pory w moim domu na wielkanocny obiad gościł żurek. Jednak żurek bez kiełbasy jest jak snajper bez wprawionego oka. Trzeba było więc coś innego wymyślić. Zupa chrzanowa wydała się najlepszą alternatywą i słusznie. Lekko pikantna, kwaskowa, z charakterystyczną dla chrzanu wyrazistością, delikatnie złagodzoną słodkością jabłka. Przede wszystkim - bezmięsna, czyli świetna propozycja dla wegetarian i wegan. ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM
W kuchni Karmel-itkipłatkami migdałów i/lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Możemy podać od razu z braku czasu, ale polecam wstawić go chociaż na godzinkę do lodówki, żeby masa trochę stężała ;) Smacznego! Po więcej Wielkanocnych inspiracji zapraszam TUTAJ
My Culinary ArtCudownych Świąt Wielkanocnych, wiosennego nastroju oraz deszczu ciepłych uczuć życzy Maminek kulinarny
Maminek kulinarnyGotowane buraczki nadziewane selerową surówką to doskonała przystawka do dań mięsnych. Szczególne świetnie pasuje do wielkanocnego obiadu. Dodatek do surówki suszonych owoców gojii lub żurawiny stanowi fajny akcent smakowy i dekoracyjny. Odrobina kiełków buraka podkreśla naturalny i wiosenny charakter przystawki. Składniki: /4 porcje/ 4 buraki ćwikłowe
Zakamarki mojej kuchnidużego nakładu czasu i pracy. Krem jest tak pyszny, że ciężko jest się powstrzymać od wyjadania go prosto ze słoiczka ;) Polecam! Kochani! Życzę Wam radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa i bogatego zajączka :-) Wszystkiego co najlepsze na ten szczęśliwy czas! :* Składniki na ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany
Domowa cukiernia EwyŚwięta Wielkanocne też są okazją do pysznego gotowania i pieczenia ;) Takie foremki zakupiłam całkiem niedawno i na test upiekłam duże zające. Jeden z nich dostał się w łapki mojego syna, a wiadomo, że Młody ciekawy świata... Stąd zając odniósł poważne przedświąteczne obrażenia :) Pozdrawiamy ;) Zajączki
Lawendowe Niebookazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, składam Wam najserdeczniejsze życzenia... Dużo zdrowia, radości, pogody ducha, smacznej Święconki i mokrego Śmigusa Dyngusa oraz w ielu serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Niech Wielkanoc przyniesie Wam pomyślność, szczęście i piękny uśmiech każdego dnia. WESOŁEGO ALLELUJA!!! Kasia
Tradycyjna kuchnia KasiMalutkie, puszyste, urocze babeczki wielkanocne o smaku cytrynowym. Są przygotowane z niezawodnego ciasta na babkę marmurkowa, na tyle małe, że zmieszczą się do jutrzejszego koszyczka święconkowego :) Jeśli nie posiadacie foremek do babeczek, możecie upiec je w silikonowych przeznaczonych do muffinek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka
Chocolate Muffin BlogŚwięta już pukają do drzwi. Dziś przepis na pyszny, mięciutki makowiec w formie drożdżowej rolady. Ta rolada jest idealna na wielkanocny stół, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Ze względu na brak czasu makowiec przełożony jest gotową masą makową. Ale oczywiście jeśli wolicie możecie wykorzystać swój przepis na mak. Życzę smacznego. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże rolady
Słodkie okruszkiPrzykryj jaja drugą częścią mięsa. Mięso wyrównaj zwilżoną olejem dłonią i piecz przez ok. 60 min w temp. 180°. Pieczeń podawaj z np. pszennymi bułeczkami w kształcie wielkanocnych zajączków. Smacznego
Moniki SmakołykiTrwa Wielki Post, a więc Święta Wielkanocne już coraz bliżej. Czy też tak macie, że w okresie przed Świętami, planujecie swoje wypieki czy potrawy, jakie podacie w Wielkanoc? Ja tak. Dlatego proponuje Wam już teraz, prosty przepis na jogurtową babkę czekoladową z czekoladową polewą. Brzmi za bardzo czekoladowo? No to co - przecież takie Święta są raz w roku :) Można zaszaleć
CookYourselfKolejna propozycja na wielkanocną babkę. Tym razem przepis na drożdżową babkę zaparzaną. Co tu dużo mówić - jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę. 'drożdżowa babka zaparzana' Składniki: - 250g mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 80g masła - 3/4 szklanki mleka - 4 żółtka
CookYourselfDzisiaj przedstawiam Wam moją pierwszą, w tym roku, propozycję na babkę wielkanocną. Babka, z tego przepisu, jest prosta w wykonaniu. Jej plusem jest to, że łatwo się ją robi i ze składników, które przeważnie w domu się znajdą :) Babka jest miękka, puszysta i do tego wilgotna w środku. Długo utrzymuje świeżość. Do tego polewa - u mnie z białej czekolady, podkreśla
CookYourselfrobicie sami zakwas na wielkanocny (i nie tylko świąteczny) żur, żurek? Jest to jeden z tych zakwasów, który wychodzi mi zawsze bez problemu. 6 podstawowych składników, 4-5 dni czekania i można delektować się, samodzielnie wyhodowanym zakwasem na żurek. To już ostatni dzwonek, jeśli chcecie, aby Was świąteczny żurek był najlepszy z najlepszych! Już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję
CookYourselfKolejna propozycja na świąteczny stół. Tym razem galareta, ale podana zupełnie inaczej. Szynka z delikatnym chrzanowym kremem, a całość podana z wielkanocnym akcentem czyli jajkiem. Może w tym roku pokusicie się o taką wersję galarety? Składniki : *12 plastrów cienko pokrojonej szynki konserwowej * 2 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki chrzanu * 3 łyżki majonezu * opakowanie żelatyny na 2 litry
Magiczne Życie Marty