Był to najbardziej emocjonujący czwartek w moim życiu, no może poza porodami ale one nie były w czwartek :)Córcia ma za sobą pierwszy występ w przedstawieniu
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i wina Porto, na pewno zachwyci wszystkich biesiadników. Zaskakujące też jak łatwa jest w przygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas w trakcie pieczenia. Polecam!Przepis powstał w ramach(...)znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishŚwiąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto (4 porcje)Przygotowanie z pieczeniem 3 godzinySkładniki na kaczkę:kaczka o wadze 1,5-2kg1/2 cebuli4 ząbki czosnku¼ cytrynykilka gałązek tymiankuSkładniki na glazurę:2 łyżki brązowego cukru3 łyżki
karmelowyProponuję proste ciasto, które można urozmaicić obkładając andrutem. Przepis pochodzi z mojego bardzo starego zeszytu. W podobny sposób można wykończyć piernik lub ciasto na
Praktyczna plTuż przed długim weekendem, w restauracji Tamka 43 , mieliśmy okazję spróbować wyjątkowych win z winnicy Benanti położonej na zboczach wulkanu Etna. Wulkan, w dodatku aktywny, nie wydaje się najlepszym miejscem do zamieszkania. Można tam wpaść na chwilę, pstryknąć zdjęcia i wracać możliwie szybko. Wrodzona ostrożność podpowiada nam pytanie: czemu ludzie decydują się mieszkać i uprawiać winorośl w tak niebezpiecznym(...)regionie? Odpowiedź znaleźliśmy w próbowanych butelkach, a brzmi ona: niepowtarzalny smak wina. Wina, które jednym mogą smakować bardziej, a innym mniej, ale ciężko je pomylić z czymkolwiek innym. Wszystkie miały wspólny mianownik wulkaniczności. Na dodatek, żeby się jeszcze bardziej wyróżniały, powstają z lokalnych, mało znanych odmian: białe z carricante, a czerwone z nerello mascalese i nerello cappuccio. Białe
królestwo garówzdarza się również krowi, pocięty w wąskie bloki marynowany jest w zalewie z czerwonego wina. Tradycja jego przygotowywania pochodzi jeszcze z czasów starożytnych. Jedzony jest jako przekąska do wina lub ouzo, a w połączeniu w arbuzem stanowi podobno typową przekąskę rolnika z Kos. Idealna pamiątka dla miłośników serów i wina. Jako, że ja się do nich zaliczam(...)oraz orzechy zatopione w miodzie. Miód tymiankowy możecie kupić również w czasie waszych wakacji na Krecie. RetsinaRetsina to słynne greckie wino o żywicznym posmaku. Dwa tysiące lat temu wino przechowywano w amforach, które uszczelniano od wewnątrz żywicą piniową, aby ochronić je przed utlenieniem. Gdy zorientowano się, że żywica wzbogaca smak wina w przyjemny sposób, zaczęto dodawać
Chilli Czosnek i OliwaDerry’m Clark’iem – również z gwiazdkowej L’Ecrivain, z Wojciechem Amaro... Odbył staż w dwugwiazdkowej restauracji La Fermata w Mediolanie. Czyli za jedzenie odpowiada Rafał Hreczaniuk, za dobór win natomiast odpowiadają specjaliści z Winoblisko . Winoblisko zrodziło się z pomysłu Macieja Sondija z winnicy Dom Bliskowice oraz Pawła Kitowskiego z winiarni Walter&Benjamin w Monachium. Do Dyletantów zostałam(...)przystawka/zupa, danie główne deser. Zestaw lunchowy u Dyletantów kosztuje 30 zł. Można wybierać zestaw z trzech przystawek, trzech dań głównych, oraz dwóch deserów. Do każdego dania, można zamówić sugerowane wino (oczywiście za odpowiednia dopłatą). Ja spróbowałam wszystkich dań, no poza jednym (kozim serem – po prostu mało kocham kozinę). Chodnik ogórkowy, orzechy włoskie – prosty i bardzo smaczny chłodnik z przyjemnym
