wyjąć w jednym kawałku. Składniki (dwa 2 osób): filet z łososia (ok. 400 g) 1 łyżka oliwy 1 cytryna 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 kieliszek wytrawnego białego wina pieprz cytrynowy sól Sposób przygotowania: Płat łososia umyć i podzielić w poprzek na dwa kawałki. Nasmarować solą, skropić cytryną i posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować(...)stopni Celsjusza na 20 minut. Pod koniec czasu pieczenia przygotować sos. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i na średnim ogniu mieszać przez ok. 1 minutę. Następnie dodać kieliszek wina i szybko wymieszać, by nie powstały grudki. Do sosu można dodać zieleninę, np. koperek lub natkę pietruszki. Sosem polać rybę zaraz po wyjęciu z piekarnika. Podawać np. z blanszowanym
W SMAKintensywnie pomarańczwy kolor, ale też nadaje im charakterystyczny smak. Składniki: 1 kg świeżych omułków kilka nitek szafranu 1 łyżka masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wtrawnego białego wina 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób przygotowania: Szafran włożyć do małej miseczki i zalać niewielką ilością wrzątku. Zostawić(...)minut. Świeże, żywe omułki oczyścić pod bieżącą wodą szczoteczką i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelni, na łyżce masła, zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Wlać wino i wodę z szafranem i doprowadzić do wrzenia. Wrzącym sosem zalać omułki, po czym przykryć naczynie i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Po 15 minutach wyjąć naczynie
W SMAKlekko kwaskowatą i kruchą wołowiną daje naprawdę pyszne efekty. Jeśli planujecie zaskoczyć gości oryginalną potrawą, polecam takie zraziki :)Marynata:2 litry wody,niepełna szklanka octu,szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),łyżeczka ziaren pieprzu,3 duże ząbki czosnku,3 większe liście laurowe,3 średnie(...)cebule,3 średnie pietruszki,4 średnie marchewki,1 łyżka soli.Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy
Codzienna kuchnia niecodziennaPolecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować nie tylko podczas wykwintnej kolacji ale również bedzie smakowitym daniem na codzienny obiad.SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej1 szklanka białego wytrawnego wina3 listki szałwiikilka igiełek rozmarynu2 ząbki czosnkumąkasóloliwa z oliwekSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić pierś drobiową(...)łyżek oliwy z oliwek, ząbki czosnku, szałwie, rozmaryn. Układać plastry drobiowe na patelni i smażyć z każdej strony przez około 5 minut. Posolić do smaku, podlać białym wytrawnym winem i odparować alkohol. Dusić pod przykryciem przez następne 10 minut.Podawać na gorąco z dodatkiem lampki białego wytrawnego wina.SMACZNEGO
zielonacukinkapochodzi z Kwestii Smaku. Składniki:- 1 kg świeżych muli (małży)- 2 szalotki lub 1 cebulka- 2-3 ząbki czosnku- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 szklanka białego wytrawnego wina- sól i świeżo mielony pieprz do smaku- puszka pomidorów bez skóry (dla wersji w pomidorach)- 1 łyzeczka masła (nie trzeba)Dodatkowo:- grzanki czosnkowe (u nas świetnie sprawdziły się(...)zamkną się pod wpływem wody lub gdy postukamy nimi o blat również wyrzucamy.W dużej, głębokiej patelni zeszklić na oliwie pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę i czosnek, wlać wino a za chwilę dodać także pomidory z puszki (gdy je dajemy) . Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (chili lub oregano, lub tymiankiem), zamieszać i gotować na średnim ogniu (bez przykrycia) ok.10-15
