wigilijne potrawy - 1039 przepisów (strona:16/70)

Kapusta z grochem czy groch z kapustą? 130

nieważne, obie nazwy są poprawne. Typowo wigilijna potrawa u mnie w domu. Z dodatkiem grzybów.Prosta do wykonania, ale jedzona tylko przez Święta Bożego Narodzenia i do końca roku.Składniki:1,5 kg kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi ORZECH0,5 kg łuskanego grochu Skworcu2 duże cebule2 łyżki smalcusól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowyKapustę przepłukaj, jeżeli jest mocno(...)częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.Ugotuj grzyby, dodaj do kapusty z grochem, możesz grzyby zmielić, u mnie się ich nie mieli. No chyba że są dzieci...Kapusta jest super

Z Kuchni Do Kuchni
Śledź w 'śmietanie' 174

Śledź w śmietanie (u mnie w jogurcie), to tradycyjna wigilijna potrawa, która dopiero w tym roku pojawiła się u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :)~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~Składniki:350g matiasów400g gęstego jogurtu naturalnegojabłko

Kuchenny Skrawek Nieba
Sałatka śledziowa 243

Dzisiaj Wigilia. Mnóstwo potraw wigilijnych, a wśrod nich sałatka śledziowa. Pyszne śledzie z cebulką i rodzynkami smakują zawsze: w święta i po świętach, na co dzień.Składniki:4 płaty śledziowe4 cebulekoncentrat pomidorowyrodzynkisolimyPłaty śledziowe moczymy i kroimy. Cebulę kroimy  kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem

Salonik smaków
Karp we włoszczyźnie 187

razem był to karp po niemodlińsku. Wykonałam rybę wg tradycyjnej receptury i zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" W tym wydaniu tym razem  typowe śląskie potrawy wigilijne. "Okolice Niemodlina to kraina stawów.. Niewątpliwie miejsce unikatowe, gdzie najważniejszą rybą w odłowach zostaje do dnia dzisiejszego karp".Tradycja jedzenia karpia przywędrowała do nas z dalekich Chin za panowania

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba po grecku 305

Ryba po grecku jest jedną z głównych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski. Podejrzewam, że ile gospodyń domowych tyle przepisów. Do mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z dorsza. Do dzieła

pieprzny smaczek
Chrupiące ciasteczka czekoladowe, czyli szybka i pożywna przekąska 537

Przedświąteczna gorączka w pełni. Wielkie sprzątanie, ubieranie choinki, przygotowywanie potraw wigilijnych... i wiele innych zajęć, czyli jeden wielki, ale jakże przyjemny, chaos. Jednak w natłoku zajęć i obowiązków nie zapominajcie o sobie i o dostarczeniu solidnej porcji energii do działania! Dzisiaj zdradzę Wam na to mój sposób. Święta coraz bliżej, a związane z nimi zamieszanie robi swoje. Nie wiem

peanutbuttermonster
Makowiec 113

Dzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec. Jak podaje wikipedia według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju

UgotujmyTo.pl
Tradycyjne śledzie w occie 212

wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W domu rodzinnym Mama zawsze musiała przygotowywać te śledzie z ogromną ilością cebuli, bo ta zawsze jakoś tak za szybko znikała…;) Śledzie w occie są proste do przygotowania i dzięki zalewie octowej można

UgotujmyTo.pl
Cytrynowa limanda 153

się u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę. Składniki : * 6 filetów z limandy * sól, pieprz cytrynowy * sok i skórka otarta z połowy cytryny * mąka do panierowania * olek rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Rybę posolić, przyprawić pieprzem, polać sokiem

Magiczne Życie Marty
Domowy makaron grzybowy - przepis 202

paski jakie nam są potrzebne. Gotując makaron wrzucamy go to mocno gotującej osolonej wody. Zazwyczaj na 1 litr wody i łyżeczkę soli.   Makaron taki świetnie nadaję się na potrawę wigilijną i nie tylko. Smacznego

Basia w kuchni
Pstrąg z migdałami i plasterkami boczku 185

Całkiem niedawno proponowałyśmy na blogu typowo wigilijną potrawę, a mianowicie pstrąga z migdałami. Dzisiaj malutka modyfikacja tego wspaniałego dania. Pstrąg został wzbogacony o przepyszne plasterki boczku. Danie idealne na pierwszy lub drugi dzień Świąt oraz każdy inny dzień roku:) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 patroszony pstrąg 3 plastry boczku 1 łyżka płatków

Kolizje Smaków
Potrawy wigilijne: Groch z kapustą 237

Groch z kapustą (źródło: almamarket.pl) Składniki:   1/4 kg grochu łuskanego 1/2 kg kapusty kiszonej olej sól pieprz liście laurowe ziele angielskie Sposób przygotowania: Przez dobę

WojnaNaSmaki.pl
Racuchy drożdżowe 161

Dawno, dawno temu... wśród dwunastu potraw wigilijnych nie mogło zabraknąć drożdżowych racuchów. Dziś spróbujemy odtworzyć zapomniany przepis, bo smak jest niepowtarzalny. Składniki: -2 dkg drożdży -łyżeczka cukru -szczypta soli -250 ml ciepłej wody -2,5 szklanki mąki pszennej -olej do smażenia    Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 125 ml wody i pół szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy

Maminek kulinarny
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 221

papierowej lub w suchym zamkniętym słoiku. Gotując makaron wrzucamy go to mocno gotującej osolonej wody. Zazwyczaj na 1 litr wody i łyżeczkę soli. Makaron taki świetnie nadaję się na potrawę wigilijną i nie tylko. Smacznego

Basia w kuchni
Sandacz po polsku z wody. 164

Sandacz po polsku. Sandacz z wody jest polską  tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1  pietruszka 1 plaster selera 1  cebula 1 listek laurowy   5 ziaren pieprzu   3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania