wina - 1000 przepisów (strona:5/67)

Emocje sięgnęły zenitu i Szynka ze śliwkami w winie pieczona 141

Był to najbardziej emocjonujący czwartek w moim życiu, no może poza porodami ale one nie były w czwartek :)Córcia ma za sobą pierwszy występ w przedstawieniu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce 220

Przepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i wina Porto, na pewno zachwyci wszystkich biesiadników. Zaskakujące też jak  łatwa jest w przygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas  w trakcie pieczenia. Polecam!Przepis powstał w ramach(...)znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishŚwiąteczna kaczka pieczona  z sosem wiśniowym z winem Porto (4 porcje)Przygotowanie z pieczeniem 3 godzinySkładniki na kaczkę:kaczka o wadze 1,5-2kg1/2 cebuli4 ząbki czosnku¼ cytrynykilka gałązek tymiankuSkładniki na glazurę:2 łyżki brązowego cukru3 łyżki

karmelowy
Ciasto keksowe na winie 159

    Proponuję proste ciasto, które można urozmaicić obkładając andrutem. Przepis pochodzi z mojego bardzo starego zeszytu. W podobny sposób można wykończyć piernik lub ciasto na

Praktyczna pl
Krople Wina z Etny - Benanti w Tamka 43 64

Tuż przed długim weekendem, w restauracji Tamka 43 , mieliśmy okazję spróbować wyjątkowych win z winnicy Benanti położonej na zboczach wulkanu Etna. Wulkan, w dodatku aktywny, nie wydaje się najlepszym miejscem do zamieszkania. Można tam wpaść na chwilę, pstryknąć zdjęcia i wracać możliwie szybko. Wrodzona ostrożność podpowiada nam pytanie: czemu ludzie decydują się mieszkać i uprawiać winorośl w tak niebezpiecznym(...)regionie? Odpowiedź znaleźliśmy w próbowanych butelkach, a brzmi ona: niepowtarzalny smak wina. Wina, które jednym mogą smakować bardziej, a innym mniej, ale ciężko je pomylić z czymkolwiek innym. Wszystkie miały wspólny mianownik wulkaniczności. Na dodatek, żeby się jeszcze bardziej wyróżniały, powstają z lokalnych, mało znanych odmian: białe z carricante, a czerwone z nerello mascalese i nerello cappuccio. Białe

królestwo garów
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 203

zdarza się również krowi, pocięty w wąskie bloki marynowany jest w zalewie z czerwonego wina. Tradycja jego przygotowywania pochodzi jeszcze z czasów starożytnych. Jedzony jest jako przekąska do wina lub ouzo, a w połączeniu w arbuzem stanowi podobno typową przekąskę rolnika z Kos. Idealna pamiątka dla miłośników serów i wina. Jako, że ja się do nich zaliczam(...)oraz orzechy zatopione w miodzie. Miód tymiankowy możecie kupić również w czasie waszych wakacji na Krecie. RetsinaRetsina to słynne greckie wino o żywicznym posmaku. Dwa tysiące lat temu wino przechowywano w amforach, które uszczelniano od wewnątrz żywicą piniową, aby ochronić je przed utlenieniem. Gdy zorientowano się, że żywica wzbogaca smak wina w przyjemny sposób, zaczęto dodawać

Chilli Czosnek i Oliwa
Lunch u Dyletantów 159

Derry’m Clark’iem – również z gwiazdkowej L’Ecrivain, z Wojciechem Amaro... Odbył staż w dwugwiazdkowej restauracji La Fermata w Mediolanie. Czyli za jedzenie odpowiada Rafał Hreczaniuk, za dobór win natomiast odpowiadają specjaliści z Winoblisko . Winoblisko zrodziło się z pomysłu Macieja Sondija z winnicy Dom Bliskowice oraz Pawła Kitowskiego z winiarni Walter&Benjamin w Monachium. Do Dyletantów zostałam(...)przystawka/zupa, danie główne deser. Zestaw lunchowy u Dyletantów kosztuje 30 zł. Można wybierać zestaw z trzech przystawek, trzech dań głównych, oraz dwóch deserów. Do każdego dania, można zamówić sugerowane wino (oczywiście za odpowiednia dopłatą). Ja spróbowałam wszystkich dań, no poza jednym (kozim serem – po prostu mało kocham kozinę). Chodnik ogórkowy, orzechy włoskie – prosty i bardzo smaczny chłodnik z przyjemnym

