wyników sprzed miesiąca. W mojej diecie niewiele się zmieniło, za to u mojego faceta całkiem sporo. Ciekawe co wyjdzie :) Dzisiejszy post poświęcam, moim zdaniem, najlepszej rzeczy świata - a'la naleśnik bez użycia mąki. Ogólnie stronię od mąki pszennej, staram się używać mąk żytnich pełnoziarnistych lub razowych, czasem kukurydzianych. Nie lubię również potraw z ogromną jej ilością. Naleśnik w wykonaniu(...)szkoły. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Pamiętajmy, że nie można spożywać nadmiernej ilości otrębów, gdyż mogą one podrażnić nasz układ pokarmowy! Składniki na 1 naleśnika: - 25g otrębów (np. owsianych, gryczanych) - całe jajko - 50ml mleka Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miseczki, mieszamy tak, by otręby nie zostały na dnie. Ciasto wylewamy na gorącą patelnię muśniętą oliwą
Be Fit Be Strongzupa z żabnicy z warzywami, mule na parze z sokiem z cytryny, szparagi na parze czy chociażby miętowe naleśniki z malinami i malinowym dressingiem - z tego co zauważyliśmy naleśniki podbiły serca wszystkich - były przygotowane na patelni groszkowej bez tłuszczu! Nam bardzo spodobała się zupa - szalenie prosta, bez soli, bez tłuszczu - jest bardzo świeża w smaku i pyszna
Plate of JoyNaleśniki bez jajek? Oczywiście! I to jakie pyszne! Sprężyste, mięciutkie, bardzo delikatne! Dzisiaj w dwóch wersjach - naturalne i dodatkiem karobu :) Składniki: 80 g mąki orkiszowej 30 g siemienia lnianego mielonego + 7 łyżek wody 400 ml mleka sojowego słodzidło: stewia, ksylitol, miód Dodatkowo: 1 łyżka karobu truskawki deser jaglany Amazake dżem jagody 100% Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę(...)kokosowy). Wylej porcję ciasta, chwilkę smaż, kiedy pojawią się pęcherzyki przerzuć na drugą stronę. W połowie smażenia, dodaj do ciasta łyżkę karobu. W ten sposób powstanie druga porcja naleśników karobowych :) Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie deser jaglany Amazake (także odpowiedni dla wegan), dżem jagodowy domowy i truskawki. UWAGA! Przed każdym wlaniem ciasta na patelnie pamiętaj
Zdrowie na języku :Pwraz z naleśnikami. Gdy truskawki staniały przygotowaliśmy zapasy na zimę. Taki dżem świetnie nadaje się do wypieków – np. przełożenia ciasteczek lub tortu. Warto go zjeść do naleśników , pankejków , placuszków lub chałki. Pamiętajmy tylko, że do dżemu nie nadają się każde owoce – trzeba wybrać te dojrzałe, słodkie i nieuszkodzone. Gdy wybierzemy truskawki twarde i niedojrzałe – dżem
Poezja smakunaleśniki, które zrobiłam z jagód, które sama nazbierałam w lesie, jeśli nie macie jagód możecie je zrobić z borówkami amerykańskimi albo malinami. Muszę przyznać, że są to najlepsze naleśniki jakie udało mi się zrobić :) dlatego mogę z czystym sumieniem je wam polecić :) Składniki : - 1 szklanka mąki owsianej (lub innej dowolnej) - 2 łyżki ksylitolu/cukru - 3/4 szklanki jogurtu
zdrowa vege kuchniaktórych się zakochałam i kilka klasyków, bez których nie wyobrażam sobie życia. Buraczane naleśniki nadziane pastą ricotta-feta z buraczkiem, i tymiankiem Nowe-stare połączenie w wersji naleśników zdecydowanie do powtórzenia! Placki z białej kaszy gryczanej, z podsmażoną cebulką z kurkami, śmietana Ostatnimi czasami naszło mnie na takie o to placki, bo z tej kaszy jeszcze żadnych
More food, love and dreamsprzekonać to to, że jest tani, a ma wiele zastosowań: naleśniki, placuszki, kanapki, a nawet szarlotka, jeśli zabraknie Wam musu. Dla kogo: dla lubiących słodkie śniadania dla fanów naleśników z owocami dla mających nadmiar jabłek do wykorzystania Składniki: 1kg jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych - także trzeba kupić ok. 1300-1400g) 350g cukru
Mania Wypiekaniaowoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam z truskawkami. Nam smakowało :) Wymiary foremki : średnica
Słodkości i nie tylkoNaleśniki są dobre na wszystko, a już na pewno na podwieczorek. Wszyscy je uwielbiają i dają tyle(...)różnych możliwości. Można je robić zarówno na słodko jak i wytrawnie. Ja wolę te pierwszą opcję, ale reszta rodziny to raczej łasuchy. Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się u nas naleśniki z owocami. Te zrobiłam na zakończenie wyjątkowo długiego w tym roku sezonu jagodowego. Migdałowe ciasto wypełnione jest jogurtowym nadzieniem z dodatkiem likieru migdałowego (wersja tylko dla dorosłych) i świeżych
