Składniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 0,5 szkl wytrawnego białego wina kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk łyżka brązowego cukru sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: piersi myjemy, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki truskawki myjemy, kroimy w plasterki wstawiamy wodę na ryż oliwę podgrzewamy na patelni i podsmażamy na niej kurczaka(...)drugiej patelni z odrobiną wody karmelizujemy cukier, wlewamy wino, gotujemy kurczaka kroimy w plasterki i obsmażamy je z dwóch stron na złoty kolor do wina wrzucamy truskawki, podgrzewamy. na talerzu układamy piramidki z plasterków kurczaka przełożone plasterkami truskawek. serwujemy z ryżem P.S aby urozmaicić sposób podania, ryż można nałożyć do niewysokich szklanek i tak uformowany przełożyć
Luźna Kuchniazimni ogrodnicy, lecz szparagi! Nasza propozycja na obiad/lunch/kolację/przystawkę to właśnie te niskokaloryczne białe warzywa zapiekane wraz z łososiem pod sosem na bazie żółtek, białego wina, parmezanu, masła, czosnku i bazylii.. Propozycja jest naprawdę fenomenalnie pyszna: lekko kruche szparagi, ze słono-kwaskowatym aromatycznym łososiem oraz puszystym, delikatnym sosem z wyczuwalną nutą bazylii, który sprawia, że wraz(...)przepisem: Składniki: 1 pęczek szparagów (7-9 sztuk) filet z łososia (ok.400g) 2 żółtka 2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku garść posiekanych listków świeżej bazylii 1/5 szklanki białego, półwytrawnego wina garść startego parmezanu parmigiano reggiano (lub grana padano lub zwykłego żółtego sera) 60g masła garść posiekanych listków bazylii 3 łyżeczki cukru, szczypta soli + łyżka masła do gotowania szparagów
Symfonia Smakówwszystkim pozbawione nadmiernej ilości tłuszczu i cukru. Dlatego jestem niesamowicie dumna z tego ciasta, które mój Mąż nazwał je przepysznym! Wystarczyło zmieszać co potrzeba, dodać „świątecznych” przypraw, wina i jest! Wiem, że nie powinnam mówić że jest idealne, ale jest na prawdę baaardzo dobre. Szczególnie dlatego, że przypomina mi świąteczny piernik. Nie przerażajcie się ilością składników(...)grecki 1 łyżka gałka muszkatołowa 1 szczypta Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Masło miksujemy z ksylitolem, a następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Dodajemy pozostałe mokre składniki (miód, wino, jogurt i mleko) po czym ponownie miksujemy. W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Suche składniki przesiewamy do miseczki z mokrymi i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia
rabarbarowodlatego od tamtego czasu chodziły za mną krewetki w trochę pikantniejszej wersji. Zebrałem się w końcu i przygotowałem pikantne krewetki z makaronem tagliatelle w aromatycznym sosie z dodatkiem białego wina i świeżego szczypiorku. Całość posypana świeżo startym parmezanem. Pyszny i prosty przepis na obiad w mniej niż 20 minut – jeśli nie planujecie sami robić makaronu. W całym daniu(...)Świeży szczypiorek 1 cebula szalotka 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Pół kieliszka białego wina Oliwa z oliwek Sól, pieprz, imbir, kolendra Przygotowanie Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i soku z połowy
ale PyszniePostanowiłem przygotować zupę, która może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest bardzo... czerwona? ;) Sprawiają, że zupa ma mocny, głęboki smak. Prosty i szlachetny zarazem. Świąteczny? Jasne! :) PS Inspiracja(...)jednak głosuję na grzybową ;) Składniki: 4 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu
zadanie-gotowaniePyszna, soczysta, pachnąca świętami szyneczka w cudownej glazurze :) Goździki, wino i miód nadają jej wspaniały aromat. Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :) SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn(...)pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 ml czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy
Moje Kuchenne Rewelacjedobrej jakości (u mnie rafinowany kokosowy – tak wiem, ile ludzi tyle opinii, ale właśnie rafinowany do smażenia jest idealny) 200 g pieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki(...)będziemy gotować). Całość podsmażamy od czasu do czasu mieszając, na dość dużym ogniu, aby pieczarki nie puściły nam soku, a ładnie się podsmażyły. Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodajemy wino i również na większym ogniu pozwalamy mu odparować (informacyjnie – alkohol podczas obróbki w wysokich temperaturach, w tym przypadku również, odparowuje). Po intensywnym odparowaniu wina, zmniejszamy ogień. Seler
gutfutpłynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz Sos kurkowy: 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 piersi z kaczki ze skórą(...)łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania'; document.write(" "); Sałatka z brązowej soczewicy, można przygotować wcześniej: Soczewicę namaczamy w wodzie przez 2 godziny (jeśli
