Zapraszam na pyszne dietetyczne kotlety mielone, które nie różnią się absolutnie niczym od klasycznych :) Składniki (4 kotleciki): 250g mielonego chudego mięsa wieprzowego pół średniej cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 czubata łyżka płatków owsianych błyskawicznych sól, pieprz, ostra papryka oliwa z oliwek 1. Płatki zalewamy wrzątkiem (ok. 1/4 szklanki), Odstawiamy, aby “się rozkleiły” i wystygły
My Culinary ArtSkładniki (3-4 porcje): 250g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 3-4 tortille 1/2 cebuli 1 pomidor 1/2 słoika Pudliszki "mieszanka kukurydzy z papryką i fasolą" - odsączona 2-3 łyżki koncentratu Pudliszki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1 łyżeczka pieprzu
My Culinary Artzazwyczaj okrągłe, grube placki chlebowe (składane na pół, jak tutaj - klik), dla których chlebki pita będą stanowić świetny zamiennik. Niektóre kanapki podaje się z wytwarzaną na Cyprze wędzoną szynką wieprzową - lountza. Sos na bazie czarnych oliwek, wykorzystany w przepisie, okazał się fantastyczny - bardzo aromatyczny (przypomina prowansalską tapenadę), świetnie podkreśla smak halloumi i warzyw. Warto przygotować większą jego ilość - można
Chilli Czosnek i Oliwaoliwek Nie podaję ilości składników, pozostawiam je do indywidualnego dobrania.Słonecznik podpiekłam w piekarniku (200st.). Wszystko wrzuciłam do blendera. Zblendowałam. Gęstość regulowałam oliwą. 400g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej3 łyżeczki pesto bazyliowegoMięso mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam. Mini kotleciki podałam z risotto
bastalenaMieliśmy małą przerwę w blogowaniu. Mało czasu, dużo rzeczy na głowie i trzeba było wybierać: albo gotowanie i jedzenie, albo pisanie o nim. Chyba nie trzeba
slodkokwasnaplpomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusieKurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorachLeczoOgórkowa na skrzydełkach z dymkąPieczarkowa z kuskusemPieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynemPolędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorachRatatuja z soczewicąRavioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufliWarzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiemZielona soczewica
Moja smaczna kuchniatakże dzieciom. Dodatek ananasa nadaje im nie tylko ciekawego smaku, ale także wilgotności. Należy użyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Możemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki jako pojedyncze porcje do schrupania. Bo obiad nie musi być nudny! A najlepsze jest to, że przygotujemy całe danie
Poezja smakupatelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem
Moja smaczna kuchniapraktyczne, proste w przygotowaniu. A do tego tak smaczne, że znika z mgnieniu oka. I ta pyszna galaretka...palce lizać! :) Składniki (na 5 średnich słoiczków): 1,3 kg łopatki wieprzowej 1,5 łyżeczki soli łyżeczka pieprzu 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę łyżka majeranku pół łyżeczki słodkiej papryki 12 liści laurowych Przygotowanie: Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w średnią kostkę
Kulinarny Pamiętnikrazem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób. Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra: Składniki: 1 duża golonka wieprzowa tylna (około 1,5 kg) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 mały seler kila ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz, 1 łyżka soli peklowej Przygotowanie: Golonkę dokładnie oczyszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotraw z grilla. Jest to mieszanka naturalnych przypraw: pieprz, sól, czosnek, cebula, papryka, gorczyca, pietruszka, marchew, pasternak .Te dwa składniki plus oliwa stały się super marynatą do mięsa wieprzowego, w tym wypadku do schabu i żeberek. Mięso zamarynowane najpierw stało sobie jakąś godzinę w lodówce, a potem zostało grillowane, mięso było aromatyczne, bardzo kruche, pyszne. Generalnie nie używam gotowych przypraw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGdy przychodzi pora, że ceny papryki idą w dół, mamy wtedy spore pole do popisu. Możemy przygotować np. węgierskie leczo lub faszerowane papryki. Papryka faszerowana to
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie, Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym, Szynka pieczona z żurawiną. Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębarwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest doprawione solą i pieprzem, oraz siekaną pietruszką. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy małe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie, Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym, Szynka pieczona z żurawiną. Z kaszy kuskus robiłam nawet kluski do gulaszu. Przygotowywałam też lekką sałatkę warzywną z kuskus. Lubię kaszę kuskus wykorzystywać, gdyż wymaga krótkiej obróbki. A lubicie rydze? Piotrek je z zapałem zbiera, gdyż jest wytrawnym grzybiarzem. Wg mnie rydze obok borowików
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię