wina - 1000 przepisów (strona:4/67)

Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 228

lekko kwaskowatą i kruchą wołowiną daje naprawdę pyszne efekty. Jeśli planujecie zaskoczyć gości oryginalną potrawą, polecam takie zraziki :)Marynata:2 litry wody,niepełna szklanka octu,szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),łyżeczka ziaren pieprzu,3 duże ząbki czosnku,3 większe liście laurowe,3 średnie(...)cebule,3 średnie pietruszki,4 średnie marchewki,1 łyżka soli.Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierś drobiowa w białym winie duszona na patelni - petto di pollo al vino bianco 243

Polecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować  nie tylko podczas wykwintnej kolacji ale również bedzie smakowitym daniem na codzienny obiad.SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej1 szklanka białego wytrawnego wina3 listki szałwiikilka igiełek rozmarynu2 ząbki czosnkumąkasóloliwa z oliwekSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić pierś drobiową(...)łyżek oliwy z oliwek, ząbki czosnku, szałwie, rozmaryn. Układać plastry drobiowe na patelni i smażyć z każdej strony przez około 5 minut. Posolić do smaku, podlać białym wytrawnym winem i odparować alkohol. Dusić pod przykryciem przez następne 10 minut.Podawać na gorąco z dodatkiem lampki białego wytrawnego wina.SMACZNEGO

zielonacukinka
MULE W BIAŁYM WINIE I POMIDORACH 168

pochodzi z Kwestii Smaku. Składniki:- 1 kg świeżych muli (małży)- 2 szalotki lub 1 cebulka- 2-3 ząbki czosnku- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 szklanka białego wytrawnego wina- sól i świeżo mielony pieprz do smaku- puszka pomidorów bez skóry (dla wersji w pomidorach)- 1 łyzeczka masła (nie trzeba)Dodatkowo:- grzanki czosnkowe  (u nas świetnie sprawdziły się(...)zamkną się pod wpływem wody lub gdy postukamy nimi o blat również wyrzucamy.W dużej, głębokiej patelni zeszklić na oliwie pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę i czosnek, wlać wino a za chwilę dodać także pomidory z puszki (gdy je dajemy) . Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (chili lub oregano, lub tymiankiem), zamieszać i gotować na średnim ogniu (bez przykrycia) ok.10-15

Smaczne Zdrowe
"Gwiazd naszych wina" 86

Gwiazd naszych wina Johna Greena sięgnęłam zupełnie przypadkiem. Będąc na wakacjach w Polsce, namiętnie chodziliśmy do kina. Zobaczyłam plakat filmu, później sobie o nim poczytałam. Dobre recenzje i wysokie oceny mimo wszystko nie skusiły C. - nie przepada on za tego typu filmami. Trzeba oddać mu sprawiedliwość - nie jest to typowa męska rozrywka; brak wartkiej akcji i strzelanin(...)lepiej jest zacząć od papierowej wersji. Kupiłam, przeczytałam - bo co jak co, ale czyta się ją naprawdę szybko. Niestety, nieco się rozczarowałam...Ale od początku.Gwiazd naszych wina to historia miłosna dwójki nastolatków chorych na raka. Ona całe życie spędza w towarzystwie butli z tlenem, on jest po amputacji nogi i wychodzi na prostą. Poznają się na jednym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Małże w białym winie 116

Dzień dobry! Odpocznijmy nieco od słodyczy, dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową. Moje ulubione danie z owoców morza czyli małże w białym winie. Banalne w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne. Mam nadzieję, że polubicie je tak samo jak ja. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Wino grzane 139

Wino grzane na pewno dobre na zimowe dni. Dla narciarzy i snowboardowców  po ukończonej jeździe na stoku doskonałe na rozgrzanie.Polecam.SKŁADNIKI1 litr czerwonego wina3 łyżki miodu ( można więcej jak ktoś lubi słodkie)1 łyżeczka goździkówpół kory cynamonowej lub ½ łyżeczki cynamonu1/2 pomarańczyWYKONANIEPomarańczę pokroic na ćwiartki. Wszystkie składniki połączyć w garnku w garnku i dobrze podgrzać. Nie doprowadzić do wrzenia

W kuchennym oknie Ewy
Małże w białym winie i śmietanie 204

potem karnawał to najlepszy okres na inne, niecodzienne jedzenie, na szybkie dania z rożnych stron świata, które mile zaskoczą gości. Dzisiaj zapraszam na ekspresową francuską kolację, czyli małże w winie i śmietanie. Idealne się nadają na zarówno na obiad, imprezę ze znajomymi czy romantyczną kolację.Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Małże w białym winie 191

które są otwarte. Muszle oczyścić , o ile tego wymagają i opłukać . W dużym rondlu ( bardzo wygodny jest duży wok) rozgrzać oliwę , lekko zeszklić cebulę , dodać czosnek, wlać wino , wrzucić muszle, posypać z wierzchu pietruszką lub kolendrą . Przykryć i gotować na średnim ogniu przez ok 5 min aż muszle zaczną się otwierać. Zdjąć pokrywkę , używając drewnianej łyżki, przemieszać zawartość

Stare Gary
Roladki z papryki i koziego sera - do wina na jeden gryz 223

zdjęta, papryki możecie oczywiście również upiec) nadzianej kozim serem doprawionym cytrynową skórką i świeżym oregano. Mnóstwo smaków w jednym małym kęsie! Takie roladki to wspaniała lekka przekąska do wina "na jeden gryz". Nie pogardzą nimi również miłośnicy kozich serów. Owszem, zawijanie zgrabnych roladek okazało się nie takie proste, trzeba robić to cierpliwie i dokładnie, ale warto się czasem

Chilli Czosnek i Oliwa
Królik duszony w białym winie, z warzywami 208

Królik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło - jakoś nie miałam wcześniej albo odwagi albo okazji.Teraz kiedy się zdecydowałam na kupienie króliczych udek musiałam popytać wśród znajomych jak się z nimi obejść żeby wyszło smacznie. Porad i pomysłów było sporo

Smaczna Pyza
Policzki wołowe w winie 235

Zupełnie przypadkiem kupiłam 3 policzki wołowe. Nigdy wcześniej nie przyrządzałam tej części woła, ale nie raz słyszałam, że jest to bardzo  delikatna część wołowiny. Policzki

Stare Gary
Emocje sięgnęły zenitu i Szynka ze śliwkami w winie pieczona 144

Był to najbardziej emocjonujący czwartek w moim życiu, no może poza porodami ale one nie były w czwartek :)Córcia ma za sobą pierwszy występ w przedstawieniu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce 223

Przepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i wina Porto, na pewno zachwyci wszystkich biesiadników. Zaskakujące też jak  łatwa jest w przygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas  w trakcie pieczenia. Polecam!Przepis powstał w ramach(...)znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishŚwiąteczna kaczka pieczona  z sosem wiśniowym z winem Porto (4 porcje)Przygotowanie z pieczeniem 3 godzinySkładniki na kaczkę:kaczka o wadze 1,5-2kg1/2 cebuli4 ząbki czosnku¼ cytrynykilka gałązek tymiankuSkładniki na glazurę:2 łyżki brązowego cukru3 łyżki

karmelowy