Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 133Co dziś na obiad? – Kurczak. Taka odpowiedź pada w bardzo wielu domach gdzie drób to jedyne mięso jakie pojawia się na stole. Jeżeli macie
Kulinarna Patilogia
Żeberka w kapuście 132Dziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki
Kulinarna Patilogia
Roladki wieprzowe 125Oto wariacja na temat kuchni Śląskiej. Babcina interpretacja rodem z Wielkopolski zgodna z duchem tego regionu czyli „oszczędna”. Zamiast wołowiny – szynka wieprzowa a
Kulinarna Patilogia
Schab w śmietanie 146Schab w śmietanie a w zasadzie schabowe bitki to rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos a do tego np. ziemniaczki… mało pracy a obiad
Kulinarna Patilogia
Polędwiczki wieprzowe z morelami 139Polędwiczki wieprzowe nadziewane morelami a do nich sos śliwkowy na bazie czerwonego wina … danie idealne dla tych co lubia bawić sie smakami i kolorami. Bardzo
Kulinarna Patilogia
Pieczeń rzymska z jajkiem i ogórkiem 132Pieczeń rzymska to proste, efektowne i smaczne danie na co dzień i od święta. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu a efekt murowany. Pieczeń rzymską możecie
Kulinarna Patilogia
Pieczony boczek – doskonała wędlina na każdą okazję 144Pierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany
Kulinarna Patilogia
Klasyczne szaszłyki z karkówki 128Szaszłyki z karkówki to danie na każdą okazję – są dobre latem pieczone na grillu, zimą przygotowane w piekarniku lub grillu elektrycznym, w dodatku możecie je
Kulinarna Patilogia
Żeberka wieprzowe z grilla 135Z tymi nieszczęsnymi żeberkami z grilla zawsze miałam problem. Jak długo ich nie marynowałam, na ile sposobów przyprawiałam i tak najczęściej kończyło się tak samo: spalone
Kulinarna Patilogia
Żurek z gotowanym grochem 125Żurek to tradycyjna zupa na wielkanocne śniadanie. Najczęściej podawany jest z białą kiełbasą i jajkiem. To absolutna klasyka na świątecznych stołach w Polsce. Podstawą dobrego żurku
Z notatnika dietetyka
Polędwiczka wieprzowa zawijana w bekon 97Polędwiczka wieprzowa zawijana w bekon Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie oczyścić z błon. Sól, cebulę suszoną, mieloną
ememe kitchen
Boczek miodowy z chili 101Boczek, który pachnie miodem i ma ostrą nutę, polecam! Co nam trzeba? kawałek boczku- wybierzcie jak najchudszy z cienką skórą (około 1,5 kg), marynata: 3
Latosiowydom
Biała kiełbasa pieczona z cebulą w sosie miodowo-musztardowym 119Wczoraj miałam wrzucić na bloga przepis na białą kiełbasę, ale z lekka opadłam z sił. Tola przywlokła jakieś świństwo z przedszola i udzieliła mi się niemoc
Kardamonovy
Szynka parzona domowym sposobem. Sklepowe wędliny mogą się schować. PRZEPIS 148Wystarczy rzut oka na skład sklepowych wędlin, aby szybko stracić apetyt. Pełno w nich sztucznych dodatków i konserwantów na czele z solą peklującą, która źle wpływa
Kulinarna Polska
Jajka marynowane 98Jeżeli jeszcze się nie spotkaliście z marynowanymi jajkami to koniecznie musicie je zrobić. Podobno to jedna z tych potraw które się kocha albo nienawidzi. Moim zdaniem
Polska Zupa