smacznych potraw, a my dosłownie zjadamy je oczami. Jednym z takich dań są bez wątpienia jaskółcze jaja, znane i bardzo lubiane. Efektowna przystawka z jajek i mięsa, idealna na wielkanocne śniadanie! Składniki: • 1 kg cielęciny na sznycle lub schabu • 6 dużych jajek • 5 plasterków boczku • Olej • Bułka tarta • Sól, pieprz, Mięso kroimy na porcje tak jak na kotlety, zbijamy lekko
Podróż w kulinariaMałe ozdobniki zarówno wielkanocnego stołu jak i koszyczka wywołujące uśmiech i radość. Są delikatne, puszyste i mięciutkie. Idealne na świąteczne śniadanie oraz na lekką przekąskę w ciągu dnia! Składniki: 250 g mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki cukru Pół łyżeczki soli 20 g drożdży 1/4 szklanki mleka 50 g margaryny 1 jajo do smarowania ciasta Wykonanie: Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy
Podróż w kulinariaSzybka w wykonaniu, smaczna i ładnie prezentująca się sałatka na wielkanocnym stole. Jej kolory jednoznacznie kojarzą mi się z wiosną :) :) :) Składniki: ½ brokuła, 3 jajka, ½ puszki kukurydzy, 5 rzodkiewek, 2 garści kiełek brokuła, sól, pieprz, Dodatkowo: ulubiony sos Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki
Nie tylko w kuchnipróby przedświąteczne pełną parą :) Taki mięciutki, pachnący cytrusami kołacz będzie pięknie prezentował się na stole wielkanocnym. Składniki: 500 g mąki, 200 – 250 ml lekko ogrzanego mleka, 1/3 szklanki cukru, 100 g rozpuszczonego przestudzonego masła, 2 jajka, 30 g drożdży, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, szczypta soli, Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta Sposób przygotowania: Przygotować
Nie tylko w kuchnizawitała do Nas już na stałe bo jeśli chodzi o mnie to uwielbiam tą porę roku.Nawet w moim małym ogródku zakwitł jeden samotny krokusik. Zbliżają się nieuchronnie Święta Wielkanocne i szczerze mówiąc nie chce mi się teraz piec skomplikowanych i efektownych ciast.Wolimy się nimi rozkoszować gdy przyjdzie odpowiednia pora.Jednak z racji tego,że mój mąż to słodka dziura muszę
Niespełnione zdolności kulinarneMój żurek Wielkanocny Żurek nie żurek ,ponieważ jest to zupa do której nie dodaje zakwasu. Nie potrafię planować obiadów z wyprzedzeniem . Dlatego w porę nie robiłam zakwasu , natomiast kupowany jest za kwaśny i wyczuwam w nim posmak octu. A od czasu do czasu zjeść dobrego żurku się chce. Z pomocą przyszła mi mama . Zdradziła mi jak się robi tę zupę
Eli GotowanieKlops faszerowany masą jajeczno kukurydzianą . Moja ulubiona przystawka na Święta Wielkanocne
Eli Gotowaniedość, że porcje coraz mniejsze, to jeszcze sos czosnkowy nieprzyjemnie sztuczny. Ostatni dzień weekendu, niedzielę, spędziliśmy zaś na Rynku Głównym wokół Sukiennic, podziwiając małe i duże dzieła sztuki wielkanocnej, odurzając się zapachem oscypków, rozmaitych ciast, wędlin i miodu, wsłuchując się w gwar i starając się przeżyć niezmiażdżonym przez napierający tłum turystów. Prawdziwy survival :] Co do mojej dzisiejszej propozycji kulinarnej, będzie
Przepysznik - BLW i nie tylkomasa. Oczywiście to moje subiektywne zdanie i jeśli ktoś lubi takie połączenia, śmiało można ziemniaki dorzucić do sałatki i już. Myślę, że przyszłościowo, taka sałatka świetnie odnajdzie się na wielkanocnym stole. Sałatka jajeczna 3 jajka 2 ogórki kiszone szczypiorek serek śmietankowy Jajka ugotować na twardo i pokroić w grubszą kostkę. Ogórka kiszonego natomiast pokroić drobniej, tak samo jak szczypiorek. Wszystko
Przepysznik - BLW i nie tylkowarzywny łączymy z kapustą kiszoną, dodajemy usmażony boczek i mieszamy. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem. Efekt końcowy: A już niedługo szukajcie na blogu wielkanocnych pomysłów
Kuchnia w czekoladzieJeśli jeszcze mało Wam wielkanocnego przepychu kulinarnego, to mam dla Was przepis na najpyszniejsze muffinki, jakie do tej pory udało mi się przygotować. Na wstępie przepraszam za jakość zdjęć, ale muffinki rozchodziły się w ekspresowym tempie i tylko tyle zdążyłam ocalić i sfotografować - to chyba kolejny dowód na to, jakie są pyszne. Mięciutkie, wilgotne i ekstremalnie czekoladowe
two broke sistersŚwięta Wielkanocne coraz bliżej, więc warto zacząć już gromadzić przepisy. Śledzie w oleju na moim rodzinnym stole są zawsze obecne. No i znikają bardzo szybko. Bo ja bardzo lubię śledzie (a M. ich nienawidzi i nawet buziaka nie chce dać po śledziowym łasuchowaniu ;) ). ŚLEDZIE W OLEJU Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - olej - papryka słodka
Życie zamknięte w smakuOstatnio lubię wypróbowywać różne przepisy na proste i szybkie ciasta z owocami. Ten przepis pochodzi od mojej Teściowej i używam go zwykle do upieczenia baranka wielkanocnego, ale pod owoce sprawdził się bardzo dobrze. Po upieczeniu nie sposób było mu się oprzeć :) Składniki: 300g masła 82% lub margaryny 300g cukru 5 jajek 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Owoce
Smakowy Rajnich wyczarowane, a także przepyszne słodkości - babki, mazurki, pascha... Wymieniać można w nieskończoność, w końcu każdy z nas ma swoje ulubione dania przygotowywane właśnie z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych . Mi święta te dodatkowo kojarzą się z rzeżuchą sadzoną na wacie w jajku - i tutaj czasy szkolne dają o sobie znać :) W każdym razie kończąc te rozważania, chciałabym zaproponować przepis idealny
psgotujemyprzerwą świąteczną, jutro natomiast z samego ranka wyjeżdżam do domu po naprawdę długiej nieobecności. Jedynie co, to pogoda nie zachwyca, jednak mam nadzieję, że chociaż w sam dzień Niedzieli Wielkanocnej będzie odrobinę cieplej niż przez ostatnie dni. Natomiast tym, co dziś zaproponuję jest prawdziwa bomba witaminowa - sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem winogron, pomarańczy, zawierająca ponadto doskonałe źródło zdrowych kwasów
psgotujemy