wieprzowe - 2000 przepisów (strona:109/134)

17 SANTE znaczy zdrowie - Koreczki z mięsnymi kuleczkami 166

Dobre mięso plus warzywa to idealne połączenie. Dzisiaj u mnie propozycja na koreczki z mięsnymi kuleczkami. Typowo karnawałowo ale i zdrowo. Składniki :* 60dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej i fileta z kurczaka* 2 łyżki otrębów pszennych Sante* duża cebula* ząbek czosnku* jajko * 5 łyżek ketchupu - najlepiej pikantnego* różowa sól himalajska Sante, pieprz , ulubione przyprawy * papryka czerwona* oliwki* korniszony

Magiczne Życie Marty
Farfalle po bolońsku z żurawiną 167

żurawiny. Po prostu genialne połączenie w kuchni fusion. Mam nadzieję, że skusicie się na taki makaron.  Składniki :* 200 g makaronu farfalle #omnomnom* 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej* mała cebula* 2 ząbki czosnku* 3 łyżki oleju rzepakowego* pół puszki pomidorów w zalewie * pół szklanki wody * łyżka brązowego cukru trzcinowego * duża garść suszonej żurawiny* sól, pieprz

Magiczne Życie Marty
Szaszłyki idealne na grilla 185

uwielbiam, bo można nadziać na patyczki wszystko co lubimy. U mnie jest to przeważnie kurczak i warzywa, ale szynka wieprzowa, boczek i inne przysmaki będą świetnie smakowały. Można sobie poszaleć.Do moich szaszłyków użyłam podlaskiej przyprawy do szaszłyków, która otrzymałam do przetestowania od sklepu przyjemnegotowanie.pl Skład tej przyprawy :* cząber* kminek* pieprz czarny* jałowiec * czosnek* rozmaryn* papryka * owoc berberysu

Magiczne Życie Marty
ZAJAZD POD CARYŃSKĄ, Ustrzyki Górne, Bieszczady. 191

bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU.  PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą.Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhaswracający z owcami z gór, zmożony głodem i zmęczeniem.Obiad został podany bardzo elegancko, chociaż

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 208

może być zbyt gruba, abyśmy nie wyciągnęli z pieca na wpół surowego ciasta. POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. /inspiracja z przepisów Biedronka, podaję ze zmianami / 500 g polędwicy wieprzowej (w kawałku nie za dużym) opakowanie ciasta francuskiego 200 g pieczarek 8 - 10 plastrów szyki konserwowej sól, pieprz,  łyżka musztardy jedno rozbełtanie jajko olej roślinny do smażenia Polędwicę oczyszczam

W kuchni Karmel-itki
Gulasz 188

Składniki: łopatka wieprzowa duża cebula duża papryka 2 większe marchewki 1 większa pietruszka w korzeniu 3-5 ząbków czosnku puszka pomidorów ewentualnie 3-4 łyżki pasty paprykowej z tubki sól, pieprz, papryka Mięso podsmażyć na smalcu. Delikatnie przyrumienić. Dużą cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do podsmażonego mięsa. Następnie zmiażdżony czosnek. Paprykę pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w zapałki

Blondynka Gotuje
Zupa Gulaszowa 189

Wczoraj w zamrażarce znalazłam kawałek łopatki wieprzowej. Wymyśliłam, że dziś zrobię zupę gulaszową. Długo się gotuje, ale co tam,jest niedziela, mam czas i co? I mam obiad na dwa, trzy dni z głowy ;)Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 200 g pieczarek 4 średnie cebule 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera

Blondynka Gotuje
Żurek według Blondynki :) 172

dziecko, aż się uśmiechnęło jak usłyszał co gotuje. Chyba każdy lubi ta potrawę. Tu prezentuje moją własną wersję żurku - zapraszam!Składniki na wielki garnek: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 20 dag boczku wędzonego 5 małych lasek kiełbasy połowa główki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna lub włoszczyzna,na której przygotowujemy własny wywar 2 łyżeczki startego chrzanu majeranek suszony pieprz sól

Blondynka Gotuje
Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym 145

małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatac jego pazurki :) Całosc gotowac w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty. Pulpety: ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego cebula 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko Cebulkę drobno pokroic i wszystkie składniki ze soba połączyc , aby powstała jednolita masa. Doprawic do smaku pieprzem i solą. Formowac małe kuleczki , obtoczyc

Słodkości i nie tylko
Czulent 137

Bardzo smaczne i ciekawe danie kuchni żydowskiej.Składniki:- 400 g kaszy pęczak- 500 g mięsa wieprzowego- 1 główka czosnku- 1 duża cebula- 1 puszka czerwonej fasoli- 2 jajka- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku- sól i pieprzPrzygotowanie:Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę i również

Zainspirowana w kuchni
C - Placki po węgiersku 139

Placki: 1 kg ziemniaków ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: ½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła 1 papryka 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz, mielona papryka do smaku. Rozpoczynam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 182

pieczarkami:) Krokiety to naprawdę uniwersalne danie - mogą stanowić pyszny, powszedni obiad, mogą również godnie prezentować się na imprezowym stole. Oczywiście jakość dodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy łopatką. Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem Składniki (na około 15 porcji)na farsz: 350 g ugotowanego mięsa drobiowego  1 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
MENU na spotkanie z przyjaciółmi; MENU na proszony obiad 153

białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu  Propozycja II Zupa krem ze świeżego ogórkaSznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym po małej przerwie czas na kawkę i:  Sernik z brzoskwiniąPropozycja IIITajska zupa Roladki z kurczaka w cieście naleśnikowym Mini torciki bezowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kasza gryczana i gulasz wołowy z imbirem i curry 153

wysoką zawartość błonnika jest polecana dbającym o linię.  Ja zapraszam dziś na sycące, rozgrzewające, pachnące curry i imbirem danie obiadowe. Składniki: 500 g mięsa (najlepiej wołowego ewentualnie wieprzowego) 200 g pieczarek 2 cebule 1 czerwona papryka kawałek świeżego imbiru 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 ząbki czosnku sól, pieprz,  papryka ostra, papryka słodka, curry,  2 łyżki oleju

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Risotto z buraczkami 214

gadu-gadu a ristotto stygnie! Przejdźmy zatem do konkretów: Risotto z buraczkami Do przygotowania użyć możesz: 1 podwójny filet z kurczaka (u Asi była to polędwiczka wieprzowa) 3 buraki 200 gram ryżu (zasadniczo do risotto zalecany jest ryż arborio, ja dodałam ciemny) 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru sok z 1/2 cytryny 50 gram parmezanu sól, pieprz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania