Kolejna propozycja Wielkanocna - może trochę nietypowa i mało klasyczna, ale naprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się jako pasta kanapkowa. Składniki: * na ciasto parzone: 200 ml wody szczypta cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszenne 2 duże jajka * na krem: 4 jajka ugotowane na twardo 100 g podprażonych
Kulinarny Pamiętnikjuż naprawdę ostatni moment na przygotowanie bazy pod Wielkanocny przysmak. Mój przepis na zakwas jest trochę nietypowy, bo jego podstawę stanowią płatki owsiane. Zakwas powinien pracować przez 3-4 dni, więc jak się pospieszycie, to na sobotę powinien być gotowy :-) Składniki: 8 łyżek płatków owsianych (koniecznie górskich) 800 ml ciepłej przegotowanej wody obrane ząbki czosnku z połowy dużej główki
Kulinarny Pamiętnikzdrowego zamiennika majonezu i wreszcie się udało! :-) Jest lekki i zdrowy, a jego zaleta to minimalna zawartość tłuszczu i łatwość przygotowania. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do Wielkanocnych smakołyków :-) Składniki: jeden serek wiejski jajko ugotowane na twardo (ciepłe) duża łyżeczka musztardy sarepskiej łyżeczka soku z cytryny łyżeczka octu jabłkowego pieprz sól Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendowałam na gładką
Kulinarny Pamiętnikdłużej stoi. Nalewki najlepiej smakują po kilkunastu miesiącach dojrzewania w ciemnym, chłodnym miejscu. Czas jest sprzymierzeńcem nalewek. Ta nalewka różana została przygotowana w zeszłym roku. Na przyszłe Święta Wielkanocne wykorzystam ją do różanego mazurka. Niedawno pokazywałam Wam też przepis Piotra na Wiśniówkę. też ją polecam. Nalewka z płatków róży: 1 szklanka ususzonych płatków róży sok z połowy cytryny 1 szklanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosu, oprószyłam oregano. Zapiekłam w 170st. przez 15-20min.Oczywiście najlepiej smakuje z chrzanem! No i kubkiem żurku... Taka tarta, tudzież pizza, może doskonale sprawdzić się na wielkanocnym stole. Spróbujcie? Zawsze to jakieś urozmaicenie na świątecznym stole. Tradycja i nowoczesność w jednym
bastalenaZawsze ciekawił mnie fenomen mazurka. Czemu jest to takie "wielkanocne" ciasto? Czy to kwestia tych wszystkich puzderek na wierzchu, bo wszystkie one jakieś takie przybajerzone są. Postanowiłam sprawdzić. Początkowo miał być krówkowy, ale po otwarciu mleka kokosowego okazało się, że mam niezłą śmietankę i przepis lekko zmodyfikowałam. Znowu eksperymentalne wykonanie. Mazurek pomarańczowy 150g mąki 75g masła(plus do posmarowania
bastalenababeczki robiłam jakiś czas temu...a dokładniej to były babeczki do koszyczka wielkanocnego..W czasie przedświątecznym i po... nazbierało się sporo przepisów do opublikowania ..i znów mam zaległości..ale może uda mi się wstawić zaległe przepisy...i mam nadzieję, że wszystkie przepisy uda mi się odtworzyć....Czasem coś zrobię..nie zapiszę..a potem nie pamiętam co i jak..Wy też
Moje domowe kucharzeniemoje oczekiwania. Ciacho jest pyszne i bardzo efektowne. Przypomina mi mazurka. Można zrezygnować z piany z białek i mamy tradycyjnego mazurka, który na pewno zrobi wrażenie na wielkanocnym stole. STEFANKA Składniki: Ciasto kruche: · 300g mąki pszennej · 150g zimnego masła
Mania Gotowaniazapraszam na mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą. Trochę spóźniony przepis, ale niestety dopiero dziś (z braku czasu) wzięłam się za pieczenie. Mam nadzieję, że jest więcej osób które szukają wielkanocnych inspiracji na ostatnią chwilę i mój Mazurek przypadnie wam do gustu. Właśnie jestem w trakcie degustacji pierwszego kawałka… mmmm naprawdę pychaJ Polecam!!!!! Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą
Mania Gotowaniapamiętasz jakąś śmieszną przygodę związaną z gotowaniem? Chyba śmiesznej żadnej nie przeżyłamJ Ale miałam kilka stresowych sytuacji, jak na przykład brak prądu 30 minut przed przyjściem gości na obiad wielkanocny (nadmieniam, że mam piekarniki i kuchenkę elektrycznąJ) Możesz wybrać dowolnego mistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie? Gordon Ramsey. Potrawa, której nigdy nie polubisz, to..? Wszystko
Mania GotowaniaTeż tak macie że po świętach Wielkanocnych zostają Wam resztki majonezu w słoiku i nie bardzo wiadomo co z tym począć?Ani to do sałatki, ani na jajko, zresztą kto jada jajka zaraz po świętach ... już basta! jak to pewien robaczek powiadał. Teraz nie będzie problemu że taka reszteczka - łyżeczka się marnuje. Wystarczy zrobić ciastka z mojego przepisu i gotowe
Farmażonyświętach mamy zapewne dosyć wielkanocnego jedzenia :) Ja chyba jako jedyna nie dodałam ani jednego przepisu świątecznego... Czy jajka faszerowane, babki lub mazurki można jeść tylko w święta? Chyba nie... A dziś proponuję Wam roladki schabowe z bakłażanem. Zrobiłam dwie wersję: z serkiem kozim i serem żółtym. Składniki: 4 kawałki schabu 1 bakłażan mały serek kozi 2 plasterki sera żółtego ketchup
Olikowa kuchniaoczywiście wyskakuję z jajkami po świętach Wielkanocnych. Ale jajka w mojej rodzinie je się w dużych ilościach i pod różną postacią, żeby nie było nudno. Jajka lubię faszerować. Nadziewam je różnymi farszami ale dziś pokażę chyba znany i prosty. Na dodatek, moje faszerowane jajka będą jeszcze podsmażane :) Składniki: 5 jajek + 2 jajka do panierowania 1/2 cebuli 15 dag pieczarek
Olikowa kuchniaDodaliśmy zimną wodę i dokładnie wymieszaliśmy. Odstawiliśmy na noc w chłodne miejsce, przykrywając z wierzchu papierem śniadaniowym. Następnego dnia podzieliśmy mięso na 3 części. Każdą z części doprawiliśmy dodatkowo: Wielkanocna biała kiełbasa – dodatkowo: czosnek, suszony majeranek, sporo zmielonego pieprzu. Wiejska wędzona kiełbasa z czosnkiem i rozmarynem – dodatkowo: czosnek, posiekany świeży rozmaryn. Pikantna wędzona kiełbasa a’la chorizo
OstryKęsNiedawno razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy kiełbasy i wędliny na stół wielkanocny. Efekty smakowe przerosły nasze oczekiwania. A biała kiełbasa była hitem wśród całej naszej rodziny. Sezon grillowy w pełni. My również przyłączyliśmy się do narodowego zrywu. Po naszych pierwszych sukcesach z domowymi kiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy
OstryKęs