przy okazji publikuję sałatkę na krakersach. Od kiedy zobaczyłam ją na blogu Cynamonowy pył , wiedziałam, że muszę ją zrobić. Jest efektowna i bardzo smaczna. Idealna również na świąteczny wielkanocny stół. Rolada szpinakowa z łososiem Chlebek ziołowy do odrywania składniki : na dużą porcję (można proporcje zmniejszyć o połowę) 36 sztuk krakersów 2 puszka szprotek lub sardynek w sosie pomidorowym
bistro mamaDanie eleganckie, pięknie się prezentuje, dobrze smakuje i nie jest trudne. Dodatki można użyć takie jakie się lubi. Ja dodałam tylko warzywa ale można tez grzyby. Polecam bo na wielkanocnym stole będzie się pięknie prezentować. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest wpis numer 200. Sama jestem zaskoczona, kiedy ja tyle tego napisałam. Mam nadzieję, że każdy kto do mnie zagląda, znajduje tu coś dla siebie. Pascha gości na stołach wielkanocnych w wielu domach. U mnie pojawia się od kilku lat i robi ją moja siostra. Kiedy zapytałam na FB o propozycje na potrawy
Polska ZupaProste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole albo podczas wizyty niespodziewanych gości. Składniki: 6 jajek pół ogórka szklarniowego kilka liści sałaty 100 ml jogurtu 2 łyżki śmietany łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy koper (suszony albo świeży) sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Ostudzamy, obieramy i kroimy w plastry. Ogórka również kroimy w plastry. Na talerzu
e-PrzepisyKulinarneMazurki kojarzą mi się z przepychem i wielkanocnymi ozdobami. W tym roku jednak chciałam wypróbować przed świętami trochę wariacji z owocami i śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej
KreatywnePinyPasta jajeczna to moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Dobrze doprawiona i z dodatkiem szczypioru smakuje świeżo i wiosennie. Jeśli nie chcecie, by żółtko jajka ugotowanego na twardo miała niebieskawą obwódkę, pamiętajcie, by wkładać je do zimnej wody z dodatkiem soli i od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotować nie dłużej 2-3 minuty. Po tym czasie garnek zdejmijcie z ognia
W SMAKrazem zamiast nowego przepisu (te jeszcze się pojawią, obiecuję) zapraszam Was na zbiór moich ulubionych Wielkanocnych przepisów. Pozostałe przepisy możecie znaleźć w zakładce Wielkanoc . Śniadanie: Barszcz biały na zakwasie Ekspresowy zakwas na biały barszcz Zakwas na żurek Żurek Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane pieczarkami Majonez dietetyczny Mielonka wieprzowa (z szynkowara) Schab 5-minutowy
Sto kolorów kuchnizachwycił mnie. Połączenie bananów, marchwi i wanilii jest fantastyczne. Babeczki są wilgotne, wręcz rozpływają się w ustach. Krem jest jedynie ich dopełnieniem i stanowi atrakcyjną dekorację w wiosennym i wielkanocnym nastroju. Na 10-12 sztuk: 1 dojrzały banan 1 duża marchew 80 g masła 2 jajka 50 g maślanki 100 g mąki 80 g otrębów owsianych 80 g cukru
Czerwień i błękitKolejna sałatka, która może być propozycją na świąteczny stół. Tym razem, bez jajek czyli np. na Wielkanocny Poniedziałek kiedy już będziemy mieli dosyć ich serdecznie dosyć.Jest przepyszna i wiosenna. Wystarczy poświęcić 10 minut by ją przygotować. Składniki: 4-6 małych młodych ugotowanych z solą ziemniaków pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek roszponka
pieprzny smaczekskładniki tylko miesza się w misce, długo pozostaje świeże (wiem to, dzięki sprytnie zakamuflowanemu kawałkowi, który ukradkiem schowałam przed resztą domowników), wilgotne, aromatyczne - idealne! Postanowiliśmy, że dołączy do naszych wielkanocnych wypieków, a że do Wielkanocy jeszcze daleko ;), dziś Synek upiekł jeszcze jedno! Pod przepisem na babkę znajdziecie szczegóły konkursu, w którym dzięki uprzejmości wydawnictwa Albatros
KUCHARNIAascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} TĘCZOWA BABKA WIELKANOCNA Piękna i PRZEPYSZNA! Wspaniała, pełna kolorów, wiosenno-świąteczna babka, która zachwyci każdego!:) Jest nie tylko wyśmienita, delikatna, mięciutka, rozpływająca się w ustach, ale do tego wygląda uroczo:) Możecie przygotować
Słodko-Słony Świat Ilonylekko zakwaszony octem z wyraźną (ale nie dominującą) nutą chrzanu. Tak jak tradycyjny żurek podałam chrzanówkę z jajkami i kiełbasą, ale bez kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego 400 g ziemniaków (waga po obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk) 125 g selera (waga
Poezja smakubabka drożdżowa! Miękka, bardzo puszysta i delikatna. Polana lukrem cytrynowym. W środku z rodzynkami i skórką pomarańczową. Długo utrzymuje świeżość. Przepis doskonały na święta wielkanocne. Polecam bardzo Post Babka drożdżowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujecytrusów i babkowego ciasta... gdy już wyjmiecie je z piekarnika, ciężko wytrzymać, aż ostygną :) Posmakują zdecydowanie każdemu, bez względu na upodobania smakowe. Moim zdaniem idealnie pasują na świąteczny stół wielkanocny :) Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 2 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
Chocolate Muffin BlogŻurek z pieczarkami , idealne danie na świąteczny stół wielkanocny, jest bardzo aromatyczny i smaczny . Przygotowuję go na święta i cieszy się on dużym powodzeniem wśród domowników . składniki na 1,5 litra żurku 250 ml żurku z butelki 10 dag wędzonego surowego boczku 15 dag pieczarek marchew pietruszka 2 ząbki czosnku liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego majeranek pół
Smakowite Dania