wege - 7821 przepisów (strona:325/522)

Rustykalna tarta z rabarbarem 160

Cześć! Dawno na moim blogu nie było ciasta. W związku z tym, że pojawił się rabarbar – padło na rustykalną tartę. Ciasto robi się dosłownie chwilę

Moja pasja smaku
Pełnoziarniste ciasteczka kardamonowo-cynamonowe z suszonymi truskawkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.154 194

Sezon truskawkowy zbliża się wielkimi krokami.  Dojadamy ostatnie truskawkowe dżemy i mrożonki a także suszone plasterki. Jeśli nie do musli czy granoli warto dodać je

Dzieje kuchennej Wiewióry
Falafel czyli orientalne kotleciki z ciecierzycy z natka pietruszki i czosnkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.42 187

Co zrobić gdy rodzina na obiad zarządza pulled porka? Co idealnie pasuje do pieczonych młodych ziemniaków i surówki z młodej białej kapusty? Odpowiedź nie jest skomplikowana

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowo-bananowe ciasteczka owsiane (wegańskie) 249

Z przepisu wychodzi ok. 16 ciasteczek. Składniki: 150 g płatków owsianych (górskich) 4 banany (najlepiej dojrzałe) 40 g suszonej żurawiny (mogą być również rodzynki) 50 g

Emcia Pichci
Curry z kalafiora 173

Dla wegan i amatorów kalafiora. Lekkie curry z kalafiora smakuje wybornie jako samodzielne danie, ale i dla mięsożerców będzie dobrym dodatkiem do mięsa. Na obiad i

Kucharzyca
Stir-fry ze szparagami, groszkiem cukrowym i makaronem soba 212

Cześć! Dziś w Łodzi za oknem – deszczowo. Czuję, że to będzie dzień lenia. Z tej okazji mam dla Was inspirację na obiad, który robi się

Moja pasja smaku
Fasolowa zupa z koprem włoskim (fenkułem) czyli Zupowy Wtorek odc.92 221

Az trudno mi uwierzyć, że kiedyś nie lubiłam kopru włoskiego! nasiona nadal lubię ale nie we wszystkim za to bulwy... uwielbiam za świeżość jaka ze sobą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Masło orzechowe 256

Orzechy laskowe to nic innego, jak owoce leszczyny. Posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dostarczają dużo wartościowego białka oraz witamin. Już 100g tych orzechów pokrywa

mojewypiekiinietylko
Miso ramen z cykorią, czosnkiem i imbirem 237

Wiosna i lato to pora lekkich zup – ramen też da się zrobić delikatnie i łagodnie, w odchudzonej i mniej zawiesistej wersji. Rezygnując z długo gotowanego i

Karo in the Kitchen
Shakshuka (szakszuka) z harissą 201

Cześć! Wróciłam niedawno z krótkiego urlopu w Tunezji. Ciężko mi wrócić do rzeczywistości. By jakoś przetrwać ten trudny czas, wracam często do smaków, które kojarzą mi

Moja pasja smaku
Hummus z selera 277

Moje nowe odkrycie! Mój hit w kuchni. Hummus z selera! Przepyszny, kremowy i obłędny w smaku. Czego chcieć więcej - powiem tak - u  mnie na razie

CookYourself
Biała fasolka ze świeżą kolendrą i natką pietruszki na toście z chałki 212

Cześć! Dziś mam dla Was inspirację na szybkie śniadanie. Taka porcja daje kopa do działania. Biała fasolka ze świeżą kolendrą i natką pietruszki na toście z

Moja pasja smaku
Pęczak z pieczonymi warzywami, serem pleśniowym i dymką 187

Są takie dni, są takie weekendy, że nie wychodzę z kuchni. Lubię ten czas gdy dla każdego na indywidualne zamówienie  mogę przygotować coś pysznego. Tym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasolka szparagowa ze szparagami i jajkiem w koszulce 231

Cześć! Często powtarzam, że w prostocie siła i powtórzę to po raz kolejny! Kilka ulubionych składników – zielona fasolka szparagowa, zielone szparagi i jajko, tworzą bardzo

Moja pasja smaku
Kotlety z makaronu 195

Chyba każdemu czasem zdarza się ugotować za dużo makaronu do zupy. Przedstawiam prosty sposób na jego wykorzystanie. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym

Bullio