jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy-jedno jajko-pieprz-przyprawę barbecuei dokładnie mieszamy.Farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki z kaszanką
Maminek kulinarnyLubimy gołąbki, więc robimy ich dużo.Włoska kapusta nadaje się do nich doskonale.Aby je zrobić musimy zgromadzić:-2 solidne włoskie kapusty-ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego-70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g-2 marchewki-przyprawę do bigosu-przyprawę barbecue-warzywko-pieprz-olej Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej się sparzała
Maminek kulinarnyteż klarowność. Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości. Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy
Maminek kulinarnysuszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg )-4 jajka-5 żółtek W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso
Maminek kulinarnyDziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki.Składniki:-ok. 1 kg mięsa wieprzowego-ok. 15 dkg żółtego sera-cebula-3 ząbki czosnku-1 czerstwa bułka-2 jajka-sól, pieprz i pieprz ziołowy-olej do smażenia-bułka tarta do panierowania Cebulę kroimy w drobną kostkę
Maminek kulinarnyŚwieżynka, czyli łopatka zapiekana w cebuli.Składniki:-ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej-4-5 cebul-2 ząbki czosnku-sól, pieprz ziołowy i naturalny-olej-1/2 szklanki wody Mięso kroimy w plastry i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i naturalnym.Pozostawiamy na ok. godzinę. Cebulę i czosnek kroimy. Mięso podsmażamy z obu stron na oleju
Maminek kulinarnyŁazanki to również jeden ze smaków dzieciństwa.Chociaż danie wygląda niepozornie, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.Składniki:-40 dkg kapusty kiszonej-40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki-20 dkg pieczarek-1 cebula-przyprawa warzywna-pieprz ziołowy i naturalny-liść laurowy i ziele angielskie-olej lub masło klarowaneDo tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy
Maminek kulinarnySkładniki:2 kg bardzo dojrzałych pomidorów700g mięsa mielonego wieprzowego1 duża cebula3 ząbki czosnku1,5 litra bulionusól, pieprzpapryka ostra w proszkułyżka cukru4 łyżki oliwy z oliwek100g ryżu
Smakowity Blog KulinarnyPielmieni to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni rosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem
Smakowity Blog Kulinarnysosu:- 50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego - 30 dag jogurtu greckiego- 1 cebula
W poszukiwaniu inspiracjiszklanki mąki pszennej- 5 dkg świeżych drożdży- 3 łyżki oleju rzepakowego- 3/4 szklanki ciepłej wody- szczyptę soli- 1/4 szklanki ciepłego mleka* Do farszu:- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego- 3/4 czerwonej papryki- nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej- dużą cebulę- 20 dag sera tartego mozarella- 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych- pieprz, sól- chilli, słodka papryka- zioła prowansalskie
W poszukiwaniu inspiracjijest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.Potrzebne nam:*300g makaronu kokardki*na sos z mięsem:- 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego- 1 cebula- 3 ząbki czosnku- 400 ml passaty pomidorowej- tymianek, oregano*sos beszamelowy:- niecałe 2 łyżki masła- 2 łyżki mąki- 400 ml mleka- sól i pieprz- szczypta gałki muszkatołowej
W poszukiwaniu inspiracjiPęczak zagościł u mnie po raz pierwszy, ale już dzisiaj wiem, że na dobre. Miałam okazję jeść wspaniałą sałatkę z wykorzystaniem pęczaku w Brukseli, w
Moja smaczna kuchniapieczarki.Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem.Mięso wołowe można ewentulanie zastąpić łopatką wieprzową, ale zmieni ona smak gulaszu.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasmaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2,5 - 3 litrów zupy.Zupę można także ugotować na mięsie (np. na wywarze z 0,5 kg łopatki wieprzowej). Wówczas należy mięso umyć, pokroić w kawałki, zalać 2,5 litrami wody, zagotować i zdjąć szumowinę. Następnie wykonać wszystko jak w przepisie (nie dodawać już wody), przy czym gotować, aż mięso
Gospodyni Miejska