Zimne nóżki zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. W niektórych rejonach Polski to danie nazywa się galert albo studzienina. W moim rodzinnym domu robiło się je przede wszystkim właśnie na Wielkanoc , w dużej misce, a potem przed podaniem kroiło na trójkątne części. Niewiele w nich było mięsa bo nie w tym tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw - żadnych
Smaczna PyzaUrocza ozdoba wielkanocnego stołu, a jednocześnie pyszna przekąska na zimno - faszerowane jajka w kształcie grzybków :) Kapelusiki są barwione zwykłą herbatą - bardzo proste do zrobienia a jakie efektowne :) Tak podanymi jajkami wzbudzicie na pewno zachwyt gości :) SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo mocny wywar z herbaty (ja użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku) 2 rzodkiewki 2 plasterki szynki majonez
Kto ugości moich gości?Mamę i szklanka świeżego mleka :) Ciasta drożdżowe to zdecydowanie jej specjalność, ja na razie uczę się i podglądam jak piec takie pyszności. do tej pory udała mi się jedynie wielkanocna babka, na którą przepis znajdziecie tutaj :) . Bułeczki są proste w przygotowaniu, puszyste i długo zachowują świeżość. W środku znajdziecie waniliowe, kremowe nadzienie serowe oraz całe mnóstwo słodkich rodzynek. Zapraszam
Chocolate Muffin Blognadzieję, że to nastąpi, zajmie mi to sporo czasu. Ale wracając do warzywnego pasztetu, stanowi on bardzo fajną alternatywę dla wegetarian bądź wegan (po wcześniejszej, lekkiej modyfikacji) w ten wielkanocny czas. PASZTECIKI WARZYWNE Z SOCZEWICY /własny;/ 7 sztuk wielkości muffinki lub keksówka około 20 cm dł. 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam smak i zapach kokosa, teraz zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu, takie jak babka piaskowa, czy babka twarogowa, która dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak
dom-agi.plPyszne roladki na wielkanocne śniadanie Roladki z szynki SKŁADNIKI: jajka -3 szt szynka- 5 plastrów śmietana kwaśna -1 łyżka chrzan ze słoika -1 łyżka sól i pieprz por sałata do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Jajka włożyć do garnka, dodać sól, wodę, ugotować na twardo. Obrać jajka ze skorupek, zmielić w maszynce. Do jajek dodać śmietanę, chrzan, sól
Kuchnia DanusiDzisiejsza propozycja to fajne śniadanie. Jaja w chmurkach to alternatywa dla jaj z majonezem czy jaj sadzonych na wielkanocnym stole. Tak przyrządzone jaja są leciutkie jak chmurki właśnie i delikatne w smaku, chyba że użyjecie ostrych przypraw. Do jaj chrupiące plasterki boczku i śniadanie gotowe. Jaja w chmurach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemazurków, serników i nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Dziś moja propozycja to lekka, jogurtowa baba z lukrem pachnącym latem i ogrodem różanym. Zachęcam do wykorzystania na wielkanocnym stole. Baba jogurtowa z różanym lukrem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewyobrażam sobie Wielkanocnego śniadania bez domowego żurku z kiełbasą i jajkiem. Niestety, żeby żur wyszedł idealny, potrzebny nam jest dobrej jakości zakwas. Można szukać po sklepach w nadziei, że trafimy na taki, który będzie pasował naszym podniebieniom. Możemy też zrobić własny zakwas. Wiele osób mówi, że to zbyt pracochłonne, wymaga planowania itd. Owszem, zakwas trzeba przygotować
W poszukiwaniu inspiracjiZbliża się Wielkanoc. Poszukujemy przepisów na różne ciasta, aby później zaskoczyć gości. Ciasto orzechowe z kremem dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole, a do tego wszystkim smakuje. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego Ciasto orzechowe: 5 jajek 18 dag cukru pudru 8 dag orzechów włoskich lub laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 szklanki mleka
Salonik smakówBabka drożdżowa to tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole, ale także dobrze pasuje do codziennej herbatki. Moja wersja nie ma jajek i zawiera kawałki czekolady, która nadają jej charakteru :) Składniki: 4 szklanki mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki mleka 6 łyżek oleju 8 łyżek cukru tabliczka czekolady szczypta soli cukier puder (do posypania
Symfonia smakowaciężki, zmusił nas do zostania w domu. I dopiero o dwudziestej pierwszej C. wyszedł do pracy... Dziwnie . Ale jak mus, to mus. A teraz już wróćmy do moich ulubionych wielkanocnych wypieków (serniki piekę i zjadam przez cały rok, więc się nie liczą). Tym razem zabrałam się za babkę mojej Mamy, która podobno miała nie wyjść, a udała się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJajka faszerowane łososiem czyli pyszna przystawka dla miłośników wędzonych ryb a także prawdziwych smakoszy. Jest to efektowne, łatwe do zrobienia danie idealne na wielkanocne śniadanie a także inne okazje. składniki na 3 porcje 6 jajek 100 g wędzonego łososia w plastrach 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka kilka gałązek koperku do dekoracji przepis Jajka
Smakowite Daniaczasów dzieciństwa. Taki prosty z herbatnikami i orzechami… Mój dodatkowo wzbogacony jest o suszone banany i orzeszki ziemne… Z kolorowymi jajeczkami sprawdzi się jako smakołyk dla dzieci podczas wielkanocnych zabaw… 250 g margaryny 100 g cukru 1 łyżka kakao 100 ml mleka 1,5 szklanki mleka w proszku (pełnego) 1 paczka herbatników 50 g mieszanki studenckiej 50 g suszonych
VioletoweKucharzenieJeśli lubicie smak szyszek z preparowanego ryżu, propozycja wielkanocnych baranków powinna Wam się spodobać:) Baranki z preparowanego ryżu Składniki: ok 1 kg krówek (tych ciągnących się - ilość można zmniejszyć do 70 dkg 160 g ryżu preparowanego (2 opakowania) 150 g masła 4 łyżki kakao biszkopty białe draże pudrowe (idealne byłyby jadalne cukrowe oczy) czekoladowy pisak (zastąpiłam go rozpuszczoną
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała