warzywa z kurczakiem - 2895 przepisów (strona:151/193)

Krem brokułowy 93

Ja wykonywałam akurat ten krem z myślą o mojej półrocznej córeczce, dla której sama przygotowuję jedzenie, bo wiem wtedy dokładnie co w tym jest. na zdjęciu

dom-agi.pl
Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami 193

oraz pomidory. Dodaj więcej oliwy, jeżeli patelnia zrobi się sucha, bo bakłażan chłonie jej dużo.  Gdy warzywa się ładnie podduszą, na patelnie wsyp ryż i dobrze wymieszaj z warzywami. Dodaj cynamon, trochę soli i wlej wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez ok. 10 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć(...)wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam Wam również: Pilaw z bobem i szparagami Pilaw z kurczakiem i granatem Korzenny pilaw z bobem

Chilli Czosnek i Oliwa
Tajska zupa krewetkowa 177

Zazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe.  Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili(...)gotujemy wszystko przez około 15 minut Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki.  Pora kroimy w plastry.   Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy

Taste Therapy
Pasta z avocado / Avocado Brotaufstrich 274

delikatniejsza w smaku od cieciorki i... jest zielona! :)  Pasta wyszła świetna, pasuje idealnie do białego pieczywa, sprawdzi się też z pewnością jako dip do jasnych mięs i blanszowanych warzyw. Wypróbujcie, gorąco polecam!                   Składniki na ok. 300 g pasty: 1 duże dojrzałe avocado 3/4 szklanki ugotowanej do miękkości zielonej fasolki mung(...)doprawić, schłodzić ok. 2 h. 2. Podawać polane oliwą, udekorowane listkami kolendry lub płatkami chili i startą skórką cytrynową. Najlepsze z białym pieczywem i grillowaną piersią z kurczaka

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 273

Bardzo lubię drób, ale najczęściej przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły(...)kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę  Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Udka duszone z pieczonymi ziemniakami 141

Składniki: 4 udka kurczaka po szczypcie papryki słodkiej, tymianku kurkumy, bazylii, sól, pieprz świeżo mielony 1 dużą cebulę tłuszcz do smażenia  2 kg ziemniaków 1 łyżkę oregano 1 łyżeczkę rozmarynu sól do smaku olej do smażenia 1 opakowanie mrożonki warzywnej 2 łyżki śmietany 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Udka myjemy przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu(...)ziemniaki się nie przypaliły. Podsmażone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Mieszankę warzywną włożyć do rondla dodać bulion, gotujemy gdy warzywa będą miękkie mieszamy z śmietaną.  Udka uduszone podajemy razem z pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką warzywną.   Smacznego

kgwjanczewo
Potrawka z kurczakiem, czerwoną fasolką, papryką i kukurydzą 179

obiad. ;) Nadaje się tak, jako sos do grubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego(...)będzie ścięta. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka i trzymamy go na niewielkim ogniu. Paprykę kroimy w niedużą kostkę, selera naciowego w plastry grubości 1 centymetra. Wszystkie warzywa, łącznie z tymi z puszki (bez fasolki) i ananasem, dorzucamy do garnka i zalewamy passatą. Dusimy na niedużym ogniu przez kilkanaście minut, aż mięso i warzywa będą miękkie

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi z pieca ! PYCHOTA ;-) 709

oliwy z oliwek; jajko; 25 g drożdży świeżych; szczypta soli do smaku, czasem dodaję do ciasta bazylię lub oregano; pół łyżeczki cukru do wyrośnięcia drożdży. Farsz: duża pierś z kurczaka bądź indyka (200g - 300g); cebula; papryka; świeża bazylia; 2 ząbki czosnku; przyprawy: pieprz, sól, papryka wędzona. Dodatkowo: żółtko jaja kurzego i świeży koperek. Zaczynamy tworzyć :-) Na początku przygotowuję zaczyn. Podgrzewam(...)czasie zabieram się za farsz. Oczyszczone mięso kroję w kostkę (nie za dużą), dodaję oliwy oraz przypraw i odstawiam na jakiś czas żeby złapało smak. Kroję warzywa (również w kosteczkę), wrzucam je na rozgrzaną patelnię i duszę. Po paru minutach dodaję mięso, przyprawiam i farsz gotowy. Nigdy nie liczę ile minut to trwa, po prostu zrób to intuicyjnie

Życie na widelcu
Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików 143

Leczo w naszym domu pojawia się bardzo często w sezonie letnim. Jest pyszne na ciepło i na zimno, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące. Trochę rzadziej

Życie zamknięte w smaku
Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka 203

Przeliczenie składników na tak małą porcję sprawiło mi sporo trudności. Z reguły robiąc nadziewane cukinie robiłam te większe bo jadło z nami więcej osób lub zostawiałam

Buniabaje w kuchni
Laksa 179

zajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze jedna uwaga do laksy : zupie tej tak naprawdę smak nadają dwie rzeczy. Pierwsza to roślina, uznawana w krajach Azji Środkowo-Wschodniej za warzywo, o polskiej nazwie wilec wodny lub szpinak wodny, zwana też zielem laksa lub Morning Glory. Druga to nasiona (ang. Candlenuts, orzechy kirimi)  drzewa nazywającego się po polsku tung molukański(...)Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego

Kuchnia Prezydentowej
Japońskie kule na patykach. 414

Japanese balls on a sticks. Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 plastry sera ementalera 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz   2 paski papryki 2 paski ogórka 50 g bułki tartej 4 patyki Ciasto. 50g mąki 1 żółtko 2 łyżki wody sól Olej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster(...)przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu. Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych

Kulinarny karnet Christophera
Kalafior zapiekany z serem i szpinakiem, czyli bomba witaminowa w smacznej, obiadowej formie 246

wiórków masła  szczypta szafranu  Przygotowanie: Ugotowanego kalafiora dzielimy na dość drobne różyczki. Układamy warstwę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na kalafiorze rozkładamy obrane z kości, pieczone mięso kurczaka. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez jakieś 15 minut, tak by mięsko zaczęło się rumienić. W tym samym czasie na patelni podsmażamy szpinak z masłem(...)zawartości żółtego sera sycąca. W smaku pyszna - przynajmniej dla mnie. Jest to moim skromnym zdaniem super pomysł na podanie kalafiora w odmiennym wydaniu ;) jak również atrakcyjny sposób na podanie warzyw dziecku. A warto pamiętać, że kalafior stanowi źródło bardzo wielu cennych dla organizmu składników odżywczych. Polecam

Kuchnia po mojemu
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 172

Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają ja na zimno. Jednak Wy możecie potraktować ją jako tradycyjne danie obiadowe. Lecho mojej Mamy świetnie smakuje z ryżem i kawałkiem kurczaka i myślę, że również tak można by podać Saksukę. Czy na zimno, czy na ciepło, warto sięgnąć teraz po to danie, szczególnie, że cukinii i bakłażanów na rynku jest dostatek. Şakşuka(...)bakłażany ze skórki, odkrój końce i pokrój w dużą kostkę. Umieść je w durszlaku, posyp solą i wymieszaj rękoma. Odstaw na 15 minut i w tym czasie przygotuj resztę warzyw. Cukinię, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Nalej sporo oliwy do dużej patelni i rozgrzej na dużym

Chilli Czosnek i Oliwa