Poezja smakuszafranu 250 ml wrzątku 1 łyżka oleju 4 ząbki czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 dymek, posiekanych w plastreki wraz ze szczypiorem ½ łyżeczki suszonego estragonu 125 ml białego wytrawnego wina 200 g (1/2 puszki) krojonych pomidorów 400 g mrożonych mieszanych owoców morza sól, pieprz i cukier do smaku świeże zioła do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: Zalej szafran wrzątkiem. W szerokiej(...)rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż dymki, czosnek i estragon i smaż przez minutę. Uważaj żeby nie spalić czosnku, gdyż staje się wtedy gorzki. Wlej do patelni wino, zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę. Następnie wlej wodę z szafranem i pomidory i ponownie doprowadź do wrzenia. Wmieszaj dużą szczyptę soli. Dodaj mrożone owoce morza
karmelowywieprzowego 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 2 liście laurowe 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 g siekanych pomidorów 2 łyżki passaty 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 1 cm plastry Składniki na beszamel(...)mięso, cebulę, czosnek, oregano i liście laurowe i smaż przez 10 minut, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką. Po tym czasie wmieszaj mąkę i dopraw całość solą i pieprzem. Następnie dodaj wino, pomidory, passatę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso przestanie być surowe, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku
karmelowyKurczak w sosie kurkowym to przepyszna opcja w sezonie kurek, właśnie teraz, pod koniec wakacji. Lekki kurczak, delikatny śmietanowy sos z kurek z dodatkiem białego wina. Kurczak z kurkami zdecydowanie kojarzy się z latem, słońcem, spacerem po lesie i wakacjami. Aromat sosu kurkowego jest lekki, świeży, lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający(...)Składniki: – ok. 600g filetów z kurczaka – 200g kurek – 2 szalotki – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki masła – 1/3 szklanki bulionu – 1/2 szklanki białego wina – 1,5 łyżki octu winnego – 350 ml śmietany kremówki 30% – 1/2 łyżeczki tymianku – 1/5 łyżeczki cukru – sól, pieprz – opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pociąg Do Kuchniczego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was. Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku, obrane 750 ml czerwonego, wytrawnego wina 1,5 kg łopatki wieprzowej oliwa, sól, pieprz 8 dużych gałązkowych pomidorów, przekrojonych na pół duża garść listków bazylii 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka skórki startej(...)cytryny 2 łyżeczki posiekanego oregano starty parmezan do podania Włączamy piekarnik na 140 st.C, na termoobieg. W duże brytfannie rozkładamy cebulę, czosnek i wlewamy połowę wina oraz szklankę wody. Nad brytfanną umieszczamy ruszt i układamy nas nim mięso, uprzednio posolone i popieprzone oraz posmarowane oliwą. Pieczemy 3 godziny polewając mięso od czas do czasu wodą. Po tym czasie
Dzieje kuchennej WiewióryKarkówka marynowana w winie to pomysł na grillowe danie. Uwielbiam łączyć różnorodne smaki - poniższa karkówka wyszła bardzo aromatyczna, lekko słodka(...)pikantna. Jeżeli nie macie pomysłów na dania na grilla to zajrzyjcie tutaj . Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki ( mniej więcej 8 plasterków) 1 lampka czerwonego wina, np. półsłodkiego 250 ml oleju 2 małe cebule 2 małe papryczki chili 2 ząbki czosnku ostra papryka chili pieprz cayenne sól Cebulę obrać i drobno posiekać. Chili przekroić na pół
Ugotowaćnajlepszych ciast, jakie ostatnio jadł. A ja się z nim w pełni zgadzam! Połączenie może i jest nieco zaskakujące, ale wszystkie warstwy idealnie się uzupełniają, a karmelizowany w czerwonym winie rabarbar to czysta poezja. Spróbujcie koniecznie, póki można jeszcze znaleźć te kwaśne łodygi na sklepowych półkach. Sernikobrownie z rabarbarem Składniki: (na formę 25x22 cm) brownie: 100 g ciemnej czekolady(...)serka kremowego 100 g mleka skondensowanego słodzonego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g rabarbaru 80 g cukru 50 ml czerwonego wina Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Cukier skarmelizować, dodać rabarbar, poddusić. Zalać winem, gotować 5-10 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Ostudzić. Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, dodać posiekaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny grzybowy eksperyment. Tym razem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Składniki: 1 kg świeżych grzybów ½ szklanki białego wytrawnego wina 10 dag orzechów włoskich Sól Pieprz Czosnek Tłuszcz do smażenia grzybów Wykonanie: Grzyby oczyścić, pokroić i smażyć na tłuszczu cały czas mieszając. Gdy woda odparuje, wlać wino, dodać orzechy i chwilę poddusić. Doprawić do smaku, dodać zmiażdżony czosnek