królestwo garówdość, że z dodatkiem czerwonego wina, to jeszcze z kasztanami! Oj, wiedziałam, że muszę taką zrobić. Wyszła bajeczna. Pełna chrupiących kasztanów i orzechów, z dodatkiem wina, które nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym. Bo kto to słyszał, żeby na śniadanie jeść pieczywo z dodatkiem wina(...)oliwy z orzechów włoskichDrożdże wymieszać z 2 łyżkami wody, resztę wody wymieszać z olejem i winem.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Wlać drożdże i wodę z winem, zagnieść gładkie ciasto (może się lekko lepić). Wsypać niezbyt drobno posiekane orzechy, połączyć. Odsatwić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie uformować z ciasta okrągł grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrugie dań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także świeżo pieczony chleb na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię. W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru(...)białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami... Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach Winestone, powstały sklepy WINESHOP, w których oprócz wina można kupić oliwy, oliwki, czekolady... Zaletą karty dań w restauracjach Winestone jest wkładka informująca o zawartości alergenów w poszczególnych daniach. Miałam przyjemność przekonać się o tym podczas
królestwo garówblogu do ponownej realizacji, a najbliższa już na sylwestra. Składniki :1 brokuł (z możliwie niedużym trzonem)500 g pieczarekpół szklanki kaszy pęczak1 średnia cebula4 jajka1 łyżka majonezu50-70 ml wina białego półwytrawnego łyżka masłasól, pieprzPrzygotowanie :Z brokuła odcinam trzon a resztę możliwie drobno szatkuję. Poszatkowany brokuł wrzucam na kilka minut do gotującej się osolonej wody a gdy jest już(...)Cebulę drobno szatkuję i podsmażam na maśle, pieczarki oczyszczam i zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam, dodaję pieczarki i przez chwilę mieszam. Kiedy wino w większości odparuje pozostawiając swój smak przekładam pieczarki do misy z brokułem i pęczakiem i wstępnie mieszam.Z ugotowanych
Mechanik w kuchnisięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole. W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem(...)białym winemCzas przygotowania: 40 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:800 g filetów rybnychMąka do obtoczenia rybySól2 marchewki1 pietruszka1 por (biała część)1 kawałek selera2 średnie cebule½ szklanki białego wytrawnego wina½ szklanki śmietany 18 %2 saszetki oleju Kujawskiego z bazyliąSzczypta cukruListek laurowy pokruszony¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiegoSólPieprz Wykonanie:Warzywa obieramy, cebulę kroimy w piórka, pora
Kulinarne przygody GatityPieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY Z WINEM:* sok i skórka z 1,5 cytryny* białe wino ( około 1/2 szklanki )* 130 g masła* 1 1/2 szklanki cukru * 5 jajek* 10 g żelatyny Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody(...)płyn przykrył proszek. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok przelewamy do szklanki, uzupełniamy winem, do poziomu 3/4 szklanki. Sok i wino oraz cukier doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło - mieszamy, do momentu rozpuszczenia tłuszczu.Jaja roztrzepujemy rózgą. Pod gotującym się sokiem zmniejszamy płomień do minimum, wlewamy jaja - ciągle mieszając.Gotujemy, aż masa
kolorowotorcikowojuż tu był. ;-) Ale dodaję go ponownie, w udoskonalonej wersji idealnie dopasowanej do naszych kubków smakowych. Długo szukałam przepisu na idealne spaghetti i znalazłam. Pyszne, zdrowe, o aromacie czerwonego wina. Recepturę znalazłam jakiś czas temu u Kolizje Smaków i dostosowałam do swoich potrzeb. Minimalne zmiany, ale jednak zmiany. :-) 500g mięsa mielonego 2 puszki krojonych pomidorów 2 duże marchewki(...)średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, u mnie Orzech 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 8 łyżek mleka kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów (można zastąpić zwykłym olejem) sól, pieprz ser żółty do posypania (opcjonalnie) liście bazylii do dekoracji (opcjonalnie) 1. Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę kroimy drobno
