podgrzewamy ! ) podgrzewamy , aby zrobiła się płynna. Bierzemy pędzel, zanurzamy w tłuszczu i smarujemy nim blaszki. Gdy chcemy posmarować foremkę lub blachę grubą warstwą tłuszczu np. formy karbowane na babki wielkanocne , wtedy nasz tłuszcz do smarowania podgrzewamy tylko troszkę , tak aby był bardzo gęsty. A gdy chcemy posmarować blaszkę cienką warstwą tłuszczu, podgrzewamy go bardziej wtedy tłuszcz zrobi się bardziej płynny
Przepisy i porady kulinarnecukrem i mielonym pieprzem. Wymieszać dokładnie wszystko razem. Gotowym majonezem dekorować przygotowane kanapki lub położyć w półmisku na stole. Można też dodać trochę musztardy. Majonez ten jest doskonały na wielkanocny stół, ale nie tylko, możemy go jeść przez cały
Przepisy i porady kulinarnePotrzebujemy: 4 białe kiełbasy i 4 śląskie zakwas z mąki żytniej (można go kupić w sklepie lub zrobić) 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy
Kolejny blog o gotowaniuwiem, że piszę nie na temat, bo nie ma to nic wspólnego z panującą już na większości blogów wielkanocną aurą. Cóż jednak zrobić, kiedy miłość do zupy pomidorowej (i w ogóle wszystkiego pomidorowego) bierze górę nad panującym sezonem?! Z utęsknieniem czekam na słodkie, soczyste, mocno czerwone pomidory. W oczekiwaniu odliczam kolejne puszki po pelati, które muszą i dość dobrze
KUCHARNIAstaram się przygotować coś co z chęcią zjada. Jedną z takich potraw jest znany pewnie wszystkim ryż z jabłkami. Dziś za jego przygotowaniem przemawiała też wizja czekających nas wkrótce wielkanocnych pyszności, więc danie proste i lekkie dobrze przygotuje nas na zbliżające się obżarstwo:) Kolejnym, zdecydowanie najważniejszym atutem jest fakt, iż przygotowuje się go bardzo szybko i łatwo, dzięki czemu mieliśmy
KUCHARNIAŻyczę wszystkim radości, spokoju, refleksji, zabawy, miłości, by czas płynął tak, jak chcemy i słońce nigdy nie zachodziło! Zamieszczam kilka zdjęć z wielkanocnego stołu. Ponieważ w Święta najważniejszy jest dla mnie czas z bliskimi, zdjęcia uzupełnię przepisami zaraz po świętach i dodam jeszcze kolejne potrawy i wypieki. A zatem cieszmy się wiosną
KUCHARNIAochotę. I bardzo dziękuję Dorotus za fantastyczny przepis, który cytuję za nią - z moim dodatkiem rodzynek. Bardzo polecam! Ten przepis to moja pierwsza propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 5 płatów matiasów 2 łyżki miodu 4 średniej wielkości cebule 2 łyżki octu winnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól i pieprz do smaku
KUCHARNIAPrzepis prosty, wykonanie jeszcze łatwiejsze. Jeśli macie 5 wolnych minut, komplet składników i ochotę na coś wiosennego - polecam bardzo! Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 1/2 zielonego ogórka pęczek koperku 500 g twarożku homogenizowanego 3 łyżki żelatyny 100 ml śmietany kremówki 30% 1-2 ząbków czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżka
KUCHARNIAzrobiłam i wyszła pyszna, bardzo prosta i wiosenna zupa. Świetny kontrast do zjadanego w święta żurku. Bardzo polecam! Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE grządka rzeżuchy - u mnie porcja z średniego talerza deserowego 4 ziemniaki 1 cebula 1,5 -2 szklanek bulionu sól, pieprz do smaku oliwa Cebulę
KUCHARNIAserniczki, być może moje formy na muffinki są mniejsze? Przepis ten jest też bazą do wykonania sernika kawowo-czekoladowego . Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 120 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 60 g roztopionego masła 800 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie
KUCHARNIAidealnie przełamały słodkość bezy. Do przełożenia tortu przygotowałam masę na bazie mojego pomysłu na Karmelisu (klik) , jednak zamiast tradycyjnego kajmaku, wykorzystałam kajmak kawowy, który także pozostał po wielkanocnych mazurkach. Sami widzicie, to właściwie tort z resztek, ale smakował cudownie! Tort bez dekoracji, za to otulony najpiękniejszym zapachem bzów:) TORT BEZOWO-ORZECHOWY Z NUTĄ KARDAMONU, KAWY I POMARAŃCZY
KUCHARNIAWielkanoc o nich marzyłam. Mazurek był jednym z pierwszych ciast, jakie upiekłam w mojej samodzielnej kuchni i od tego czasu co roku kilka pojawia się na wielkanocnym stole. Mam swoje ulubione, ale tym razem chciałam upiec inny, z Kucharza Warszawskiego , z wydania z 1914 roku , które należało do Karolki i które także odnalazłam na strychu - pisałam o tej książce już
KUCHARNIAzachwycający pomysł na użycie trawy niedźwiedziej i jak poradzić sobie z doborem kolorów, faktur, niestandardowych dodatków. Siedząc przy przepięknie nakrytym stole mieliśmy także okazję do poznania ciekawych pomysłów na wielkanocne dekoracje stołu. Po części teoretycznej przyszła pora na praktykę. Uczestnicy mogli "praktykować" w trzech różnych grupach: dekoracji stołu pod czujnym okiem pani Karoliny, przy wytrawnym stanowisku pod dowództwem szefa
KUCHARNIAtakie potrawy z dzieciństwa, które wspominamy ze szczególnym sentymentem. W moim przypadku są to banalne jajka faszerowane. Zawsze goszczą na moim Wielkanocnym stole. I naprawdę nie wiem, czemu robię je zazwyczaj raz do roku. Dziś sobie o nich przypomniałam i zrobiłam na śniadanie. 3 jajka 3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany (wersja dla chudych ;-) 2 łodygi szczypiorku
Humanistka w kuchni