jaglany : Zagotować mleko dodać mąkę jaglaną, zmniejszyć gaz i gotować cały czas mieszając dopóki nie zgęstnieje, następnie dodać miód i wymieszać. ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIM WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
zdrowa vege kuchniamoim rodzinnym domu wśród wielkanocnych ciast zawsze pojawiał się sernik i babka piaskowa. Za makowcem jakoś nikt nie przepadał. Gdy moja mama piekła babkę zawsze podkradałam trochę ciasta i przygotowywałam mini babeczki do koszyczka :) A potem wylizywałam miski z surowego ciasta, a mama krzyczała, abym tego nie robiła bo będzie mnie brzuch bolał. Nigdy nie bolał ;) Nie rozumiem
W kuchni Katiebyło z najwyższej półki. Jako, że tłuszcz jest przewodnikiem smaku, nie uśmiecha się zapewne nikomu fakt, by niedobre masło (lub w najgorszym przypadku margaryna, fuj), popsuło cały efekt. PASCHA WIELKANOCNA /współpraca z marką Winiary ;/ 500g półtłustego twarogu 150g kwaśnej, gęstej śmietany 150g miękkiego masła dobrej jakości 3 żółtka ugotowane na twardo 120g cukru pudru 2 opakowania cukru
W kuchni Karmel-itkiWielkanocne śniadanie nie może się obyć bez takiego dodatku, jak chrzan. Oczywiście najlepiej domowy, własnoręcznie starty, skropiony łzami :-). Idealny do jajek, wędliny, domowego pasztetu czy tradycyjnej białej kiełbasy. Na naszym stole pojawia się obowiązkowo, obok ćwikły czy sosu tatarskiego. Chrzan śmietankowy Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu ok. 1/2 szklanki śmietany 18% 1 jajko ugotowane
Kulinarne przygody GatityŻyczę Wszystkim pogodnych i wesołych Świąt Wielkanocnych. Niech zmartwychwstały Chrystus będzie dla Was ostoją i pomocą w każdym dniu Waszego życia. Pozdrawiam serdecznie
W kuchennym oknie Ewymojego pierwszego w życiu MAZURKA. Musiał być taki jak ten. G eneralnie MAZURKI są lukrowane, a ja jakoś lukru nie bardzo... Poszłam w ciemno do Margarytki , i w Jej WIELKANOCNYCH PRZEPISACH znalazłam mazurka, takiego, jakiego chciałam! Dużo czekolady, bakalie lekko na rauszu i dodatki , które przenoszą w inny wymiar! I poddałam się ...robię! Jako, że są Święta za pasem
Z Kuchni Do Kuchniskładniki: 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g masła 1 jajko wykonanie: Mąkę siekamy z zimnym masłem masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto
Domowy Smak Jedzenianadejdzie Wielkanocny poranek Niech spełnią się życzenia tęczowych pisanek... Mazurków kajmakowych, bazi srebrzystych, Bogatego zająca i kurczaczków puszystych. Świątecznego nastroju, biesiady obfitej, Lukrowego baranka, a w dyngusa - głowy wodą zmytej
Moje domowe kucharzenieWszystkim Czytelnikom, tym nowym i obecnym składam najserdeczniejsze wielkanocne życzenia! Przede wszystkim cudownych aromatów i zapachów unoszących się po całym domu i obficie zastawionego stołu
VioletoweKucharzenietheme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Hot Cross Buns czyli pyszne bułeczki, które w Wielkiej Brytanii są nieodłączną częścią tradycji Wielkanocnej. Smakują wyśmienicie na ciepło, proponuję Wam spróbować połączenia z dżemem pomarańczowym. Pychotka ! Poniżej umieszczam przetłumaczony przepis, jeśli ktoś chciałby skorzystać z oryginału na samym dole podałam link. Normal
noteskulinarnyfigaWielkanoc - z czym poza pięknymi, kolorowymi, pisankami kojarzy nam się, to Święto? Oczywiście z zajączkiem wielkanocnym. Na świątecznym stole nie może go zabraknąć. U jednych widnieje w formie czekoladowej, a u mnie w postaci pysznego, waniliowego, puszystego ciasta. Raduje oczy i podniebienia, zwłaszcza dzieci :) A do tego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Spróbujcie sami. ... pięknie wygląda
Słodkie okruszkiWszystkim czytelnikom bloga życzę zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych. Rozkicanego zajączka, mokrego dyngusa oraz smacznego jajka. Dużo słońca i miłości. Wesołego Alleluja ! Wszystkie przepisy których nie zdążyłam przed świętami zamieścić na blogu ukażą się dopiero po świętach
Moje Małe CzarowanieŚwięta nie mogą obyć się bez jajek- oto jedna z propozycji obiadowych na Święta Wielkanocne I nie tylko. Jajka po szkocku obtoczone są delikatnym mięsem wołowym , a sos chrzanowy dodaje wyrazistości tej potrawie. Pieknie się prezentuje I zapewniam Was że super smakuje :) Polecam I zapraszam po przepis. Składniki: 10 jajek - ugotowanych na twardo 600-700 gr mięsa mielonego wołowego
Smaki EdytyTradycyjna włoska colomba o kształcie gołębicy to popularne i najważniejsze wielkanocne ciasto drożdżowe z bakaliami . Słodka, puszysta , wypełniona bakaliami , pokryta lukrem , posypana migdałami , pachnąca skórką pomarańczową i cytrynową..................nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Ten oryginalny, włoski przysmak można przygotować w domu , ale........... .........pieczenie colomby
Zakamarki mojej kuchniMoja kolejna propozycja nie tylko Wielkanocna to ciasto orzechowe po brzegi wypełnione masą oraz pysznymi delicjami. Fajnie prezentuje się po przekrojeniu a jak smakuje :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 250 g cukru pudru - 250 g zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka
Zainspirowana w kuchni