królestwo garów
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 192

dość, że z dodatkiem czerwonego wina, to jeszcze z kasztanami! Oj, wiedziałam, że muszę taką zrobić. Wyszła bajeczna. Pełna chrupiących kasztanów i orzechów, z dodatkiem wina, które nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym. Bo kto to słyszał, żeby na śniadanie jeść pieczywo z dodatkiem wina(...)oliwy z orzechów włoskichDrożdże wymieszać z 2 łyżkami wody, resztę wody wymieszać z olejem i winem.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Wlać drożdże i wodę z winem, zagnieść gładkie ciasto (może się lekko lepić). Wsypać niezbyt drobno posiekane orzechy, połączyć. Odsatwić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie uformować z ciasta okrągł grubości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Winestone - wino i kamienna deska 156

drugie dań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także świeżo pieczony chleb na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię.  W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru(...)białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami...    Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach Winestone, powstały sklepy WINESHOP, w których oprócz wina można kupić oliwy, oliwki, czekolady...    Zaletą karty dań w restauracjach Winestone jest wkładka informująca o zawartości alergenów w poszczególnych daniach. Miałam przyjemność przekonać się o tym podczas

królestwo garów
Sałatka z pomysłem i winem 240

blogu do ponownej realizacji, a najbliższa już na sylwestra. Składniki :1 brokuł (z możliwie niedużym trzonem)500 g pieczarekpół szklanki kaszy pęczak1 średnia cebula4 jajka1 łyżka majonezu50-70 ml wina białego półwytrawnego łyżka masłasól, pieprzPrzygotowanie :Z brokuła odcinam trzon a resztę możliwie drobno szatkuję. Poszatkowany brokuł wrzucam na kilka minut do gotującej się osolonej wody a gdy jest już(...)Cebulę drobno szatkuję i podsmażam na maśle, pieczarki oczyszczam i zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam, dodaję pieczarki i przez chwilę mieszam. Kiedy wino w większości odparuje pozostawiając swój smak przekładam pieczarki do misy z brokułem i pęczakiem i wstępnie mieszam.Z ugotowanych

Mechanik w kuchni
Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winem 205

sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole.  W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone  w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem(...)białym winemCzas przygotowania: 40 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:800 g filetów rybnychMąka do obtoczenia rybySól2 marchewki1 pietruszka1 por (biała część)1 kawałek selera2 średnie cebule½ szklanki białego wytrawnego wina½ szklanki śmietany 18 %2 saszetki oleju Kujawskiego z bazyliąSzczypta cukruListek laurowy pokruszony¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiegoSólPieprz  Wykonanie:Warzywa obieramy, cebulę kroimy  w piórka,  pora

Kulinarne przygody Gatity
Tarta cytrynowa z winem 187

Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY Z WINEM:* sok i skórka z 1,5 cytryny* białe wino ( około 1/2 szklanki )* 130 g masła* 1 1/2 szklanki cukru * 5 jajek* 10 g żelatyny Żelatynę  zalewamy odrobiną zimnej wody(...)płyn przykrył proszek.  Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok przelewamy do szklanki, uzupełniamy winem, do poziomu 3/4 szklanki. Sok i wino oraz cukier doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło - mieszamy, do momentu rozpuszczenia tłuszczu.Jaja roztrzepujemy rózgą. Pod gotującym się sokiem zmniejszamy płomień do minimum, wlewamy jaja - ciągle mieszając.Gotujemy, aż masa

kolorowotorcikowo
Spaghetti Gordona Ramsay'a z czerwonym winem 106

już tu był. ;-) Ale dodaję go ponownie, w udoskonalonej wersji idealnie dopasowanej do naszych kubków smakowych. Długo szukałam przepisu na idealne spaghetti i znalazłam. Pyszne, zdrowe, o aromacie czerwonego wina. Recepturę znalazłam jakiś czas temu u Kolizje Smaków i dostosowałam do swoich potrzeb. Minimalne zmiany, ale jednak zmiany. :-) 500g mięsa mielonego 2 puszki krojonych pomidorów 2 duże marchewki(...)średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, u mnie Orzech 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 8 łyżek mleka kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów (można zastąpić zwykłym olejem) sól, pieprz ser żółty do posypania (opcjonalnie)  liście bazylii do dekoracji (opcjonalnie) 1. Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę kroimy drobno