Tradycyjna Kuchniaświeże liście laurowe (lub 1 suszony) 4 łyżki mrożonego groszku ok. 8 łyżek oliwy z oliwek 1400 – 1500 ml bulionu drobiowego (domowego lub z ekologicznej kostki) 1/2 szklanki wina białego (wytrawnego lub półwytrawnego) szczypta szafranu sól morska i świeżo mielony pieprz dodatkowo: cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy(...)drobną kostkę. Kiedy cebula i obydwie papryki będą podduszone, dodajemy mrożony groszek oraz pomidory i dusimy jeszcze 5 minut na średnio dużym ogniu. Po 5 minutach dodajemy białe wino i dusimy. Kiedy wino prawie wyparuje, dodajemy suchy ryż oraz kurczaka i podsmażamy około 1 minutę. Dodajemy ciepły bulion i odrobinę szafranu. Mieszamy dokładnie i dodajemy sól gdyby brakowało
Poezja smakufilet drobiowy 100 g kaszy jęczmiennej połówka małej młodej kapusty oliwa 1/2 czerwonej cebuli pół szklanki białego wina ok. 3 szklanek rosołu lub wina ząbek czosnku łyżka ziół prowansalskich garść poszatkowanej natki pietruszki i selera Sposób przyrządzenia: Cebulę zeszklić na oliwie, następnie dodać kaszę.Lekko podsmażyć, cały czas mieszając(...)żeby się nie przypaliło. Wlać wino, wymieszać. Kiedy kasza wchłonie cały płyn podlać szklanką rosołu lub wody.Cały czas mieszać... wlać kolejną szklankę, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem do miękkości kaszy. Na oddzielnej patelni smażyć zamarynowanego kurczaka w ziołach prowansalskich ( łyżka oliwy + łyżka ziół )następnie dodać poszatkowaną młodą kapustę, czosnek. Dusić
pieprzny smaczekjest, że smak takiej strawy trafia w gusta bez względu na szerokość geograficzną. 1 kg cielęciny tuńczyk – ok 200 g cebula 6 filecików anchois 300 ml białego, wytrawnego wina oliwa z oliwek dwie cytryny łyżka kaparów sól, pieprz Do garnka wkładamy kilogram oczyszczonej cielęciny, dodajemy rozdrobnionego tuńczyka (najlepiej świeżego, nie z puszki), poszatkowaną cebulę, fileciki anchois, doprawiamy solą(...)pieprzem. Wlewamy dwie szklanki białego, wytrawnego wina. Całość gotujemy na małym ogniu przez 70-90 minut uzupełniając odparowujące wino. Z garnka wyjmujemy mięso. Powstały sos ubijamy ze 100 ml oliwy z oliwek i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Dodajemy łyżkę kaparów. Mięso w całości polewamy sosem i wstawiamy pod przykryciem na dobę do lodówki. Po tym czasie smaki
Bon Ton Italiakaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego majeranku (opcjonalnie, może być również suszony), 1 jajo (opcjonalnie) Sos boczniakowy: 300g boczniaków, 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki masła 80%tłuszczu, świeżo zmielona sól i pieprz. Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od sporządzenia ciasta pierogowego: do głębokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko(...)paski. Łyżkę masła roztapiamy na patelni lub garnku z grubym dnem. Gdy się rozpuści dodajemy paski boczniaków i podduszamy je, aby były miękkie i dokładnie pokryte masłem. Kolejno dodajemy wino i kontynuujemy duszenie na wolnym ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach pokrywkę zdejmujemy i odparowujemy część wina, dodajemy masło (aby zagęścić sos) i przyprawiamy świeżo zmieloną solą
Symfonia Smakówpieprz Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia 2 cebule szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku 250g ryżu do risotto np. Arborio 4 łodygi tymianku (tylko liście) 150ml wina czerwonego 800g bulionu warzywnego 50g masła 75g parmezanu tartego (miałam parmezan b. mocny – nr 4, więc dałam go zdecydowanie mniej – małą garść, a i tak uważam(...)cebulę szalotkę. Posól, popieprz. Podsmażaj, aż czosnek i szalotka zmięknie, ale nie nie zbrązowieje. Dodaj liście tymianku, wsyp ryż i smaż do momentu, gdy ryż zacznie zmieniać kolor. Wlej wino, wymieszaj i podsmażaj 2-3 minuty, aż ryż wchłonie wino. Cały czas mieszaj. Dodaj chochlę gorącego bulionu. Cały czas mieszaj. Gdy ryż wchłonie bulion, wlej kolejną chochlę. Powtarzaj
Moja Delicjaoczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić jako sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnie. Do przygotowania naszego Strogonowa użyliśmy porów z ogrodu- znacznie cieńszych i mniejszych niż te sklepowe, ze to mocno aromatycznych(...)STROGONOW Z POREM* 150g ryżu basmati 1 duży por (albo 6 miniaturek z ogrodu:)) 5-6 brązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna Ryż gotujemy ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Porom obcinamy korzenie i liście
les mirabellesprzygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych(...)obyło się bez nich :) A oto efekt: Składniki /dla 4 osób/: 1 kg muli 1 puszka pomidorów (ok. 400 g) 2 szalotki 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina sól, pieprz zioła prowansalskie szczypta chili 2 łyżki oleju Wykonanie: Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie muli. Najpierw należy je opłukać po zimną (nigdy ciepłą!) bieżącą wodą. Uszkodzone muszle należy wyrzucić, otwartymi
Pasja Smakubardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron z pikantną potrawką z kurczaka na winie z chilli i ziołami, posypany świeżo startym parmezanem – poezja! Niby niewiele składników a efekt przepyszny. Polecam! Scroll down for recipe in English Pikantny makaron z potrawką z kurczaka(...)marchewka, krojona w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 liście laurowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki płatków chili 125 ml białego wytrawnego wina 375 ml bulionu drobiowego 400 g tagliatelle lub pappardelle mały kawałek masła masła świeżo starty parmezan Przygotowanie: W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju. Dopraw
karmelowyząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 3 łyżki klarowanego masła 1 szklanka białego wytrawnego wina Tuszki śledzi dokładnie myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, w środku i na zewnątrz. Posypuję tymiankiem, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na czas przyrządzania kapusty. Kapustę mocno odciskam z wody(...)drobno cebulę. Smażę 2-3 minuty, do momentu zeszklenia. Na samym końcu wrzucam przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek. Do zawartości patelni wrzucam kapustę. Duszę pod przykryciem, podlaną połową wina aż nieco zmięknie (około 5-8 minut). W naczyniu żaroodpornym, układam warstwę kapusty, ryby i przykrywam pozostałą kapustą. Wlewam resztę wina i wstawiam do piekarnika. Piekę
W kuchni Karmel-itkiprzeczytać więcej na ten temat. Następnie Marcel Zołotenki wprowadza nas w świat win południowoafrykańskich. Dowiemy się jakie wina z RPA są najlepsze i znajdziemy wskazówki odnośnie dobierania wina do poszczególnych potraw. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: przekąski, dania główne, przystawki i sosy oraz ciasta i desery. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
noteskulinarnyfigaDziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania uzupełnia delikatny posmak mięty i odrobina wytrawnego wina. Polecam te proste roladki, gdyż nadają się również na odświętne dania na specjalne okazje. Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur SKŁADNIKI(...)filety z kurczaka 4 upieczone kasztany bez skórki 2 łyżki suszonej żurawiny listki świeżej mięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Pieczone kasztany i suszoną żurawinę drobno siekamy i mieszamy ze sobą. Na mięsie układamy listki mięty, na środek nakładamy farsz z kasztanów
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKlasyczny i niezawodny przepis na małże duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebulki i natki pietruszki. Podawane(...)najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres). Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki pieprz - ewentualnie Cebulę drobno pokroić. W głębokim garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać białe wino i natkę. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mule i dusić
wyzwania kuchenneSpetsofaito tradycyjna potrawa kuchni greckiej, Danie przypomina w smaku popularne leczo. Jest jednak bardziej aromatyczne za sprawą dodatku czerwonego wina i większej ilości przypraw. W oryginale danie przygotowywane jest z oryginalnej greckiej kiełbasy, jednak ja dodałam swoją ulubioną wędzoną kiełbasę. Bardzo ważne aby była ona wysokiej jakości.Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem fetaSkładniki:2 kawałki wędzonej(...)minut, aż się zrumieni. Odkładamy do miseczki.Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty.Do garnka wlewamy wino i gotujemy przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodajemy do wina podsmażone warzywa, bakłażana, pomidory, oliwki, cukier oraz przyprawy. Dolewamy wody, tak aby płyn zakrywał warzywa.Przykrywamy
Mania Gotowaniakurczaka- 1 małe jajo- 2 łyżeczki cukru- 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego- mielone sansho (pieprz syczuański)- olej arachidowy (do smażenia kuleczek, może być inny) Sos Tare:- 6 łyżek stołowych wina Mirin- 3 łyżki stołowe sosu sojowego- 3 łyżki sake (dałam białe wino)Sunomono z ogórka:- 1 duży ogórek szklarniowy- 40 ml octu ryżowego- 2 łyżeczki cukru- różowa sól(...)bieżąco i dopiero gotujemy. Po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową i dopiero robimy następne. Przygotowujemy sos Tare. Do rondelka wlewamy mirin, sos sojowy i sake (z braku sake dałam białe wino – też się sprawdziło). Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 7-8 minut redukując sos o ok. 1/3 objętości. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej (dałam arachidowy). Na rozgrzany
