wina - 1000 przepisów (strona:17/67)

4 proste przepisy na pstrąga z grilla 166

dużo smaku i pomaga przekształcić tego pstrąga z grilla w kompletny posiłek. Składniki: 4 całe świeże pstrągi, oczyszczone 2 szklanki posiekanego szpinaku 1 ¼ szklanki bułki tartej 1 szklanka białego wina ¼ szklanki wytrawnego Sherry ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki oleju arachidowego ¼ szklanki poszatkowanej cebuli ¼ szklanki chudego mleka 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pstrągi dobrze umyć i osuszyć. Do każdego pstrąga dać ¼ wcześniej przygotowanego farszu. Pstrągi odłożyć na bok. W międzyczasie rozgrzać grilla. Na patelni połączyć masło, wino oraz pieprz i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż alkohol wyparuje. Pstrągi umieścić na rozgrzanym ruszcie grilla. Nacierać w trakcie grillowania przygotowaną mieszanką z winem. Pstrąg jest gotowy gdy mięso ładnie

naRuszcie
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 165

WĄTRÓBEK DANIA GŁÓWNE : JA : COQ AU VIN P : PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI DESERY: JA : TARTA CYTRYNOWA P : CRÈME BRÛLÉE ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem w cenie 109,99 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/restauracja-aubergine/53315071 ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki! MELANZANE AL FORNO czyli pieczony bakłażan z pomidorami i gorgonzolą(...)najbardziej Mu smakowało! ______________________________________________________________________________________________________ Po chwili dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego

Ostra na Słodko
Wątróbka z migdałami 179

SKŁADNIKI: 0,5 kg wątróbek drobiowych 2 cebule garść migdał (w płatkach lub słupkach) 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka sól, pieprz KROK 1: wątróbkę dokładnie umyć, osuszyć, usunąć "błonki" zalać mlekiem i odstawić na około 0,5 h Cebulę oczyścić i pokroić(...)piórka Na suchej rozgrzanej patelni podprażyć płatki migdał (dzięki takiemu "zabiegowi" staną się chrupkie i bardziej aromatyczne :)) KROK 2: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka Podlać "chlustem wina", dzięki czemu cebula troszkę zmięknie i nabierze winnego smaku Wątróbkę odsączyć z mleka, dodać do podsmażonej cebulki Smażyć około 20 minut na średnim ogniu, podlewając delikatnie winem Na końcu

smacznieinatemat
Krewetki w sosie winno - cebulowym 188

SKŁADNIKI: 1 opakowanie krewetek koktajlowych 2-3 cebule 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki masła szczypta chili szczypta soli KROK1: Cebulę pokroić w kostkę Na rozgrzanej patelni roztopić masło, smażyć cebulę dopóki się zeszkli KROK 2: Krewetki dodać do podsmażonej cebuli, podlać białym winem Smażyć około 10 minut. Wino powinno się zredukować na tyle by pozostał

smacznieinatemat
Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce 196

można zebrać resztki doskonałego sosu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mule w śmietankowym sosie curry (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych małży, oczyszczonych 300 ml białego wytrawnego wina 60 g masła 100 g cebuli, drobno posiekanej 1 łyżka curry Madras w proszku 40 g mąki(...)bouquet garni (związane: natka pietruszki (lub łodygi pietruszki), kilka gałązek tymianku i liść laurowy) 300 ml śmietanki 36% sól i pieprz Przygotowanie: W większym rondlu umieść mule wraz z winem, przykryj i gotuj na dużym ogniu przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas, aż wszystkie wszystkie małże się otworzą. Jeżeli jakieś się nie otworzyły, wyrzuć je. Odcedź małże

karmelowy
Penne w sosie serowym z krewetkami 230

propozycję obiadowa dla miłośników sosów, makaronów a przede wszystkim seraaaa... Składniki na 2 porcje 400 gram penne 250 gram krewetek koktajlowych  4 ząbki czosnku kawałek chilli 30 ml. wina bialego 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy  z oliwek po 20 gram serów: żółty, gorgonzola, brie, mozzarella, rokpol 100 ml. wody(...)posypania Makaron gotujemy. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i chilli. podsmażamy delikatnie wrzucamy krewetki i smażymy około 3 min. na dużym ogniu...Podlewamy całość winem i smażymy az wino odparuje. Na koniec wrzucamy masło i posiekana natkę...Mieszamy aż masło sie rozpuści. Do rondla o grubym dnie wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszone sery mieszamy az wszystko sie rozpuści ( bardzo małym

NaKońcuJęzyka
Bourguignon z kurczaka 343

jego uczucia kulinarne zostały obrażone. Więc przyznaję się, bez bicia, bo nie ma sensu zwlekać i tego ukrywać, prawda i tak wyjdzie na jaw. Bourguignon z kurczaka zrobiłam... z winem z Alzacji. W dodatku szczepu do końca nie pamiętam, choć stawiałabym na Gewurztraminer. Co z tego, że wino wyborne, przy tym wytrawne, białe, z krainy Burgundii bliskiej(...)później.Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia.Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać mąką i smażyć wszystko przez 2 minuty, mieszając.Wlać wino i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodać zioła. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem, ale z solą radzę być ostrożnym, bo bulion i boczek solą danie wystarczająco.Naczynie przykryć

