drink: sok z brzoskwini, wino musujące, owoce: truskawki, mango, arbuz, cytryna, pomarańcza, listki mięty 2 drink: truskawki zmiksowane z cukrem, dodatkowo wino musujące, owoce truskawki i listki mięty do dekoracji3 drink: zmiksowany owoc mango i arbuza oraz wino musujące.1 drink2 drink3 drink
Bon Appetit Małgorzatyproponuję Wam zupę rozgrzewającą z dużą ilością czosnku i cebuli. Zupa z pieczonego czosnkuskładniki:4 główki czosnku + 3 ząbki3 cebule1 cały por1 litr warzywnego bulionu100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć )1 łyżeczka suszonego tymiankuszczypta suszonego rozmarynu1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru) 2 kwadraciki serka topionego albo 100 ml słodkiej śmietanki 18 % 2 łyżki masłakawałek tartego parmezanudowolna ilość razowych(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut (aż czosnek będzie miękki). W tym czasie cebulę i por kroimy w piórka. Podsmażamy je na maśle. Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą a wino odparuje. Następnie dodajemy 3 zgniecione ząbki czosnku i suszony rozmaryn, i nadal smażymy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do zupy wyciskamy
Bon Appetit Małgorzaty4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego,Soki i skórka otarta z połowy cytryny,2 łyżki masła,20 g żelatyny w listkach,Gałązki(...)odstawić do marynowania na cała noc.Batata umyć i obrać, przy pomocy kulkownicy do melona wykroić małe kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli
SzczyptaSmaQjuż moje drugie połączenie gruszek z orzechami i serem pleśniowym ale teraz na ciepło. Pycha! Najlepiej smakuje z winem…Grilowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami – składniki:1-2 gruszkikawałek sera pleśniowegogarść posiekanych orzechów100 ml wina czerwonego lub portoMarynata:sok z 1 cytrynycynamon (sypany lub laseczka cynamonu)kilka goździkówkilka gwiazdek anyżuok. 2-3 łyżek wody(...)wody Obieram gruszki i kroję na połówki. Wydrążam gniazda nasienne i wstawiam do garnka ze składnikami marynaty.Gotuję na małym ogniu aż gruszki będą miękkie.Wino lub porto wlewam do małego garnuszka i wstawiam na małym ogniu aż odparuje do 1/3 objętości.Ser i orzechy siekam i układam na gruszkach i grilluję w piekarniku. Przed podaniem polewam zredukowanym
UgotujmyTo.plobiady, ale Wy spokojnie możecie zmniejszyć ilość składników o połowę. Potrawa ta świetnie sprawdza się jako główne danie na obiad, ale także jest idealna na imprezę - z lampką wina smakuje wybornie:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SOS BOLOŃSKI: (porcja dla 6-8 osób, możesz zmniejszyć ilość składników o połowę na porcję dla 2-4 osób):1 kg mięsa mielonego(...)łyżeczki masła1 garść świeżej bazylii1 łyżeczka suszonej bazylii 2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam)2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam)1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam)SOS BESZAMELOWY:5 łyżek masła4 łyżki mąki600 ml mleka 3/2 %0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki soliDODATKOWO:15 płatów lasagne150-200 g startego sera (parmezanu
Słodko-Słony Świat Ilonyfantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.Wprost rozpływa się w ustach!Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia , że wszystkie soki w mięsie w nim zostają(...)tworzy fantastyczną całość , która nadaje się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie!Gorąco polecam! SKŁADNIKI :* karkówka wieprzowa – 600 g* bulion warzywny – 500 ml* białe półwytrawne wino – 150 ml* herbata ekspresowa – 3 szt* duże jabłko – 1 szt* cebula – 1 szt* czosnek – 5 ząbków* Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem
Ostra na Słodkogroupon.home.pl/Krakow/CK_Browar/KARTA_MENU_CK_BROWAR_2012.pdfWarto przejrzeć!Ceny bardzo mile zaskakują!1. ZUPAJa wybrałam : Krem cebulowy z grzankami i parmezanemMama : Krem grzybowy z łazankami w chlebie2 DANIE GŁÓWNEJa : Fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkamiMama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami3. DESERJa : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocamiMama : To samoDODATKOWO(...)Soki pomarańczowe świeżo wyciskaneNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569 czyli :zamiast 202 zł zapłaciłam 99,99 zł ( w cenie 3-daniowa uczta : zupa , danie główne i deser + wino lub inne wybrane napoje – dla 2 osób )Po chwili otrzymaliśmy nasze soki i już po pierwszym łyku pojawił się u nas szeroki uśmiech!Pierwszy raz! ( na prawdę pierwszy