Wiem co jemnaprawdę chcę się podzielić przepisem na omlet. Skąd więc te 17 naleśników? Otóż zwabiony zapachami mąż wszedł do kuchni, spojrzał na patelnię i zadał mi pytanie: „Smażysz 17 naleśników naraz???” Bardzo mnie to rozbawiło J A wszystko zaczęło się od otwarcia lodówki. Zastałam w niej… nie, nie tylko światło, ale mnóstwo różnych końcówek jedzenia, zaś perspektywa zrobienia miejsca
Kuchenne zapiski Edytynaleśniki z kaszy gryczanej z twarożkiem straciatella*~ *mielony twaróg + pasek czekolady słodzonej ksylitolem PRZEPIS /1 porcja/ ~1/3 szklanki (ok. 60g) kaszy gryczanej niepalonej (inna nazwa: kasza gryczana biała) ~woda do namoczenia kaszy ~1/2 - 3/4 szklanki wody (może być lekko gazowana) ~szczypta soli Kaszę płuczemy a następnie zalewamy zimną, przegotowana wodą - ok. 1 - 1 1/2 szklanki. Zostawiamy pod przykryciem(...)przepłukujemy. Wsypujemy ją do miksera/blendera, dolewamy wodę (1/2 - 3/4 szklanki), dodajemy sól i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na ok. 10-15 minut, następnie na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) *********************************** Dzisiaj ostatni dzień głosowania na Blog Roku!!! Mój blog bierze udział w konkursie na Blog Roku 2014 . Jeśli zaglądasz tutaj, podobają Ci się
breakfast of dreamsżytniej typ 720 (można też dać pszenną, albo jakąkolwiek inną) ~2 jajka ~200ml mleka + trochę wody do uzyskania w miarę gęstej konsystencji (ciasto powinno być gęstsze niż na zwykłe naleśniki) Cukinię obieramy i kroimy na średniej grubości koła. Układamy(...)dużym talerzy i posypujemy solą( można też dać troche pieprzu lub innych przypraw). Pozostawiamy ją dopóki nie puści soku (ok. 30 min). W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Gdy cukinia będzie gotowa, rozgrzewamy na patelni olej (ja smazyłam na teflonie bez tłuszczu). Maczamy kawałki cukinii w cieście naleśnikowym i kładziemy
chili & sugarpomidorów w puszce krojonych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta cukru pół szklanki wody sól, pieprz cebula ( może być bez) oregano, bazylia, papryka ostra w proszku Ciasto na naleśniki jak ---> TUTAJ Przygotowanie: Ciasto naleśnikowe rozrobić i posmażyć . Czosnek obrać, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać do niego pokrojonego w kostkę(...)farsz wymaga solenia). Puszkę pomidorów przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną drobno cebulkę. Dolewamy wody. Dusimy ok 5 minut i doprawiamy do smaku. Na środek naleśników wykładamy po ok 2 łyżkach farszu i składamy je jak koperty. Przekładamy złożonymi rogami do dołu do nasmarowanej uprzednio tłuszczem formy (na dno należy wysmarować kilka łyżek sosu pomidorowego
ChilliJemytego dania właściwie zawsze używam mięsa pozostałego z rosołu; są wtedy dużo delikatniejsze. Udało mi się, trochę nieświadomie, utrafić z tym daniem w angielski odpowiednik Tłustego Czwartku - dziś Dzień Naleśnika. Wydaje mi się jednak, że anglikom nie spodobałaby się ich moja dzisiejsza wersja. ;] Na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki trochę wody pół łyżeczki soli Na farsz(...)również standardowo soli i pieprzu. Wychodzę z założenia, że najprostsze rozwiązania są najlepsze, więc niczym innym nie udziwniłam. Nakładamy na ciasto tyle mięsa, by nie wypadało i nie rwało naleśników. Układamy "na cztery" i szczelnie zawijamy. Tak przygotowane zawijasy można odstawić do lodówki i usmażyć na chrupko i rumiano w dowolnym momencie, by były ciepłe i świeże, kiedy mamy
Kuchenna Kontrrewolucyapodsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej) (oczywiście wszystkie przepisy dostępne są na blogu) A jaka(...)moja opinia? Jak najbardziej pozytywna! Sery są wyśmienite, jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam (to jest szczera opinia). Można wykorzystać je na wieloraki sposób - od zapiekanek poprzez naleśniki aż po zwykłe kanapki. Mi najbardziej zasmakował ser Gouda oraz Podlaski. Wiem, że jeszcze nie raz sięgnę po sery tej marki :) Bardzo gorąco wszystkim polecam sery Mońki
My simple kitchen