czym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z zimą nadaję się również na Wielkanocne stoły jak również wakacyjne wypieki - jest po prostu uniwersalna a przy tym pyszna i wyjątkowa, choć totalnie klasyczna. Ma ktoś z Was ochotę?"Składniki:6 jaj250 g cukruekstrakt waniliowy200
Słodkie Przyjemnościwłaśnie jest takie ciasto - makowiec lub ciasto z białek typu piegusek, te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "Składniki4 jajka100 g cukru (ok. 1/2 szklanki )1,5 szklanki mąki100
Słodkie PrzyjemnościWspominałam Wam ostatnio o blogowej rocznicy? Dwa dni temu razem z Warszawskimi Blogerami Kulinarnymi spotkaliśmy się by świętować Wielkanocne Jajeczko i przy okazji uczcić moje blogowe 3 urodziny. Na spotkanie zrobiłam dwie babki, na które przepisy na pewno niebawem pojawią się na blogu, jednak największą przyjemność miała sprawić moim znajomym dzisiejsza, wykwintna beza z truskawkami - przyznam szczerze, że truskawki
Słodkie Przyjemnościnależy zrobić aby wyszła idealna? Każdy ma swoje sposoby, mam i ja - a dzięki temu i Wy zaraz je mieć będziecie. Poniżej przedstawiam Wam mój sposób na wielkanocną babę drożdżową krok po kroku. Jeżeli lubicie eksperymentować polecam dodanie masy serowej. Dzięki niej baba zyskuję na smaku. Ale to nie jest przymus, bez niej babka jest równie dobra, prawdziwie
Słodkie Przyjemnościopisać jej smak. Robiliście kiedyś sami babkę piaskową? (Nie mówię o takiej z proszku :) - miałam również kiedyś z taką do czynienia, nie polecam). W tym roku na moim Wielkanocnym stole pojawią się różne wypieki, ale między innymi znajdzie się na nim ta babka, mega czekoladowa. Mi bardzo smakowała. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu, zapraszam na Czekoladową
Słodkie Przyjemnościmoże jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście - tak można go z łatwością zrobić bez dodatku jaj - klik, ale potem moje myśli przeniosły się na bardziej Wielkanocne smaki. Od razu zabrałam się za przygotowanie świątecznej baby czekoladowej bez dodatku jaj i sztucznych dodatków. Jeżeli chodzi o składnik padło na proszek do pieczenia, zamiast mleka dodałam sok wiśniowy
Słodkie Przyjemnościmąki pszennej korzystać (chyba?) mogę, ale dla tych którzy nie mają tej sposobności mam super prosty przepis na kruche ciasto idealne na ciasteczka, blaty do ciast czy na Wielkanocne mazurki. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, chłodzenie już trochę więcej. Ale dla takiego smaku, warto poczekać!Składniki:300 g mąki kukurydzianej150 g masła2 żółtkajajko120 g cukru trzcinowegołyżeczka ekstraktu np. cynamonowegoSposób
Słodkie PrzyjemnościDrodzy Czytelnicy,dziś krótko, bez przepisu.Chciałam Wam życzyć zdrowych, spokojnych i smacznych świąt w gronie najbliższych. Mało kalorycznych potraw Wielkanocnych i mokrego Dyngusa! Abyście chłonęli każdą chwilę spędzoną z rodziną i żebyście mieli okazję wypocząć i zregenerować siły na nowe, wiosenne wyzwania.Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam Wam w przygotowaniu tegorocznych wypieków. I że to co zjecie, pójdzie
Słodkie PrzyjemnościWielkanocnym stole to ciasto zrobiło furorę! Szczególnie dla mnie. Co chwilę sięgałam po kolejny kawałek. Ciasto jest bardzo aromatyczne, słodkie a dzięki budyniowi również przyjemnie nasączone. Nie jest trudne w przygotowaniu, jednak dosyć pracochłonne. Dlatego jeżeli macie ochotę, poniżej opisałam krok po kroku jak zrobić domowy miodownik. W moim wykonaniu z budyniem, kajmakiem i orzechami. Jest tak dobry, że prawdopodobnie
Słodkie Przyjemnościpuszki pierniczków (choć to oczywiście wszystko zależy od Waszej wizji i kształtu ciasteczek - kolor lukru również). Według mnie najładniej wygląda biały, naturalny, jednak jeżeli chcecie udekorować nim ciasteczka Wielkanocne, bez problemu można użyć do niego barwnik zielony czy różowy, w Boże Narodzenie czerwony czy błękitny będzie również bardzo dobrze wyglądał. Jak zwykle w kuchni bywa – wszystko zależy od Waszej
Słodkie Przyjemnościulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami.9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską
mojewypiekiinietylkomożemy przygotować (zwiększając proporcje) z całej puszki mleka kokosowego. Przez kilka dni śmiało przechowamy ją w lodówce, będzie na następny deser, gdy najdzie nas ochota. Taką samą użyłam do wielkanocnych ciasteczek ryżowo kokosowych. Owoce można dobrać według upodobania, ale kto nie lubi truskawek… Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkosmacznego jadłam w weekend? otóż upiekłam serniczki, właściwie tylko dla siebie, choć i dzieciakom pozwoliłam na kawałeczek i na szczęście nic się nie wydarzyło.Przepis ten rozpoczyna moje wielkanocne
Dzieje kuchennej Wiewióryczasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na własnoręcznie nastawianym zakwasie. Dzisiaj po spacerze i szaleństwach na placu zabaw skończyliśmy właśnie ten ugotowany na wielkanocny czas. Pyszny był! gęsty, bardzo treściwy, pełen ziemniaków, kiełbaski i majeranku. Szkoda, że zniknął
Dzieje kuchennej Wiewiórychrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten krem jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :)Składniki:4 średnie ziemniaki2 cebule2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach1 łyżka masła - do podsmażania1,5 l bulionu
Bon Appetit Małgorzaty