Czym byłyby święta bez królowej sałatek? Nie ważne czy Wielkanocne czy inne warzywna musi być. Ja ją odrobinę zmodyfikowałam a mianowicie nie dodałam zielonego groszku i cebuli bo nie lubię. W zamian za to są zielone oliwki i por. Jest rewelacyjna, ubóstwiam i kocham. Spróbujcie moją wersję,czasami zamiast majonezu dodaję również zmiksowane awokado z jogurtem i musztardą
pieprzny smaczekwielkanocny, rodzinny obiad w tym roku zaplanowałam pieczone uda kurczaka, faszerowane białą kiełbasą i żurawiną. To danie na pewno trafi w gust moich domowników bo lubią pieczonego kurczaka pod każdą postacią a ja przecież lubię przygotowywać to co im smakuje. Obmyślam jeszcze inne pozycje świątecznego menu i doglądam rzeżuchy czy aby na pewno zdąży ładnie wyrosnąć. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamięsnej, u mnie z łososiem ale i idealny z przyrumienionym boczkiem lub też z samymi grzankami np czosnkowymi i kawałkami jajka. Przepis inspirowany tym z kwietniowej KUCHNI. Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem 1 cebula łyżka masła 50 ml białego wina 700 ml bulionu 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w spora kostkę 1 ząbek czosnku ew. pół kwaśnego
Dzieje kuchennej Wiewiórywiosenna łąka... Kruche ciasto z wyraźnie migdałową nutą, truflową, lekko podchmieloną masą czekoladową, ozdobną rozetką z masy marcepanowej i mnóstwem smakowitych bakalii... Mazurek truflowo-migdałowy to smakowita ozdoba wielkanocnego stołu :-) Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 350 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wsypać do miski, dodać mielone migdały
maniapieczeniaDelikatny, puszysty, miękki, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem serka mascarpone na wafelkowym spodzie posypany po wierzchu startą czekoladą to idealny pomysł na stół wielkanocny. Przepis i przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste z pewnością uda się każdemu miłośnikowi słodkości. składniki na tortownicę
Smakowite DaniaŚwięta Wielkanocne kojarzą nam się przede wszystkim z jajkami, mazurkami, domową wędliną... Ale czym byłyby bez doskonałego pasztetu?? Delikatne drobiowe mięso, kremowa konsystencja i aromat pistacji taki właśnie jest MÓJ ulubiony pasztet. Szybki w wykonaniu i urzekający swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia, nawet te dziecięce ;) 2 kg kurczaka (używam udźca premium) 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka
Malinowe PocałunkiDeser podany w takiej formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców tropikalnych. Po prostu kurczaczki na zielonej trawce. Biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta 90 g maki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 425 g koktajlu owoców
VioletoweKucharzenieświątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z orzeszkami solonymi. Sernik jest delikatny, mega słodki ale solone orzeszki ten smak łagodnie pokręcają. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKoreczki z jajek przepiórczych, wędzonego łososia z dodatkiem majonezu i koperku, fajne na imprezę albo dodatek do wielkanocnego śniadania :) SKŁADNIKI 18 jajek przepiórczych 100 g wędzonego łososia w plastrach majonez koperek biały pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy ok. 4 minut na twardo. Studzimy i obieramy. Łososia kroimy w kilkucentymetrowe paski i składamy w kostkę. Na każdą stawiamy jajeczko, które
Moje Kuchenne Rewelacjeazurek wielkanocny można bardzo szybko przygotować i nie trzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności cukierniczych. Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc
SzczyptaSmaQskładniki: 300 g mąki 120 ml mleka 12 g drożdży 40 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: jajo do posmarowania wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 4 jajka 2 łyżki startego sera żółtego 1 plaster szynki 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 300 g mąki 125 ml mleka 15 g drożdży 50 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: 1 jajo do smarowania
Domowy Smak JedzeniaKolejny, prosty przepis na słodkie koszyczki wielkanocne... jeszcze zdążycie je zrobić, a do koszyczka możecie włożyć co tylko chcecie :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, po 1 łyżeczce nutelli do koszyczka, bakalie, kolorowe jajeczka, odrobina gorzkiej czekolady, białko do pozmarowania. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka
Aga w kuchniWielkanoc już tuż, tuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest. U nas na stole Wielkanocnym prawie zawsze gości tradycyjny żurek z dużą ilością majeranku, z pyszną białą kiełbasą, masą wędlin i jajkiem. Przygotowanie żurku jest bardzo łatwe, jedynie trochę czasu zajmuje kiszenie się zakwasu, ale efekt końcowy
Kuchnia Łukasza