naleśniki - 13886 przepisów (strona:325/926)

Naleśniki cytrynowe 189

wodę gazowaną, sól. Miksujemy na samym końcu dodajemy sok z cytryny delikatnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem gęsim, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor(...)sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej delikatnie mieszamy. Naleśniki smarujemy masą serową składamy w trójkąty. Smażymy na roztopionym maśle z obu stron lekko przypiekając. Posypujemy cukrem pudrem oraz starta skórką z cytryny. Smacznego

kgwjanczewo
Dania mączne 201

Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana padano Delikatne racuchy Naleśniki amarantusowo-kokosowe Drożdżowe racuchy z jabłkami

Ala piecze i gotuje
Krokiety 148

sól, pieprz Dodatkowo jajka  bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić(...)Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano

Moje domowe kucharzenie
848. Piernikowe drożdżowe placki.. naleśniki? 153

Piernikowe drożdżowe naleśniki* z karmelizowanymi gruszkami (potem więcej gruszek i jeszcze jogurt) *na orzechowym mleku sojowym, z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem, aromatem pomarańczowym Naleśniki..placki? nie ważne. Ważne, że dobre. Grubiutkie, mięciutkie.. nic dodać nic ująć na sobotnie leniwe śniadanie ;) A od dzisiaj możecie polubić More food, love ang dreams na facebook'u ;) Link

More food, love and dreams
Naleśniki ze szpinakiem i sadzonym jajkiem 167

mnie znowu naleśniki. Tym razem ze szpinakiem, choć kilka placków odłożyłam do zrolowania z powidłami. Naleśniki to dla mnie czysta postać comfort food, czyli jedzenia sentymentalnego, prostego, kojarzonego często z dzieciństwem, bezpieczeństwem... Potrawy comfort food są idealne jesienią, kiedy wieczory stają się coraz dłuższe, jesienno-zimowe przesilenie puka do drzwi, a temperatury na zewnątrz nie zachęcają wystawienia nosa

bistro mama
841. Naleśniki z płynnej czekolady. 170

Czekoladowe naleśniki*  z ricottą** i pomarańczą  *z rozpuszczoną czekoladą, kakao **ze stratą skórką pomarańczową i aromatem pomarańczowym  Te naleśniki można by zjeść bez żadnych dodatków, oprószone jedynie cukrem pudrem, z dodatkami to już niebo

More food, love and dreams
Gofry jaglano-kokosowe | wegańskie | bezglutenowe 216

łyżeczka sody + woda do uzyskania konsystencji gęstszej niż na naleśniki Oliwa do wysmarowania gofrownicy Przygotowanie: Wymieszać suche składniki. Dolewać wody aby konsystencja była nieco gęstsza niż na naleśniki. Piec w gofrownicy na złocisty kolor. Kaloryczność wyliczona gdy wyjdzie nam 4 gofry, gdy 3 jeden ma 210 kcal  Placuszki wyszly mi lekko gumowate, gdyż nie znam na tyle

Czarnawisienka
Konfitura z mandarynek 156

słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. 4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
naleśniki - przepis podstawowy 141

Naleśniki. To takie placki które robię od zawsze, i niestety zawsze na tzw "oko".  Tak na prawdę, myślę że nie jest istotna ilość mąki, jajek czy mleka - istotna jest konsystencja ciasta. Gdzieś w pamięci mam zapisane, że to ciasto ma być gęste jak śmietana (tak podawały mądre przepisy). I bądź tu człeku mądry! Co to znaczy(...)minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze spływać z łyżki. Tak na prawdę, czy musimy dodać więcej wody do ciasta czy mąki będziemy wiedzieć po usmażeniu pierwszego naleśnika. Wtedy widać czy ciasto dobrze się rozlewa na patelni. Patelnię dobrze rozgrzać, można olej nalewać przed smażeniem każdego naleśnika, można patelnię smarować ręcznikiem papierowym moczonym w oleju. Ciasto nabierać łyżką