Szefowa kuchnihansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszności. Spróbuj! Oczywiście możesz pominąć wino. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: około 20 suszonych śliwek 1 gorzka czekolada dobrej jakości (np. Wedel) 1/3 filiżanki czerwonego wina (lub mniej) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Qlinarnie i Qlinarniejest wykorzystać w zastępstwie pomidory suszone oraz oliwki. Z kolei pomarańcza to jeden z najsmaczniejszych owoców o tej porze roku, a w połączeniu z czosnkiem, chilli oraz wytrawnym czerwonym winem powinna stworzyć aromatyczny, rozgrzewający sos. A więc zapraszam Was na ten zimowy, (zdradzę, że) udany eksperyment! Alchemia gotowania Marlena de Blasi po raz kolejny zaintrygowała mnie sposobem przygotowania swojej(...)potrawy. Suszone pomidory i oliwki należy podgrzewać w winie, a następnie odstawić, aby mogły nabrać winnego posmaku. Czosnek łączy się ze skórką pomarańczową, a następnie przetrzymuje w rozgrzanej oliwie, aby i ta mogła przejść intensywnymi aromatami. Wino odparowuje się do objętości zaledwie jednej łyżki, dzięki czemu jego smak niezwykle się koncentruje. To zmyślne łączenie składników, wykorzystywanie ciekawych
Chilli Czosnek i Oliwawieczór gotowy. Jeśli chcemy się rozgrzeszyć, to warto uświadomić sobie, że czerwone wino pite okazjonalnie działa korzystnie na nasze nerki i serce. No to do dzieła! Grzane wino (grzaniec): 1 butelka czerwongo, wytrawnego wina mniej niż pół szklanki cukru trzcinowego 1 laska cynamonu 4-6 goździków 2 ziela angielskie skórka z wyparzonej wrzątkiem cytryny skórka z wyparzonej(...)angielskie nabite goździkami paski skórki pomarańczowej i cytrynowej. Następnie wyciskamy do środka sok z pomarańczy, wlewamy wino i brandy (lub whisky). Podgrzewamy całość co jakiś czas miesząc. Gdy wino będzie gorące, jest już gotowe (nie doprowadzamy do wrzenia, aby alkohol całkowicie nie wyparował). Przelewamy do żaroodpornych szklanek. Opcjonalnie i dla smaku: możemy udekorować każdą porcję laską cynamonu
Poezja smakuNajnowszy i ostatni dodatek do Wiedźmina 3: Dzikiego Gonu zatytułowany Krew i Wino to po prostu majstersztyk. Już od pierwszych chwil można poczuć się jak na wakacjach – piękna pogoda, krajobrazy, kwiatki, świetna kuchnia, trunki najróżniejszych rodzajów z winem na czele, istna sielanka… ZARAZA, gdyby tylko nie te potwory! Zatem i dla Geralta znalazło się miejsce w tej cudownej krainie(...)wiele lepiej niż w podstawce), nowe bronie, rynsztunki, potwory oraz dodatkową talię kart do Gwinta – a to wszystko daje nam aż 30 godzin rozgrywki! Dla nas Krew i Wino to jednak coś więcej niż tylko „bonusowe” przygody spędzone wraz z Geraltem – to przede wszystkim okazja na nowe przepisy z wiedźmińskiego uniwersum! W wielu zakątkach Toussaint można napotkać receptury
Nerds Kitchenrollercoaster i przejechać całą drogę z zamkniętymi oczami i z kaskiem na głowie nie czując wiatru we włosach. Gryźć czy nie gryźć zależ od naszego stopnia wtajemniczenia ostrygowego :) Wina: podaje się do nich białe wina typu Muscadet, czy białe Bourgogne albo też białe Bordeaux, chociaż osobiście uważam ze najlepiej pasują wina alzackie : Gewurtztraminer. Pochodzenie ma znaczenie: Gatunki(...)Spéciales Tsarskaya (wybrzeża Bretonii) Dojrzały, unikalny aksamitny smak z delikatną nutą jodu, i wyczuwalną delikatną słodką nutą. Mięsista i kremowa jednocześnie struktura mięsa. Delikatny smak pozostaje dłużej w ustach. Wino- szampan lub Muscadet z Charente-Maritime Fines de Claires du Cap Horn Smaczne mięso zwarte mięso z jodowym, wyrafinowanym korzennym smakiem łaskoczącym podniebienie. wino- Picpoul de Pinet / Entre