mojewypiekiinietylkolimonki- pieprz syczuański- sezam- różowa sól himalajska- olej sezamowy jasny (do pieczenia)Dodatkowo:- ok. 500 g boczniaków- młode części pora- 2-3 ząbki czosnku wędzonego- 2 łyżki wina Marsala- masło klarowane Tofu delikatnie wyjmujemy z opakowania i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę. Układamy w zamykanym pudełku, polewamy olejem sezamowym, sosem sojowym, posypujemy solą himalajską i sezamem, skrapiamy(...)paski i obsmażamy na patelni z rozgrzanym klarowanym masłem. Jak wyparuje nadmiar wody dodajemy sól morską oraz pokrojony czosnek i por. Chwilę smażymy, a następnie wlewamy 2 łyżki wina, mieszamy ok. 2-3 minuty, do wyparowania wina. Tofu podajemy na boczniakach, z dodatkiem ryżu i pomidorków śliwkowych.Zachęcając do wypróbowania potrawy z tofu należy wspomnieć o jednej rzeczy
mojewypiekiinietylkoJeśli do sosu wina czerwonego dodamy, to ciekawy w smaku sos wytrawny uzyskamy. Polędwiczki cienko pokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki: 4 porcje250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej(...)rzepakowy,puszka pomidorów w kostce,2 łyżki pasty pomidorowej,3 łyżki sosu salsa,50 ml czerwonego wina wytrawnego,½ łyżeczki cukru,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,listki świeżej bazylii,1 łyżka sosu sojowego jasnego,60 g startego sera żółtego.Przygotowanie:Marynata: 70 ml oleju mieszamy z solą, białym pieprzem, sokiem z limonki przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Moniki Smakołykidrink: sok z brzoskwini, wino musujące, owoce: truskawki, mango, arbuz, cytryna, pomarańcza, listki mięty 2 drink: truskawki zmiksowane z cukrem, dodatkowo wino musujące, owoce truskawki i listki mięty do dekoracji3 drink: zmiksowany owoc mango i arbuza oraz wino musujące.1 drink2 drink3 drink
Bon Appetit Małgorzatyproponuję Wam zupę rozgrzewającą z dużą ilością czosnku i cebuli. Zupa z pieczonego czosnkuskładniki:4 główki czosnku + 3 ząbki3 cebule1 cały por1 litr warzywnego bulionu100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć )1 łyżeczka suszonego tymiankuszczypta suszonego rozmarynu1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru) 2 kwadraciki serka topionego albo 100 ml słodkiej śmietanki 18 % 2 łyżki masłakawałek tartego parmezanudowolna ilość razowych(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut (aż czosnek będzie miękki). W tym czasie cebulę i por kroimy w piórka. Podsmażamy je na maśle. Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą a wino odparuje. Następnie dodajemy 3 zgniecione ząbki czosnku i suszony rozmaryn, i nadal smażymy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do zupy wyciskamy
Bon Appetit Małgorzaty4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego,Soki i skórka otarta z połowy cytryny,2 łyżki masła,20 g żelatyny w listkach,Gałązki(...)odstawić do marynowania na cała noc.Batata umyć i obrać, przy pomocy kulkownicy do melona wykroić małe kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli
SzczyptaSmaQjuż moje drugie połączenie gruszek z orzechami i serem pleśniowym ale teraz na ciepło. Pycha! Najlepiej smakuje z winem…Grilowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami – składniki:1-2 gruszkikawałek sera pleśniowegogarść posiekanych orzechów100 ml wina czerwonego lub portoMarynata:sok z 1 cytrynycynamon (sypany lub laseczka cynamonu)kilka goździkówkilka gwiazdek anyżuok. 2-3 łyżek wody(...)wody Obieram gruszki i kroję na połówki. Wydrążam gniazda nasienne i wstawiam do garnka ze składnikami marynaty.Gotuję na małym ogniu aż gruszki będą miękkie.Wino lub porto wlewam do małego garnuszka i wstawiam na małym ogniu aż odparuje do 1/3 objętości.Ser i orzechy siekam i układam na gruszkach i grilluję w piekarniku. Przed podaniem polewam zredukowanym
UgotujmyTo.plobiady, ale Wy spokojnie możecie zmniejszyć ilość składników o połowę. Potrawa ta świetnie sprawdza się jako główne danie na obiad, ale także jest idealna na imprezę - z lampką wina smakuje wybornie:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SOS BOLOŃSKI: (porcja dla 6-8 osób, możesz zmniejszyć ilość składników o połowę na porcję dla 2-4 osób):1 kg mięsa mielonego(...)łyżeczki masła1 garść świeżej bazylii1 łyżeczka suszonej bazylii 2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam)2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam)1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam)SOS BESZAMELOWY:5 łyżek masła4 łyżki mąki600 ml mleka 3/2 %0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki soliDODATKOWO:15 płatów lasagne150-200 g startego sera (parmezanu