Szefowa kuchni
Śliwki w czekoladzie z winem i Blow 141

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszności. Spróbuj! Oczywiście możesz pominąć wino. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: około 20 suszonych śliwek 1 gorzka czekolada dobrej jakości (np. Wedel) 1/3 filiżanki czerwonego wina (lub mniej) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 174

jest wykorzystać w zastępstwie pomidory suszone oraz oliwki. Z kolei pomarańcza to jeden z najsmaczniejszych owoców o tej porze roku, a w połączeniu z czosnkiem, chilli oraz wytrawnym czerwonym winem powinna stworzyć aromatyczny, rozgrzewający sos. A więc zapraszam Was na ten zimowy, (zdradzę, że) udany eksperyment! Alchemia gotowania Marlena de Blasi po raz kolejny zaintrygowała mnie sposobem przygotowania swojej(...)potrawy. Suszone pomidory i oliwki należy podgrzewać w winie, a następnie odstawić, aby mogły nabrać winnego posmaku. Czosnek łączy się ze skórką pomarańczową, a następnie przetrzymuje w rozgrzanej oliwie, aby i ta mogła przejść intensywnymi aromatami. Wino odparowuje się do objętości zaledwie jednej łyżki, dzięki czemu jego smak niezwykle się koncentruje.  To zmyślne łączenie składników, wykorzystywanie ciekawych

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzane wino 186

wieczór gotowy. Jeśli chcemy się rozgrzeszyć, to warto uświadomić sobie, że czerwone wino pite okazjonalnie działa korzystnie na nasze nerki i serce. No to do dzieła! Grzane wino (grzaniec): 1 butelka czerwongo, wytrawnego wina mniej niż pół szklanki cukru trzcinowego 1 laska cynamonu 4-6 goździków 2 ziela angielskie skórka z wyparzonej wrzątkiem cytryny skórka z wyparzonej(...)angielskie nabite goździkami paski skórki pomarańczowej i cytrynowej. Następnie wyciskamy do środka sok z pomarańczy, wlewamy wino i brandy (lub whisky). Podgrzewamy całość co jakiś czas miesząc. Gdy wino będzie gorące, jest już gotowe (nie doprowadzamy do wrzenia, aby alkohol całkowicie nie wyparował). Przelewamy do żaroodpornych szklanek. Opcjonalnie i dla smaku: możemy udekorować każdą porcję laską cynamonu

Poezja smaku
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 186

Najnowszy i ostatni dodatek do Wiedźmina 3: Dzikiego Gonu zatytułowany Krew i Wino to po prostu majstersztyk. Już od pierwszych chwil można poczuć się jak na wakacjach – piękna pogoda, krajobrazy, kwiatki, świetna kuchnia, trunki najróżniejszych rodzajów z winem na czele, istna sielanka… ZARAZA, gdyby tylko nie te potwory! Zatem i dla Geralta znalazło się miejsce w tej cudownej krainie(...)wiele lepiej niż w podstawce), nowe bronie, rynsztunki, potwory oraz dodatkową talię kart do Gwinta – a to wszystko daje nam aż 30 godzin rozgrywki! Dla nas Krew i Wino to jednak coś więcej niż tylko „bonusowe” przygody spędzone wraz z Geraltem – to przede wszystkim okazja na nowe przepisy z wiedźmińskiego uniwersum! W wielu zakątkach Toussaint można napotkać receptury

Nerds Kitchen
Ostrygi dla początkujących- jak i z czym się to je? 178

rollercoaster i przejechać całą drogę z zamkniętymi oczami i z kaskiem na głowie nie czując wiatru we włosach. Gryźć czy nie gryźć zależ od naszego stopnia wtajemniczenia ostrygowego :) Wina: podaje się do nich białe wina typu Muscadet, czy białe Bourgogne albo też białe Bordeaux, chociaż osobiście uważam ze najlepiej pasują wina alzackie : Gewurtztraminer. Pochodzenie ma znaczenie: Gatunki(...)Spéciales Tsarskaya (wybrzeża Bretonii) Dojrzały, unikalny aksamitny smak z delikatną nutą jodu, i wyczuwalną delikatną słodką nutą. Mięsista i kremowa jednocześnie struktura mięsa. Delikatny smak pozostaje dłużej w ustach. Wino- szampan lub Muscadet z Charente-Maritime Fines de Claires du Cap Horn Smaczne mięso zwarte mięso z jodowym, wyrafinowanym korzennym smakiem łaskoczącym podniebienie. wino- Picpoul de Pinet / Entre