W kuchni wieczorem
Najpopularniejsze przepisy października [TOP5] 161

miłe. Co prawda w październiku nie mieliśmy za bardzo czasu na dodawanie kolejnych przepisów, ale jak widać chętnie zaglądaliście do tych, które są u nas od dawna.Miejsce 1: Wino z jasnych winogronZdecydowanie najpopularniejszy przepis na naszym(...)blogu. Świadczy to tylko o jednym – że Polacy uwielbiają robić swoje własne trunki i cenią je bardziej, niż te sklepowe. W tym roku również nastawiliśmy kolejny balon z winem z jasnych winogron. Tym razem większy, 15 litrowy. Mamy nadzieję, że wyjdzie równie pyszne, jak to, które opisujemy.Miejsce 2: Sos miodowo-musztardowyNiezmiennie sos, który zrobiliśmy do hamburgerów cieszy się Waszym

Jakugotujesz.pl
Sylwestrowa galaretka 195

piękne i jedyne w roku chwile chcę złożyć najlepsze życzeniapogodnych, zdrowych i radosnych dnioraz szczęśliwego Nowego Roku.  Galaretka szampańskaSkładniki (2 porcje):225 ml szampana lub półsłodkiego wina(...)musującego2 łyżeczki żelatyny100 ml wrzątku200 ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudruŻelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do napęcznienia i przestygnięcia. Żelatynę dodajemy do szampana lub wina musującego, dokładnie mieszamy i przelewamy do kieliszków lub foremek. Odstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie przygotowujemy bitą śmietanę. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją mikserem. Pod koniec

Miksturownik
Zupa z jarmużu à la szczawiowa 171

bulion warzywny lub drobiowy (ok. 3,5 l)- ugotowana marchew z bulionu (3)- ok. 350g jarmużu- 2 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- 400ml mleka kokosowego (puszka)- ok. 5 łyżek wina ryżowego Mirin- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól morska- pieprz czarny- pęczek świeżego koperkuDodatkowo:- ugotowany ryż- ugotowane jajka na twardo  Jarmuż dokładnie (kilkakrotnie) płuczemy. Odcinamy nożyczkami twarde łodygi, których(...)paski i wrzucamy do garnka z wrzącym bulionem. Wlewamy sok wyciśnięty z ½ cytryny. Pozostałe twarde łodygi kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku – miksujemy. Dodajemy wino Mirin oraz olej arachidowy – ponownie miksujemy. Dodajemy do garnka z zupą. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, dodajemy pokrojonę marchewki z bulionu, doprawiamy solą i pieprzem – zagotowujemy. Siekamy pęczek koperku

mojewypiekiinietylko
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 157

cebula – 2 szt* olej – 2 łyżki* dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g* łopatka wieprzowa – 200 g* boczek – ok. 50 g* czerwone wino – 50 ml* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* suszone grzyby – 2 szt* suszone śliwki – 2 szt* liść laurowy – 2 szt* ziele angielskie – 4 szt* kminek(...)minut.Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem.Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut.Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.Dodajemy koncentrat pomidorowy.Jeśli mamy zbyt mało wody możemy podlać wodą, pozostałą po moczeniu grzybów.Na takim bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze kilkanaście minut.Tak

Ostra na Słodko
Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną 172

około 50 minut by ziemniaki wchłonęły mleko i się zarumieniły.Pęta kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.Na patelni rozgrzewamy olej.Wkładamy pęta kiełbasy i rumienimy szybko z obu stron.Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy pod przykryciem około 10 min.Gdy wino odparuje, rumienimy ponownie.Podajemy z gotową zapiekanką.SMACZNEGO

Kredowe Menu
Bażant , Królik , Sandacz i Tatar czyli Tydzień Restauracji w Rest. Gródek 143

korzystaj!13.05. wybraliśmy się na kolację do Restauracji Gródek  , znajdującej się przy ul. Na Gródku 4 , przy krakowskich plantach.Jest to restauracja , gdzie menu w dużym stopniu inspirowane jest winami Tagliolo i nawiązuje do kuchni piemonckiej.Jest to restauracja należąca do hotelu.W środku kilka sal urządzonych raczej w eleganckim stylu , przyjemny półmrok , a w kącie pianino , na którym można śmiało zagrać(...)purée z zielonego groszku z sosem foie grasNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/restauracja-grodek-1/38634992?utm_source=customhub&utm_campaign=restauracja&utm_medium=krakowi był to wariant nr.2  czyli : 144,99 zł zamiast 260 zł za kolację z lampką wina dla dwojga.Najpierw na stół wjechało „czekadełko” od szefa kuchni w postaci mojej ukochanej  mozzarelli z kremem balsamicznym ( który jak wiecie uwielbiam! ) i ciepłe bułeczki.Następnie przystawki.Królik

Ostra na Słodko
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 182

przepis na niesamowicie pyszną pierś z gęsi … marynowaną wcześniej w ziołach … z obłędnym ( naprawdę obłędnym! ) sosem z czarnej porzeczki na bazie karmelu i białego wina …. ze smażonymi kluseczkami ziemniaczanymi z palonym masłem i chrupiącą ziemią orzechowo – piernikową!Brzmi obłędnie, prawda?I tak samo smakuje!Gwarantuję!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś gęsi ze skórą(...)cząber – 1 szczypta* goździki – 2 szt* sok z cytryny – 1 łyżka* olej – 3 łyżki* sól – do smakuSOS:* cukier – 2,5 łyżki* białe , wytrawne wino – 100 ml* piwi Książęce Chlebowo – miodowe – 50 ml* Fondo – 1 łyżka* delikatny bulion warzywny – 100 ml* czarne porzeczki – 3/4 szkl* zimne masło

Ostra na Słodko