Słodko-Słony Świat Ilonyfantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.Wprost rozpływa się w ustach!Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia , że wszystkie soki w mięsie w nim zostają(...)tworzy fantastyczną całość , która nadaje się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie!Gorąco polecam! SKŁADNIKI :* karkówka wieprzowa – 600 g* bulion warzywny – 500 ml* białe półwytrawne wino – 150 ml* herbata ekspresowa – 3 szt* duże jabłko – 1 szt* cebula – 1 szt* czosnek – 5 ząbków* Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem
Ostra na Słodkogroupon.home.pl/Krakow/CK_Browar/KARTA_MENU_CK_BROWAR_2012.pdfWarto przejrzeć!Ceny bardzo mile zaskakują!1. ZUPAJa wybrałam : Krem cebulowy z grzankami i parmezanemMama : Krem grzybowy z łazankami w chlebie2 DANIE GŁÓWNEJa : Fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkamiMama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami3. DESERJa : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocamiMama : To samoDODATKOWO(...)Soki pomarańczowe świeżo wyciskaneNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569 czyli :zamiast 202 zł zapłaciłam 99,99 zł ( w cenie 3-daniowa uczta : zupa , danie główne i deser + wino lub inne wybrane napoje – dla 2 osób )Po chwili otrzymaliśmy nasze soki i już po pierwszym łyku pojawił się u nas szeroki uśmiech!Pierwszy raz! ( na prawdę pierwszy
Ostra na Słodkozewnątrz było już ciemno. W środku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe Soproni(...)pomocna, chociaż brakowało mi serwetek. Z pewnością jest to miejsce, gdzie można najeść się i spróbować tradycyjnych potraw węgierskich.1. przed restauracją Frici Papa, 2. gulasz na czerwonym winie, 3. paprykarz z kurczakiem, 4. bezalkoholowe piwo SoproniW drodze powrotnej do metra podziwialiśmy iluminacje świąteczne w okolicach Opery (Andrássy út 22). Wszędzie widać już świąteczne dekoracje i dużą ilość światełek
Pasja Smakuznalezienia tych jedynych i niepowtarzalnych ozdób choinkowych, czy prezentów. Po męczących zakupach znowu sięgniemy do kieszeni; bo jak można odwiedzić jarmark i nie skosztować lokalnych smakołyków czy grzanego wina kuszącego korzennym zapachem?Ale po kolei:-)W ostatnią sobotę listopada, jeszcze przed świąteczną gorączką, postanowiliśmy odwiedzić Trydent (Trentino), gdzie odbywa się jeden z najpiękniejszych jarmarków w północnych Włoszech(...)jarmarku), czyli miejscowe świąteczne przysmaki, którymi szczyci się Trydent. Nikt nie wyjedzie z Trydentu bez zakupienia czy choćby skosztowania suszonych salami, szpeku, nugatów, pierniczków, herbatników imbirowych i grzanego wina. Ciekawostką jest, że regionalne specjały często trafiają pod choinkę, ponieważ produkty żywnościowe i wino to jedne z najpopularniejszych i najmilej widzianych przez Włochów prezentów na Boże Narodzenie
Mia Cucina Sofietakapusty. Wszystko razem dusimy na średnim ogniu.Na ostatniej łyżce oliwy podsmażamy cebulkę, aż się ładnie zeszkli i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i dalej dusimy.Na tę samą patelnie wlewamy szklankę wina i zagotowujemy. Dodajemy do kapusty.Kroimy śliwki i też dorzucamy do całości.Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy.I gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając małą(...)ilością wina, aby się nie przypaliła.Następnie dodajemy przecier, dokładnie mieszamy, i pozostawiamy na małym ogniu, aby się powoli gotowała. Smacznego
Moje pyszne gotowanieinspiracją. Jak również wielki estragon rosnący w moim ogrodzie.Składniki:2 filety z piersi kurczaka2 łyżki oliwy1 ząbek czosnku, drobno posiekanyjasna część pora, drobno pokrojona1 łyżka świeżego estragonu80ml białego wina wytrawnego1/2 łyżeczki soli60ml śmietany 18%biały pieprz do smakuPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, mieszamy, po czym dodajemy por i estragon, ponownie mieszamy i podsmażamy przez minutę, mieszając(...)Wkładamy na patelnię filety z kurczaka nierówną stroną do dołu i smażymy przez 5 minut.Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę i wlewamy na patelnię wino. Czekamy, aż wino zacznie wrzeć, i wsypujemy sól. Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest dogotowane, odkrawamy kawałek z najgrubszej jego części. Jeśli wyciekający
Smakowity Blog Kulinarnymięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski(...)blasze do pieczenia (również posmarowanej olejem), po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut.Sos serowy:1. Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina.2. Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy. 3. Gdy ser się rozpuści dolewamy śmietany. Gotujemy na małym ogniu do czasu
W kuchni Katiedajemy łyżeczkę miodu, rozprowadzamy miód po całej powierzchni patelni, po czym wrzucamy obgotowaną marchewkę.Dodajemy posiekane chili, doprawiamy solą i pieprzem, zaciągamy odrobiną masła.Sos cytrynowy:Do rondelka wlewamy wino, odparowujemy połowę objętości. W tym czasie na małych oczkach ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.Dodajemy je do wina. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem(...)polanego sosem cytrynowym, położonego obok lub na purée z zielonego groszku, w asyście karmelizowanej marchewki. Do tego jeszcze tylko cząstka cytryny i listek mięty. No i obowiązkowo kieliszek białego wina do tego! ;)Smacznego
W kuchni Katieużyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;) 6 cienko pokrojonych plasterków boczku 6 jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała cebula ząbek czosnku kawałek rozmarynu sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki 30-36% (musi być rzadka, mi gęsta 36 się zważyła) ok 100g masła(...)kawałkach No więc zaczynamy. Wino łączymy z octem. Dokładamy pokrojoną w kawałki cebulę, czosnek i małą gałązkę rozmarynu. Stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu redukując płyn do ilości ok 3 łyżek. Śmietanę wlewamy do garnka i gotując redukujemy również jej ilość do ok połowy i momentu kiedy nieznacznie zgęstnieje.Do gorącej śmietany dodajemy przecedzony płyn
Malinowe Pocałunkiskładniki, jednak ich proporcje musiałam ustalić sama. I tak oto udało mi się stworzyć niezwykle aromatyczny sos do makaronu na bazie suszonych i świeżych pomidorów, oliwek, kaparów i białego wina. Na Malcie podaje się go dodatkowo z owczym serem z Gozo, Ġbejna, ja po prostu go pominęłam. Przepis na spaghetti po maltańsku dodaje do akcji Shinju "Światowy Dzień Makaronu(...)min.Składniki: 400 g spaghetti 5-6 suszonych pomidorów z oliwie 2 łyżeczki kaparów garść zielonych lub czarnych oliwek ząbek czosnku 200 g pomidorków koktajlowych chlust białego wytrawnego wina 1/2 puszka krojonych pomidorów oliwa ew. sól do smaku bazylia do dekoracji Przygotowanie: Zagotuj garnek wrzątku i wrzuć do niego spaghetti. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni
Chilli Czosnek i Oliwatyle na temat obiadu. Przechodzimy do deseru, no może jeszcze trochę o alkoholu. Alkohol odgrywa ważną rolę w weselnym menu. Różne są upodobania gości. Oprócz czystej wódki i białego wina, powinno być również wino czerwone, likier, dobre brandy lub koniak i oczywiście szampan ,którym wznosimy toasty. Alkohol powinien pasować do podawanych potraw czy deserów. Od tego są inni(...)podanej nam przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska, albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele
Kulinarny karnet Christopherajesienną imprezę! Sangria to wywodzący się z Hiszpanii napój na bazie czerwonego wina i owoców. Ja nadałam mu jesiennego charakteru, dodając winogrona i gruszki, a zamiast wina, wykorzystałam białe piwo pszeniczne. Skąd ten pomysł? Otóż jakieś 3 lata temu wybraliśmy się w Mężem w podróż poślubną do Portugalii. Pewnego dnia odwiedziliśmy nowoczesną dzielnicę Lizbony "Parque das Nacoes(...)piwa pszenicznego. 1. Stacja Oriente 2. Pingwin w Oceanarium. 3. Widok na nabrzeże 4. Kolejka linowa (Teleférico) 5. Most Vasco Da Gama 6. Sangria na białym piwiePomysł na zastąpienie wina piwem pszenicznym w tym sławnym hiszpańskim trunku okazał się strzałem w dziesiątkę! Białe piwo pszeniczne jest lekkie, orzeźwiające, owocowe z cytrusowym posmakiem. Według mnie jest po prostu pyszne.Nie
Chilli Czosnek i Oliwapodaniem. Dziś zapraszam na przepyszną i aromatyczną wieprzowinę Vindaloo. Nazwa ta pochodzi z języka portugalskiego i przypisywana jest głównie do długo duszonych potraw z winem i dużą zawartością czosnku. W przeszłości potrawę dusiło się na winie czerwonym, jednak z biegiem czasu zostało ono zastąpione winem ryżowym lub białym octem winnym. Danie można podać z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan(...)duża cebula 1 łyżka oleju 1 szklanka bulionu Pasta Vindaloo: 2 łyżki gorczycy 1 łyżka kminu rzymskiego 1 mała suszona papryczka chilli 1 1/2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wina ryżowego lub octu winnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 cm imbiru
Tajskie smakiopakowania ryżu 7 dużych pieczarek 2 zabki czosnku 1 duża lub 2 małe papryczki chilli Po pół łyżeczki: kurkumy, curry, pieprzu ziarnistego, papryki słodkiej puszka fasoli czerwonej kieliszek wina u mnie biały Tokaj szklanka przecieru pomidorowego Garść startego sera W 5 szklankach wody gotujemy ryż (wysypujemy z torebek) z dodatkiem soli. Na patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, gdy już(...)pieczarki całkowicie puszczą wodę (którą wylewamy) dodajemy pokrojona drobną papryczkę chilli wraz z ziarenkami. Dodajemy wino i podsmażamy aż wino w połowie odparuje, następnie dodajemy sos pomidorowy i fasolkę czerwoną...Gdy ryż pochłonie już całą wodę mieszamy go z sosem, dodajemy wszystkie przyprawy chwile gotujemy i dodajemy