Sztuka gotowania w/g Samiry
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 110

listopadzie, w chwili gdy kończą się żołędzie. Związane to jest z ich dietą, bowiem żywią się owocami dębu korkowego. Do secreto dostaliśmy Tres Picos z D.O. Campo de Borja. Wino pochodzące z małej apelacji D.O. Campo de Borja. 100% Garnacha, leżakujące 5 miesięcy w beczkach. Dominują aromaty dojrzałych ciemnych owoców. Smak bogaty, z nutami dojrzałych jagód,czarnych porzeczek, akcentami(...)łaty ( mięsień podtrzymujący żołądek) może być tak wspaniały stek (rasa baskijska). Do niego podano nam Prima z Bodegas Maurodos. To kupaż w 90% Tinta de Toro i 10 % Garnacha. Wino spędziło 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. W nosie dominują aromaty czarnych owoców z kwiatowymi akcentami, które nadają mu energii i żywotności. W ustach odnajdujemy smaki

królestwo garów
Wątróbka wieprzowa z cebulką, jabłkami i czerwonym winem 102

przygotowanie. Tym razem bardziej wytrawne, bo z jabłkami i czerwonym winem. Polecam eksperymentowanie z tymi podrobami, bo poprzez wszelakie sosy, bardzo zyskują na smaku, choć oczywiście w formie tradycyjnej z cebulką tez smakuje wybornie. Składniki: 0,5 kg wątróbki wieprzowej 2 średnie cebule 2 twarde jabłka 3/4 szklanki czerwonego wina półwytrawnego  sól i pieprz do smaku 1 płaska(...)miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym oleju usmażyć wątróbkę.  Smażyć do momentu aż wątróbka będzie ciągle krwista, dorzucic na patelnię cebulę, jabłka  i wszystko zalać winem. Dusić, do momentu  ulubionego wysmażenia, nie zapominając jednocześnie, że jabłka nie powinny się rozpaść, około 5 minut. Posypać majerankiem, solą i pierzem, podawać bezpośrednio po doprawieniu. Smacznego

Gosia gotuje
Brokułowe risotto natchnione winem i kurczak w sezamie 157

Uważam, że to ciekawa propozycja niedzielnego obiadku.Składniki na 2 porcje:2 filety kurczaka1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio)oliwa do smażeniaolej do smażenia200 białego wina wytrawnegosól, pieprzsezam (biały i trochę czarnego)1 mały brokułsok z cytryny 4 łyżki sosu sojowegoBrokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać(...)dużej patelni. Wsypać na patelnię ryż i mieszać aby każde ziarenko było otoczone oliwą. Dodać wino i poczekać aż ryż go wchłonie a następnie wyparuje. W sumie ryż smażymy około 10 minut. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny

Bon Appetit Małgorzaty
Bodil. I ciasto z czerwonym winem 137

łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonuMasło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino wymieszane z ekstraktem. Masa będzie wyglądała na zważoną - nie należy się tym przejmować.Mąkę i kakao przesiać, wymieszać dokładnie z sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do masy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noe Festiwal już 9 dni w Katowicach! Pierwszy taki festiwal w kraju! 120

Festiwal jest imprezą promującą kulturę wina  Goście odwiedzający stoiska wystawców będą mieli okazję nieodpłatnie degustować prezentowane wina, wystawcy zaprezentują wina z całego świata, a szczególne miejsce podczas I Noe Festiwal zajmie — Gruzja, która jest kolebką światowego winiarstwa, będzie więc więcej atrakcji w związku z Gruzją…  podczas Festiwalu Goście będą mogli uczestniczyć w otwartych panelach dyskusyjnych(...)degustowaniu wina, o łączeniu wina z jedzeniem, o kulturze i historii wina i inne, będą konkursy z nagrodami…  będą ciekawe, znane osoby… zapraszamy 13 września 2014, w godz. 12:00 – 20:00, do centrum Katowic  bilet wstępu – cena: 9 zł (na cały dzień),  o godz. 21:00 Święto Wina zakończymy wspólną zabawą

Moja smaczna kuchnia
Boeuf Bourguignon 158

moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem z Burgundii, ale ja osobiście uważam, że nada się każde dobre, czerwone, wytrawne wino), użyte do marynowania mięsa i warzyw, powoduje, że nie tylko składniki te cudownie przechodzą jego aromatem ale też kruszeją. Długotrwała obróbka termiczna zaś powoduje, że mięso wręcz rozpływa się(...)winem. Oba naczynia przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.Po upływie 2 godzin wyjmujemy z lodówki i pozwalamy przez minimum 30 minut dojść mięsu i warzywom do temparatury pokojowej.W międzyczasie kroimy boczek w paseczki lub kostkę i bez masła lub oliwy smażymy na małym ogniu w żeliwym naczyniu. Mięso oraz warzywa odcedzamy z wina

W mojej holenderskiej kuchni