Czujecie już wiosnę? Ciepłe promienie słoneczne, ciepły wiatr czy drzewa pokrywające się zielonymi listkami. Tak u mnie prezentuje się dzisiaj pogoda za oknem :) Na wielkanocny stół proponuję Wam pyszny schab nadziewany żurawiną i suszonymi śliwkami :) Schab może być podawany na ciepło, jako dane główne, jak i zarówno na zimno, jako przystawka. Składniki: 1 kg schabu bez kości 50 g suszonej
My simple kitchenKochani czytelnicy! :) Życzę Wam spokojnych Świąt Wielkanocnych, przepełnionych rodzinną atmosferą i radością, a także smacznego jajka i mokrego dyngusa :) :* Teraz spokojnie możecie usiąść i zabrać się za pałaszowanie wszystkich smakołyków, które przygotowaliście ;) Niech te dni świąteczne będą dobrą okazją do odpoczynku od codzienności oraz nadrobienia zaległości nie tylko tych rodzinnych
My simple kitchenSerowiec to deser, który będzie gwiazdą na wielkanocnym stole. Delikatny ser, orzechy i gorzka czekolada tworzą zgrany zespół. Składniki 1 kg masy serowej 250 g mieszanki studenckiej lub ulubionych orzechów i rodzynek 3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka garść migdałów Masę serową mieszamy z ksylitolem lub cukrem trzcinowym i dzielimy na pół. Orzechy
My Chcemy JeśćPragnę również złożyć wszystkim życzenia Szczęśliwego Nowego Roku! A teraz wracam do przepisu - może niektórzy z Was uznają, że pomyliły mi się Święta, bo żurek to zupa wielkanocna. Otóż nic bardziej mylnego ... Znam tylko dwie zupy, które tak wspaniale stawiają na nogi i "ratują życie" po intensywnym używaniu życia towarzyskiego - są to prawdziwy rosół z kury (przepis na pewno
Garniec MagalieZapewne wiecie, że przygotowania to nie tylko dwa ostatnie dni, jeśli oczywiście nie chcecie korzystać z gotowych produktów i macie ochotę zrobić coś wyjątkowego, odświętnego. Na przykład wielkanocny żurek - trzeba o nim pomyśleć już na tydzień przed świętami, podobnie jak o sadzeniu rzeżuchy na co najmniej dwa tygodnie przed ... Ja oczywiście zapomniałam ... I posadziłam dopiero dzisiaj - zapewne
Garniec Magaliesamą inicjatywę popieram i jestem zachwycona, bo brakowało mi imprez tego typu w naszym mieście. Po powrocie kawa i oczywiście ... ciasto, a jak! Bardzo ciekawa alternatywa dla wielkanocnej baby - smakiem i konsystencją ciasto do złudzenia ją przypomina, do tego smakowite gruszki w syropie, a wszystko z wyraźnym posmakiem migdałów ... Pychota! Dzięki swojemu efektownemu wyglądowi ciasto może pretendować
Garniec MagalieŚwięta za pasem! Rozpoczęliście już przygotowania? Ciasta upieczone, zakwas zrobiony? Ja mam dla Was ciekawą propozycję na wielkanocny stół - nie mazurek, nie babę ... U mnie będą jaja ... na słodko! Z cudownym orange curd , gładkim i nieziemsko pomarańczowym kremem ... W skromnej oprawie, bo to właśnie one są całą ozdobą! Składniki (na około 20 jajeczek): 6 białek szczypta soli 2 szklanki cukru
Garniec MagalieUwielbiam piec babeczki, ciasta i różne inne słodkości. W związku z świętami Wielkanocnymi postanowiłam upiec coś pysznego. Święta spędzałam u rodziców więc upiekłam tylko jedno ciasto do kawy na świąteczny poniedziałek. Padło na Fale Dunaju . Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao
Ptasia KuchniaPrzygotowałam ją na święta Wielkanocne by podać na talerzu wędlin i teraz przygotowuje ją na kanapki. Takie roladki z kurczaka są pyszne, łatwe i zdrowe. Przepis zaczerpnięty stąd. Polecam! Składniki: 2 piersi z kurczaka jajko 250 g pieczarek natka pietruszki przyprawy (sól, pieprz) Pieczarki podsmażamy na patelni. P iersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy
NA MOIM TALERZUPołączenie wszystkich głównych Wielkanocnych składników- w nieco odmiennej formie. Składniki: 2 duże serki topione- kremowe 2 kostki rosołowe 2 łyżki chrzanu 2 łyżki koperku sól do smaku pieprz do smaku jajka biała kiełbasa Wykonanie: Zagotować 1 ½ - 2 litry wody z kostkami rosołowymi, serkiem i mieszać i do rozpuszczenia się serka. Następnie odstawić , przyprawić chrzanem, pieprzem i solą do smaku. Podawać
Tradycyjna Kuchniapoza domem, długi spacer przy tak słonecznej pogodzie jest genialny! ;) a na koniec runda po galerii handlowej, niestety zakupy nieowocne, ale tak było fajnie;) byłam pod wrażeniem świątecznej (wielkanocnej) ekspozycji, którą tam przygotowali (na dole możecie zobaczyć parę zdjęć:)) Składniki (1 porcja): pierś z kurczaka 250g warzyw na patelnię po włosku (dostępne w Biedronce, do paczki dodane są przyprawy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś siedzę w domu i gotuję więc mogę zasypać Was przepisami, to już trzeci i na tym zaprzestaję ;) Dodatkowo chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsza życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych: Miłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr, zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze. Pracy, która pomaga żyć. Uśmiechów bliskich i nieznajomych, które pozwalają lżej oddychać i szczęścia, które niejednokrotnie ocala nam życie! ;* Składniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZapraszam Was do zapoznania się z drugim numerem "Chochli". Ten kulinarny magazyn wydawany przez grupę Babeczki, znacie już z pierwszego numeru, który ukazał się przed świętami wielkanocnymi. Tym razem tematem przewodnim magazynu są truskawki, rabarbar i grill. Tworząc drugi numer dałyśmy Wam możliwość nie tylko pobrania na swój dysk, ale także przeglądania go w wersji online. Wielkie podziękowania należą się
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam piec babeczki, ciasta i różne inne słodkości. W związku z świętami Wielkanocnymi postanowiłam upiec coś pysznego. Święta spędzałam u rodziców więc upiekłam tylko jedno ciasto do kawy na świąteczny poniedziałek. Padło na Fale Dunaju . Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao
Ptasia Kuchniaekskluzywne”. I chociaż wcale nie musimy kojarzyć pasztetu z kaczki z jakimiś konkretnymi okolicznościami, to z pewnością jest on godzien tego, aby w charakterze zimnej przystawki trafił np. na wielkanocny stół lub kulinarnie uświetnił inną ważną okazję. Warto też pamiętać, że pasztety niekoniecznie musimy jadać po schłodzeniu – większość z nich doskonale smakuje również na ciepło. Pasztet z kaczki
Kulinarna Pokusa