wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej babki polanej dużą ilością polewy kakaowej. Moją ulubioną babką jest taka z ogromną ilością rodzynek - zawsze robi ją Mama ale w tym roku postanowiłam sama nauczyć się przyrządzać ten smakołyk. W momencie przeczytania w starej książce kucharskiej, że babkę trzeba wyrabiać 60 minut (!) zwątpiłam... przecież mi ręce odpadną! Ja wymiękam już po 3 minutach
sierotka maRysia w kuchnikwietnia 2014 roku 4. Imiona i nazwiska zwycięzców zostaną przekazane agencji reklamowej Synertime i to ona wyśle prezenty do szczęśliwców 5. Zadaniem konkursowym jest napisanie do jakiej potrawy Wielkanocnej użyjesz Cacao DecoMorreno 6. Zwycięscy w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników zobowiązani są do przesłania swoich adresów na adres Sierotkamarysiawkuchni@gmail.com. Jeśli w tym czasie nie otrzymam adresu nagroda zostanie przekazana
sierotka maRysia w kuchnifaworyzować tych którzy podali przepis na bardzo wykwintne i czasochłonne ciasta. Ryś losować nie chciał... więc zrobiły to koty Zwycięzcami w konkursie zostają..... Kamila Pycha Ciasta za przepis na Wielkanocną babkę piaskowo marmurkową Anna PL za przepis na Murzynka !!!! Proszę o wysłanie adresów na mojego maila (podany jest po prawej stronie) Gratulacje
sierotka maRysia w kuchniŚwiąteczny barszcz biały... Podany z białą kiełbasą i jajkami. Z dodatkiem podsmażonego boczku i cebuli. Lekko kwaśny, chrzanowy. Mocno majerankowy. Zabielony kwaśną śmietaną. Pyszny, nie tylko
Gospodyni Miejskacharakterystycznym kwaśnym smaku. Pojawia się najczęściej na naszych stołach na Wielkanoc. Jego zapach rozchodzi się wtedy rozkosznie po całym domu. Wprawdzie do świąt jeszcze bardzo daleko... przynajmniej tych wielkanocnych, ale nic nie stoi na przeszkodzie,żeby zjeść tę pyszną zupkę tak po prostu bez okazji. Składniki: 0,5 l. zakwasu z mąki włoszczyzna pół cebuli 4 ząbki czosnku
potrawyregionalneKochani życzę Wam Zdrowych, spokojnych,radosnych, spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkanocnych. Pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju. Pysznych i smacznych Świąt Życzy
potrawyregionalneCzas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy sernika z makiem na kruchym cieście już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie
potrawyregionalneMęczyłam, męczyłam i wymęczyłam ciocię mojego męża aby zdradziła mi przepis na rewelacyjną sałatkę z żurawiną. Pierwszy raz sałatkę spróbowałam podczas ostatnich świąt Wielkanocnych i nie mogłam o niej zapomnieć. Rewelacyjna! Idealnie pasuje na uroczystości i imprezy rodzinne ale również na rozpieszczenie naszych najbliższych. Mniaaam Sałatka z żurawiną Składniki: 3 łodygi selera naciowego, podwójna pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, garść
paapilotkaaŚwiąt zostało kilka dni, pewnie większość z Was ma już zaplanowane menu Wielkanocne. Ja w tym roku zostawiam wszystko na ostatnią chwilę, jakoś tak nie ogarnęła mnie przedświąteczna gorączka. Upiekłam dziś babkę z myślą, że może ktoś jeszcze szuka przepisu na babkę. A ta jest warta polecenia. Jest puszysta, nie sucha, z wyczuwalną czekoladą a najlepiej w niej smakują rodzynki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzedstawiam Wam wspaniałą i bardzo smaczną przekąskę, która idealnie nadaje się na Wielkanocny stół, ale także na każdą inną imprezę. Smakuje wyśmienicie i wygląda bardzo ciekawie - Wasi goście będą nią zaintrygowani. Co więcej jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, każdy sobie poradzi. Mówiąc szczerze nie mam pojęcia czemu do tej pory ten przepis nie pojawił się na blogu, wielkie
Codzienne Gotowaniewielkanocnych stołach królują mięsa i pieczenia. Chcesz zaskoczyć gości wykwintnym smakiem? Pieczeń można podawać na ciepło jak i na zimno zastępując wędliną. Składniki: 1/2 kg łopatki bez kości 20 dkg pieczarek 1 papryka czerwona sól ,pieprz, ostra czerwona papryka, słodka czerwona papryka, majeranek, 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, szklimy
Podróż w kulinariaStół Wielkanocny musi być kolorowy i radosny. Moim pomysłem na podanie jajek są ,, jajeczne koguciki’’ a żeby było smacznie i wesoło. Banalnie proste w wykonaniu, a uśmiech wywołują u każdego gościa. To urocza dekoracja, która musi się pojawić na Waszym świątecznym stole! Składniki: • 6 jaj ugotowanych na twardo • 6 plasterków marchewki • 12 ziarenek pieprzu • sałata Przygotowanie: Jajka gotujemy
Podróż w kulinariasmacznych potraw, a my dosłownie zjadamy je oczami. Jednym z takich dań są bez wątpienia jaskółcze jaja, znane i bardzo lubiane. Efektowna przystawka z jajek i mięsa, idealna na wielkanocne śniadanie! Składniki: • 1 kg cielęciny na sznycle lub schabu • 6 dużych jajek • 5 plasterków boczku • Olej • Bułka tarta • Sól, pieprz, Mięso kroimy na porcje tak jak na kotlety, zbijamy lekko
Podróż w kulinariaMałe ozdobniki zarówno wielkanocnego stołu jak i koszyczka wywołujące uśmiech i radość. Są delikatne, puszyste i mięciutkie. Idealne na świąteczne śniadanie oraz na lekką przekąskę w ciągu dnia! Składniki: 250 g mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki cukru Pół łyżeczki soli 20 g drożdży 1/4 szklanki mleka 50 g margaryny 1 jajo do smarowania ciasta Wykonanie: Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy
Podróż w kulinariaSzybka w wykonaniu, smaczna i ładnie prezentująca się sałatka na wielkanocnym stole. Jej kolory jednoznacznie kojarzą mi się z wiosną :) :) :) Składniki: ½ brokuła, 3 jajka, ½ puszki kukurydzy, 5 rzodkiewek, 2 garści kiełek brokuła, sól, pieprz, Dodatkowo: ulubiony sos Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki
Nie tylko w kuchni