NaKońcuJęzykaprzydatnych informacji. Dziś skupiłam się stricte na moich kulinarnych wrażeniach z wyjazdu. W kolejnych wpisach pokażę wam kulinarne pamiątki przywiezione z Kos (np. syrop cynamonowy i ser marynowany w winie) oraz miejsca, które koniecznie trzeba zobaczyć.Tak więc z dzisiejszego wpisu dowiecie się: jakich greckich potraw udało mi się spróbować w czasie wyjazdu, które tawerny na Kos są godne(...)ravani zwieńczony pysznym mlecznym kremem. Gablotka z ciastami w naszej hotelowej tawernie stanowiła obiekt nasz pożądania. Zaglądaliśmy do niej codziennie. 3. Blaszany dzbanek na winoW Grecji zamówienie "Poproszę dzban wina" zostanie przyjęte przez kelnera z pełnym zrozumieniem;) Urocze blaszane, czerwone dzbanuszki to typowe greckie naczynia do podawania wina. I wbrew pozorom, świetnie się z nich nalewa do kieliszków
Chilli Czosnek i Oliwaprzepyszne, a do tego niesamowicie pachnące. Risotto z leśnymi grzybami (porcja dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych) Należy przygotować: 1 szklankę ryżu do risotto 1/2 szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 2 szklanki dobrego, domowego bulionu warzywnego ok. 100 ml płynnej, słodkiej śmietanki (może być 30%, ale sprawdzi się również 12%) 2 łyżki prawdziwego masła 40 g tartego(...)cebuli zmięknąć i nie przysmażać jej od razu za bardzo, ponieważ zostanie wtedy twardawa. Do garnka z cebulą wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy ok. 2 min. Następnie dodajemy wino. Mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. Później dodajemy bulion. Najpierw jedną szklankę, drugą dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie pierwszą porcję płynu. Risotto cały czas mieszamy, uważając
Ratunku obiadprzesyceni, że nikomu nie chciało się jechać na zakupy i lodówka zaczęła świecić pustkami. Znalazłam w niej dzisiaj tylko resztkę sera grana padano, niedopite po jakiejś kolacji białe wino i 2 samotne szalotki. Na szczęście w kuchennej szafce było jeszcze pół woreczka ryżu arborio i szafran, który kupiłam kiedyś przy okazji zakupów internetowych i zupełnie o nim zapomniałam. Powstało(...)porcje:400 g ryżu arborio800 ml bulionu warzywnego50 g sera grana padano2 małe szalotki (lub mała cebula)1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki białego wina (można pominąć, ale risotto nie będzie wtedy aż tak smaczne)1 łyżka masłaszczypta szafranu (ok. 0,2 g)Sposób przygotowania:Szalotkę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę
Obiad za dychęktóry jest już na blogu, a mianowicie: Boeuf bourguignon. Polecam Wam go z całego serca. Troszkę trzeba się napracować, ale efekt jest wart poświęcenia. Wołowina w sosie z czerwonego wina. Składniki na 4 osoby:10 dkg słoniny;2 łyżki oleju;ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka);1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry;1/2 szkl. marchewki(...)czerwonego wytrawnego wina;2 szkl. bulionu wołowego;1/2 szkl. pomidorów z puszki;sól, świeżo mielony pieprz;1 średni bukiet ziół:* pietruszka,* liść laurowy,* łyżeczka suszonego tymianku,* 3 goździki,* 2 ziarnka ziela angielskiego,* 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu:1 łyżka masła;1 1/2 łyżki mąki.Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy
Miksturownikcoś ciepłego, choć niekoniecznie musi być to wyszukane danieb) napić się porządnego grzanego wina lub piwa.Poprawcie jeśli się mylę. W górach zawsze jest gdzie się napić dobrego, grzanego wina. Wybaczcie jakość zdjęcia, ale miałam przy sobie tylko telefon, a on średnio radzi sobie w ciemnościach ;) Widok ze stoku na budynek, w którym mieszczą się kasy i omawiany punkt(...)pewne wymagania - wcale nie bardzo wygórowane. I jak mi jakieś kości ciągle chrupią w zębach, to nie jestem zadowolonym klientem! To był pierwszy gwóźdź do trumny.Uwielbiam grzane wino. Jestem w stanie zapłacić na stoku 7 złotych za to, żeby napić się pysznego grzanego winka. Trochę się zdziwiłam, kiedy dostałam je w zwykłym plastikowym kubeczku bez żadnego logo "Zbójeckie Grzane
Kraina Tysiąca Smakówprzygotowuję ragu. Przedstawię Wam ragu z Veneto, właśnie takie robiła moja teściowa, minimum składników i maksimum smaku. Tym razem walory smakowe zapiekanki-lasage zostały szczególnie podkreślone przez półwytrawne, czerwone wino Celebro Italy (click) (Semi dry red). Zostało ono szczególnie docenione przez mojego męża (rodowitego Włocha), za doskonałą harmonię i delikatny owocowy bukiet(...)lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click), można też kupić w puszkach. 2 łyżki oliwy Skladniki
Mia Cucina Sofieta