Smaczne ZdroweGwiazd naszych wina Johna Greena sięgnęłam zupełnie przypadkiem. Będąc na wakacjach w Polsce, namiętnie chodziliśmy do kina. Zobaczyłam plakat filmu, później sobie o nim poczytałam. Dobre recenzje i wysokie oceny mimo wszystko nie skusiły C. - nie przepada on za tego typu filmami. Trzeba oddać mu sprawiedliwość - nie jest to typowa męska rozrywka; brak wartkiej akcji i strzelanin(...)lepiej jest zacząć od papierowej wersji. Kupiłam, przeczytałam - bo co jak co, ale czyta się ją naprawdę szybko. Niestety, nieco się rozczarowałam...Ale od początku.Gwiazd naszych wina to historia miłosna dwójki nastolatków chorych na raka. Ona całe życie spędza w towarzystwie butli z tlenem, on jest po amputacji nogi i wychodzi na prostą. Poznają się na jednym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry! Odpocznijmy nieco od słodyczy, dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową. Moje ulubione danie z owoców morza czyli małże w białym winie. Banalne w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne. Mam nadzieję, że polubicie je tak samo jak ja. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWino grzane na pewno dobre na zimowe dni. Dla narciarzy i snowboardowców po ukończonej jeździe na stoku doskonałe na rozgrzanie.Polecam.SKŁADNIKI1 litr czerwonego wina3 łyżki miodu ( można więcej jak ktoś lubi słodkie)1 łyżeczka goździkówpół kory cynamonowej lub ½ łyżeczki cynamonu1/2 pomarańczyWYKONANIEPomarańczę pokroic na ćwiartki. Wszystkie składniki połączyć w garnku w garnku i dobrze podgrzać. Nie doprowadzić do wrzenia
W kuchennym oknie Ewypotem karnawał to najlepszy okres na inne, niecodzienne jedzenie, na szybkie dania z rożnych stron świata, które mile zaskoczą gości. Dzisiaj zapraszam na ekspresową francuską kolację, czyli małże w winie i śmietanie. Idealne się nadają na zarówno na obiad, imprezę ze znajomymi czy romantyczną kolację.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikktóre są otwarte. Muszle oczyścić , o ile tego wymagają i opłukać . W dużym rondlu ( bardzo wygodny jest duży wok) rozgrzać oliwę , lekko zeszklić cebulę , dodać czosnek, wlać wino , wrzucić muszle, posypać z wierzchu pietruszką lub kolendrą . Przykryć i gotować na średnim ogniu przez ok 5 min aż muszle zaczną się otwierać. Zdjąć pokrywkę , używając drewnianej łyżki, przemieszać zawartość
Stare Garyzdjęta, papryki możecie oczywiście również upiec) nadzianej kozim serem doprawionym cytrynową skórką i świeżym oregano. Mnóstwo smaków w jednym małym kęsie! Takie roladki to wspaniała lekka przekąska do wina "na jeden gryz". Nie pogardzą nimi również miłośnicy kozich serów. Owszem, zawijanie zgrabnych roladek okazało się nie takie proste, trzeba robić to cierpliwie i dokładnie, ale warto się czasem
Chilli Czosnek i OliwaKrólik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło - jakoś nie miałam wcześniej albo odwagi albo okazji.Teraz kiedy się zdecydowałam na kupienie króliczych udek musiałam popytać wśród znajomych jak się z nimi obejść żeby wyszło smacznie. Porad i pomysłów było sporo
Smaczna PyzaZupełnie przypadkiem kupiłam 3 policzki wołowe. Nigdy wcześniej nie przyrządzałam tej części woła, ale nie raz słyszałam, że jest to bardzo delikatna część wołowiny. Policzki
Stare GaryBył to najbardziej emocjonujący czwartek w moim życiu, no może poza porodami ale one nie były w czwartek :)Córcia ma za sobą pierwszy występ w przedstawieniu
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i wina Porto, na pewno zachwyci wszystkich biesiadników. Zaskakujące też jak łatwa jest w przygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas w trakcie pieczenia. Polecam!Przepis powstał w ramach(...)znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishŚwiąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto (4 porcje)Przygotowanie z pieczeniem 3 godzinySkładniki na kaczkę:kaczka o wadze 1,5-2kg1/2 cebuli4 ząbki czosnku¼ cytrynykilka gałązek tymiankuSkładniki na glazurę:2 łyżki brązowego cukru3 łyżki
karmelowyProponuję proste ciasto, które można urozmaicić obkładając andrutem. Przepis pochodzi z mojego bardzo starego zeszytu. W podobny sposób można wykończyć piernik lub ciasto na
Praktyczna pl