Stare Gary
Naleśniki z cynamonowym serem 147

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszany tak aby nie było grudek. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało się łatwo rozlać na patelni. Naleśniki smażymy(...)dodatku tłuszczu. Smażąc obracamy je aby nabrały złotego koloru równomiernie po obu stronach. Twaróg mieszamy z pozostałymi składnikami i dobrze wyrabiamy, aby powstała gładka konsystencja. Farsz nakładamy na usmażone naleśniki i zwijamy, a potem zajadamy :) SMACZNIE I PROSTO

Kredowe Menu
Maślankowe naleśniki z dżemem czereśniowym 135

Dziś na FB jest akcja : " Cała Polska smaży naleśniki ". I z tej okazji i u mnie pojawiły się pyszne maślankowe naleśniki z domowym dżemem czereśniowym. 2 jajka 1/2 szk mleka 3,2% 3/4 szk maślanki naturalnej 3/4 szk oranżady białej 2 szk mąki pszennej typ 500 2 szczypty soli 3 łyżki oleju Dodatkowo : domowy dżem czereśniowy

Ewa w kuchni
Krokiety z kapustą 152

duże ponieważ zawsze licznie zasiadamy do stołu a gdy nawet kilka sztuk zostanie to na pewno i tak się nic nie zmarnuje… Krokiety z kapustą – składniki: Naleśniki (ok. 16 sztuk): ok 2.5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3 łyżki oleju 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Wszystko zmiksować (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany(...)pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę dodać posiekane grzyby i odciśniętą kapustę. Dusić ok. 20 minut w razie potrzeby doprawić jeszcze majerankiem, solą i pieprzem. Wystudzić. Na przygotowane naleśniki nakładać po trochu farszu i zrolować je a następnie panierować w rozkłóconym jajku i bułce. Smażyć na złoty kolor. Smacznego Post Krokiety z kapustą pojawił się poraz pierwszy

UgotujmyTo.pl
Jagodowe naleśniki z mleka w proszku z serem – bez mąki! 131

mleka w proszku tak Wam się spodobały , że postanowiłam przygotować dla Was kolejny przepis z jego wykorzystaniem – w sam raz na upalne dni , z jakimi się zmagamy! Naleśniki nie zawierają mąki! Ciasto zrobiłam wykorzystując nie tylko to mleko , ale również jedne z ostatnich borówek jakie możemy spotkać na targach! Słodkie ciasto wypełnione delikatnym , kremowym , białym serem i oprószone(...)wszystko razem dokładnie miksujemy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni! Po usmażeniu smarujemy serem białym wymieszanym z cukrem wanilinowym i zwijamy w ruloniki. Podajemy obsypane cukrem pudrem. Smacznego! UWAGA! Naleśniki smażą się szybciej niż klasyczne , dlatego musimy ich pilnować

Ostra na Słodko
Proziaki (chlebek sodowy) 148

mączne z dodatkiem sody oczyszczonej  ( "proza" - soda oczyszczona ). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pie czone na blasze przy piecach kafl owych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne. I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne mleko. Więc postanowiłam się(...)troszkę podsypać mąka. Następnie rozwałkować ciasto 3-4 mm i wycinać z niego placuszki (chlebki).  Rozgrzać patelnie natartą tłuszczem, jak już pisałam na górze najlepiej taką do naleśników, i smażyć po 2 minutki z każdej strony. Przekładać na talerzyk. Smacznego :) Jak widać "chlebek sodowy", można zjadać sam, na słodko z dżemem , oraz jako chlebek pod kanapkę. Pasuję fantastycznie

Moje pyszne gotowanie
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 160

mielimy przez drobne sitko lub dwa razy.    Dodajemy wystudzone pieczarki, i solidnie odciśniętą kapustę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem.    Składniki na naleśniki: -3 szklanki mąki -4 szklanki mleka -2 łyżki oleju -1/2 łyżeczki cukru -4 jajka        Do miski wsypujemy mąkę(...)cukier, wlewamy 2 szklanki mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem. Dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dolewamy olej i resztę mleka. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.    Smażymy naleśniki. Nakładamy farsz i formujemy krokiety. Gotowe do obsmażania.    Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane w rozrzedzonym cieście naleśnikowym i bułce tartej

Maminek kulinarny