Sztuka gotowania w/g Samirylistopadzie, w chwili gdy kończą się żołędzie. Związane to jest z ich dietą, bowiem żywią się owocami dębu korkowego. Do secreto dostaliśmy Tres Picos z D.O. Campo de Borja. Wino pochodzące z małej apelacji D.O. Campo de Borja. 100% Garnacha, leżakujące 5 miesięcy w beczkach. Dominują aromaty dojrzałych ciemnych owoców. Smak bogaty, z nutami dojrzałych jagód,czarnych porzeczek, akcentami(...)łaty ( mięsień podtrzymujący żołądek) może być tak wspaniały stek (rasa baskijska). Do niego podano nam Prima z Bodegas Maurodos. To kupaż w 90% Tinta de Toro i 10 % Garnacha. Wino spędziło 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. W nosie dominują aromaty czarnych owoców z kwiatowymi akcentami, które nadają mu energii i żywotności. W ustach odnajdujemy smaki
królestwo garówprzygotowanie. Tym razem bardziej wytrawne, bo z jabłkami i czerwonym winem. Polecam eksperymentowanie z tymi podrobami, bo poprzez wszelakie sosy, bardzo zyskują na smaku, choć oczywiście w formie tradycyjnej z cebulką tez smakuje wybornie. Składniki: 0,5 kg wątróbki wieprzowej 2 średnie cebule 2 twarde jabłka 3/4 szklanki czerwonego wina półwytrawnego sól i pieprz do smaku 1 płaska(...)miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym oleju usmażyć wątróbkę. Smażyć do momentu aż wątróbka będzie ciągle krwista, dorzucic na patelnię cebulę, jabłka i wszystko zalać winem. Dusić, do momentu ulubionego wysmażenia, nie zapominając jednocześnie, że jabłka nie powinny się rozpaść, około 5 minut. Posypać majerankiem, solą i pierzem, podawać bezpośrednio po doprawieniu. Smacznego
Gosia gotujeUważam, że to ciekawa propozycja niedzielnego obiadku.Składniki na 2 porcje:2 filety kurczaka1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio)oliwa do smażeniaolej do smażenia200 białego wina wytrawnegosól, pieprzsezam (biały i trochę czarnego)1 mały brokułsok z cytryny 4 łyżki sosu sojowegoBrokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać(...)dużej patelni. Wsypać na patelnię ryż i mieszać aby każde ziarenko było otoczone oliwą. Dodać wino i poczekać aż ryż go wchłonie a następnie wyparuje. W sumie ryż smażymy około 10 minut. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonuMasło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino wymieszane z ekstraktem. Masa będzie wyglądała na zważoną - nie należy się tym przejmować.Mąkę i kakao przesiać, wymieszać dokładnie z sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFestiwal jest imprezą promującą kulturę wina Goście odwiedzający stoiska wystawców będą mieli okazję nieodpłatnie degustować prezentowane wina, wystawcy zaprezentują wina z całego świata, a szczególne miejsce podczas I Noe Festiwal zajmie — Gruzja, która jest kolebką światowego winiarstwa, będzie więc więcej atrakcji w związku z Gruzją… podczas Festiwalu Goście będą mogli uczestniczyć w otwartych panelach dyskusyjnych(...)degustowaniu wina, o łączeniu wina z jedzeniem, o kulturze i historii wina i inne, będą konkursy z nagrodami… będą ciekawe, znane osoby… zapraszamy 13 września 2014, w godz. 12:00 – 20:00, do centrum Katowic bilet wstępu – cena: 9 zł (na cały dzień), o godz. 21:00 Święto Wina zakończymy wspólną zabawą
Moja smaczna kuchniamoim zdaniem jedna z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem z Burgundii, ale ja osobiście uważam, że nada się każde dobre, czerwone, wytrawne wino), użyte do marynowania mięsa i warzyw, powoduje, że nie tylko składniki te cudownie przechodzą jego aromatem ale też kruszeją. Długotrwała obróbka termiczna zaś powoduje, że mięso wręcz rozpływa się(...)winem. Oba naczynia przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.Po upływie 2 godzin wyjmujemy z lodówki i pozwalamy przez minimum 30 minut dojść mięsu i warzywom do temparatury pokojowej.W międzyczasie kroimy boczek w paseczki lub kostkę i bez masła lub oliwy smażymy na małym ogniu w żeliwym naczyniu. Mięso oraz warzywa odcedzamy z wina
W mojej holenderskiej kuchni