wege - 7821 przepisów (strona:327/522)

Bakłażan nadziewany komosą ryżową ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni 174

Składniki: ∙ 1 bakłażan ∙ 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej ∙ 7 kawałków suszonych pomidorów ∙ 2 garści szpinaku ∙ 2 łyżki oliwy z oliwek ∙ 2 łyżki pestek dyni ∙ sól morska

Gocha gotuje!
Szparagi, krewetki, cytryna, maślany sos – jedna blacha 306

Są takie smakowe połączenia które nasuwają się same. Krewetki to dla mnie zawsze żelazny i nieśmiertelny zestaw: masło, pietruszka, czosnek. Do tego płatki papryki chili i

Karo in the Kitchen
Pasta z czosnku niedźwiedziego 284

Czosnek niedźwiedzi okazał się „tematem rzeką”. Wraz z nadejściem wiosny gości na stołach w coraz większej ilości kuchni, nie tylko polskich. Stał się wręcz rośliną poszukiwaną

mojewypiekiinietylko
Budyń jaglany z miechunką 170

Składniki: (na 2 porcje) ∙ 0,5 szklanki kaszy jaglanej ∙ szczypta soli morskiej ∙ 3/4 szklanki mleka ∙ 2 łyżki miodu ∙ miechunka Sposób przygotowania: 1. Kaszę płuczemy do uzyskania

Gocha gotuje!
Owsianka Nocna z Jabłkiem, Orzechami i Nasionami na Mleku Orzechowym 180

Nie będę ukrywać, że książka "Juiceman" - Andrew Cooper zostawiła po sobie wyraźne ślady w mojej kuchni. Dzięki niej odpowiedziałam sobie na kilka pytań, a przy okazji

Blondynka Gotuje
Gofry falafelowe z ciecierzycy 226

Kto by nie lubił gofrów? Sama forma chrupiącego wafla z dużymi wgłębieniami kusi. Oprócz gofrów uwielbiam również cieciorkę i falafele więc gdy zobaczyłam ten przepis w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 186

Ni to zupa, ni to gulasz.  Zdecydowanie wymaga cierpliwości i dobrych ziemniaków ale warto poczekać i zrobić zakupy w zaufanym warzywniaku. Pomysł podpatrzyłam w książce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Risotto z botwinką i boczniakami 219

Składniki: ∙ 0,5 szklanki ryżu Arborio ∙ 0,5 dużego pęczka botwinki ∙ 0,5 litra bulionu warzywnego (lub wody) ∙ 125 g boczniaków ∙ 2 ząbki czosnku ∙ 2 łyżki

Gocha gotuje!
Wiosenna sałatka ziemniaczana 188

Za tydzień z hakiem wypada majówka, czyli oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego. Jednak po ostatnich przygodach pogodowych bliżej chyba do wznowienia sezonu… grzewczego 😉 I jak tu

gotować!
Warzywa z woka z sosem ostrygowym 193

U nas po Świętach cieżko. Ciężka głowa, ciężki brzuch. Z jedzenia teraz raczej kanapki i koktajle. Jeśli u Was tak samo, to mamy na tą okazję

slodkokwasnapl
Żurek wegański na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.90 244

Nie ma świąt wielkanocnych bez żurku! tak sobie pomyślałam planując tegoroczne gotowanie. Próbowałam wyobrazić sobie smak żuru robionego bez wędzonki i kiełbasy i o dziwo nie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Beztłuszczowy winegret z mango do sałatek i warzyw 223

Propozycja na przepyszny dodatek do sałatek i np. do krojonych warzyw - beztłuszczowy winegret. Po świątecznym nadmiarze pokarmów warto przynajmniej na 2 dni pożegnać się z tłuszczem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Beztłuszczowy winegret z mango do sałatek i warzyw 223

Propozycja na przepyszny dodatek do sałatek i np. do krojonych warzyw - beztłuszczowy winegret. Po świątecznym nadmiarze pokarmów warto przynajmniej na 2 dni pożegnać się z tłuszczem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka ze szpinaku, pomidorów i czerwonej cebuli 129

S k ł a d n i k i:  (dla 2-3 osób) - 1 opakowanie szpinaku baby - 4 średnie pomidory - 1 czerwona cebula - sos - 4

Gocha gotuje!
Pieczone ziemniaki z cytrynowym tymiankiem 128

S k ł a d n i k i:  (dla 4-5 osób)   - 1 kg ziemniaków - 3-4 ząbki czosnku - 3-4 łyżki oliwy

Gocha gotuje!