wielkanocne - 4748 przepisów (strona:191/317)

Babeczki owieczki 179

kogo: dla zastanawiających się nad wielkanocna dekoracją stołu dla szukających pomysłu jak wykorzystać pianki mini marshmallows dla chcących zrobić niespodziankę dzieciakom Składniki na masę: 125g serka mascarpone 100ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj ) Składniki na dekorację: marcepan (ok. 150g) pianki marshmallows (najlepiej mini marshmallows) - ok. 140g białe perełki kostka gorzkiej

Mania Wypiekania
Sernik potrójnie czekoladowy 390

serniki z dodatkiem sera mascarpone. Zdecydowanie był to jeden z najlepszych serników jakie jadłam w życiu. Jak widzicie na zdjęciach - sernik nie opadł, ani trochę!  Niedługo już Święta Wielkanocne, może ktoś z Was skorzysta z tego przepisu? Gorąco polecam! Dla kogo: dla tych, którym tradycyjne serniki się przejadły dla fanów czekolady <3 dla chcących spróbować aksamitnego sernika

Mania Wypiekania
Babka tiramisu 162

jest zrobiony, bo był tak pyszny. Pierwszy raz wykonywałam babkę z "esamifloresami" w środku i jestem zadowolona z efektów. Dla kogo: dla fanów Tiramisu dla lubiących amaretto dla szukających wielkanocnych inspiracji Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody szczypta soli 170g masła (miękkiego) 3 jajka 1,5 szklanki cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mania Wypiekania
Czekoladowe jajka 239

kogo: dla dzieciaków dla chcących ciekawie udekorować wielkanocny stół dla chcących zaangażować dziecko do pomocy - bardzo łatwy przepis Składniki:  4 sztuki jajek czekoladowych (np. Kinder, u mnie jajka czekoladowe z Biedronki) budyń waniliowy/śmietankowy 8 połówek brzoskwiń z syropu Wykonanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Jajka przepołowić za pomocą noża lub nożyka tapicerskiego. Należy zrobić to delikatnie

Mania Wypiekania
Jajka faszerowane avocado i niedźwiedzim czosnkiem 173

Robiąc te zdjęcia musiałam najpierw odgarnąć śnieg z balkonu i stolika, a kiedy skończyłam, pożałowałam, że nie założyłam rękawiczek, tak skostniały mi ręce! :) Pozostaje mieć nadzieję, że przyszłoroczne święta wielkanocne będą ciepłe i prawdziwie wiosenne. Składniki (na 4 porcje): 4 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na połówki 1 duże, bardzo dojrzałe, miękkie avocado 1 łyżka kremowego twarożku 1 łyżeczka

Kuchnia Prezydentowej
Biała kiełbasa marynowana w ciemnym piwie 208

Taką kiełbaskę zrobiłam na obiad w II dzień Świąt Wielkanocnych.  Zainspirowała mnie Ewa swoim przepisem na kiełbaskę marynowaną w czerwonym winie ( przepis tutaj ). Spodobał mi się pomysł całonocnego marynowania białej kiełbaski, a że do kiełbasy generalnie preferuję piwo, w nim właśnie postanowiłam zamarynować. Marynowanie przedłużyłam do 24 godzin i upiekłam z cebulą i ziołami. Efekt zaskakująco smaczny, posmak piwa

Kuchnia Prezydentowej
babka piaskowa 149

wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Na blogu kulinarne.info znaleźliśmy świetny przepis na puszystą babkę. Po upieczeniu okazało się że faktycznie jest puszysta i pachnąca i dlatego szybko została zjedzona Składniki: - 150 g mąki pszennej - 75 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 180 g cukru - 200 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy Najpierw rozpuszczamy masło. W tym czasie

Kuchenne Wariacje
Żurek z jajkiem 158

Mamy dla Was kolejną propozycję na wielkanocny stół. Tym razem pyszny żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem Składniki: - 270 g boczku wędzonego - 300 g kiełbasy białej - 2 cebule - 1 łyżka masła - 1,5 l wody - 500 ml zakwasu na żurek - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - majeranek - 5 kuleczek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 8 jajek Porcja

Kuchenne Wariacje
Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową 150

Kolejny mazurek wielkanocny Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki

Kuchenne Wariacje
Pieczona szynka świąteczna 172

Święta coraz bliżej, czas więc pomyśleć o domowej szynce, która z całą pewnością będzie ozdobą naszego wielkanocnego stołu. Chciałabym dziś zachęcić do zrobienia jej nowym wypróbowanym przeze mnie sposobem, dobrym dla tych, którzy nie mają możliwości wędzenia. Przygotowana w ten sposób szynka smakuje i wygląda zupełnie jak  wędzona. Brak jej tylko zapachu dymu. Wszystko to można osiągnąć dzięki niskiej

Wiem co jem
Baba drożdżowa dla debiutantów 124

chciałby mieć na swoim świątecznym stole tradycyjną babę wielkanocną pieczoną na drożdżach, a brak mu w tej kwestii doświadczenia, może spróbować upiec ją wg poniższego przepisu, który jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Trzeba tylko przestrzegać dwóch podstawowych zasad : drożdże muszą być naprawdę świeże, a mleko użyte do przygotowania zaczynu nie może być za gorące ( jego temperatura nie powinna

Wiem co jem
Wykwintna babka pomarańczowa 130

pyszna babka już od dobrych kilku lat robi u nas za babę wielkanocną. Moje dzieci tak ja polubiły, że nie wyobrażają sobie świąt bez niej. Jest naprawdę wyśmienita. Delikatna i aromatyczna. Polecam". Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciasto czekoladowo-waniliowe 170

roku na naszym stole wielkanocnym oprócz sernika z białą czekoladą , tortu cappuccino, babek i mazurków znalazło się ciasto czekoladowo-waniliowe. Do jego wykonania zainspirował mnie przepis znaleziony na tej stronie . Ja nieco go zmodyfikowałam, szczególnie jeśli idzie o zawartość żółtek w kremie. W oryginale do wykonania tego ciasta potrzeba 12 jajek. Białka wykorzystujemy do ciasta, żółtka do kremu

Wiem co jem
Wielkanocna baba migdałowa 140

Bardzo soczysta i aromatyczna babka, doskonała na nasz wielkanocny stół. Sekretem jej udanego wypieku jest dobre jakościowo masło i bardzo drobno zmielone migdały. Można to zrobić w młynku, rozdrabniaczu lub malakserze. Warunek jest jeden – migdały muszą być dobrze wysuszone. Najlepiej sparzyć je i obrać z łupiny dwa dni wcześniej. Następnie rozłożyć na papierowym ręczniku i zostawić do wyschnięcia. W międzyczasie

Wiem co jem
Teryna drobiowa 154

kamionkowym naczyniu w kąpieli wodnej. Zrobiłam ją z chudego mięsa drobiowego, boczku i orzechów pistacjowych. Przesycona zapachem czosnku, tymianku i białego wina. W tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym." Czytaj więcej

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania