomniana w szafce kuchennej, służąc mi tylko czasem do podsypywania blatów pizzy (dzięki(...)można by polać polentę. Wydaje mi się, że polenta i taki sos tworzą duet idealny. Aby stworzyć aromatyczną bazę bez użycia mięsa wykorzystałam zmiksowane pieczone warzywa, które połączyłam z winem i koncentratem pomidorowym. Efekt bardzo przypadł mi do gustu, przypomina mi w smaku gulasz, który kiedyś przygotowywałam. Sos ma też bardzo ładny ciemno-rubinowy kolor (nie tylko od wina

Chilli Czosnek i Oliwa
1437.Karkówka w winnej marynacie.. z grilla 141

czerwone argentyńskie..[Wino czerwone, półwytrawne o wyraźnym zapachu dojrzałych, czerwonych owoców o delikatnym zakończeniu.W smaku dobrze zrównoważone. Znakomite do wołowiny i mięs z grilla.]..Skoro wino znakomite do grilla...więc pozostało zrobić grilla....mhm..a pogoda nie dopisała, więc mięsko upieczone na grillu , ale elektrycznym w domu..Zamarynowałam mięsko..a marynatę zrobiłam z dodatkiem tegoż(...)widać na załączonym zdjęciu mięsko ciut za mocno się przypiekło[ zagapiłam się i nie dopilnowałam grilla]...ale i tak było zjedzone.. karkówka  2 szkl. czerwonego wytrawnego wina Celebro  cebula  marchewka 1 łyżka octu z czerwonego wina Jamar 1-2  łyżki oliwy   przyprawy wg własnego gustu Cebulę  i marchewkę pokroić w plasterki

Moje domowe kucharzenie