Bardzo lubie piec frytki z przeróżnych warzyw: selera, batatów, marchwi, pietruszki - ostatnio wyparły one klasyczną wersję z ziemniaka. Postanowiłam do ziemniaków powrócić, ale w nieco innym
Kasia SarnaNa kolejną „ Zdrową Środę ” proponuję deser nazywany „Nice Cream”, czyli deser lodowy = lody zrobione ze zmrożonych bananów. Są zdrowym zastępstwem tradycyjnych lodów i składają się głównie
Mała CukierenkaO tej porze roku w mojej kuchni królują warzywa korzeniowe i bulwy, które łatwo się przechowuje zimą, no i oczywiście kiszonki ;) Dziś mam dla was przepis
Quinoa Raz!Ostatnio trochę eksperymentuję z różnymi połączeniami mąk w chlebie i postanowiłam wykorzystać tym razem amarantus. Chleb jest bardzo smaczny, ładnie rośnie i ma dodatkowo chrupiące nasiona
FitKotPo okresie świątecznym, pełnym ciast, pierogów i pasztetów, pora na coś lekkiego! Popatrzyłam co mam w lodówce i zrobiłam delikatna zupę warzywną. Nie jest ona sycąca
Kasia SarnaUwielbiam Tortille! Szczególnie właśnie te warzywne. Nic dodać nic ująć to konkretne i pożywne jedzenie. Jest pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Możecie oczywiście użyć różnych
rabarbarowoDzisiaj przedstawiam dla Was pulpety z kaszy jaglanej, które są doskonałym pomysłem na obiad dla weganów, wegetarianów i nie tylko.... Mój
kulinarne odsłony patiDahl to wyśmienite danie z kuchni indyjskiej. Rewelacyjnie rozgrzewa organizm od środka i pobudza zmysły. W sam raz na zimow ą porę. Dahl
kulinarne odsłony patiKapusta z grochem to w moim domu jedna z obowiązkowych potraw wigilijnych. Moja mama zamiast grochu dodaje fasole. Nie wiem, która wersja jest lepsza
kulinarne odsłony patiBędąc w sklepie mój wzrok przykuły bakłażany, i już wiedziałam, że muszę z nich zrobić obiad. Uwielbiam dania jednogarnkowe to poszperałam w spiżarni i wykombinowałam danie
greenscarfWytrawny wypiek drożdżowy, który można przygotować w dowolnej formie. Ja zrobiłam coś na kształt słoneczka z "paluchami" do odrywania, ale też (niestety bez zdjęć) w formie
Kolorowy PrzepisownikKiedy znajdę w sieci apetyczny przepis, a wszystkie składniki mam w kuchni, od razu biorę się za gotowanie. Wiem, że jeśli odłożę to na później, to
Kasia SarnaTak jak wczoraj wspominałam kulebiak okazał się świątecznym hitem, a że miałam farsz na jeszcze jeden to dorobiłam do niego zupę. Ot taka zwykła grzybowa zupa
greenscarfProsta Sałatka z Soczewicą jest zdrowa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy parę składników i dosłownie chwila czasu. To doskonała opcja nie tylko do naszego lunchboxa, ale
rabarbarowoW tym roku nie szalałam z ilością potraw, zupełnie na spokojnie przygotowałam sprawdzone dania, a część „ulepszyłam”. Moje ulepszenie sprowadziło się przykładowo do znacznego
greenscarf