Ostra na Słodkozewnątrz było już ciemno. W środku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe Soproni(...)pomocna, chociaż brakowało mi serwetek. Z pewnością jest to miejsce, gdzie można najeść się i spróbować tradycyjnych potraw węgierskich.1. przed restauracją Frici Papa, 2. gulasz na czerwonym winie, 3. paprykarz z kurczakiem, 4. bezalkoholowe piwo SoproniW drodze powrotnej do metra podziwialiśmy iluminacje świąteczne w okolicach Opery (Andrássy út 22). Wszędzie widać już świąteczne dekoracje i dużą ilość światełek
Pasja Smakuznalezienia tych jedynych i niepowtarzalnych ozdób choinkowych, czy prezentów. Po męczących zakupach znowu sięgniemy do kieszeni; bo jak można odwiedzić jarmark i nie skosztować lokalnych smakołyków czy grzanego wina kuszącego korzennym zapachem?Ale po kolei:-)W ostatnią sobotę listopada, jeszcze przed świąteczną gorączką, postanowiliśmy odwiedzić Trydent (Trentino), gdzie odbywa się jeden z najpiękniejszych jarmarków w północnych Włoszech(...)jarmarku), czyli miejscowe świąteczne przysmaki, którymi szczyci się Trydent. Nikt nie wyjedzie z Trydentu bez zakupienia czy choćby skosztowania suszonych salami, szpeku, nugatów, pierniczków, herbatników imbirowych i grzanego wina. Ciekawostką jest, że regionalne specjały często trafiają pod choinkę, ponieważ produkty żywnościowe i wino to jedne z najpopularniejszych i najmilej widzianych przez Włochów prezentów na Boże Narodzenie
Mia Cucina Sofietakapusty. Wszystko razem dusimy na średnim ogniu.Na ostatniej łyżce oliwy podsmażamy cebulkę, aż się ładnie zeszkli i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i dalej dusimy.Na tę samą patelnie wlewamy szklankę wina i zagotowujemy. Dodajemy do kapusty.Kroimy śliwki i też dorzucamy do całości.Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy.I gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając małą(...)ilością wina, aby się nie przypaliła.Następnie dodajemy przecier, dokładnie mieszamy, i pozostawiamy na małym ogniu, aby się powoli gotowała. Smacznego
Moje pyszne gotowanieinspiracją. Jak również wielki estragon rosnący w moim ogrodzie.Składniki:2 filety z piersi kurczaka2 łyżki oliwy1 ząbek czosnku, drobno posiekanyjasna część pora, drobno pokrojona1 łyżka świeżego estragonu80ml białego wina wytrawnego1/2 łyżeczki soli60ml śmietany 18%biały pieprz do smakuPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, mieszamy, po czym dodajemy por i estragon, ponownie mieszamy i podsmażamy przez minutę, mieszając(...)Wkładamy na patelnię filety z kurczaka nierówną stroną do dołu i smażymy przez 5 minut.Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę i wlewamy na patelnię wino. Czekamy, aż wino zacznie wrzeć, i wsypujemy sól. Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest dogotowane, odkrawamy kawałek z najgrubszej jego części. Jeśli wyciekający
Smakowity Blog Kulinarnymięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski(...)blasze do pieczenia (również posmarowanej olejem), po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut.Sos serowy:1. Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina.2. Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy. 3. Gdy ser się rozpuści dolewamy śmietany. Gotujemy na małym ogniu do czasu
W kuchni Katiedajemy łyżeczkę miodu, rozprowadzamy miód po całej powierzchni patelni, po czym wrzucamy obgotowaną marchewkę.Dodajemy posiekane chili, doprawiamy solą i pieprzem, zaciągamy odrobiną masła.Sos cytrynowy:Do rondelka wlewamy wino, odparowujemy połowę objętości. W tym czasie na małych oczkach ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.Dodajemy je do wina. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem(...)polanego sosem cytrynowym, położonego obok lub na purée z zielonego groszku, w asyście karmelizowanej marchewki. Do tego jeszcze tylko cząstka cytryny i listek mięty. No i obowiązkowo kieliszek białego wina do tego! ;)Smacznego
W kuchni Katieużyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;) 6 cienko pokrojonych plasterków boczku 6 jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała cebula ząbek czosnku kawałek rozmarynu sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki 30-36% (musi być rzadka, mi gęsta 36 się zważyła) ok 100g masła(...)kawałkach No więc zaczynamy. Wino łączymy z octem. Dokładamy pokrojoną w kawałki cebulę, czosnek i małą gałązkę rozmarynu. Stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu redukując płyn do ilości ok 3 łyżek. Śmietanę wlewamy do garnka i gotując redukujemy również jej ilość do ok połowy i momentu kiedy nieznacznie zgęstnieje.Do gorącej śmietany dodajemy przecedzony płyn
Malinowe Pocałunki